Eylül 18, 2024

Önemli bir çeşitliliğe sahip Burdur mutfağı; un, ceviz ve haşhaş gibi malzemelerin sıklıkla kullanıldığı bir mutfak. Yıllar boyunca gelişim, gelişmeler dolayısıyla etkilenen ve mutfağa da bu şekilde şekillenen Burdur, gastronomik açıdan keyifli bir deneyim yaşamanızı sağlıyor.

Farklı damak tatlarına hitap eden çeşitli lezzetler ile siz de Burdur seyahatinizi daha renkli hâle getirebilirsiniz. Günün farklı öğünlerinde tercih edilebilecek yemekleri sahip olan bu mutfakta özellikle börek ve çeşitleri oldukça yaygın. Farklı yörelerde görmüş olabileceğiniz lezzetleri kendine has bir şekilde yorumlayan, bununla birlikte tamamen yöresel lezzetlere de mutfağında yer veren Burdur; lezzetli bir seyahat deneyimi vadediyor.

Burdur’un meşhur yemekleri

  1. Testi Kebabı 
  2. Burdur Şişi
  3. Çekme
  4. Gazel Böreği 
  5. Peynirli Pide
  6. Mürdümek Aşı
  7. Teneke Kebabı
  8. Mısır Böreği
  9. Erikli Et
  10. Dirmil Kebabı 

Sizler de Burdur seyahatinizde farklı damak tatlarına hitap eden yemekleri deneyebilirsiniz. Bunun için şehrin farklı yerlerinde bulunan restoranları tercih edebilirsiniz. Fakat yöresel lezzetlerden bazıları restoranlarda bulunmaz. Bu durumda ziyaretinize yöresel ev yemekleri hazırlayan esnaf lokantalarına yapmanız gerekir. 

Dört mevsim boyunca ziyaret edilen Burdur, kültürel ve doğal güzellikleri ile de ön planda. Akdeniz bölgesinde bulunduğu için mutfağında da Akdeniz esintilerinin görüldüğü Burdur, çeşitli bir mutfağa sahip. 

1.Testi Kebabı

Burdur sofraları için vazgeçilmez olan, zengin akşam yemeklerinin baş tacı olarak değerlendirilen testi kebabı, Türkiye’nin farklı yörelerinde de hazırlanıyor. Ancak Burdur usulü testi kebabı davarın kaburga kısmından yapılması ve kemik üzerine oturtulan testi içinde pişmesi sebebiyle klasik testi kebaplarından farklı. Ortalama 3 saat kadar pişen, hem görüntüsü hem lezzeti hem de kokusu ile iştah açıcı olan testi kebabı, ustalık gerektiren bir yemek

Testi kebabının pişirilmesi için kullanılan testiler bu amaç için özel olarak tasarlanırlar. Testi kebabı her türlü etle yapılabilir ancak özellikle dana eti ile hazırlanan versiyonu çok daha lezzetlidir. Yapım süresi uzun olduğu için çoğunlukla akşam yemeklerinde tüketilir. Etin haricinde içerisinde biber ve domates gibi sebzeler de bulunuyor.

2.Burdur Şişi

Burdur’un yöresel yemekleri listesinde bulunan ve şehrin tescili lezzetlerinden biri olan Burdur şişi, bölgede bulunan dağlarda dolaşan ve otlayan kuzu ya da keçilerin etleri ile hazırlanıyor. Diğer köftelerden en önemli farkı ise içerisinde kıymadan başka hiçbir şey olmaması. Soğan, salça veya baharat konulmadığı için yalnızca kıyma ile hazırlanan dolayısıyla yoğun bir lezzet olan Burdur şişi, sakatatsız, tamamen katkısız kıymadan yapılıyor. Çoğunlukla yanında beyaz buğday unu ile yapılan pidelerle servis edilen, talebe göre bulgur pilavı ile tüketilebilecek Burdur şişi; yöre halkı tarafından genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor.

3.Çekme

Burdur’da sünnet, bayram veya düğün gibi özel bir gün olduğunda en sık hazırlanan lezzetlerin başında çekme geliyor. Et ve pilavın bir araya getirildiği, hem lezzetli hem de doyurucu olan çekme, uzun yıllardır gelenek haline gelmiş bir yemek. Davar eti ile hazırlanan, altı parçaya bölünen etin odun ateşinde kemikli bir şekilde kazanlarda pişirilmesi ile hazırlanan, büyük bir tepside bulunan pilavın üzerine yerleştirilerek servis edilen çekme, kemiklerini çekerek yenmesi sebebiyle bu isimle anılıyor. Burdur’da bulunan et restoranlarında deneme şansı yakalayabileceğiniz çekme, yöre halkı tarafından çoğunlukla evlerde hazırlanıyor.

4.Gazel Böreği

Eğer hamur işi lezzetler denemeyi seviyorsanız Burdur mutfağının sizin için ideal bir mutfak olduğunu söylemek gerekiyor. Hamur işi lezzetleri ile ön planda olan Burdur, lezzetli bir seyahat deneyimi vadediyor.

Burdur’un yöresel tatları arasında olan ve hamur işi kategorisinde yer alan gazel böreği klasik böreklerden farklı. İçerisinde kavrulmuş soğan, patates ve maydanozun bulunduğu bir harç olan gazel böreği el açması hamurdan hazırlanmış bir yufka ile hazırlandığı için oldukça lezzetli. Şehrin farklı ilçelerinde değişik versiyonları ile yorumlanan gazel böreği sıcak servis edilir. Kahvaltı başta olmak üzere günün birçok öğününde tüketilebilir. Fırın ve pastanelerde bulunur. 

5.Peynirli Pide

Peynirli pideyi Türkiye’nin farklı yerlerinde görmüş ve denemiş olabilirsiniz. Peynirli pide Burdur’da hazırlanan en önemli hamur işi lezzetlerden birisi konumunda. Aynı zamanda klasik peynirli pideden oldukça farklı. 

Burdur usulü peynirli pide yapımı esnasında elle açılan hamurlar kullanılıyor. Pidenin harcında ise peynir ve maydanoz bulunuyor. Ardından Burdur için en önemli mutfak ekipmanlarından biri olan odun fırınlarında pişiriliyor. Görüntüsü, lezzeti ve kokusu ile görenleri kendine hayran bırakmayı başaran ve günün her saati sevilerek tüketilen peynirli pideyi Burdur’un her yerinde yapan bir pideci bulabilirsiniz.

6.Mürdümek Aşı

Burdur lezzetleri arasında gelen mürdümek aşı Burdur’da kurulan lezzetli sofraların en önemli parçası. Burdur’a ait yöresel bir lezzet olan mürdümek aşı, mercimeğe benzeyen fakat daha aromatik olan mürdümek baklası ile yapılıyor. Sıcak olarak servis edilen ve kış aylarının favorisi olan mürdümek aşı, sulu yemek ya da çorba olarak tüketiliyor.

Mürdümek adlı baklanın soğan, salça ve tereyağı ile birleştirilmesiyle hazırlanan mürdümek aşı, yöre halkı tarafından çoğunlukla evlerde hazırlanıyor. Siz de bu lezzeti ev yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabilir ve günün her öğünü tüketebilirsiniz. 

7.Teneke Kebabı

Klasik kebaplardan farklı olan teneke kebabı, pişme usulü sebebiyle bu isimle anılıyor. Burdur’da tüketilen yöresel lezzetler arasında yer alan ve Burdur mutfağı için önemli olan teneke kebabı, bütün tavuktan hazırlanıyor. Tavuğun üzerine sirke sürdükten sonra üzerine teneke kapatılıyor ve etrafında kısık bir ateş yakılıyor. Uzun süre boyunca kısık ateşte pişen, teneke sebebiyle çok daha lezzetli olan tavuk, çoğunlukla yanında közlenmiş patates ve domates gibi sebzeler ile servis ediliyor. Et yemekten hoşlanmıyor ancak protein almak istiyorsanız mutlaka denemeniz gereken bu lezzet, yapımı gereğince evde hazırlanamıyor. Burdur’da bulunan restoranların pek çoğunda bulabileceğiniz teneke kebabı yöre halkı tarafından genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor.

8.Mısır Böreği

Halk arasında mısır tepsisi ismiyle de anılan mısır böreği Burdur’un yöresel yemekleri arasında yer alıyor. Mayalanmış hamurun açılması ile hazırlanın içerisindeki harçta genellikle soğan ve patates bulunan mısır böreği, klasik böreklerden farklı görüntüsü ve lezzeti sebebiyle sevilen bir yöresel lezzet.

Fırında pişirildikten sonra bir örtü yardımı ile kapatılan ve belirli bir süre boyunca dinlendirilen mısır böreği, klasik böreklerden daha farklı bir görüntüye sahip. Çoğunlukla taze bir çay ile ikram edilen ve sabah kahvaltıları için vazgeçilmez seçenekler arasında yer alan mısır böreği, günün her saati tüketilebilir.

9.Erikli Et

Meyve ve etin yemek içerisinde bir araya getirmesi Türk mutfağı için alışılmış bir durum değil. Bu gibi durumlar, çoğunlukla Avrupa yemek kültürüne ait. Fakat Türkiye’de bunun örneğini görmenin imkansız olduğunu düşünmemek gerekiyor. Doğu ve Anadolu mutfağının pek çok yöresinde sofralarda yerini almayı başaran erikli et, kuşbaşı et ve kuru erik ile hazırlanıyor. 

Barda eriği dinlen küçük erikler ile hazırlanan, Burdur’da özel günlerde sofralarda yerini almayı başaran erikli et, özellikle Burdur’un Yassıgüme mevkiinin yöresel yemeği olarak biliniyor. Talebe bağlı olarak içerisine pekmez de ilave edilebilir, klasik et yemeklerinden farklı olan erikli et, değişik yemekleri denemekten hoşlanıyorsanız iyi bir seçenek.

10.Dirmil Kebabı

Dirmil kebabı ya da halk arasında şiş sırık kebabı olarak adlandırılan bu lezzet, oğlak ya da kuzu eti ile hazırlanıyor. Et yemeği kategorisinde yer alan, yapımı zahmetli olsa da lezzeti sebebiyle göre halk tarafından oldukça sevilen dirmil kebabı, kömür üzerinde pişiriliyor. Ortalama 3 saat kadar pişirilen, yapımı ustalık gerektiren dirmil kebabı, şişe geçirilerek pişen etten hazırlanıyor.

Altınyayla ya da Dirmil, Burdur’da gezilecek yerler arasında geliyor. Eğer bu bölgeye seyahat ederseniz bölgeye özgü, yöresel lezzetlerin en sevilenlerinden biri olan dirmil kebabını mutlaka denemelisiniz. Yapımı ustalık gerektirdiği ve kömür ateşinde piştiği için evlerde hazırlamayan dirmil kebabı, bölgede bulunan farklı kebap restoranlarında bulunabilir. 

11.Ceviz Ezmesi

Burdur seyahati esnasında denemeniz gereken lezzetlerden biri olan ceviz ezmesi, ceviz ile hazırlanan tatlılara yapılan farklı bir dokunuştur denilebilir. İçeriğinde ceviz, irmik, şeker ve su bulunan, oldukça lezzetli olan ceviz ezmesi, pudra şekeri ile birleştirilir. Malzemelerin tamamı bir harç haline getirip pişirildikten sonra üzerine bol miktarda pudra şekeri dökülmüş tepsiye aktarılır. Daha sonra çeşitli ekipmanlar yardımıyla bastırılır ve ezme haline gelir. Bunun ardından baklava dilimleri şeklinde doğranarak servis edilir. 

Çay ve kahvenin yanında ikram edilen ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen ceviz ezmesi, paketli olarak da satılır. Tatlı dükkanlarında bulabileceğiniz bu lezzeti uzun süre bayatlamayacağından emin olarak satın alabilirsiniz. Evinizde de yiyebileceğiniz veya sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz ceviz ezmesi, doyurucu özelliği ile ön planda.

12.Burdur Muhallebisi

Burdur mutfağının en sevilen özelliklerinden biri, değişen damak tatlarına uyum sağlayan lezzetlere ev sahipliği yapması. Örneğin tatlılarında hem yoğun ve şerbetli hem de daha hafif ve sütlü tatlılar bulunuyor. 

Sütlü ve hafif tatlılar sevenlerin favorisi olmayı başaran Burdur muhallebisi, nişasta, un, süt ve damla sakızı ile hazırlanıyor. İçeriği sebebiyle pratik bir şekilde hazırlanan, aniden gelişen tatlı ihtiyacına ya da misafirlere halk tarafından evlerde yapılan Burdur muhallebisi, tatlı dükkanlarında da bulunuyor. Talebe bağlı olarak üzerine gül damlası dökülerek servis edilen, lezzetli ve hafif bir tatlı olan Burdur muhallebisi, yöre halkı tarafından oldukça seviliyor.

13.İncir Dolması

Hem meyveli hem yoğun bir lezzet olması sebebiyle sevilerek tüketilen ve yöresel tatlıların başında gelen incir dolması, Burdur yöresine ait bir lezzet. Suda Islatılmış kuru incirlerin içerisine çekilmiş ceviz doldurulduğu için incir dolması ismi ile anılan bu lezzetin üzerine sür, su ve tereyağı ekleniyor. Daha sonra tencerelerde pişirilerek servise hazır hale getiriliyor. Talep edildiği takdirde kaymak veya pekmez ile de servis edilebilen, hafif olmasına rağmen yoğun ve lezzetli olan incir dolması, Burdur’da bulunan ve yöresel yemek hazırlayan restoranlarda bulunuyor.

Lezzetin yanı sıra görüntüsüyle de iştah açıcı olan incir dolması, özel misafirlere ya da zengin akşam sofralarını süslemesi için de hazırlanıyor. Sunumu ve lezzeti ile yörenin en sevilen tatlılarından biri olan incir dolması, hem yaz hem de kış aylarında sevilerek tüketiliyor.

14.Kabak Helvası

Burdur yöresel yemekleri arasında bulunan, klasik helvalardan oldukça farklı olan kabak helvası, Burdur’da yetişen sakız kabağından yapılıyor. Olgunlaşmış kabaklar ile hazırlanan, kabuğu soyulduktan sonra rendelenen ve süzülen kabaklara şeker ve limon suyu eklenmesi ile servise hazır hale getirilen kabak helvası, üzerine badem dökülerek servis ediliyor. 

Meyveli lezzetleri seviyorsanız mutlaka denemenizi önerdiğimiz, helvaya farklı bir bakış açısı getiren kabak helvası, yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda ve tatlı dükkanlarında bulunuyor. Yöre halkı tarafından çoğunlukla yanında çay veya kahve ile akşam yemekleri sonrasında tüketiliyor. 

15.Patlıcan Reçeli

Türk mutfağı için önemli bir yere sahip olan reçel, birbirinden farklı malzemeler ile hazırlanıyor. Neredeyse her şehirde hazırlanan, çoğunlukla yaz aylarında alınan meyvelerin reçel hâline getirilmesi ile kış aylarında tüketilen bu tatlı, kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında geliyor. 

Reçel hazırlığı için en çok kullanılan malzemeler genellikle meyveler oluyor. Vişne, kiraz ve çilek gibi meyvelerden hazırlanan reçeller Türkiye’nin her yerinde sevilir tüketiliyor. Eğer siz de reçel yemeyi seviyor ancak daha farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız Burdur’a özgü bir reçel türü olan patlıcan reçelini denemelisiniz. Tıpkı diğer reçeller gibi yaz aylarında hazırlanan ve özenle paketlenen dolayısıyla dört mevsim boyunca tüketilebilen patlıcan reçeli, lezzeti sebebiyle oldukça farklı. Bununla birlikte doyurucu özelliğe sahip. 

Tüm bunların haricinde antioksidan gibi farklı özellikleri sebebiyle şifalı olarak bilinir. Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri olan patlıcan reçelini paketli olarak satın alabilirsiniz. Sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz patlıcan reçeli, klasik reçellerden farklı bir deneyimi sunar.

16.Demir Tatlısı

Burdur’un yöresel yemekleri arasında bulunan demir tatlısı, ilgi çekici ve geleneksel tatlılar arasında. Şehre dair en önemli lezzetlerden biri olan demir tatlısı, içinde nişasta bundan bir un ile hazırlanıyor. Şekilli demir çubuklara batırılarak yağda kızartıldığı için demir tatlısı ismi ile anılan; yalnızca lezzeti ile değil, aynı zamanda görselliğine de dikkat çeken demir tatlısı, önceden hazırlanan şerbetlere batırılarak servis ediliyor.

Yapımı için kullanılan malzemeler sebebiyle çoğunlukla evlerde hazırlanmıyor. Yalnızca demir tatlısı yapan pek çok farklı tatlıcı şehrin çeşitli yerlerinde bulunuyor. Genellikle yemek sonrası tüketiliyor.

17.Kuymak

Özellikle Karadeniz mutfağına ait önemli bir lezzet olan kuymak, Burdur mutfağında da yer alıyor. Fakat Karadeniz mutfağında bulunan kuymak ile Burdur mutfağında bulunan kuymak birbirinden tamamen farklı lezzetlerdir. Burdur mutfağında kuymak ya da “guymak” ismi ile anılan, tatlı kategorisinde bulunan bu lezzet, Burdur seyahatinde denenmesi gereken lezzetler arasında. 

İçerisinde nişasta, su, şeker ve tereyağı ile yapılan, badem ile zenginleştirilmiş bir harç bulunan kuymak, özel günlerde ve düğünlerde en sık hazırlanan tatlılardan birisi. Az malzeme ile hazırlandığı için pratik bir lezzet olarak düşünülse de bu durum tamamen doğru değil. Kuymak yapımı ustalık gerektiren aksi takdirde kıvamını tutturmakta zorlanabileceğiniz bir lezzet. Seyahatiniz esnasında mutlaka denemenizi önerdiğiniz kuymak adlı bu tatlıyı yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda veya tatlı dükkanlarında bulabilirsiniz.

18.Ceviz Helvası

Burdur mutfağına ait sembolik lezzetlerden biri olan ceviz helvası, şehrin farklı yerlerinde bulunan helvacılardan satın alınabilir. Uzun süre bayatlamayan, şoklanarak paketlenen dolayısıyla hediye olarak alabileceğiniz ceviz helvası, sevdiklerinize götürebileceğiniz güzel bir armağan alternatifi.

Ceviz helvası ve ceviz ezmesi Burdur’a özgü iki farklı lezzet. Malzemeleri ve yapım aşamaları birbirlerine benzediği için sıklıkla karıştırırlar. Eğer ceviz ezmesinin içerisine irmik yerine un eklenirse ceviz helvası olur. Bununla birlikte ceviz helvasının en önemli özelliği içerisinde beyaz şeker bulunmaması. Tatlanması için pekmez ilave edilen ceviz helvası bol miktarda ceviz ilave edilerek servis edilir. İçeriği sebebiyle enerji toplamanız konusunda sizlere yardımcı olan, yöre altı tarafından genellikle soğuk kış günlerinde tüketilen ceviz helvası, çay veya kahvenin yanında tüketilebilecek, sevilen bir tatlı seçeneği.