KAÇ KİŞİLİK
15 kişilik
HAZIRLAMA SÜRESİ
45 dakika
PİŞİRME SÜRESİ
2 saat
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
İçi İçin:
- 250grambuğday(1,5 su bardağı)
- 4,5litresıcak su
- 100grampirinç(8 yemek kaşığı)
- 1adetportakal kabuğu(küçük küpler halinde doğranmış)
- 1adetlimon kabuğu(küçük küpler halinde doğranmış)
- 2adetorta boy elma(soyulmuş, küp doğranmış)
- 4yemek kaşığıkuru üzüm
- 1su bardağıhaşlanmış kuru fasulye
- 1su bardağıhaşlanmış nohut
- 1/2su bardağıçiğ badem
- 2yemek kaşığıkuş üzümü
- 1avuçfındık
- 1avuçceviz
- 10adetkuru kayısı(doğranmış)
- 900gramtoz şeker(4,5 su bardağından 1 parmak fazla)
- 10adetkaranfil
- 1su bardağısu(bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)
Süslemek İçin:
- 1adetnar(ayıklanmış)
- 1/2su bardağıtoz Antep fıstığı
- 1/2su bardağıfile Antep fıstığı
- 5adetkuru incir(dilimlenmiş)
- 2yemek kaşığıtarçın
- 1yemek kaşığısusam
- 1/2su bardağıçiğ badem
- 1/2su bardağıfındık
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
- Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız 250 gram buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın.
- Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın.
- Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edin.
- 1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1’er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
- 3 saat oda sıcaklığında dinlenmiş olan karışıma 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip güzelce karıştırın.
- 1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.
- Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1’er avuç fındık, ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.
- 900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Aşurenin kıvamı başta sulu olacaktır, bu konuda endişelenmeyin, zaman geçtikçe koyulaşacak ve tam kıvamında olacaktır.
- Aşure ılındıktan sonra servis kaselerine kepçe yardımıyla aktarın.
- Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri Antep fıstığı, nar, susam, çiğ badem kuru incir gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. El emeği göz nuru aşurenizi çevrenizdekiler ve sevdiklerinizle paylaşmayı sakın ihmal etmeyin. Afiyet olsun!
Aşure Tarifinin Pişirme Önerisi
Aşure tarifinde en önemli noktalardan birisi uzun pişme ve dinlenme sürelerine dikkat etmektir. Sabırlı olup, tarifteki süreleri takip ettiğiniz sürece iyi kıvamlı bir aşure elde edebilirsiniz.
Aşure Tarifinin Servis Önerisi
Elma ve portakal kabuğunu (posa kısmını dağılacağı için kullanmıyoruz) arzuya göre aşure malzemesinin çeşitliliğini arttırmak ve hoş bir aroma vermesi adına kullanabilirsiniz. Aşure soğudukça ve bekledikçe daha da kıvam alacaktır. Ancak ocaktan aldığınız aşurenin koyu olduğunu düşünüyorsanız kullanacağınız sıcak su miktarını arttırabilirsiniz.
Aşure Günü Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?
Muharrem ayının 10.gününe denk gelen aşure ayı bolluk ve bereketin de simgesi. Aşure için malzemeler marketlerde yerini almaya başladığına göre akıllara da şu sorular geliyor: Aşure ayı ne zamandır?, Aşure ne zamana kadar yapılır? Aşure gününden önce aşure yapılır mı?, Aşure günü neler yapılır?, Aşure günü kaç gün sürer?, Aşure ne zaman dağıtılır? Diyanet’in dini günler takvimine göre, Muharrem ayının 10. günü kabul eden aşure günü 2023 yılı için 28 Temmuz Cuma günü başlayacak ve 16 Ağustos Perşembe gününe kadar devam edecek. Halk arasındaki inanca göre, aşure günü alışverişinde mutfağa çeşitli erzaklar alınır ve 1 sene boyunca da mutfak bereketli olur. Aşure günü öncesinde hazırlıklarımızı yapmayı unutmayalım. 🙂
Aşure Buğdayı Nasıl Pişirilir?
Aşure yapmanın püf noktalarından biri de aşure buğdayını yeteri kadar pişirmek. Peki, aşure için buğday nasıl hazırlanır? gelin cevabını verelim. Öncelikle bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız buğdayın üzerine sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince tekrar ölçüsüne göre ekleyerek pişirmeye devam edin. Daha kısa sürede pişmesini sağlamak için bir gece önceden ıslatarak bekletebilirsiniz. Peki, aşure buğdayı nasıl ıslatılır? diye sorabilirsiniz. Üzerini geçecek kadar su ekleyip oda sıcaklığında bir kenarda bekletmeniz yeterli olur.
Aşure Nohutu Ne Kadar Haşlanır?
Aşure tarifini hazırlarken haşlanmış nohut ve fasulye kullanmanızı öneririz. Böylece daha kısa sürede hazırlamış olursunuz. Eğer önceden hazırlık yapmadıysanız nohutları tencerede 30 dakika, düdüklü tencerede 20 dakika kadar haşlayabilirsiniz.
Aşure Nasıl Süslenir?
Aşure yapanların aklındaki en büyük sorulardan biri de aşurenin nasıl süsleneceği yönünde. Bereketin simgesi aşureyi yaptıktan ve kaselere boşalttıktan sonra ona görsel bir albeni kazandırmak için onu farklı malzemelerle süsleyebilirsiniz. Çok fazla değişiklik gösterse de bizim önereceğimiz aşure süsleme malzemeleri ise şunlar: Kuş üzümü, ceviz içi, kuru üzüm, badem, tarçın, nar taneleri, Hindistan cevizi, Antep fıstığı, kuru incir, fındık… Tabii damak zevkinize göre bunları değiştirebilirsiniz.
Aşure İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir, İçine Neler Konur?
İyi bir aşure yapmanın sırrı içindeki malzemelere ve kıvamına bağlı. Herkesin farklı bir aşure pişirme yöntemi olsa da ve malzemeler değişebilse de lezzetli bir aşure için gerekli malzemeler şöyle sıralanabilir:
- Buğday
- Pirinç
- Portakal kabuğu
- Limon kabuğu
- Elma
- Üzüm
- Kuru fasulye
- Nohut
- Çiğ badem
- Kuş üzümü
- Fındık
- Ceviz
- Kuru kayısı
- Toz şeker
- Su
Süslemek için:
- Nar
- Toz ya da file Antep fıstığı
- Kuru incir
- Tarçın
- Susam
- Çiğ badem
- Fındık
Klasik aşure tarifi dışında glutensiz aşure, sütlü aşure, buğdaysız aşure, şekersiz aşure, nohutsuz ve fasulyesiz aşure gibi farklı tarifler de yapabilirsiniz. “Glutensiz aşure nasıl yapılır?” diyorsanız aslında klasik aşureden farklı olarak çölyak hastalarına özel tariflerle buğday yerine pirinç ile hazırlamanız gerekir. Aynı yöntemle buğdaysız aşure de hazırlamış olursunuz. Nohutsuz ve fasulyesiz aşure tarifi hazırlamak isterseniz de diğer kuru meyveleri ve buğday miktarını arttırarak hazırlayabilirsiniz. Diyetteyseniz ve “Şekersiz aşure nasıl yapılır?” diyorsanız da toz şeker yerine tüm malzemeleri ekleyip aşureyi pişirin. Son olacak ocaktan aldığınızda damak zevkinize göre birkaç yemek kaşığı bal ekleyebilirsiniz ya da bal ve şeker gibi tatlandırıcılar eklemeden şekersiz olarak hazırlayıp kuru meyve miktarını arttırarak daha sağlıklı bir aşure tarifi hazırlayabilirsiniz.
Aşurenin Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Kıvamı, şeker oranı bir de renginin kararmaması aşurenin en önemli noktaları. Kararmaması ve aşurenin beyaz olmasının püf noktası için de yapılacak birkaç yöntem var aslında. Peki, “Aşure neden kararır?”, “Aşure kararırsa rengi nasıl açılır?” gelin tüm sırlarını anlatalım. Örneğin; aşure yaparken içine girecek malzemelerin sıralaması oldukça önemli. Buğdaylar önce bol suda pişmeli. Ardından içine sırasıyla diğer bakliyatlar, kuru meyveler, şeker ve ardından da kuru yemişler ilave edilmeli. Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Kararmadan aşure yapmak için “Aşure nasıl beyaz olur?” konusunda birçok püf noktasına dikkat etmek gerekir, sizi şöyle alalım: Aşurenin Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Aşure Şekerli Olursa Ne Yapılır?
Diyelim ki aşurenizin tüm yapım aşamalarını tamamladıktan sonra tadına bakmak aklınıza geldi ve tatlının sizin için çok şekerli olduğunu fark ettiniz, peki bu durumda ne olacak? Bunu da hemen açıklayalım: Aşure tencerenizin altını yeniden açın ve içine sıcak su ilave edin. Fazla şeker yüzünden kıvamı da koyulaşacak olan aşureyi yeniden tam kıvamında bir hale getirmek için yapabileceğiniz en pratik çözüm bu. “Aşure şekerli olursa ne yapılır?“, “Aşurenin şekeri nasıl ayarlanır?”, “Şeker yüzünden koyu kıvamlı olan aşurenin kıvamı nasıl tutturulur?” gibi aklınıza takılan tüm soruların daha detaylı açıklamalarına şu içeriğimizden ulaşabilirsiniz: Aşure Şekerli Olursa Ne Yapılır? Ayrıca aşurenizi toz şeker yerine pekmez ekleyerek de tatlandırabilirsiniz. Peki “Pekmezli aşure nasıl yapılır?” diyorsanız da sıcak suyu eklediğiniz aşamada damak zevkinize göre pekmezi de ekleyebilirsiniz.
Aşure Sulu Olursa Ne Yapılır?
Aşure yaparken yapılan hatalardan biri de kıvamı çok sulu olması. Aşure kıvamı nasıl olmalı? ya da “Aşurenin kıvamı tutmazsa ne yapılır?” soruları aklınıza gelebilir. Eğer sulu olursa bunun nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa “Nişastalı aşure nasıl yapılır?” diye merak edenler için altın değerinde bir yöntem! Suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz. Eğer aşurenin koyu olursa biraz su ile açabilirsiniz. Aşurenin rengi içerisine konan meyveler ve malzemeler nedeniyle koyulaşabiliyor. Özellikle ceviz, fındık gibi yemişleri bakliyatlarla birlikte atarak pişirmek rengine etki ediyor. Yemişleri içerisinde piştikten sonra ya da süsleme aşamasında eklemek, kuru meyveleri pişme aşamasının sonunda eklemek renginin berrak kalmasını sağlayacaktır. Daha fazla detay için şu içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz: Aşurenin Kıvamı Tutmazsa Ne Yapılır?
Aşure Ne Kadar Kaynatılır?
Aşurenin pişme süresi yaklaşık 2 saattir. Eğer malzemeleri geceden ıslatırsanız bu süreyi azaltabilirsiniz. Aşureyi kısık ateşte aşamalı olarak pişirmenizi öneririz.
Aşure Yanına Ne İkram Edilir?
Aşure tatlısı başlı başına doyurucu bir tatlı olsa da kalabalık misafirleriniz için aşurenin yanına poğaça, kakaolu kek ya da lokmalık kurabiyeler ikram edebilirsiniz.
Aşure Nasıl Saklanır?
Aşureyi hazırladınız, servis kaselerine koydunuz. Ardından “Aşureyi nasıl saklayacak, nasıl muhafaza edeceksiniz?, Aşure dışarıda bozulur mu?” gibi sorular aklınıza gelebilir. Öncelikle aşure soğumadan asla buzdolabına kaldırmayın. Kıvamı bozulacaktır ve çabuk ekşiyecektir. Eğer hemen tüketecekseniz kaselerle dolaba kaldırabilirsiniz. Birkaç gün sonra tüketecekseniz ise ağzı kapalı kaplar içinde dolaba kaldırmanızı öneririz. Bu sırada akıllara en çok merak ettiğimiz soru gelir: “Aşure buzdolabında ne kadar dayanır?” Hazırlamış olduğunuz aşureleri uygun koşullarda buzdolabında saklayarak en az 2 gün içinde tüketmelisiniz. Kısa sürede tüketmeyecekseniz ve en pratik şekilde “Aşure buzlukta saklanır mı?” diyorsanız da dondurucuda saklamak için ağzı kapalı kap ya da buzdolabı poşeti tercih edebilirsiniz. “Donmuş aşure nasıl ısıtılır?” diye düşünürseniz da aslında tekrar ısıtmanıza hiç gerek yoktur. Tatlınızı tüketmeden önce ise en az 6 saat önceden buzdolabı kısmına indirin ve afiyetle tüketin.
Donmuş Aşure Nasıl Isıtılır?
Hazırladığınız aşureleri buzlukta ya da konserve şeklinde hazırlayarak uzun süre saklayabilirsiniz. Tüketmeden önce donmuş aşureyi tekrar ısıtmanıza hiç gerek yok. 1 gün önceden buzdolabının +4 derece kısmında bekleterek çözünmesini sağlayabilirsiniz. Konserve aşureleri vakumlayarak 6 ay kadar serin ve kuru bir ortamda saklayabilirsiniz.
Aşure Kaç Kalori?
Aşure günü geldi, hazırlıklara başladınız ama bir yandan da diyettesiniz. İşte tam da bu sırada aklınıza “Diyette aşure yenir mi?, Aşure kilo aldırır mı?” gibi sorular gelebilir. 1 porsiyon aşure 484 kaloridir. Aşurenin diyete uygun olması için içerisine ekleyeceğiniz toz şeker miktarını azaltabilir, üzerine süsleme olarak ekleyeceğiniz kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi şeker oranı yüksek meyveleri az miktarda ekleyerek tüketebilirsiniz.
Her olsa hergün yenir. 🙂