Aralık 3, 2024
bartin

Bartın Karadeniz Bölgesi’nde yer alan turistik şehirlerden biridir. Sunduğu muhteşem manzaralar ve görülmesi gereken yerleri ile yılın her mevsimi ziyaret edilir. Seyahatinizi gerçekleştirirken mutlaka denemeniz gereken yöresel pek çok lezzet bulunur. 

Bartın mutfağı hem farklı yörelerde denemiş olabileceğiniz yemeklere hem de tamamen yöreye özgü lezzetlere yer verir. Doğası ile benzersiz güzelliklere sahip olan bu şehir gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Mutfağındaki çeşitlilik sebebiyle gastronomik şehirler kategorisinde de değerlendirilebilir. 

Bartın lezzetleri farklı damak tatlarına başarılı şekilde hitap eder. Bu durum seyahatiniz esnasında deneyeceğiniz yemeklerin sizleri memnun edeceğini gösterir. Dört mevsim boyunca seyahat edilen bir şehir olsa da Karadeniz bölgesinde yer alması sebebiyle her mevsim yağış ile karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğunu bilmelisiniz. 

Bartın’ın meşhur yemekleri:

  1. Pirinçli Mantı
  2. Amasra Salatası
  3. Tavuklu Köy Böreği
  4. Pumpum Çorbası
  5. Yumurtalı İsbut
  6. Tirit
  7. Kırk Katlı Börek
  8. Unlu İspit Dolması
  9. Erik Yemeği
  10. Döşemeli Mancar

Yöreye ait lezzetler Bartın seyahatinizi çok daha keyifli hale getirir. Seyahatleriniz esnasında her öğün farklı bir yemek deneyebilirsiniz. Bunun için merkezde ve ilçelerde bulunan restoranları ziyaret edebilirsiniz. 

1.Pirinçli Mantı

Türk mutfağının en kültürel yemeklerinden biri olarak değerlendirilen mantı farklı yörelerde hazırlanan çeşitli versiyonları ile ön planda olan lezzetlerden biridir. Bartın usulü mantı olarak da anılan pirinçli mantı ise klasik mantılardan oldukça farklıdır. 

Hamuru pirinç eklenerek hazırlanan ve oldukça lezzetli olan pirinçli mantı elde açılan hamurların içerisine ayrıca kavrulan pirinçli harcın eklenmesi ile hazırlanır. Üzerinde bol sarımsaklı yoğurt ve sos bulunan hem lezzetli hem de servisi ile klasik mantılardan ayrılan pirinçli mantı günün her saati severek tüketiliyor. Yöre halkı tarafından daha çok evlerde yapılıyor olsa da ev yemekleri hazırlayan restoranların menülerinde de bulabilirsiniz.

2.Amasra Salatası

Bartın iline bağlı bir ilçe olan ve şehrin en turistik ilçesi olarak değerlendirilen Amasra, doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile sevilen ilçelerden biridir. Amasra’da gezilecek yerler listesi bir hayli uzundur ve bununla birlikte yöreye ait pek çok lezzet bulunur.

Amasra’da hazırlanan ve günümüzde Bartın’ın en önemli lezzetlerinden biri haline gelen Amasra salatası her sofrada kendine yer bulmayı başarır. İçerisinde roka ve biber de dahil olmak üzere on beşten fazla sebzenin bulunduğu Amasra salatası zeytinyağlı bir sos ile birleşir. İlginç süslemeleri ile de dikkat çeken ve yemeklerin yanında tüketilen Amasra salatası zengin besleyici değeri ve lezzeti ile sevilen besinlerden biridir.

3.Tavuklu Köy Böreği

Bartın seyahatiniz esnasında denemeniz gereken yöresel lezzetlerden bir diğeri ise tavuklu köy böreğidir. Bir çeşit yufka böreği olan ve elde açılan yufkaların haşlanan tavuk suyuna batırılarak ıslatılması ile hazırlanan tavuklu köy böreği yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanır. Aniden gelen misafirler için sıklıkla hazırlanan ve bununla birlikte klasik böreklerden daha farklı bir sunuma sahip olan tavuklu köy böreği yöresel lezzetler hazırlayan restoranlarda bulunabilir. 

Tavuk suyu ile ıslatılan ve daha sonra tavada kızartılan yufkaların haşlanmış tavuk ile birlikte servis edildiği, oldukça farklı bir börek tarifi olan tavuklu köy böreği besleyici bir lezzettir. Klasik böreklerden farklı olarak genellikle yoğurt ile servis edilir. Günün her saati tüketiliyor olsa da özellikle öğle yemeklerinde en sevilen aperatiflerden biridir.

4.Pum Pum Çorbası

Yöresel yemekler arasında bulunan ve yöre halkının evlerde sıklıkla hazırladığı çorbalardan biri olan pum pum çorbası şehrin en sevilen ve en lezzetli çorbalarından biridir. Oldukça ilginç bir isme sahip olduğu için de dikkat çeken ve sofralarda sık sık yer alan bu çorba az malzemeyle hazırlanır. İçerisinde yalnızca mısır unu, et ve et suyu bulunur.

Et suyunda pişirilen mısır ununun üzerine kavurma eklenerek tatlandırılan pum pum çorbası tereyağı dökülerek servis edilir. Zengin akşam yemekleri için güzel bir başlangıç olan ve özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtan bu çorbayı yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabilirsiniz.

5.Yumurtalı İsbut

Yumurtalı isbut Bartın’da en sevilen yöresel lezzetlerden biridir. Şehrin sevilerek tüketilen yemeklerinden biri olan ve oldukça faydalı olduğu için de tercih edilen yumurtalı isbut besleyici değeri yüksek bir yemektir. Hodan ya da kaldırık otu isimleri ile de anılan yumurtalı isbut, otlar temizlendikten sonra tencerede pişirilen ve ardından soğan, kıyma ve yumurta ile birleştirilen bir tariftir. 

Zengin besin değeri sebebiyle yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yumurtalı isbut ev yemekleri hazırlayan restoranlarda bulunabilir. Günün her saati severek tüketilen bu lezzet uzun süre tok kalmanıza yardımcıdır.

6.Tirit

Tirit farklı yörelerde görmüş olabileceğiniz yemeklerden biridir. Çeşitli yörelerde genellikle tavuk eti ile hazırlanan tirit Bartın yöresinde dana eti ile hazırlanır. Dana eti didiklenir yani etler küçük parçalar haline getirilir. Ardından fırında pişirilen yufkaların üzerine konularak servis edilir. Dana eti baharatlı bir sos ile hazırlandığı için klasik et yemeklerinden oldukça farklı bir lezzettir.

Tirit Bartın için aynı zamanda bir özel gün yemeğidir. Aniden eve gelen misafirlere veya kalabalık arkadaş gruplarına yöre halkı tarafından evlerde hazırlanır. Günün her saati tüketilen tirit adlı yemeği ev yemekleri hazırlayan restoranlarda deneyebilirsiniz.

7.Kırk Katlı Börek

Bartın’a ait yöresel yemeklerden biri olan kırk katlı börek el açması bir börek çeşididir. Börek Türk mutfağına ait en önemli lezzetlerden biridir. Farklı yörelerde hazırlanmış pek çok versiyonu ile lezzetli bir yemek olan börek, Bartın mutfağında da önemli bir yere sahiptir. 

Kırk katlı börek özel olarak elde açılan ince yufkaların üst üste dizilmesi ile hazırlanır. Fırında pişirilir ve piştikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı dökülür. Böylelikle servise hazır hale gelen ve klasik börek tariflerinden sıkılanların favorisi olmayı başaran kırk katlı börek pastane ve fırınlarda bulunur. Sabah kahvaltısı başta olmak üzere günün her öğünü yöre halkı tarafından sevilerek tüketilir.

8.Unlu İspit Dolması

İspit yaprakları Bartın ve çevresinde en sık yetişen bitkiler arasındadır. Taze toplanan ispit yapraklarından hazırlanan ve oldukça lezzetli bir yemek olan unlu ispit dolması ise Bartın’a özgü yöresel lezzetlerden biridir.

Unlu ispit dolması haşlanan yaprakların mısır unlu özel bir harç ile doldurulmasıyla hazırlanıyor. Ardından üzerine ev yoğurdu dökülüyor ve bu şekilde servis ediliyor. Günün her saati severek tüketilen ve her mevsimin favorisi olmayı başaran unlu ispit dolması yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz lezzetlerden biridir. Özellikle akşam yemeklerinde tüketilen unlu ispit dolması genellikle yanında salata ile servis ediliyor. 

9.Erik Yemeği

Bartın mutfağında et ve meyvelerin bir arada kullanıldığı pek çok tarif bulunuyor. Bu özelliği ile Türk mutfağına ait en farklı tariflere yer verdiğini söylemek mümkün. Et ve meyvelerin bir arada kullanıldığı yemeklerden bir diğeri olan erik yemeği ise haşlanan etin içerisine salçalı yemek sosu eklendikten sonra ayıklanan erikler ilave edilerek pişirilen bir yemektir. 

Klasik et yemeklerinden farklı bir aromaya sahip olan erik yemeği mayhoş bir tattır. Farklı lezzetleri denemeyi seviyorsanız mutlaka tatmanız gereken bu lezzet yöre halkı tarafından çoğunlukla akşam yemekleri için tercih ediliyor. Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan ancak ev yemekleri hazırlayan restoranlarda da bulabileceğiniz erik yemeği genellikle pilav gibi bir yan yemek ile tüketiliyor.

10.Döşemeli Mancar

Şifa kaynağı bitki türlerinden biri olan ve yörede yoğun olarak yetişen mancar pek çok tarifte kullanılıyor. Mancar ile hazırlanan en sevilen tariflerden biri ise döşemeli mancar oluyor. Ispanak yemeği ile benzer bir görüntüye sahip olan ve vitamin deposu olduğu için özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklığı güçlendirmek için severek tüketilen döşemeli mancar farklı sebzeleri bir araya getirerek hazırlanıyor. 

Tencerede kat kat döşenerek pişirildiği için bu ismi alan döşemeli mancar yörenin en sevilen sebze yemeklerinden biridir. Genellikle kış aylarında tüketilen bu lezzeti akşam yemekleri için tercih edebilir ve yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabilirsiniz.

11.Etli Ayva

Bartın mutfağına ait pek çok yöresel lezzet kendine ait farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. Bunlardan biri olan etli ayva ise isminden de anlaşılacağı üzere et ve meyveyi bir araya getiriyor. Bu özelliği ile oldukça ilginç bir tada sahip olduğunu söylemek mümkün. 

Bartın’a ait meşhur bir lezzet olan etli ayva badem ve kayısı gibi farklı meyvelere de yer veren bir tariftir. Daha önce et ve meyvenin bir arada kullanıldığı tarifleri denemediyseniz farklı gelen bu lezzet gastronomik açıdan yeni bir deneyim yaşamanızı sağlıyor. Restoranların büyük bir çoğunluğunun menüsünde yer alan ve genellikle pilav ile servis edilen etli ayva yöre halkı tarafından günün her saati severek tüketiliyor.

12.Şapşap Köfte

Köfte Türk mutfağı için kültürel lezzetlerden biridir. Her yörenin kendine ait farklı bir köfte tarifi bulunur. Bu durum Bartın için de geçerlidir. 

Bartın köftesi ya da şapşap köfte dana ya da kuzu kıyma ile hazırlanıyor. İçerisinde galeta unu ve kimyon başta olmak üzere pek çok baharat bulunuyor. Dolayısıyla klasik köfte tariflerinden daha aromatik bir lezzete sahip olduğunu söylemek gerekiyor. 

Yalnızca tadı ile değil, kokusu ile de karnınızı acıktıracak şapşap köfte akşam yemeklerinin favorisidir. Merkezde ve ilçelerde bulunan restoranların neredeyse tamamında bulunan ve yediden yetmişe herkes tarafından sevilen şapşap köfte, genellikle yanında közlenmiş biber ve domates ile servis ediliyor.

13.Gıcır

Bartın’ın meşhur ot yemeklerinden biri olan ve yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen gıcır, ilginç ismi ile dikkat çekmeyi başarıyor. Gıcır otu ya da diken ucu olarak adlandırılan bir ot ile hazırlanan bu yemek gıcır otunun soğan ve biber ile yağda kavrulması sonucu tüketime hazır hale geliyor.

Gıcır genellikle üzerine çırpılmış yumurtanın kırılmasıyla servis ediliyor. Pek çok vitamini içerisinde bulunduran ve bu sebeple bağışıklığı güçlendirmek adına önemli bir rol oynayan gıcır otu, bu yemek sayesinde oldukça keyifli bir tarife dönüşüyor. Gün içerisinde karnınız acıktığında tercih edebileceğiniz bir aperatif olarak değerlendirilen gıcır, yöresel yemekler hazırlayan restoranların pek çoğunun menüsünde yer alıyor.

14.Halışka

Halışka yöresel tatlılardan biridir ve çok lezzetli olmasına rağmen az malzemeyle hazırlanır. Köklü bir geçmişe sahip olan bu toplumun geçmiş yıllarda, geçimin zor olduğu dönemlerde bu tatlıyı besin olarak kullandığı biliniyor. Bu yıllarda eldeki imkanlarla yapılan ancak günümüzde klasik ve geleneksel hale gelen tatlılardan biri olan halışka Ulus ve Abdipaşa usulü olmak üzere 2 farklı şekilde hazırlanıyor.

Bartın’da gezilecek yerler arasında yapacağınız seyahatler pek çok restoran ve tatlı dükkanı ile karşılaşmanız konusunda sizlere de yardımcıdır. Seyahatleriniz esnasında bulduğunuz tatlıcılarda deneyebileceğiniz bu lezzet un, süt ve tereyağı ile hazırlanan bir versiyona sahiptir. Diğer versiyonunda ise malzemelere mısır unu eklenir ve pekmez ile servis edilir.

İki versiyonu da oldukça lezzetlidir. Genellikle akşam yemekleri sonrası tatlı ihtiyacının karşılanması için ikram edilir.

15.Zırva

Zırva tatlı ihtiyacını başarılı şekilde karşılayan bir aperatif olmasının yanı sıra kültürel açıdan da önemli bir yere sahiptir. Geçmiş yıllardan beri Bartın’da yeni doğum yapmış henüz lohusa döneminde olan kadınlara ikram edilen zırva, birlik ve beraberlik tatlısı olarak da değerlendirilir. 

İçerisinde nişasta ve lohusa şekeri diye adlandırılan bir şeker bulunur. Bununla birlikte malzemeler arasında yer alan karanfil tatlının kırmızı bir renge sahip olmasını sağlar. Kaynayan karanfillerin kırmızı rengi verdiği zırva tatlısı hem göze hem de damağa başarılı şekilde hitap ediyor. 4 mevsim boyunca sevilerek tüketilen bu tatlı yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulunabilecek tariflerden biridir.

16.Kabak Burması

Bartın mutfağının tatlılar konusunda oldukça gelişmiş ve çeşitli bir mutfak olduğunu söylemek mümkündür. Bartın mutfağında yer alan tatlılar arasında en popüler olanı ise kabak burması tatlısıdır. Kabak burması nişan ve bayram gibi özel günlerde yöre halkı tarafından tepsilerde yapılan ve servis edilen bir tatlıdır.

Özel olarak elde açılan yufkaların arasına ceviz doldurulmasıyla sarılan ve ardından şerbet ile tatlandırılan kabak burması çay yanında en sevilen seçenekler arasındadır. Tatlıcılarda bulabileceğiniz bu lezzet kiloluk paketleri ile satılır ve yöre halkı tarafından sıklıkla tüketilen tatlılardan biridir.

17.Kaha Tatlısı

Bir yörenin mutfağını daha yakından tanımak için yalnızca ana yemekleri değerlendirmek doğru değildir. Yörenin yemek alışkanlıklarını daha yakından incelemek ve bu konuda bilgi sahibi olabilmek adına mutfakta hazırlanan tatlıları da göz önünde bulundurmak gerekir. Bartın mutfağını daha yakından tanımanız konusunda sizlere destek olan ve oldukça lezzetli olmasıyla dikkat çeken kaha tatlısı, yöresel lezzetlerden biridir.

Bartın mutfağını incelediğinizde yapılan tatlıların büyük bir çoğunluğunun genellikle şerbetli olduğunu görebilirsiniz. Yöresel tatlılar arasında bulunan ve bölgenin en sevilen şerbetli tatlılarından biri olan kaha tatlısı elde açılan hamurların yağ ile kızartılması ile yapılır. Yağda kızartılan tatlılar daha sonra çekilmiş ceviz veya Antep fıstığı ile süslenir. Son aşamada kaymak eklenir ve bu şekilde servis edilir. 

Zengin akşam yemekleri sonrası ikram edilen ve klasik şerbetli tatlılardan oldukça farklı olan kaha tatlısı lezzetli bir deneyimdir. Bu tatlı yöre halkı tarafından çoğunlukla evlerde hazırlanır. Ancak tatlı dükkanlarında ve yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulunabilir. Ağır bir tatlı olduğunu mutlaka dile getirmek gerekir. Çoğunlukla yanında çay veya kahve ile servis edilir.

18.Tatlı Böreği

Bartın’a özgü tatlılardan biri olan tatlı böreği oldukça meşhurdur. Yöre halkı tarafından özel günlerde hazırlanan bu lezzet elde açılan ya da hazır yufkalar ile yapılır. Yufkaların içine tereyağı ve çekilmiş ceviz eklenir. Ardından şerbeti dökülür. 

Pratik bir hazırlık sürecine sahip olduğu için genellikle evlerde hazırlanan bu tatlıyı tatlı dükkanlarında veya pastanelerde bulabilirsiniz. Yöre halkının çay saatleri için vazgeçemediği lezzetlerden biri olan ve tatlı ihtiyacını başarılı şekilde karşılayan tatlı böreği bayram gibi özel günlerin de favorisidir.