Eylül 9, 2024

Göller Bölgesi’nde bulunan, doğayı ve kendini keşfetmek için gelen ziyaretçilerin tertemiz bir hava ve muhteşem bir dokuyla karşılaşmalarını sağlayan Burdur, antik kentlerin ve tarihi mekanların bölgesinde eşsiz manzaralara sahip. Ufak bir şehir olmasına rağmen kültürel miras konusunda önemli bir zenginliğe sahip olan Burdur, Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biri olma özelliği taşıyor. ”Türkiye’nin Maldivleri” olarak gösterilen Salda gibi turistik cazibe merkezlerinin birçoğuna ev sahipliği yapan Burdur, yılın dört mevsimi boyunca ziyaret ediliyor. 

Şehirde konaklarken farkı konaklama seçenekleri ile karşılaşırsınız. Farklı konseptler ile hizmet veren Burdur otelleri, hem bütçe hem de tatil ihtiyaçlarınızı karşılayan bir tercih yapmanızı kolaylaştırır.  Seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler bulunuyor.

Burdur’da gezilecek yerler

  1. Salda Gölü
  2. İnsuyu Mağarası
  3. İncir Han
  4. Kremna Antik Kenti
  5. Burdur Kent Ormanı
  6. Burdur Arkeoloji Müzesi
  7. Sagalassos Antik Kenti
  8. Doğa Tarihi Müzesi
  9. Antik Kenti
  10. Kibyra Antik Kenti 

Burdur’a gitmek için izleyebileceğiniz farklı yollar bulunuyor. Akdeniz bölgesinde bulunan bu şehre karayolu ve hava yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Neredeyse bütün şehirlerden direkt gerçekleşen otobüs yolculukları ile Burdur Otogarı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Otogara indikten sonra merkeze ulaşmak için servisleri veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Eğer hava yoluyla ulaşım istiyorsanız şehre en yakın havalimanı oradan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Şehre 25 km uzaklıkta olan havalimanından merkeze gitmek için toplu taşıma araçlarını veya araç kiralama hizmetlerini tercih edebilirsiniz. Hazırsanız Burdur’da gezilecek yerleri birlikte keşfedelim.

1.Salda Gölü

Burdur Otogar’ı üzerinden kalkan Yeşilova otobüslerine binerek ulaşım sağlayabileceğiniz, merkeze yakın bir konumda bulunan Salda Gölü; yalnızca Burdur için değil, Türkiye için en önemli turistik cazibe merkezleri arasında. Şehrin sembolü olarak kabul edilen, yalnızca yerli değil, yabancı turistlerin de akınına uğrayan Salda Gölü, Türkiye’nin Maldivleri olarak anılıyor. 

Mars ile benzer yüzey özelliklerine sahip olan Salda Gölü, dünyada aynı özelliklere sahip iki oluşumdan birisi. Merkeze yaklaşık 70 km uzakta, Yeşilova ilçesinde ve deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte olan Salda Gölü, özellikle yaz aylarında oldukça yoğun. Baz noktalarda derinliği 180 metreye kadar ulaşan Salda Gölü, tektonik yapıda. Turkuaz rengini yarattığı muhteşem manzarası ile doğal güzelliklerle dolu bir gün geçirmenize yardımcı.

”Salda Gölü konum için tıklayın”

2.İnsuyu Mağarası

Akdeniz’in en önemli şehirlerinden biri olan Burdur, kültürel ve doğal güzellikleri ile ön planda. Burdur-Antalya Yolu üzerinde bulunan ve Türkiye’nin en önemli markalarından biri olarak anılan İnsuyu Mağarası, Türkiye’nin turizme kazandırılan ilk mağarası olma özelliğine sahip. 

Günümüzde yalnızca 330 metrelik bölümü gezilse de toplamda 8350 metrelik bir uzunluğa sahip olduğu biliniyor. Onlarca farklı dikit ve sarkıta ev sahipliği yapan, bu özelliğiyle doğal bir mucize olarak anılan İnsuyu Mağarası, karstik yapıdaki kayaların zaman içerisinde aşınması ile ortaya çıkmış. Yeraltı Sarayı olarak da anılan, gizemli ve ihtişamlı İnsuyu Mağarası, Çatağıl Köyü içerisinde konumlanıyor. 1965 senesinden beri ziyaret edilebilen ve SİT alanı olarak koruma altında tutulan İnsuyu Mağarası’nı 20 TL ücret ile haftanın her günü 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

”İnsuyu Mağarası konum için tıklayın”

3.İncir Han

Bir kervansaray olan, Burdur’un Bucak ilçesinde bulunan İncir Han, 13. yüzyıldan kalan bir yapı. Bugüne dek bozulmadan, ayakta kalabilmeyi başarmış dolayısıyla şehrin en önemli tarihi yapıları arasında bulunan İncir Han, Gıyasettin Keyhüsrev tarafından inşa edilmiş. İncirdere Köyü içerisinde konumlanan İncir Han, özellikle taç yapısı ile büyük bir ilgi görüyor. Kapı görünümü itibari ile istiridye kabuğunu anımsattığı için hem yerli hem yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılaşıyor. Tipik Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan, 1200’lü yıllarda aktif ticaret rotaları arasında olduğu tahmin edilen İncir Han, restorasyona rağmen tarihi dokusunu ciddi oranda koruyor. 

4.Kremna Antik Kenti

Aksu Vadisi’nde görecek bir konumda bulunan, Psidialıların imzasını taşıyan inşası ile Burdur’un turistik cazibe merkezleri arasında yer alan Kremna Antik Kenti Çamlık adlı köyde konumlanıyor. 

Roma döneminden kalma kısımları ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Kremna Antik Kenti ızgara planı ile inşa edilmiştir. Çevresi surlarla örülü olduğu için geçmiş yıllarda önemli bir kent olduğu tahmin edilen Kremna Antik Kenti şehirde gerçekleşen pek çok arkeolojik çalışmaya da ev sahipliği yapıyor. 1100 metre yükseklikte yer alan konumu ulaşımın zorlayıcı olmasına yol açabiliyor. Kente ait ilk çalışmaların 1880’li yıllara uzandığı biliniyor.

”Kremna Antik Kenti konum için tıklayın”

5.Burdur Kent Ormanı

Burdur’da doğayla iç içe olmak istiyorsanız ziyaret etmeniz gereken yerlerin arasında kent ormanı geliyor. Merkezi yalnızca 10 km uzaklıkta bulunduğu için ziyaret edilen, ulaşım oldukça kolay olan Burdur Kent Ormanı, piknik yapmak için en çok tercih edilen rekreasyon alanları arasında. Devasa araçlar tarafından çevrilen, müthiş bir göl manzarasına sahip olan Burdur Kent Ormanı, bitkiler konusunda önemli bir çeşitlilik sunuyor. Bu özelliğiyle fotoğraf safarileri için de uygun bir alan olduğu söylenebilir.

Burdur Kent Ormanı içerisinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler de yer alıyor. Bisiklet ve koşu parkurları, çocuk oyun alanları, voleybol ve basketbol sahaları gibi farklı olanaklar sayesinde keyifli vakit geçirmek kolaylaşıyor.

”Burdur Kent Ormanı konum için tıklayın”

6.Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur ve etrafında düzenlenen arkeolojik çalışmaların büyük bir çoğunluğunun sergilendiği, zengin bir koleksiyona sahip olan Burdur Arkeoloji Müzesi, 1956 yılında kurulmuş. 2001 yılında ise ciddi bir düzenlemeden geçirilen ve bu yıldan beri kesintisiz olarak hizmet veren Burdur Arkeoloji Müzesi; Hacılar, Höyücek, Kuruçay, Kibyra ve Boubon kazılarından çıkartılmış eserlerin pek çoğuna koleksiyonunda yer veriyor.

60 binden daha fazla esere sahip zengin koleksiyonu ile “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülüne uygun görülen Burdur Arkeoloji Müzesi, üç ayrı bölümden oluşuyor. Bir bölümünde Erken Kalkolitik dönemlere ait eserler, diğer bölümlerinde ise Kibyra Antik Kenti ve Sagalassos Antik Kenti’nden çıkarılan eserler bulunuyor. 60 TL ücret ödeyerek giriş yapabileceğiniz Burdur Arkeoloji Müzesi haftanın her günü 09.00 ile 17.30 saatleri arasında açıktır.

”Burdur Arkeoloji Müzesi konum için tıklayın”

7.Sagalassos Antik Kenti

Burdur antik kentler açısından oldukça zengin bir şehir. Şehirde bulunan, geçmiş yıllarda Pisidia bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olduğu tahmin edilen Sagalassos Antik Kenti Ağlasun ilçesinde yer alıyor. İlçe merkezine ortalama 6 km uzaklıkta yer alan Sagalassos Antik Kenti, Akdağ’ın yamaçlarında konumlanıyor. 

Tepe bir noktada bulunduğu için bütün şehrin manzarasını ayaklar altına seren Sagalassos Antik Kenti, 1706 yılında Fransız bir gezgin tarafından keşfedilmiş. Günümüzde hamam, kütüphane, meclis binası, tiyatro ve tapınak gibi bölümleri ile ziyaretçilerine açık olan Sagalassos Antik Kenti, tarihe ışık tutuyor. 

Büyük İskender’in Sagalassos Antik Kenti M.Ö. 333. senesinde ile geçirdiği tahmin edilse de hakkında edinilmiş net bir bilgi bulunmuyor. 2009 yılından beri UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un önemli turistik cazibe merkezleri arasındadır. Antik kente giriş için 170 TL ücret ödemeniz gerekiyor.

”Sagalassos Antik Kenti konum için tıklayın”

8.Doğa Tarihi Müzesi

Burdur’a dair detaylı bilgi edinmek isteyen ziyaretçilerin mutlaka gitmesi gereken yerlerin arasında Doğa Tarihi Müzesi bulunuyor. 19. yüzyıldan kalan Kavaklı Rum Kilisesi’nin yapısı kullanılarak halka açılan Doğa Tarihi Müzesi, şehir merkezinde konumlanıyor. Kilise restorasyon çalışmalarına uğradıktan sonra müze resmi olarak hizmet vermeye başlamış. 

Elmacık Köyü içerisinde gerçekleşen arkeoloji kazılarında keşfedilmiş önemli eserlere de koleksiyonunda yer veren Doğa Tarihi Müzesi, eğitici sinevizyon sunumlarının da gerçekleştiği, kültürel açıdan önemli bir yer. Kişi başı 60 TL ödeyerek ziyaret edebileceğiniz Doğa Tarihi Müzesi haftanın her günü 09.00 ile 17.30 saatleri arasında açıktır.

”Doğa Tarihi Müzesi konum için tıklayın”

9.Boubon Antik Kenti

Burdur’da yer alan Boubon Antik Kenti hakkında kesin bilgilere ulaşılamıyor. Bölgede yapılan kazı çalışmalarından elde edilen eserler antik kentin tarihinin Helenistik döneme kadar uzandığını gösteriyor.

İçerisinde tiyatro, tapınak, agora, şehir surları ve gimnazyum gibi birçok yapı bulunan Boubon Antik Kenti yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmesini sağlıyor. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan bronz heykel ise Burdur Müzesi’nde sergileniyor.

10.Kibyra Antik Kenti

Gölhisar ilçesinde yer alan, Horzum Mahallesi içerisinde konumlanan Kibyra Antik Kenti oldukça görkemli. Tepelik bir alanda konumlandırılan için doğrudan ova ve göl manzarası sunan Kibyra Antik Kenti, kendine ait benzersiz özelliklere sahip. Anıtsal bir kapısı, 10 binden daha fazla kapasitesi olan stadyumu ile dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Kibyra Antik Kenti; tiyatro, hamam, meclis binası ve agora gibi alanlara da ev sahipliği yapıyor. 

Antik kentte bulunan ve 2011 yılında yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkarılan Medusa mozaiği, antik kentin en çok rağbet gören eseridir denilebilir. Kibyra Antik Kenti’ni ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Her gün 08.30 ile 17.30 saatleri arasında açık. 

”Kibyra Antik Kenti konum için tıklayın”

11.Taş Oda Konağı

Osmanlı sivil mimarisini yansıtan pek çok konak bulunduran Burdur, mimari yapıları incelemekten hoşlananların favorisi. Bu yapılardan biri olan Taş Oda Konağı 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen, Türk-İslam eserlerinin en başarılı örneklerinden birisi. Toplamda iki kattan oluşan ikinci katta ahşap ilk katta ise taş malzemelerin kullanıldığı Taş Oda Konağı, mimari açıdan şehrin en önemli yapıları arasında. 

Zemin katta bulunan ahırda kullanılmış sivri kemerler mimari açıdan göze çarpar. Pervazlara ait süslemeler, mimari detaylar ve kendine ait özel tasarımı ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasında gelen Taş Oda Konağı, yakın zaman önce Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınarak etnografya müzesine çevrilmiş. Ücretsiz şekilde ziyaret edebileceğiniz Taş Oda Konağı etnografya müzesi, mimarlık detayları ve etnografik figürleri daha yakından incelemeniz konusunda sizlere yardımcı. Müze haftanın her günü 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

12.Serençay Kanyonu

Günalan Köyü sınırları içinde bulunan Serençay Kanyonu Serençay Deresi’nin kalker kütleyi aşındırması ile oluşmuş, doğal bir oluşum. Burdur Gölü kıyısındaki düzlüğe açılan Serençay Kanyonu şehrin turistik cazibe merkezleri arasında. Serençay Kanyon’unun iki kıyı kenarında en çok yüksekliğe ulaştığı bölümde bulunan kalker kütlenin oyulması ile oluşturan ve ölenlerin gömüldüğü oyma mezarlar, bölgenin en çok ilgi çeken yerleri arasında. Bu yapıların M.S. dört ila altıncı yüzyıla ait oldukları tahmin edilyor. 

Birinci derece arkeolojik ve doğal SİT alanı olarak koruma altında tutulan Serençay Kanyonu, Burdur’da görülmesi gereken yerlerin arasında. Ulaşım için Günalan Köyüne giden servisleri- veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. 

”Serençay Kanyonu konum için tıklayın”

13.Mısırlılar Evi

Kent merkezinde bulunan ve ismi ile ilgi uyandıran Mısırlılar Evi’ni 19. yüzyıldan bugüne ulaşabilmeyi başarmış, tarihi açıdan önemli bir yapı olduğu biliniyor. Burdur’un sembollerinden biri olan, taban kısmında kullanılan ahşap işlemeler ve alaturka kiremitler ile mimari yapıları incelemeyi sevenlerin favorisi olan Mısırlılar Evi, konuk evi olarak kullanılıyor. 

Evin giriş kadında kışlık olarak anılan odalar bulunuyor. Bir üst katta ise sofaya açılmakta olan dört farklı oda yer alıyor. Yüklükler ve alçı şerbetlikler gibi farklı özelliklere sahip olan odaları ile ilginç bir yapı olan Mısırlılar Evi, tarihe ışık tutuyor. Ayrıca Mısırlılar Evi taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli.

”Mısırlılar Evi konum için tıklayın”

14.Karanlıkdere Kanyonu

Tabiat yürüyüşleri ve dağcılık gibi faaliyetler için şehrin en ideal yerlerinden biri olan Karanlıkdere Kanyonu Altınyayla ilçesinde konumlanıyor. Ballı Köyü’nde bulunan, muhteşem manzaralar sunan ve bununla birlikte zengin bir floraya sahip olan Karanlıkdere Kanyonu, jeolojik yapıda etkileyici ardıç ve sedir ağaçları gibi farklı ağaç türlerine ev sahipliği yapıyor. Koruma altında tutulan ve sene boyunca tırmanış gibi ekstrem aktiviteler için ziyaret edilen Karanlıkdere Kanyonu, ilçe merkezinden kalkan araçlarla ulaşılabilecek bir konumdadır. Yolculuk için yaklaşık 1 saat vakit ayırmanız gerekiyor.

15.Karacaören

Burdur’un sevilen bölgelerinden biri olan Karacaören doğal güzellikleri ile turistik bir cazibe merkezi olarak değerlendiriliyor. Şehir merkezinden ortalama 70 km uzaklıkta bulunan Karacaören, içerisinde bulunan baraj gölü sebebiyle ziyaret ediliyor. Burdur’da doğa aktiviteleri yapmak için en çok ziyaret edilen yerlerin başında Karacaören Baraj Gölü geliyor. Yeşilin bütün tonlarına şahitlik etmenize imkan tanıyan Karacaören Baraj Gölü, balık tutma, kano, kamp ya da yürüyüş gibi aktiviteler için ideal. 

Belirli aralıklarla kısa tekne turlarının da organize edildiği Karacaören Baraj Gölü, seyahatinizin çok daha keyifli hale gelmesini sağlıyor. Karacaören’de barajdan yakalanan balıklar ile hazırlanan lezzetli yemeklerin servis edildiği birçok restoran bulunuyor. Dolayısıyla Karacaören Baraj Gölü, Burdur’un meşhur yemekleri denemeniz konusunda da sizlere yardımcı. 

16.Hıdırlık Kümbeti

Şehrin en köklü anıtlarından biri olan Hıdırlık Kümbeti, bugüne dek bozulmadan gelebilmeyi başarmış önemli bir yapı. Selçuklu dönemine ait klasik mezar anıt formunu önemli ölçüde yansıtan, hakkında herhangi bir kitabe olmadığı için yapım yılına ulaşılamayan Hıdırlık Kümbeti Türklerin ilk yerleşim bölgelerinden biri olduğu tahmin edilen noktada bulunuyor. Hamidoğulları Beyliği’ne bağlı biri için inşa edildiği tahmin edilen, 1984 ve 2009 yıllarından önce Vakıflar Genel Müdürlüğü daha sonra ise Burdur Belediyesi tarafından bakımı üstlenen Hıdırlık Kümbeti, düzgün kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiş.

17.Milias Ören Yeri

Kocaaliler kasabasında yer alan Bucak ilçesinde konumlanan Milias Ören Yeri Toroslara oldukça yakın konumda. Roma dönemlerinde aktif olarak kullanıldığı tahmin edilen kentin çevresinde pek çok sarp kayalık bulunuyor. Sarp kayalıkların arasında bulunan surlar ise alanı gösterişli hale getiriyor.

Kentin nekropolü sur alanının kuzeyinde konumlanıyor. Bölgede bulunan evlerin büyük bir bölümü kayalık alanların kesilmesi neticesinde oluşmuş. Halk arasında Milyos ismiyle de anılan Milias Ören Yeri saat sınırlaması olmaksızın ücretsiz şekilde ziyaret edilebilir.

18.Pirkulzade Kütüphanesi

Burdur Müzesi içerisinde bulunan fakat müzeden ayrı bir alan olarak hizmet veren Pirkulzade Kütüphanesi Osmanlı mimarisine göre inşa edilmiş bir yapı. Kütüphaneye ait bir kitap ve bulunmadığı için hangi yıl, kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Kütüphane içerisinde bulunan en eski kitaplarda ise 1823 senesine ait mühürler bulunuyor. Türk-İslam dönemine ait eserlerin ağırlıklı olduğu zengin bir alan olan Pirkulzade Kütüphanesi, mimarisi ve genel atmosferi ile oldukça keyifli bir gezi alanı. 

”Pirkulzade Kütüphanesi konum için tıklayın”