Eylül 18, 2024

Yaz aylarının vazgeçilmez tatil lokasyonlarının başında gelen Bozcaada, Çanakkale’ye bağlı bir ada. Büyük şehirlerin pek çoğuna yakın konumda olması günübirlik ya da kısa süreli tatiller için en çok tercih edilen seçenek olmasını sağlıyor. Bununla birlikte kendine ait sıcak ve huzurlu atmosferi her yıl binlerce turistin tercihi olmasını etkiliyor.

Doğal güzellikleri ve kültürel mirası ile yalnızca yaz aylarının değil, dört mevsimin favorisi olan Bozcaada, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen adalarının başında geliyor. Tarihi evleri ve geçmiş yılları anımsatan atmosferiyle görenleri adeta büyüleyen Bozcaada, farklı noktalardan ulaşılabilecek bir konumda olması sebebiyle ziyaret ediliyor. Ege’nin kuzeyinde, Çanakkale’ye bağlı olan Bozcaada, Türkiye’nin en büyük 3. adası olma özelliğini taşıyor. Akdeniz iklimine sahip olmasına rağmen düşük nem seviyesine sahip adada konforlu bir tatil yapmaya destek veriyor.

Bozcaada’ya ulaşım için Çanakkale üzerinden kalkan feribotları kullanabilirsiniz. Çanakkale’nin Ezine ilçesinden yıl boyunca gerçekleşen feribot seferleri ile istediğiniz mevsim Bozcaada’ya kolaylık ulaşabilirsiniz. Bireysel ya da aracınızla seyahat etmenize imkan tanıyan feribotlar, kısa süre içerisinde adaya ulaşmanızı sağlıyor. Bununla birlikte İzmir üzerinden Ayvalık ve Akçay vasıtasıyla veya Ankara üzerinden Bursa vasıtasıyla da Bozcaada’ya gidebilirsiniz.

Bozcaada’da Gezilecek Yerler

  1. Bozcaada Kalesi
  2. Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri
  3. Ayazma Plajı
  4. Bozcaada Sokakları
  5. Bozcaada Rum Mahallesi
  6. Akvaryum Koyu
  7. Çayır Plajı
  8. Ayazma Manastırı
  9. Bozcaada Yat Limanı
  10. Meryem Ana Kilisesi 

1.Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi için adanın simgesi olduğunu söylemek mümkün. Bölgenin en turistik yeri olan kale denize ve adaya hakim konumuyla mutlaka görülmesi gereken tarihi bir hazine. Feribotla adaya ulaşırken gördüğünüz ilk manzara olan Bozcaada Kalesi, etkileyici yapısı ile turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. 

Sekiz burca, iç ve dış kale bölümlerine, cephaneliğe, sarnıçlara ve tarihi camiye ev sahipliği yapan kalenin farklı bölümlerini gezebilirsiniz. Bozcaada Kalesi’nin yanında adayı yansıtan arkeolojik ve etnografik eserlerle dolu müze de bulunuyor. Haftanın her günü 08.30 ile 19.30 saatleri arasında açık olan kaleyi 20 TL ücret karşılığında ziyaret edebilirsiniz.

”Bozcaada Kalesi konum için tıklayın”

2.Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri

1861 yılında inşa edilen Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri günümüzde adanın en çok ziyaret edilen turistik noktalarının başında geliyor. Batı Burnu’nda bulunan beyaz görünümüyle dikkat çeken fener ve çevresindeki 17 büyük rüzgar gülü adada yapılan doğa gezileri ve yürüyüşlerin ana merkezlerinden biri olmayı başarıyor. Hem Türkiye’den hem de yurt dışından ziyaretçilerin dikkatini çeken Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri denize hakim bir konumda yer alıyor. Fotoğraf safarileriyle ya da tek başınıza ziyaret edebileceğiniz Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri’ne adanın merkezinden kiralayabileceğiniz bisikletlerle veya yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Adanın elektrik ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan rüzgâr gülleri özellikle gün batımında muhteşem bir manzara sunduğu için en kalabalık saatlerini yaşıyor.

”Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri konum için tıklayın”

3.Ayazma Plajı

Tarihi ve kültürel dokusuyla birçok açıdan zengin bir tatil lokasyonu olan Bozcaada’nın özellikle yaz aylarında gördüğü yoğun ilginin en önemli sebebi deniz tatilleri için muhteşem bir olanak tanıması. Bozcaada merkezine yalnızca 3 km uzaklıkta yer alan ve adanın merkezinde yapacağınız kısa bir yürüyüşe ulaşabileceğiniz Ayazma Plajı ise denizin tadını çıkartmak istiyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında.

İsmini alanın en önemli tarihi yapılarından biri olarak değerlendirilen Ayazma Manastırı’ndan alan plaj, altın kumu ve akvaryum gibi olan denizi ile Bozcaada’nın en çok ziyaret edilen plajlarından biridir. Özellikle yaz mevsiminde oldukça hareketli olan Ayazma Plajı etrafında Bozcaada otelleri, şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz tesisler, restoranlar ve su sporu merkezleri bulunuyor.

”Ayazma Plajı konum için tıklayın”

4.Bozcaada Sokakları

Her yıl binlerce turistin adayı ziyaret etmesini sağlayan en önemli etken sokakları. Sessiz ve huzurlu bir tatil için tercih edilebilecek en iyi seçenek olan Bozcaada, geçmiş yıllardan beri korumaya devam ettiği huzurlu atmosferini sokaklarında yansıtıyor. Arnavut kaldırımı sokakları ve sokakları süsleyen taş mimari tarihi konakları ile keyifli bir gezi yapmak ve atmosferin tadını çıkartmak için yürüyüş yapmanız yeterli. 

Türk ve Rum mahallesi olarak ayrılan Bozcaada sokakları kırmızı, mor ve sarı çiçeklerle süslü. Kalabalık şehirlerin kaotik atmosferinden ve gürültüsünden uzakta, huzurlu ve sakin olmak için ziyaret edilmesi gereken Bozcaada sokakları yöresel hediyelik eşyalar alabileceğiniz küçük mağazalar, yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafeler ve butik oteller ile dolu. 

5.Bozcaada Rum Mahallesi

Kurtuluş Savaşı’nın ilerleyen dönemlerinde gerçekleşen nüfus mübadelesinden mnce 500 yıl süresince Rumlara ev sahipliği yapan bu mahalle günümüzde Bozcaada Rum Mahallesi olarak adlandırılıyor. İçerisinde meyhaneler, kafeler ve restoranlar bulunan mahalle, Bozcaada’nın simgesel yapıları arasında bulunan Bozcaada Saat Kulesi ve Meryem Ana Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Denize yaklaşan Arnavut kaldırımlı dar sokakları boyunca bulunan şirin taş evler ve canlı renklerdeki çiçekler, Bozcaada Rum Mahallesi’nin Bozcaada’da keyifli bir yürüyüş yapmak istediğiniz taktirde tercih edebileceğiniz en doğru adres olmasını sağlıyor.

Çanakkale’nin meşhur yemekleri arasında bulunan lezzetleri deneyebileceğiniz restoranları da Bozcaada Rum Mahallesi’nde bulabilirsiniz. Canlı müzik eşliğinde keyifli yemekler yiyebileceğiniz meyhaneler ve kısa bir mola vereceğiniz yol üstü kafeler ile Bozcaada Rum Mahallesi, adanın en hareketli yerlerinden birisi konumunda.

6.Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi ya da Bozcaada Yerel Tarih Müzesi olarak adlandırılan bu yapı 2006 yılından beri hizmet veriyor. Rum Mahallesi’nde yer alan, yüzlerce yıllık tarihi bir taş konağın müzeye çevrilmesi ile hizmet vermeye başlayan Bozcaada Müzesi zengin koleksiyonu sebebiyle hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı Bozcaada’nın kültürel tarihini gözler önüne seren ve ada hakkında daha detaylı bilgiler edinmeye yardımcı olan Bozcaada Müzesi 2013 yılında UNESCO’dan ödül almış. Her gün 10.00 ile 19.00 saatleri arasında açık olan müzede Rum ve Türklerin günlük eşyalarından, adada yüzlerce yıldır yapılan şarapçılıkla ilgili atletlere kadar çok sayıda eser sergileniyor. 

7.Akvaryum Koyu

Yalnızca Bozcaada için değil, Türkiye için en popüler koyların başında gelen Akvaryum Koyu adanın güney ucundaki Mermer Burnu’nda  da yer alıyor. Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında olan Akvaryum Koyu yemyeşil ağaçlarla çevrili küçük bir koy. Küçük olmasına rağmen akvaryumu andıran kristal berraklığındaki denizi adaya gelenlerin ziyaret ettikleri ilk olmasını sağlıyor. 

Tüplü, tüpsüz veya şnorkelle dalışlar yaparak balık sürüleri ile yüzmenize imkan tanıyan Akvaryum Koyu, adanın en önemli dalış merkezlerinden birisi durumunda. Etrafında donanımlı kamp alanlarına yer veren hiçbir yapılaşmanın bulunmaması sebebiyle huzurlu bir ortama sahip olan Akvaryum Koyu, merkeze yaklaşık 6 km uzaklıkta. Yürüyerek, tekne gezileri ile veya minibüslerle ulaşabilirsiniz. Akvaryum Koyu etrafında tuvalet, duş, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong kiralama gibi hizmetler veren tesisler bulunuyor.

”Akvaryum Koyu konum için tıklayın”

8.Çayır Plajı

Çayır Plajı adanın en kuzeyinde bulunuyor. 2010 yılından beri sörf okulu olarak hizmet veren Çayır Plajı altın rengi kumlarla süslü. İster yeni bir deneyim kazanmak ister dinlendirici bir sahil günü geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Çayır Plajı’nda kısa bir eğitim alarak rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü, deniz paraşütü veya yelken gibi su sporları yapabilirsiniz. Çayır Plajı etrafında bağ evleri, kafeler, restoranlar, oteller, donanımlı kamp alanları ve eğlence merkezleri bulunuyor. Merkezi yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunan plaja yürüyerek ya da 30 dakika aralıklarla hareket eden minibüsler ile ulaşabilirsiniz.

”Çayır Plajı konum için tıklayın”

9.Ayazma Manastırı

Ayazma Manastırı Bozcaada’nın simgesi haline gelen tarihi yapılardan birisi konumunda. Ayazma Plajı ile Beylik Koyu arasında, merkeze yalnızca 2 km uzaklıkta yer alan manastır tarihi bir gezi imkanı sunuyor. Uzun tarihi boyunca 36 farklı manastıra ev sahipliği yaptığı bilinen Bozcaada’da bozulmadan ayakta kalabilmeyi başarmış en önemli tarihi yapılardan biri Ayazma Manastırı. İsmini çevresinde bulunan doğal su kaynaklarından alan manastırın 1734 senesinde Azize Aya Paraskevi adına Rumlar tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Rum mimarisinin özelliklerini yansıtan, asırlık çınar ağaçları ile bezenmiş olan Ayazma Manastırı’nda mum yakarak dilek dileyebileceğiniz küçük bir mağara da bulunuyor. Aktif olarak hizmet vereme devam eden Ayazma Manastırı’nda her yıl temmuz ayında Paraskevi Günü kutlamaları düzenleniyor. 

”Ayazma Manastırı konum için tıklayın”

10.Bozcaada Yat Limanı

Adanın en hareketli yerlerinden biri olan yat limanı, tekne turlarının kalkış noktası. Feribotla adayı ziyaret ediyorsanız ayak bastığınız ilk yer olan liman günün her saati oldukça hareketli. Yat limanı etrafında yeme içme ihtiyacınızı karşılayacağınız kafe ve restoranlar, özellikle akşam saatlerinde müzik dinleyerek keyifli yemekler yiyebileceğiniz meyhaneler ve oteller bulunuyor. 

Adayı gezmek isteyenlerin başlangıç noktası olarak değerlendirilen Bozcaada Yat Limanı, özellikle gün batımı ve gün doğumu saatlerinde sunduğu muhteşem manzaralar sebebiyle adada gerçekleşecek fotoğraf safarilerini için de sevilen bir adres. 45 adet yata ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip olan Bozcaada Yat Limanı, renkli görüntüsüyle de adanın en sevilen yerlerinden birisi konumunda. 

11.Meryem Ana Kilisesi

Çok uzun yıllar boyunca Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı Bozcaada, farklı inanışlara ait değil merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Adanın simgesel yapılarından biri olan ve adada yaşayan Hristiyanların inancını yaşatmaları adına önemli bir rol oynayan Meryem Ana Kilisesi Rum Ortodoks cemaatinin tek ibadet alanı olması sebebiyle de önemli. 

Venedikliler döneminde yapıldığı tahmin edilen ve 2007 yılında aslına uygun şekilde restore edilen Meryem Ana Kilisesi, küçük çan kulesi, mavi ve beyaz boyalı mimarisiyle adanın en önemli yapıları arasında. Her pazar günü saat 08:00’de ayinlerin düzenlendiği kilise, Rum Mahallesi’nin hemen orta noktasında, ve feribot iskelesine birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde konumlanıyor.

”Meryem Ana Kilisesi konum için tıklayın”

12.Bozcaada Türk Mahallesi

Rum ve Türk Mahallesi olarak ikiye ayrılan adanın her iki mahallesi de birbirinden farklı özelliklere sahip. Arnavut kaldırımı sokakların yerini kıvrımlı sokaklara ve ahşap, cumbalı evlere bıraktığı Bozcaada Türk Mahallesi, çok sayıda otel ve pansiyona da ev sahipliği yapıyor. 

Yaz boyunca çok kalabalık olan ve sonbahara doğru daha sakin bir atmosfer ulaşan Bozcaada Türk Mahallesi Ekim’de gidilebilecek tatili yerleri arasında bulunuyor. Resmi adı ile Alaybey Mahallesi olan, yerli nüfusunun yaklaşık 1500 kişi olduğu bilinen Bozcaada Türk Mahallesi, neşeli halkı ve huzurlu atmosferi ile Bozcaada’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

13.Habbele Plajı

Kendine ait benzersiz özellikleriyle Habbele Plajı sonbaharda tatile gidilebilecek yerler listelerinin başında geliyor. Adanın batı ucunda bulunan ve Ayazma Plajı ile komşu konumda olan Habbele Plajı merkeze yalnızca 8 km uzaklıkta. Sakin ve huzurlu bir deniz günü yaşamak isteyenlerin ziyaret ettikleri plaj, ince kumlu sahili ve balık sürülerini görmenize imkan tanıyan turkuaz renkli, sığ deniziyle benzersiz bir deneyim vadediyor. 

Özellikle acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için güvenli bir deniz olması ziyaret edilmesini sağlayan en önemli etken. Su altı zenginlikleri konusunda önemli bir çeşitlilik sunan Habbele Plajı dalış turları ve tekne gezilerine için de ziyaret ediliyor. Habbele Plajı özel bir koy olduğu için girişler ise ücretli, 400 TL ücret ödemeniz gerekiyor. 

Habbele Plajı konum için tıklayın”

14.Beylik Koyu

Beylik Koyu ya da Batık Gemi Koyu olarak adlandırılan bu koy, Bozcaada plajları ve koyları listelerin başında geliyor. Deniz ve güneşin tadını çıkartmanızı olanak tanıyan Beylik Koyu, 2015 yılında karaya oturan gemi sebebiyle Batık Gemi Koyu olarak da adlandırılıyor. 

Kalabalıktan uzakta, denizin tadını çıkartmak ya da şnorkelle dalışlar yaparak su altı zenginliklerini yakından görmek istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken Beylik Koyu, Bozcaada seyahatinin favori adreslerinden birisi durumunda. Beylik Koyu etrafında donanımlı kamp alanları bulunuyor. Sığ ve sıcak bir denize sahip olması ise acemi yüzücüler ve çocuklu aileler tarafından da tercih edilmesini sağlıyor. Gün batımlarında kıyıya oturan gemi enkazı muhteşem bir manzara sunduğu için Beylik Koyu fotoğraf safarileri için de ziyaret ediliyor. Koya minibüslerle veya merkezden yürüyüş yaparak ulaşabilirsiniz.

”Beylik Koyu konum için tıklayın”

15.Bozcaada Yeldeğirmenleri

2019 yılında kaymakamlık tarafından aslında uygun şekilde restore edilen ve ada silüetine yeniden kazandırılan Bozcaada Yeldeğirmenleri Çanakkale’de gezilecek yerler arasında. Bozcaada denildiğinde akıllara gelen görselin içerisinde yer alan Bozcaada Yeldeğirmenleri, ada için sembolik bir yapı haline gelmiş. Geçmiş yıllarda ada halkının buğday başta olmak üzere çeşitli tahılları öğütmek amacıyla kullandıkları tahmin edilen Bozcaada Yeldeğirmenleri günümüzde dekoratif ve estetik açıdan ada için önemli bir yere sahip. Özellikle gün batımı ve gün doğumu saatlerinde sunduğu muhteşem manzaralar sebebiyle en kalabalık zamanlarını yaşayan Bozcaada Yeldeğirmenleri, adayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin favori yapıları arasında. 

16.Namazgah Çeşmesi

Bozcaada’nın merkezinde yer alan ve adanın en tarihi yapılarından biri olan Namazgah Çeşmesi 1703 yılında inşa edilmiştir. Etkileyici bir taş mimariye sahip olan çeşme, bugüne dek ayakta kalabilmeyi başarmış olması sebebiyle dikkat çekici. Osmanlı döneminde hayata geçirilen ve halen ayakta kalan en önemli eserlerden biri olan Namazgah Çeşmesi merkezden yürüyerek ulaşabileceğiniz bir konumda. Mimarisi ile dikkat çekmesin yanı sıra çeşmeden akan suyun şifalı olduğunun düşünülmesi de ziyaret edilmesini sağlayan etkenler arasında.

17.Bozcaada Şarap Fabrikaları

Bozcaada denildiğinde akıllara ilk olarak kaliteli üzüm bağları ve dolayısıyla şarapları geliyor. Adada günümüzde dört farklı şarap fabrikası aktif olarak faaliyet göstermeye devam ediyor. 3 tanesi merkezde 1 tanesi ise Tuzburnu Koyu yakınlarında bulunan fabrikalara düzenlenen gezilere katılmak, ister tadım yapmak ister şarapların üretimi konusunda bilgi sahibi olmak için oldukça ideal. 

Bozcaada şarap fabrikaları gezisi ile ünlü şarapları nasıl yapıldığını görebilir, ada şaraplarını tadabilir ve sevdiklerinize hediye olarak satın alabilirsiniz. Şarap fabrikalarının yanında şarap haricinde yöresel hediyeler almak için ziyaret edebileceğiniz hediyelik dükkanlar da bulunuyor.

18.Sulubahçe Plajı

Ayazma ile Habbele Plajı arasında yer alan Sulubahçe Plajı tertemiz denizi, sessiz ortamı ve çarpıcı manzaraları ile özellikle kamp yapmak için Bozcaada’ya gelenlerin en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Deniz kenarında uzanan kayalıklarda doğanın tadını çıkartabileceğiniz bu plaj etrafında hiçbir tesis ve yapılaşmaya yer vermiyor. 

Huzurlu ve sakin atmosferine rağmen yaz aylarında çok kalabalık olan Bozcaada’da daha sessiz bir yere gitmek istiyorsanız Sulubahçe Plajı sizin için en iyi seçeneklerden birisi. Tekne turlarının da sevdiği bir mola noktası olan Sulubahçe Plajı’na Bozcaada merkezinden beş kilometrelik bir yürüyüş yaparak ulaşabileceğiniz gibi bisiklet kiralayarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Sulubahçe Plajı konum için tıklayın”