Eylül 17, 2024

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Ağrı, yalnızca tarihi hazineleriyle değil, doğal güzellikleriyle de yılın her mevsimi Türkiye’nin turizmi adına önemli bir rol oynuyor. Tarih ve kültür meraklılarını cezbeden pek çok destinasyona ev sahipliği yapan Ağrı, Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nı da sınırları içerisinde bulunduruyor. Yalnızca Ağrı Dağı’nı ziyaret etmek isteyen binlerce turist, yılın farklı sezonlarında Ağrı’ya seyahat ediyor. Bununla birlikte mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılara da ev sahipliği yapan şehir, keyifli bir tatil imkânı sunuyor. 

Ağrı’da gezilecek yerler:

  1. Nuh’un Gemisi
  2. Ağrı Dağı
  3. Murat Nehri
  4. İshak Paşa Sarayı
  5. Balık Gölü
  6. Meteor Çukuru
  7. Güneykaya Kayak Merkezi
  8. Doğubayazıt Kalesi
  9. Diyadin Kanyonu
  10. Diyadin Kaplıcaları 

Her mevsim farklı bir deneyim vadeden Ağrı, Türkiye’nin en iyi kaplıcaları olarak değerlendirilen Diyadin Kaplıcalarına da ev sahipliği yapıyor. Seyahatiniz esnasında denemeniz gereken Ağrı’nın meşhur yemekleri ise gastronomik açıdan farklı bir deneyim yaşamanızı sağlıyor. 

Ahmed-i Hani Havalimanı’nı kullanarak hava yoluyla ya da otobüs veya özel araçlar ile kara yoluyla ulaşım sağlayabileceğiniz bu şehir yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Yapacağınız seyahatin amacına bağlı olarak farklı bölgelerde bulunan ve değişen tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılayan Ağrı otelleri, konaklama konusunda fırsat sunuyor. Merkezde ve ilçelerde bulunan oteller farklı bütçelere hitap edebilecek seçeneklere sahiptir.

1.Nuh’un Gemisi

Dünyanın her yerinden arkeoloji ve tarih meraklılarının akınına uğrayan Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda olduğu söylenen ve gemi suretini andıran bir yapıdır. Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce turist tarafından ziyaret edilen bu yapı, Ağrı Dağı’nın güney bölümünde yer alıyor. Yalnızca tarih değil, inanç turlarının da vazgeçilmez adreslerinden biri olan Nuh’un Gemisi Tevrat, İncil ve Kur’an-ı Kerim gibi dini kitapların yazıldığı gemi olarak düşünülmesi sebebiyle de ilgi görüyor. Sarp dağlar ve yemyeşil doğal güzellikler arasında bulunan, etkileyici manzarası sebebiyle de ziyaret edilmesi gereken Nuh’un Gemisi mistik atmosferde keyifli bir gün geçirmenizi sağlıyor. Giriş için 25 TL ücret ödemeniz gerekiyor.

”Nuh’un Gemisi konum için tıklayın”

2.Ağrı Dağı

Ağrı Dağı yalnızca Ağrı için değil, Türkiye için de en önemli ve en popüler dağlardan biridir. Türkiye’nin en popüler spor merkezlerinden biri olan Ağrı Dağı 5137 metre yükseklikteki zirvesi ile görenleri büyülemeyi başarıyor. Atatürk Zirvesi ve İnönü Zirvesi ile büyüleyici manzaralar sunan, dağ eteklerinde sıralanan tarihi hazineleri ve el değmemiş doğal güzellikleri sebebiyle dünyanın her yerinden ziyaretçilerin ilgisini çekmeyi başaran Ağrı Dağı, zengin bir vahşi yaşam ve bitki çeşitliliğine de sahiptir. 

88 hektarlık bir alana yayılan Ağrı Dağı Milli Parkı’na da ev sahipliği yapan dağ, özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen yürüyüşlerin vazgeçilmez adresidir. Bununla birlikte Balık Gölü ve Nuh’un Gemisi gibi mutlaka görülmesi gereken tarihi ve doğal güzellikler de Ağrı Dağı’nda bulunuyor.

”Ağrı Dağı konum için tıklayın” 

3.Murat Nehri

Murat Nehri Fırat Nehri’nin en uzun koludur ve yaklaşık 722 km boyunca ilerler. Diyadin ilçesinden başlayarak batıya doğru uzanan ve her köşesinde el değmemiş doğal güzellikler bulunduran Murat Nehri, Ağrı’nın en sevilen rekreasyon alanlarından biridir. Çevresinde bulunan mesire alanları, balık çiftlikleri, kır bahçeleri ve yürüyüş parkurları doğayla iç içe, dinlendirici bir gün geçirmek isteyenlerin ziyaret listesinde yer almasını sağlıyor. Onlarca metre yükseklikteki sarp kayalar ile dikkat çeken Diyadin Kanyonu’nu yakından görmenize imkân tanıyan Murat Nehri, kano ve sandal gezintileri için idealdir. Balık çeşitliliği zengin olan Murat Nehri’nde balık avlama turlarına ya da olta balıkçılığı gezilerine katılabilirsiniz.

”Murat Nehri konum için tıklayın” 

4.İshak Paşa Sarayı

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen binlerce tarih ve kültür meraklısının Ağrı’da ziyaret ettiği ilk yer olan İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı’nın eteklerinde yükselen devasa bir külliye olarak inşa edilmiştir. Toplamda 116 odaya sahip olan sarayda Osmanlı, Pers, Selçuklu ve Ermeni mimarisini bir arada görebilirsiniz. 1685 yılında yapımına başlanan ve 99 yılda tamamlanarak 1784 yılında kullanıma açılan İshak Paşa Sarayı oldukça büyük bir alanı kaplıyor. Dönemin ünlü mimarlarından biri olan Mehmet Paşa tarafından tasarlanan İshak Paşa Sarayı etkileyici taş kabartmaları, kemerli iç mekanları ve büyüleyici kubbeleriyle Topkapı Sarayı’ndan sonra Türkiye’nin en önemli sarayı olarak değerlendiriliyor. Saray her gün 09:30 ile 18:45 saatleri arasında, 70 TL ücret ödeyerek gezilebilir.

”İshak Paşa Sarayı konum için tıklayın” 

5.Balık Gölü

Ağrı Dağı eteklerinde bulunan ve büyüleyici manzaralar sebebiyle her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Balık Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin ve Türkiye’nin en yüksek göllerinden biridir. Bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan göl ıssız atmosferde uzanan masmavi manzarasıyla fotoğraf safarileri için de idealdir. 

İçme suyu olarak da kullanılan temiz suyu ve zengin balık bolluğu ile dikkat çeken Balık Gölü olta balıkçılığı ve sandalla balık avlama turları gibi aktiviteler için ziyaret ediliyor. Kırmızı benekli alabalıklarıyla ünlü olan göl onlarca kuş türüne de ev sahipliği yapıyor. Artvin ile Ağrı şehirleri arasında bulunan Balık Gölü şehir merkezine 1,5 saat uzaklıktadır.

”Balık Gölü konum için tıklayın” 

6.Meteor Çukuru

Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru Ağrı’da yer alıyor. Ağrı seyahatiniz esnasında görmeniz gereken ve sizlere unutulmayacak bir deneyim yaşatan Meteor Çukuru, 1982 yılında düşen bir gök taşı sonucu oluşmuştur. Doğubayazıt ilçesinde merkeze yaklaşık 2 saat uzaklıkta yer alan Meteor Çukuru, doğa gezileri ve fotoğraf safarileri için değişmez bir adrestir. Günümüzde 65 metre derinlikten 35 metre derinliğe kadar yükseldiği bilinen Meteor Çukuru, yanında bulunan seyir alanı sayesinde daha yakından inceleme şansı sunuyor. Şehrin simgelerinden biri olarak değerlendirilen ve bir başka örneğini dünyanın çok az yerinde görebileceğiniz Meteor Çukuru, oldukça çarpıcı bir manzaraya sahiptir.

”Meteor Çıkuru konum için tıklayın” 

7.Güneykaya Kayak Merkezi

Eleşkirt ilçesi sınırlarında bulunan ve kış aylarında Ağrı’nın ziyaret edilmesinin en önemli sebebi olarak değerlendirilen Güneykaya Kayak Merkezi, çam ormanlarının bembeyaz manzaraları eşliğinde kayak yapmak istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken bir spor merkezidir. Etrafında bulunan kayak otelleri ile keyifli bir konaklama ve kış tatili imkânı sunan Güneykaya Kayak Merkezi, restoranlar ve kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz tesisleri de etrafında bulunduruyor. Spor merkezinde kayak eğitimleri alabilir, yeteneğinizi geliştirebilir ya da kayak yapmak istemiyorsanız kar yürüyüşü gruplarına katılabilirsiniz. Güneykaya Kayak Merkezi’nde kasım ayında başlayan sezon genellikle mart ayına kadar devam ediyor. Bu süre boyunca merkez hareketli yapısını koruyor.

8.Doğubayazıt Kalesi

Etkileyici bir tarihi hazine olarak değerlendirilen, Ağrı’nın tarihi ilçesi Doğubayazıt merkezine yalnızca 7 km uzaklıkta yer alan Doğubayazıt Kalesi sarp kayalar üzerine inşa edilmiştir. İlk olarak Urartular döneminde inşa edilen ve uzun bir yapım sürecine sahip olan Doğubayazıt Kalesi M.Ö. 13. yüzyılda tamamlanmış ve kullanılmaya başlamıştır. Antik İpek Yolu üzerinde olan Doğubayazıt Kalesi’nin savunma ve gözetleme amacıyla inşa edildiği düşünülüyor. Doğubayazıt Kalesi bulunduğu konum sebebiyle büyüleyici bir panoramik manzara sunuyor. Benzersiz taş işçilikleri, güzel mimarisi ve kubbeleri ile mimari bir yapıdan çok sanat eserine benzeyen Doğubayazıt Kalesi, Urartu Kalesi olarak da anılıyor.

”Doğubayazıt Kalesi konum için tıklayın” 

9.Diyadin Kanyonu

Diyadin Kanyonu Murat Nehri’nin büyüleyici manzaraları eşliğinde uzanıyor. Eğer fotoğraf çekmek istiyorsanız Ağrı’da ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Şehir merkezine ortalama 1 saat uzaklıkta yer alan ve 50 metreyi bulan sarp kaya uçurumlarıyla çevrili olan Diyadin Kanyonu, yılın her mevsimi sunduğu muhteşem manzaralar sebebiyle ziyaret ediliyor. Eğer seyahatinizi ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleştirirseniz çiçeklerle süslü ovaları izleyebilir, seyir teraslarından Murat Nehri’nin panoramik fotoğraflarını çekerek eşsiz bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz. Kaya tırmanma, kampçılık ve trekking gibi aktiviteler için de ziyaret edilen Diyadin Kanyonu, kaotik şehir gürültüsünden uzakta huzurlu bir gün geçirmek için idealdir.

”Diyadin Kanyonu konum için tıklayın” 

10.Diyadin Kaplıcaları

Kış tatilinde yapılacak aktiveler denildiğinde pek çok kişinin aklına termal oteller geliyor. Eğer siz de kış tatili için bu gibi bir plan yapıyorsanız Ağrı’da bulunan Diyadin Kaplıcaları oldukça idealdir. Şifalı kaplıcaları sebebiyle sağlık turizminin en önemli adreslerinden biri olan Ağrı, şehir merkezine yalnızca bir saatlik uzaklıkta bulunan Diyadin Kaplıcaları ile ön plandadır. 

Etrafında bulunan termal oteller sayesinde keyifli bir konaklama imkânı sunan Diyadin Kaplıcaları ile hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlayabilir, keyifli bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Kaplıcada bulunan termal otellerde bulunan açık ve kapalı havuzlar kaplıca suyundan faydalanma imkânı sağlıyor. Bununla birlikte uzmanlar tarafından yapılan masajlar sayesinde sağlık dolu bir tatil gerçekleştirebilirsiniz.

11.Meya (Günbuldu) Mağarası

Diyadin ilçesi sınırlarında merkeze 1 saat uzaklıkta yer alan Meya (Günbuldu) Mağarası rehberli doğa yürüyüşleri ve mağaracılık turları ile keşfedebileceğiniz bir doğa harikasıdır. Yüzlerce metrelik uçurum duvarlarının oyulmasıyla hayata geçirilen ve etkileyici bir mağara sistemine sahip olan Meya (Günbuldu) Mağarası’nın antik çağlarda ibadet ve konaklama amacıyla kullanıldığı biliniyor.

Mağaraya ulaşmaksa oldukça zor. Uçurumların arasında sunduğu büyüleyici manzara sebebiyle görenleri hayran bırakan Meya (Günbuldu) Mağarası haçlar, antik mezarlar ve hayvan heykellerine ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte mağarada iç odalar, sığınaklar ve tüneller de bulunuyor. Arkeoloji ve tarih meraklıları tarafından yoğun ilgi gören Meya (Günbuldu) Mağarası, Ağrı’nın gizli hazinelerinden biridir.

”Meya (Günbuldu) Mağarası konum için tıklayın” 

12.Doğu Beyazıt Kent Evi ve Müzesi

Binlerce yıllık köklü geçmişiyle kendine ait geleneklere, görenek ve kültüre sahip olan Ağrı tarihi açıdan önemli bir şehirdir. Şehirde ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında yer alan Doğu Beyazıt Kent Evi ve Müzesi Doğubayazıt ilçesinde yer alıyor. 2800 metre karelik bir alana kurulmuş olan müze üç farklı bölümden oluşuyor. İshak Paşa Sarayı’na yakın konumda yer aldığı için turistik gezilerin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Doğu Beyazıt Kent Evi ve Müzesi, her gün 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Balmumu heykellerin canlandırdığı günlük yaşamdan karelerden, ünlü filozoflar adına kurulmuş türbeye dek pek çok eseri koleksiyonunda bulunduran Doğu Beyazıt Kent Evi ve Müzesi, Ağrı’nın en önemli kültürel yapıları arasındadır.

”Doğu Beyazıt Kent Evi ve Müzesi konum için tıklayın” 

13.Bubi Dağı Kayak Merkezi

Merkeze 18 km uzaklıkta, 2450 rakımlı Bubi Dağı eteklerinde bulunan Bubi Dağı Kayak Merkezi, Ağrı’da kayak ve kış tatili yapmak isteyenler tarafından ziyaret ediliyor. Günübirlik ziyaretler için ideal olan Bubi Dağı Kayak Merkezi kayak, snowboard, tırmanış veya kar yürüyüşü gibi aktiviteler için uygun olanaklara sahiptir. Sezon boyunca iki metrelik kar kalınlığı ile keyifli bir kış tatili vadeden merkezde sezon aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Merkezde kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz tesisler, teleski, kafe ve restoranlar da bulunuyor.

Bubi Dağı Kayak Merkezi’ne ulaşmak için merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Ulaşımın kolay olduğu Bubi Dağı Kayak Merkezi sezon boyunca oldukça hareketlidir. Bubi Dağı Kayak Merkezi Her Bütçeye Uygun Yurt İçi Kayak Rotaları arasında yer alıyor.

14.Altınçayır Deresi

Şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzakta olmak, kafanızı dinlemek ve huzurlu bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız Altınçayır Deresi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Merkeze yalnızca 30 km uzaklıkta yer aldığı için ulaşımın kolay olduğu Altınçayır Deresi zengin bir balık çeşitliliğine sahiptir. Bu sebeple balık avlama turlarının ana merkezlerinden biridir. Bununla birlikte çevresini saran yürüyüş yolları ve mesire alanları doğayla iç içe, huzurlu bir gün geçirmenizi sağlar. El değmemiş doğal güzellikleri arasında piknik yapabilir, trekking turlarına katılabilir veya seyahatinizi unutulmaz hale getirecek fotoğraflar çekebilirsiniz. 

15.İbrahim Paşa Kümbeti (Hamur Kümbeti)

İbrahim Paşa ya da Hamur Kümbeti ismi ile anılan, tarih ve inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan bu yer, Ağrı’da en çok ziyaret edilen kutsal mekanların başında geliyor. İbrahim Paşa’nın çocukları için yaptırdığı ve klasik Türk İslam kümbet örneklerinden biri olarak değerlendirilen İbrahim Paşa Kümbeti (Hamur Kümbeti) dikdörtgen planlı ve kesme taşlarla inşa edilmiş bir yapıdır. 

Bugüne kadar gelebilmeyi başaran sağlam mimarisi görülmeye değer olduğunu gösteriyor. Merkeze on kilometrelik uzaklıkta yer alan ve toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşılabilecek kümbet, tarih, kültür ve mimari tutkunlarının ilgisini çekiyor.

”İbrahim Paşa Kümbeti konum için tıklayın” 

16.Anzavur Tepe

Ağrı ve çevresinde bulunan pek çok etkileyici yapının inşası Urartular döneminde gerçekleşmiştir. Yine bu dönemde gerçekleşen ve bugüne gelebilmeyi başaran, tarihi bir hazine olarak değerlendirilen Anzavur Tepe, Girittepe Höyüğü’nün yanında Patnos ilçesi sınırlarında konumlanıyor. 1960’lı yıllarda yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda M.Ö. 8. yüzyıla dayanan bir tarihe sahip olduğu öğrenilen Anzavur Tepe saray, tapınak ve yerleşim alanı kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte bulunan tapınağıyla 1500 metrekarelik alanı kapsayan Anzavur Tepe, bazalt taşlarla inşa edilen yapılar ve çevresini saran sağlam surları sebebiyle Ağrı’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

17.Eleşkirt

Merkeze en yakın ilçelerden biri olan, yalnızca 40 km uzaklıkta konumlanan Eleşkirt yüzlerce yıllık tarihi ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Etkileyici tarihi hazineleriyle keşfedilmeye değer yerler arasında bulunan Eleşkirt, antik çağlardan kalan yapılarla süslü bir çevreye sahiptir. 1684 yılında moloz ve kesme taşlarla inşa edilmiş, günümüzde koruma altında tutulan Toprakkale Cami ve Urartular döneminden kalan Toprakkale bölgesi Eleşkirt ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin arasındadır. 

Bununla birlikte önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Güneykaya Kayak Merkezi’ne de yalnızca 6 km uzaklıkta yer alması, Eleşkirt’in özellikle kış aylarında oldukça hareketli olmasını sağlar. İlçeye merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Eleşkirt konum için tıklayın” 

18.Buz Mağarası

Buz Mağarası, Ağrı’da gizli kalmış bir doğa harikasıdır. Küçükağrı Dağı’nın güney eteğinde bulunan, ünlü Meteor Çukuru’na yakın bir konumda yer alan Buz Mağarası büyüleyici bir lav tünel sistemine sahiptir. Doğa anıtı ilan edilerek koruma altında tutulan Buz Mağarası 100 metre uzunluk ile 50 metre genişliğe sahip salonlarıyla unutulmaz bir deneyim vadeder. Lavların donması ile oluşan ve içerisinde devasa buz tabakaları bulunan Buz Mağarası, ismini de buradan alır. Binlerce yılda oluşan buz sarkıtları ve dikitleriyle dünyada örneği bulunması zor bir mağaradır. En sıcak yaz aylarında bile soğuk kalması ise mağaranın ilgi çeken yanlarından biridir. 

”Buz Mağarası konum için tıklayın”