Kasım 21, 2024
ciftci-belgesi-nasil-alinir

ÇKS Belgesi, çiftçi kayıt sistemi belgesi anlamına gelir. Çiftçi Belgesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere verilmektedir.

Çiftçi Belgesi, Tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkesin devlet teşviklerinden yararlanabilmesi için mutlaka çiftçi belgesi alması gerekir. 2015 yılı itibarı ile zorunlu hale gelen ÇKS belgesi, 2023 yılı ve sonraki yıllar için geçerlidir. Bu durum sadece devlet takviyelerinde değil, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilere kredi veren bankalarda da zorunludur.

Bankadan kredi alabilmeniz için banka sizden zirai belge isteyecektir. DKS belgesi nasıl alınır sorusunun cevabına dair resmi gazetede pek çok bilgi var. Bu yazımızda sizlerle tarım belgesini tartışacağız.

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır

ÇKS belgesi olarak öğrenilen resmi belgeyi alabilmek için iki farklı yöntemden rastgele birini kullanmanız ve zorunlu noktalara başvurularınızı yapmanız gerekmektedir. Bu ÇKS belgesine sahip olmak isteyen çiftçilerin ilk adımı, kişinin kullanıcı adı ve şifresi ile e-devlet üzerinden başvuru yapmasıdır. Bu yolla hiç uğraşmak istemiyorsanız Tarım Daireleri tarafından EK 1’de sunulan Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru formunun eksik doldurularak ilgili ilçe Tarım Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu iki yolu istediğiniz gibi izleseniz bile sizden bazı evrakların istenmesi kaçınılmaz olacak ve bu yolların devamı için bu evrakların teslimi kaçınılmaz olacaktır. Bu belgelerle tarım ve hayvancılıkta çalışıp çalışmadığınızı kanıtlamalısınız. ÇKS belgesi nasıl alınır 2023 yılında en çok sorulan sorulardan biri. Bu belgeye sahip olmak istiyorsanız aşağıda sıralanan belgeleri bir bütün olarak hazırlamanız gerekiyor.

Çiftçi kayıt formunu nasıl dolduracağımızı bulmaya çalıştık. Ayrıca e-tarım üssü ve çiftçi kayıt sistemi ile ilgili sorularınızı yorum olarak sorabilirsiniz.

ÇKS Belgesi için İstenen Evraklar Nelerdir

Yukarıdaki başvuru süreçlerinden hangisinden geçerseniz geçin, aşağıdaki belgeleri mutlaka ilgili ofise teslim etmeniz gerekmektedir.

  1. Kullanmakta olduğunuz arazinin sahibi olan kişinin kimlik bilgilerinin fotokopisi
  2. Tapu kadastrosu tarafından tahsis edilen taşınmazın tapu sicil örneği
  3. Mülkü kiraladıysanız, mülk sahibi ile mülkü kullanan kişi arasında örnek bir kira sözleşmesi.
  4. Başvuranın vergi numarasının bulunduğu fotoğraf.
  5. Döner Sermaye Yardım Belgesi
  6. Yükümlülük
  7. Müdür tarafından onaylanan Form C

ÇKS Belgesini Güncellemem Gerekiyor, Hangi Belgelere Sahip Olmalıyım?

Bazı durumlarda ilk belgeyi oluşturmak için gerekli belgeleri devlet görevlilerinden isteyecektir. Bu belgelerin teslimi genellikle devlet ekleri ve yol belgeleri almak isteyen kişiler tarafından yapılır. Bu iş için gerekli belgeler aşağıda verilmiştir.

  1. Çiftçiler için kayıt sistemi yönetmeliğine ilişkin belge
  2. Döner Sermaye makbuzu
  3. Araziye ait kira kontratı
  4. Muvafakatname

Bu belgelerin eksiksiz olarak ilçe tarım dairesine teslim edilmesi, ilk belgelerin 5 gün içinde elinizde olmasını sağlar. 2020 yılında ÇKS belgesinin fiyatı 25 TL olarak sabitlenmiştir. Bu bedelin ödenmesi uygun bankaya yapılmalıdır.

ÇKS Belgesi Ne İşe Yarar

Tarımla ilgili ilgi alanlarınız ne olursa olsun, bu alanlarda devlet yardımlarından veya kredi olanaklarından yararlanmak istiyorsanız ilk belgeye sahip olmalısınız. Bu belge size devlete karşı bir piyon olduğunuzu gösterecektir. Bu belge ile kullanabileceğiniz olanaklar aşağıda puan şeklinde verilmiştir. Aynı zamanda bu noktalarla birlikte Genç Çiftçi Belgesi cevabına da kolayca ulaşabilirsiniz.

Devletin genç çiftçi projeleri ile çiftçilere verdiği desteklerden yararlanın. Tarım Kredi Birlikleri ve Ziraat Bankası’nın tarımla uğraşan kişilere sağladığı tüm kolaylıklardan yararlanabilirsiniz. Çoğu devlet veya özel bankanın size sunduğu kredilerden yararlanabilirsiniz.

Çiftçiler için oluşturulmuş kredi kartlarına sahip olabilirsiniz.
Bağ-Kur emeklisi olabilmek için çiftçi belgesine sahip olmanız gerekmektedir.
Çıkış belgesi ile ürettiğiniz malları evinizin bahçesinde veya kendi tarlanızda taşımak için gerekli olan Üretici Yol Belgesine sahip olabilirsiniz.

ÇKS ile KOSGEB Desteği Nasıl Alınır

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan tüm çiftçiler, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından verilen eklerden çks belgesine sahip olmak kaydıyla yararlanabilmektedir. Her durumda, bu hibelerin ticari amaçlı yapılan yatırımları tam olarak desteklediğini öğrenmelisiniz. Küçük ve orta ölçekli sanayi geliştirme ve destekleme idaresi, çiftçi belgeleri ile çok kolay başvuru yaparak birçok çiftçiye zorunlu ana desteği sağlamaktadır. Tarım piyasasında ne iş yaparsanız yapın, bu trend tamamen ticari amaçlı olmalıdır.

Genç Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır

Genç çiftçi belgesini almak için belirtilen tüm belgeler toplandıktan sonra doğrudan bulunduğu ilçede hizmet veren Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanacaktır. Kesinlikle izin almanız gerekiyor. Bu işlemi tamamladıktan sonra arazinizin tapusu ve o arazide üretilen ürünlere ilişkin bilgilerin yer aldığı C formunu doldurup muhtara imzalatmanız gerekmektedir. Genç çiftçi evraklarını aceleye getirmenize gerek olmadığını düşünüyorsanız, web üzerinden hizmet veren e-devlet portalı üzerinden tüm işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

E–Devlet ile Genç Çiftçi Sertifikası Başvurusu Nasıl Yapılır

Genç çiftçi belgesi için aşağıda açıklanan yöntemleri kullanarak online başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet’e giriş yapmak için PTT tarafından verilen TC Kimlik numaranız ve şifrenizi kullanınız.
Ardından arama çubuğuna “Gıda Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanlığı” yazın.
Son olarak hizmet alanında bulunan “Genç Çiftçi Sertifika Başvurusu” bölümüne tıklayın.
Son adımda gerekli bilgileri girerek işlemlerinizi tamamlayın.