Hepimiz bir televizyon almışken yıllar boyunca kullanmak isteriz. Karşısında saatlerimizi geçirdiğimiz dev ekranın akıllı TV platformu çok önemlidir. Android TV ve Google TV ise en yaygın şekilde kullanılan platformlardan ikisi.
Piyasada çeşitli markalarla birlikte bulabileceğiniz farklı işletim sistemleri mevcut. Samsung TizenOS ve LG webOS gibi işletim sistemleri her ne kadar hızlı olsa da Android TV ve Google TV kadar özgürlük sağlamıyor. Tanındık veya tanınmadık birçok televizyon tarafından kullanılan bu sistemlere uygulama kurmak ve özelleştirmek çok daha kolay.
Her ikisi de Google tarafından geliştirilmiş olsa da farklı kullanıcı isteklerine hitap ediyorlar. Android TV, Google Play Store üzerinden çok çeşitli uygulamalara erişim ile son derece özelleştirilebilir bir arayüz sunuyor. Esnekliği, kullanıcıların istekleri ve beğenilerine göre her şeyi uyarlamasına olanak tanıyor.
Öte yandan yine Android TV’nin temellerine dayanan Google TV, daha çok içerik keşfi, kişiselleştirme ve TV’ye daha yatkın kullanıcı arayüzüyle ön plana çıkıyor. Çeşitli yayın hizmetlerini tek bir sorunsuz arayüzde birleştirerek izleme alışkanlıklarınıza göre özel öneriler sunabiliyor, seveceğiniz dizi ve filmleri bulmanızı kolaylaştırıyor.
Her iki platform da Google Asistan ve uygulama uyumluluğu gibi özellikler içerse de, kullanıcı deneyimi ve içeriğe yaklaşımları önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Yeni bir televizyon alırken bu farklılıkların bilincinde olmanız gerekiyor. Bu kısa özet sonrasında iki yaygın işletim sistemine detaylarıyla bakalım.
Android TV Nedir?
İlk olarak Haziran 2014’te piyasaya sürülen Android TV, ev eğlence teknolojileri için oyun değiştirici olurken Apple TV’ye bir alternatif sağladı. Tıpkı Android tabanlı mobil aygıtlarda olduğu gibi, iOS işletim sistemine kıyasla çok daha açık ve özgür.
Android TV tamamen akıllı cihazlarınızda kullandığınız Android mobil işletim sistemini temel alıyor. Yeni sürümlerle birlikte değişimler yaşansa da görüntüsü de zaten benzer. TV’nizdeki uygulamalar ve oyunlar için Google Play Store’a erişebiliyorsunuz.
Ayrıca Google Cast desteği ve Google Asistan aracılığıyla sesli kontrol gibi kullanışlı özellikleri de kullanabiliyorsunuz. Sharp ve Sony, Android TV’yi akıllı TV işletim sistemi olarak benimsemişti. Sonrasında adı bilindik veya bilinmedik çok sayıda televizyona hayat verdi.
Hatta akıllı olmayan eski tip TV’leri “akıllı” yapmak için bile kullanıldı. Piyasada “Akıllı TV kutusu” veya “Akıllı TV çubuğu” olarak bilinen çok sayıda ürün yer alıyor. Bunları HDMI ile televizyona bağlayarak tüm özelliklerinden dev ekranda yararlanabiliyorsunuz.
Android cihazların en iyi yanı, Google Play Store aracılığıyla geniş bir uygulama ve oyun yelpazesine erişim sağlaması. Hatta dışardan APK uzantılı uygulamaları yüklemek bile mümkün. Öne çıkan diğer özelliklerinden biri de ana ekranları ve uygulama düzenlerini kişisel tercihlere göre özelleştirme imkanı sunması. Çok yönlü olması, Android TV’yi özelleştirme isteyen kullanıcılar için odak noktası haline getirdi.
Google TV Nedir?
Google TV, 2020 yılında Google’ın yayın dongle’ı Chromecast with Google TV’nin yeni bir versiyonuyla birlikte piyasaya sürüldüğünde TV ekranlarına ulaştı. Yani Android TV’den daha sonra piyasaya sürülen bir platform.
Vestel de dahil olmak üzere, televizyon üreticileri artık yeni nesil modellerinde Android TV yerine Google TV kullanmaya başladı. Yani Google TV, artık yeni TV’ler ve bağlanan cihazlar için yeni bir TV arayüzü haline geliyor.
Aslında yeni bir işletim sistemi olarak tanımlamak doğru değil. Bundan ziyade, Android TV’nin üzerinde çalışan bir yazılım katmanı gibi düşünebilirsiniz. Nitekim Google TV ve Android TV birçok yönden benzer.
Ağustos 2024’te Google, Eylül 2024’ün sonlarında piyasaya sürülen Google TV Streamer’ı duyurdu. Google TV Streamer 4K’ya kadar yayın yapabiliyor, hızlı bir işlemciye ve Google Gemini tarafından desteklenen yazılım özelliklerine sahip. Google TV Streamer’ın arkasındaki fikir, yeni nesil özelliklerle birincil set üstü yayın kutusu olarak Chromecast’lere yeni alternatif sunmak.
Bildiğiniz gibi, telefon üreticileri Android telefonlara yeni bir görünüm ve işlevsellik kazandırarak kendi arayüzünü geliştiriyor. Google TV de benzer şekilde farklı bir görünüm ve hisse sahip yeni bir kullanıcı arayüzü getiriyor. İşletim sisteminin omurgasını yine Android TV oluşturmakta.
Android TV hala işlevsel ve zaman zaman güncellemeler alıyor. Bununla birlikte, TV üreticilerinin (Android TV işletim sistemine güvenen) yalnızca iki yılda bir büyük bir yükseltme göreceği bildiriliyor.
Biraz daha geliştirilmiş bir tasarıma ek olarak, yeni Google TV arayüzü yapay zeka kullanarak kişiselleştirilmiş içeriğe daha fazla odaklanıyor. Ayrıca canlı yayınlar için özel bir sekme de sunuyor. Ek akıllı ev işlevselliği, Google TV uygulaması aracılığıyla bir mobil uzaktan kumanda ve gelişmiş genel bakış özelliği gibi kullanıcı deneyimini geliştiren diğer avantajlar da var.
Google TV Android TV’nin yerini alacak şeklinde doğrudan bir tabir kullanmak doğru olmaz. Temel yazılım hala Android olduğu için Google TV’yi daha çok bir yeniden markalaşma olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca Android TV de güncellemeler almaya devam ediyor, eskisi kadar sık olmasa da.
Bu aynı zamanda Android TV’de kullandığınız pek çok temel işlevin Google TV ürünlerinde de mevcut olduğu anlamına geliyor. Google Play Store üzerinden sunulan geniş uygulama yelpazesi Google TV için de sunulmaya devam ediyor. Yerleşik Google Chromecast’in benzersiz işlevselliği halen mevcut ve telefonlardan, tabletlerden ve dizüstü bilgisayarlardan akıllı TV’nize içerik paylaşmayı son derece basit hale getiriyor.
Google TV vs. Android TV: En Önemli Farklar Neler?
Google, Android TV deneyimini kişiselleştirilmiş içeriğe, özel önerilere ve TV ile oturma odasının ötesine uzanan işlevselliğe daha fazla vurgu yaparak geliştirdi. Bununla birlikte, akıllı TV’yi bağlı cihazlarla dolu eviniz için bir merkez olarak kullanmak üzere kullanıma sundular.
Yeni Arayüz
Android TV ve Google TV kullandığınızda gözünüze ilk çarpacak şey kullanıcı arayüzü. Ana ekrandan başlayarak her alanda değişim söz konusu. Android TV’nin sıralı uygulamalar ve içerik önerileri kullanan eski arayüzü gibi uygulamalara odaklanan bir deneyim yerine, yeni Google TV arayüzü içeriği ön plana çıkarıyor.
Ana ekrandaki görüntü büyük, güzel orantılı fotoğraflarla filmler ve şovlar arasında geçiş yaparak vurgulanan önerileri sergiliyor. Bu öneriler kendi tercihlerinizden, kullandığınız yayın hizmetlerinden, izlediğiniz programlardan ve Google’ın elde ettiği bazı tahminlerle karşınıza çıkarılıyor.
Sıralı uygulamalar ve uygulamaya özel içerik önerileri sunan eski Android arayüzüyle karşılaştırıldığında, yeni Google TV arayüzü çok daha temiz ve uygulama uygulama gezinmek zorunda kalmadan kolayca içerik keşfetmek üzere tasarlanmış.
Bu farklılıklardan bazıları uzun ömürlü olmayabilir. Android TV’ler, arayüzü Google TV’ye yaklaştıracak şekilde güncellemeler alıyor. Ne olursa olsun, Android TV’nin evrimi devam ediyor.
Canlı TV
Google TV ile getirilen en büyük işlevsel değişiklik, canlı TV’ye adanmış bir sekme ile canlı TV programcılığına yapılan vurgu. YouTube TV ve Sling TV gibi canlı içerik kaynaklarından yararlanarak, devam etmekte olan canlı içeriği gösteren büyük bir ekran üstü kanal kılavuzu dahil edilmiş.
Canlı yayın bölümünden size o anda “yayınlanmakta” olan canlı sporlar, haberler, şovlar ve filmler aktarılmakta. YouTube zaten başlı başına büyük bir kaynak. Diğer canlı TV hizmetleri de zaman içinde kanal rehberine dahil edilecek.
Mobil Kontrol
Google’ın geniş cihaz ve bağlı uygulama ekosisteminden yararlanarak, bir Android telefonu Google TV’niz için uzaktan kumanda olarak kullanabilirsiniz. Uzaktan kumandanın bir parçası olarak dokunmatik ekran ve ekran klavyelerinin eklenmesi de TV’de gezinmeyi çok daha kolay hale getiriyor.
TV ekranı üzerinden şifre girmek bildiğiniz gibi oldukça zaman alıyor. Ayrıca ismi uzun ve karmaşık bir dizi/film ismi yazmak veya sesli olarak aramak da uğraştırıcı olabilir. Ancak mobil kontrol sayesinde her şey daha kolay.
Roku ve Vizio tarafından benzer işlevler sunulmuştu. Ancak Google TV bunu aynı uygulama içinde telefonunuzda içerik tarama ve kişiselleştirilmiş izleme listeleriyle de birleştiriyor.
Google Hesapları
Biraz önce bahsettiğimiz işlevler öneriler, abonelik listeleri, içerikler ve TV kontrolüyle, yani kişiselleştirmeyle alakalı. Google, Google TV’de bireysel kullanıcı profilleri sunarak bunu bir adım öteye taşıyor.
Aile üyeleri, kendi izleme alışkanlıkları ve ilgi alanlarına göre oluşturulmuş, kendilerine özel öneriler alabilecek. Evinizde veya başka bir ortamda herkes farklı türlerde içerikler izler. Bu kişilerin önerilerini ayrı tutmak istiyorsanız bir dizinin veya yayın aboneliğinin keyfini diğer kişilerle paylaşmadan çıkarmak istiyorsanız Google TV’de böyle bir özellik var.
Mobil Cihazdan İzleme Listesi
Yine mobil cihazlarla entegrasyona dayanan kişiselleştirme özelliği, TV’den uzaktayken içerik seçmenize olanak tanıyor. İzleme listeleri, izlemek istediğiniz filmleri, programları ve etkinlikleri vurgulamanıza ve bunları Google profilinizi kullanan herhangi bir cihazdan kişiselleştirilmiş izleme listenize eklemenize imkan sağlıyor. İster telefonunuz, ister dizüstü bilgisayarınız veya diğer odadaki akıllı hoparlör olsun, tüm Google bağlantılı cihazlar izleme listenize ek yapmak için kullanılabilir.
Örneğin gün içinde arkadaşlarınızla yeni bir dizi ve film hakkında mı konuştunuz? Veya sosyal medyada gezinirken bahsedilen bir TV programı gördünüz. Hemen izleme listesine ekleyebilirsiniz.
Akıllı Ev Entegrasyonu
Televizyonun Google ekosistemindeki diğer cihazlarla entegrasyonu, profillerin ve izleme listelerinin çok ötesine geçiyor. Google, akıllı TV’lerin vaat ettiği “akıllı” özelliklerden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamak için akıllı ev cihazlarından oluşan tecrübelerinden yararlandı.
Görüntülü kapı zillerinden ve ev güvenlik kameralarından gelen kamera görüntülerini doğrudan TV’de izleyebilirsiniz. Oturma odanızdaki akıllı ışıkları kontrol ederek film gecesinin havasını koltuktan kalkmadan ayarlayabilirsiniz. Hatta akıllı TV’nize bir web kamerası bağlayarak Google Duo görüntülü aramasına katılabilirsiniz.
Ebeveyn Kontrolü ve Çocuk Profilleri
Kişiselleştirilmiş içerik önerileri için kullanıcı profillerini kullanmanın yanı sıra, içerik filtreleri ve ebeveyn denetimleriyle birlikte çocuklar için profiller de oluşturabilirsiniz. Bu çocuk profilleri, yaşa uygun içerik önerileri, çocuk dostu bir ana menü ve ebeveynler tarafından ayarlanabilen uygulamalar, filmler ve şovlar için filtreler barındırıyor.
Anneler ve babalar tek tek uygulamaları ve belirli başlıkları telefonlarından engelleyebiliyor. Böylelikle yaramazlık yapan çocuğunuzla kumanda savaşı yapmanıza da gerek yok, TV zaten içeriklere ulaşımına izin vermeyecek. Hatta görüntülemeyi belirli sürelerle sınırlamanıza ve belirlenen yatma zamanlarında her şeyi kapatmanıza olanak tanınıyor.
Basic TV (Temel TV) Modu
Yeni Google TV modellerine eklenen ek bir özellik de temel TV modu. Yeni mod, normal akıllı TV kullanımı için gerekli olan tüm akıllı işlevleri ve bağlantıyı etkili bir şekilde kapatıyor. Temel mod ile birlikte Google Asistan da devre dışı kalmakta. Ancak aynı zamanda anten/kablo aracılığıyla canlı TV’yi, medya oynatıcıları ve oyun konsolları gibi harici cihazları kullanmak mümkün.
Google TV Uygulaması
Tüm bu deneyimi bir araya getirmeye yardımcı olan Google TV uygulaması, eski Google Play Movies & TV uygulamasının yerini alıyor. Akıllı TV yazılımıyla aynı adı taşıyan Google TV uygulaması kafa karıştırıcı bir şekilde basitçe adlandırılmış olsa da, uygulama ve TV yazılımının birlikte kullanılmak üzere tasarlandığını fark ettiğinizde daha az kafa karıştırıcı oluyor. Yeni Google TV uygulaması ekstra olarak sunulan bir şey değil, Google TV deneyiminin temel bir parçası.
Uygulama, tüm favori hizmetlerinizdeki içeriklere göz atmanızı, izleme listenize programlar eklemenizi, içerik satın almanızı veya kiralamanızı, TV’yi Wi-Fi veya Bluetooth üzerinden entegre uzaktan kumandadan kontrol etmenizi ve daha fazlasını yapmanızı sağlıyor. Yazılım Android ve Apple cihazlarda mevcut.
Google TV vs Android TV: Hangisi Alınmalı?
Karar sizin, Google TV’nin sağladığı tüm artıları gördünüz. Perakendecilerde hem Android hem Google TV ürünleri mevcut. Daha yeni olan Google TV’nin aslında Android tabanlı olduğunu, üzerine bazı yenilikler getirdiğini tüm detaylarıyla zaten anlattık.
Özetleyecek olursak, Google TV ile gerçekten bir televizyon kullandığınızı hissediyorsunuz. Yeni platform Android’i daha gelişmiş hale getirirken daha fazla yetenek, daha iyi içerik keşfi ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunuyor.
Bununla birlikte, Android TV’ler geniş uygulama seçeneklerinden yerleşik Chromecast ve Google Asistan’a ve hatta aynı akıllı ev özelliklerinin çoğuna (yapmak için bazı ekstra işlemlerle) kadar Google TV’nin sunduğu tüm temel özelliklere sahip. Üreticiler ve perakendeciler eski envanteri temizlemek için fiyatları düşürdükçe Android TV’ler özellikle cazip bir seçim olabilir. Eğer yeni bir TV için bütçeniz kısıtlıysa neden alınmasın?