Eylül 19, 2024

Artvin, Doğu Karadeniz’in en turistik şehirlerinden biri olması sebebiyle ziyaretçileri bölgeye çeker. Doğal güzellikleri, mutlaka görülmesi gereken turistik lokasyonları ve muhteşem lezzetleriyle Artvin mutfağı şehre gelen ziyaretçileri adeta büyüler! 

Artvin mutfağında birçok malzeme bir arada ve ayrı ayrı aktif olarak kullanılır. Özellikle deniz ürünleri konusunda çok büyük bir zenginliğe sahip olması Artvin mutfağına olan ilgiyi artırır. Bunun yanı sıra etli ve sulu yemekler de Artvin lezzetleri arasında yer alır.

Farklı damak tatlarına uygun lezzetlere ev sahipliği yapan ve ziyaretçileri tarafından yoğun bir ilgi gören Artvin, yabancı turistler tarafından da yoğun bir ilgi görür. Ana vatanı Artvin olan ve günümüzde ünü dünyaya yayılmış çok sayıda lezzet olduğunu söylemek mümkündür. 

Artvin seyahatinizi gastronomik açıdan benzersiz hale getirecek çok sayıda lezzet bulunur. Ziyaretinizi hangi mevsim gerçekleştirdiğiniz fark etmeksizin mutlaka denemeniz gereken lezzetler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

Artvin’in Meşhur Yemekleri

  • Kalaco
  • Yoğurtlu Silor
  • Mısır Ekmeği
  • Kaygana
  • Cevizli Kete 
  • Hamsili Ekmek
  • Karalahana Kavurması 
  • Benekli Alabalık
  • Kuymak
  • Şalgam Pancar Yemeği

Bunlardan farklı olarak Artvin’in meşhur yemekleri arasında yer alan lezzetlerin uzun bir listeye sahip olduğunu söylemekte de fayda var. Yöresel yemekleri hazırlayan restoranlarda ve esnaf lokantalarında bulabileceğiniz bu lezzetler yalnızca midenizi değil, gözlerinizi de doyurmayı başarıyor.

1.Kalaco

Artvin’in yöresel yemekleri arasında bulunan kalacoyu daha önce duymamış olmanız muhtemel. Artvin’e özgü bir lezzet olan ve kendine özgü, eşsiz sunumu ile dikkat çeken kalaco, lapa olarak da değerlendirilebilir. 

Kalaco, özellikle kahvaltılarda çok yoğun bir ilgi görür. Yöre halkı tarafından evlerde sık sık hazırlanan bu lezzetin içerisinde mısır unu ve süzme yoğurt bulunur. Bal ya da armut pekmezi ile servis edilen dolayısıyla tatlı bir seçenek olarak değerlendirmenin yanlış olmayacağı kalaco, sabah kahvaltısında tüketildiğinde enerji verir. Özellikle kış aylarında soğuktan korunmaya yardımcı olur. 

2.Yoğurtlu Silor

Yufka ile hazırlanan ve oldukça kolay bir tarif olan silor, buna rağmen çok lezzetli bir gastronomik deneyim sunar. Siron ya da silor ismi ile anılan bu lezzet, yufkaların fırında pişirilmesi ve ardından üzerine bol yoğurtlu ve baharatlı bir karışım dökülmesi ile hazırlanıyor. Yöre halkının evlerde en çok hazırladığı lezzetlerden biri olan ve özellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilen bu yemek, organik tereyağı ile unutulmaz bir lezzet haline geliyor. 

Silor adı verilen bu yemeği denemek için yöresel restoranları tercih edebilirsiniz. Öğle yemeği, akşam yemeği gibi farklı öğünler için ideal olan yoğurtlu silor, hafif ve dengeli bir yemek olarak da değerlendirilebilir.

3.Mısır Ekmeği

Karadeniz denildiğinde mısır ekmeği akıllara gelen ilk lezzetlerden biridir. Karadeniz’de yapılan her yemeğin yanında tüketilen mısır ekmeği, Artvin usulü yapılan farklı bir versiyonu ile dikkat çeker. Yağlı cadı ya da cadi ismi ile de anılan mısır ekmeği; süt kaymağı, süt, mısır unu ve tuz ile hazırlanan bir hamur işi ürünüdür. 

Ekmek olarak anılıyor olsa da genellikle poğaçayı andıracak küçük boyutlarda hazırlanır. Pastane ve fırınlarda bulabileceğiniz, yöre halkı tarafından günün her öğünü tüketilen mısır ekmeği; tek başına tüketilebilecek kadar sevilen bir alternatif! 

Bunun yanı sıra restoranlarda yediğiniz yemeklerin büyük bir çoğunluğunun yanında mısır ekmeği ikram edildiğini de bilmelisiniz. Bu sebeple fark etmeden mısır ekmeği denemiş olmanız oldukça yüksek bir ihtimal. Mısır ekmeği damaklardan uzun süre silinmeyen tadı sayesinde normal ekmek tüketiminizi etkileyebilir. 

4.Kaygana

Kaygana, yalnızca Artvin için değil Karadeniz mutfağı için de önemli ve keyifli bir lezzet. Özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen ve Artvin seyahati boyunca çok ağır yemekler tüketmekten yorulanların tercihi olan kaygana otlu krep olarak da adlandırılabilir.

Yumurta, un, süt, maydanoz, dereotu ve yeşil soğanın karıştırılarak hazırlandığı kaygana; yöre halkının sabah kahvaltıları için en sevdiği alternatif oluyor. Siz de kahvaltıcılarda ya da esnaf lokantalarında özellikle sabah saatlerinde kaygana deneyebilirsiniz.

Hafif bir alternatif olmasına rağmen kahvaltıda tükettiğiniz takdirde uzun süre tok tuttuğunu da söylemek gerekiyor. Artvin seyahatiniz boyunca enerji toplamak ve seyahatlerinizi daha enerjik şekilde gerçekleştirmek için kahvaltıda kaygana tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Doyurucu bir seçenek olması sebebiyle diyet listelerinde de yer almayı başaran kaygana, hazırlanması kolay bir lezzet. Bu sebeple eğer Artvin’de yer ve beğenirseniz, ustalardan alacağınız tüyolar ile evde de hazırlayabilirsiniz.

5.Cevizli Kete

Mayalı bir hamur ile hazırlanan ancak içerisinde bulunan ceviz sebebiyle klasik hamurlardan daha farklı bir lezzet olan cevizli kete, yöre halkı tarafından en sevilen hamur işi lezzetlerden biri. Cevizli kete adı verilen bu lezzetin en önemli özelliği ise uzun süre boyunca bayatlamıyor olması. Bu sebeple yöre halkı tarafından evlerde sıklıkla hazırlanıyor ve uzun süre boyunca tüketiliyor. 

Cevizli kete denemek istiyorsanız pastane ve fırınları ziyaret edebilirsiniz. Hem merkezde hem de Artvin’de Gezilecek Yerler listesi içerisinde yer alan ilçelerde bulunan pastane ve fırınlar, günün her saati cevizli kete hazırlayarak sıcak bir şekilde müşterilerine servis ediyor. 

6.Hamsili Ekmek

Karadeniz mutfağı denildiğinde akla gelen ilk balıklardan biri elbette hamsi oluyor. Karadeniz seyahatiniz esnasında hamsinin birçok farklı versiyonu ile karşılaşmış olmanız muhtemel. Her biri diğerinden daha lezzetli ve doyurucu olan hamsi tariflerine Artvin’de yapılan hamsili ekmeği de eklemek gerekiyor. 

Hamsi, pırasa, salça ve mısır unu birleştirilerek bir harç elde ediliyor, elde edilen harç pişirilerek ekmek haline getiriliyor. Tek başına bir lezzet şöleni olan, bölgede bulunan restoran ve lokantaların neredeyse tamamında bulabileceğiniz hamsili ekmek yöre halkı tarafından günün her saati tercih ediliyor.

Ekmek olarak değerlendirilse de ana yemek olarak tercih edilebilecek kadar doyurucu bir seçenek olduğunu da söylemek gerekiyor. Hem yaz hem de kış mevsiminde tercih edilen ve genellikle yanında salata veya turşu kavurması ile servis edilen hamsili ekmek, yöre halkı tarafından evlerde sıklıkla pişiriliyor. 

7.Karalahana Kavurması

Artvin sofralarında karalahananın farklı versiyonları ile karşılaşabilirsiniz. Yöre halkı tarafından çok sevilen ve farklı şekillerde hazırlanan karalahana hem lezzetli hem de doyurucu bir seçenek olması sebebiyle ilgi görür. Kavurmasının da oldukça yoğun bir ilgi gördüğü ve Gürcü mutfaklarında da sıklıkla yapıldığı bilinen karalahana kavurması, fasulye ve buğday gibi malzemeleri de içerisinde barındırır. Dolayısıyla hem hafif ve pratik hem de doyurucu bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Yöre halkı tarafından yaz ve kış aylarında evlerde sıklıkla hazırlanan bu lezzeti yöresel restoranlarda bulabilirsiniz. Genellikle yanında yoğurt ile servis edilen karalahana kavurması hem hafif hem de doyurucu bir seçenek. Farklı damak tatlarına hitap edebiliyor olması Artvin mutfağı için önemli bir alternatif olmasını sağlıyor. 

8.Benekli Alabalık

Artvin mutfağı balık yemeyi sevenler için de eşsiz seçenekler sunuyor. Benekli alabalık ise bölgede bulunan alabalık ile hazırlanan ve klasik balık tariflerinden çok daha farklı bir lezzete sahip, en sevilen seçeneklerden biri.

Mısır unu ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan ve hayat boyu unutulmayacak bir lezzet haline gelen benekli alabalık yemeğini bölgede bulunan lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz. Hem lezzetli hem de doyurucu olan benekli alabalık genellikle akşam yemeklerinde tercih edilse de öğle yemeği için de tercihinizi sağlıklı bir seçenek olan benekli alabalıktan yana yapabilirsiniz. Benekli alabalık yanında genellikle bol yeşillikli bir salata ile servis ediliyor. Ayrıca alabalığın yanında mısır unu ekmeği tüketmenizi öneriyoruz.

9.Kuymak

Karadeniz mutfağına ait en özel lezzetlerden biri olan kuymak, Artvin denildiğinde de akla gelen ilk lezzetlerden biri. Özellikle sabah kahvaltıları için tercih edilse de yöre halkı tarafından çok yoğun bir ilgi gördüğünü ve günün her saati tüketilebilecek kadar sevildiğini de söylemek gerekiyor. 

Mısır ununun kendini gösterdiği benzersiz bir lezzet olan ve yöre halkı tarafından ustalık ile hazırlanan kuymak, içerisinde birden fazla çeşitte farklı peynir bulunduruyor. Muhteşem bir tat ve bunun yanı sıra görsel şölen yaratan kuymak Artvin seyahatiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Kahvaltı hizmeti sunan restoranların hemen hepsinde bulabileceğiniz ve benzersiz bir lezzet olan kuymağı denemeden Artvin seyahatinizi sonlandırmamanızı öneriyoruz!  

10.Şalgam Pancar Yemeği

Çok sayıda faydası ve eşsiz aroması ile Şalgam Türkiye’nin her yerinde sevilen ve çokça tercih edilen bir meşrubat. Fakat Artvin seyahatiniz esnasında şalgamın yani pancarın bambaşka bir versiyonu ile karşılaşacaksınız.

Sahip olduğu doğası ve sayısız doğal yeşillik ve güzelliğiyle dikkat çeken Artvin, pek çok bitkinin başarılı ve doğal yollarla yetişmesini sağlıyor. Pancar da yöre halkı tarafından en çok üretilen sebzelerden biri. Pancarın kavrularak ve içerisine çeşitli malzemeler eklenerek yemek haline getirilmesi yöre halkı tarafından sıklıkla tercih edilen yemeklerden biri. Eğer şalgam suyundan hoşlanıyorsanız Şalgam pancar yemeği damak tadınıza uygun bir lezzet olabilir, denemeyi unutmayın. 

11.Turşu Kavurması

Turşu kavurması Karadeniz’e özgü sevilen alternatiflerden biri. Eğer daha önce başka bir yerde turşu kavurması denediyseniz Artvin seyahatiniz esnasında da mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Önceden hazırlanan fasulye turşuları ile yapılan turşu kavurması, sabah kahvaltısından akşam yemeğine bölge halkı tarafından günün her öğünü tüketilebiliyor. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez alternatiflerinden biri olan turşu kavurması eğer turşu seviyorsanız uzun süre aklınızdan ve damaklarınızdan silinmeyecek bir lezzet olacak.

Turşu kavurmasını yöresel yemekler hazırlayan lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz. Çoğu lokanta ve restoranda siz teklif dahi etmeden turşu kavurması masaya gelebilir.

12.Yayla Çorbası

Daha önce farklı yerlerde denemiş olabileceğiniz yayla çorbasının ana vatanı Artvin! Dolayısıyla bir başka yerde denediyseniz ve beğendiyseniz orijinal versiyonunu denemek için Artvin’de hazırlanan yayla çorbasını mutlaka tüketmelisiniz.  

Yöre halkı tarafından şehrin en sevilen çorbalarından biri olan ve özellikle kış aylarında tüketilen yayla çorbası hafif bir tada sahip. Bu sebeple zengin akşam yemeklerinde başlangıç olarak oldukça sık şekilde tercih ediliyor. Hem midenizi rahatlatıyor hem içinizi ısıtıyor.

Yayla çorbası bölgede hizmet veren restoranların hemen hepsinde bulabileceğiniz bir çorba seçeneği. Yoğurt, pirinç ve çeşitli baharatlarla hazırlanan bu lezzetli çorbayı Artvin ziyaretiniz boyunca farklı lokasyonlarda deneyimleyebilirsiniz. 

13.Karalahana Sarması

Karalahana sarması Karadeniz mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetlerin başında geliyor. Karalahana yapraklarından hazırlanan karalahana sarması, etli ya da zeytinyağlı versiyonları ile pişiriliyor. Dolayısıyla vejetaryen ya da vegan beslenme tarzına sahipseniz karalahana sarması deneyebilirsiniz.

Farklı damak tatlarına hitap edebilmeyi başaran Artvin mutfağı, karalahana sarması gibi lezzetleri ile keyifli alternatifler sunuyor. Bu lezzet çoğunlukla aperatif olarak tercih ediliyor. Bölge halkı tarafından da sevilen karalahana sarması dört mevsim boyunca tüketiliyor. Yöre halkı tarafından evlerde sıklıkla hazırlanan karalahana sarması için lokanta ve restoranları ziyaret edebilirsiniz.

14.Katmer

Daha önce farklı yörelerde denemiş olabileceğiniz katmer, Türk yemek kültüründe sevilen ve çokça tüketilen hamur işlerinden biridir. Ancak katmer adı verilen bu lezzetin her yörede farklı şekilde hazırlandığını söylemek gerekir. 

Artvin usulü katmer un, tuz, yaş maya, ılık su ve yağ ile hazırlanır ve ağızlarda dağılan muhteşem bir lezzet haline gelir. Günün her saati tüketilen ve yöre halkı tarafından da sıklıkla tüketilen katmer genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir. Yanında domates, biber, zeytin veya peynir gibi çeşitli alternatifler ile daha lezzetli hale getirilebilecek olan katmeri bölgedeki tüm fırın ve pastanelerden temin edebilirsiniz.

15.Keşkek

Keşkek denildiğinde pek çok kişinin aklına Ege bölgesi geliyor olsa da Artvin mutfağında da keşkeğe sıklıkla yer veriliyor. Et, et suyu, buğday ve nohut ile hazırlanan keşkek Ege bölgesinde olduğu gibi Karadeniz bölgesinde de düğün ve bayram gibi kalabalık organizasyonlar için en çok tercih edilen yemeklerden biri oluyor.

Aşurelik buğday, kemikli koyun eti, nohut ve et suyu kullanılarak hazırlanan keşkek dört mevsim boyunca sevilerek tüketilen yemeklerden biri. Merkezde ve ilçelerde yer alan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet sofraları şenlendirmesinin yanında uzun süreli tokluk hissi de sağlar.

16.Cağ Kebabı

Cağ kebabı ya da yatık ismi ile anılan bu lezzet, döner yemekten hoşlanıyorsanız Artvin’de sizi en çok mutlu edecek alternatiflerden biri. Et yemekleri konusunda gelişmiş bir mutfağa sahip olan Artvin, benzersiz bir gastronomik deneyim sunuyor. Bunların başında gelen cağ kebabı sinirleri alınmış ve yağsız kuzu budu ile hazırlanıyor. 

Soğan, domates, yeşil biber ve baharatlar ile daha lezzetli hale getirilen; ancak asıl tadını kuzu budundan alan cağ kebabı, uzun yıllar boyunca damaklarınızdan silinmeyecek bir lezzet. Yapımı ustalık gerektiren ve oldukça yoğun bir lezzet olan cağ kebabını günün herhangi bir saatinde kebap lokantalarında deneyebilirsiniz.

17.Hasuta

Artvin’in en sevilen tatlılarından biri olan hasuta, oldukça basit bir malzeme listesine sahip. Nişasta, un, su, tereyağı ve şeker ile hazırlanan; çok basit malzemelerle hazırlanıyor olmasına rağmen çok lezzetli bir tatlı olan hasuta, yöre halkı tarafından tatlı ihtiyacını karşılamak amacıyla en sık yapılan tatlı alternatiflerden biri. 

Hasuta adı verilen bu lezzet özellikle bebek, çocuk ve hastalar için hazırlanıyor. Bu duruma sebep olan en önemli etken ise hem yemenin hem de sindirmenin çok kolay olması. Restoranlarda ve esnaf lokantalarında bulabileceğiniz, yemek üstüne keyifli bir alternatif olan hasuta sıcak şekilde servis ediliyor. 

18.Laz Böreği

Muhteşem yemekleri ile midelere bayram ettiren Artvin mutfağı, uzun süre aklınızdan ve damağınızdan silinmeyecek tatlılara da ev sahipliği yapıyor. Karadeniz’in birçok bölgesinde görmüş olabileceğiniz Laz böreği ise Artvin mutfağına ait en sevilen yöresel tatlılardan biri. Farklı ve tatlı bir börek yemeyi deneyimlemek istiyorsanız Laz böreği uygun bir alternatif olacaktır.

Artvin seyahatiniz esnasında mutlaka denemenizi önerdiğimiz Laz böreği baklava yufkası ve muhallebi ile pişirilen, pişirildikten sonra üzerine dökülen şerbet ile servis edilen bir tatlı. Tatlının yapımında baklava yufkası yerine irmik lapası da tercih edilebiliyor. Lokanta ve restoranlarda yemek sonrası ikram edilen Laz böreği genellikle yanında çay ya da kahve ile tüketiliyor.  Yöre halkı tarafından da evlerde en çok pişirilen tatlılardan biri.