Ayvalık’a bağlı bir ada olan Cunda, sezon boyunca en yoğun ilgiyi görüyor. Yalnızca yerli değil, yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başaran Cunda Adası; her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsünü son anda da kesebileceğiniz benzersiz plajları, sokaklarını süsleyen otantik taş evleri ve etkileyici müzeleri ile Türkiye’nin en güzel adalarından biri olan Cunda Adası, farklı tatil ihtiyaçlarını başarıyla karşılıyor.
Cunda’da gezilecek yerler:
- Taksiyarhis Kilisesi
- Patriçka Koyu
- Kızlar Manastırı
- Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
- Cunda Despot Evi
- Panaya Kilisesi
- Tımarhane Adası
- Cunda Adası Yel Değirmenleri
- Ayazma Kilisesi
- Cunda Adası Marina gibi yerler bulunuyor.
Bütçe ve tatili anlayışı açısından değişen ihtiyaçları karşılayan Cunda Adası, konaklama konusunda da farklı seçenekler sunuyor. Ada içerisinde konaklayabileceğiniz, farklı konseptler ile hizmet veren Cunda otelleri bulunuyor. Fakat ada sezon boyunca çok kalabalık olduğu için, erken rezervasyon yaptırmanın faydalı olacağını söylemek gerekiyor. Eşsiz doğası ve sakinliği sayesinde Cunda’da keyifli zaman geçirebilir, dinlenebilir veya manzaranın tadını kolayca çıkarabilirsiniz!
1.Taksiyarhis Kilisesi
Adanın en eski ve en etkileyici yapılarından biri Taksiyarhis Kilisesi. Hem yerli hem yabancı turistler tarafından yılın her mevsimi yoğun bir ilgi gören bu yapı, 1844 yılında bir Rum Ortodoks kilisesi olarak inşa edilmiş. Aktif olarak kullanıldığı süre boyunca çeşitli düzenlemeler ve restorasyon çalışmalarına tabi tutulmuş, son olarak müze olarak hizmet vermeye başlamış.
Tasarımında kullanılan dini motifler ve sahneler oldukça çarpıcı. Etkileyici iç mekanların yanı sıra mimarisi ile dikkat çekici. Bizans dönemi mimari özelliklerini daha yakından incelemek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken Taksiyarhis Kilisesi, Ruslar tarafından Türkiye’de inşa edilen en güzel yapılardan birisi. 60 TL ücret ödeyerek girebileceğiniz Taksiyarhis Kilisesi Pazartesi hariç her gün 10.00 ile 18.30 saatleri arasında açık durumda.
”Taksiyarhis Kilisesi konum için tıklayın”
2.Patriçka Koyu
Patriçka Koyu Ayvalık’ta suyun soğukluğu sebebiyle denize girmekte zorlananlar tarafından tercih edilebilecek en iyi seçeneklerden biri. Bölgede bulunan diğer denizlere oranla daha sıcak olan suyu, gün boyu dalgasızdır ve sığ. Derinleşmeye yapısı ve ince kumla kaplı olan denizi, amatör yüzücüler ve çocuklu aileler tarafından en sevilen seçeneklerden biri olmasını sağlar.
Patriçka Koyu etrafında Balıkesir’in meşhur yemekleri ve lezzetlerini tadarak dinlenebileceğiniz, şezlong veya şemsiye kiralayabileceğiniz işletmeler bulunur. Çeşitli özellikleri sebebiyle oldukça yoğun bir ilgi gören bu koy, sezon boyunca kalabalık. Yer bulamama ihtimaline karşın sabahın erken saatlerinde gitmeniz önerilir. Böylelikle yer bulamama ihtimali de ortadan kaldırarak, keyifli bir deniz günü geçirebilirsiniz.
3.Kızlar Manastırı
Ayvalık’ta düzenlenen tekne gezilerinin en sevilen adreslerinden biri Güvercinlik Adası. Güvercinlik Adası’nın gördüğü yoğun ilgiye sebep olan en önemli özelliği ise içerisinde bulunan Kızlar Manastırı. Hiçbir yapılaşma veya tesisin bulunmadığı adada yer alan manastır, Ayvalık’ın en eski tarihi yapılarından biridir. Adada fotoğraf çekmek için tercih edilen ilk adreslerden birisi diyebiliriz.
Yalnızca çarşamba ve perşembe günleri açık olan Kızlar Manastırı’nı 06.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Huzurlu bir atmosfere sahip olan Kızlar Manastırı, kafa dinlemek isteyenler için ideal konumda.
”Kızlar Manastırı konum için tıklayın”
4.Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeken Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Agios Yannis Kilisesi’nin 2007 yılında aslına uygun şekilde restore edilmesi ile hizmet vermeye başlamış. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, antikalar ve mobilyalarla süslü taş odaları ile mimari açıdan da dikkat çekici.
1500’e yakın tarihi kitap bulunduran Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, ismini emekli büyükelçi Necdet Kent ve eşi Sevim Kent’ten alıyor. Hem kitapları inceleyebileceğiniz hem de Cunda Adası ve Ege Denizi’nin manzaralarını izleyebileceğiniz Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, haftanın her günü 09.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet veriyor.
”Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı konum için tıklayın”
5.Cunda Despot Evi
Cunda Adası değişen tatil ihtiyaçlarını başarıyla karşılayabilecek olanaklara sahip. Örneğin tatil anlayışınız tarih, kültür ve mimari açıdan sizi besleyen mekanları ziyaret etmek ise, Cunda Adası’nda bulunan Cunda Despot Evi’ni ziyaret etmelisiniz.
1862 yılında Yunanlıların Cunda Adası’na hakim olduğu dönemde bir despot tarafından inşa ettirildiği tahmin edilen ve bu sebeple Cunda Despot Evi adıyla anılan yapı, Ayvalık’a özgü sarımsak taşı kullanılarak inşa edilmiş. 1921 yılına dek yurt ve okul olarak kullanılmış, daha sonra kaderine terk edilmiştir. Halen doğal güzellikleri ve çarpıcı taş işçiliği ile mutlaka görülmesi gereken yerlerin arasında gelir.
”Cunda Despot Evi konum için tıklayın”
6.Panaya Kilisesi
1793 yılından kalan, adanın tarihi açıdan en etkileyici yapılarından biri olarak değerlendirilen Panaya Kilisesi, bir Rum Ortodoks kilisesidir. Tarih ve kültür meraklıları tarafından Ayvalık’ta gezilecek yerler listelerine uygun görülen bu kilise, 1900’lü yıllarda yaşanan depremler sebebiyle hasar görmüş. Fakat bugüne ulaşabilmeyi başaran duvarları ve taş süslemeleri halen ilgi çekici.
Ada merkezinden yapacağınız kısa bir yürüyüşe ulaşabileceğiniz Panaya Kilisesi, bölgeye özgü sarımsak taşlarıyla tasarlanmış dikkat çekici bir mimariye sahip. Bulunduğu konum sebebiyle fotoğraf seferleri içinde en çok ziyaret edilen yapılardan birisi durumunda.
”Panaya Kilisesi konum için tıklayın”
7.Tımarhane Adası
Cunda Adası’ndan kalkan tekne gezileri ile en çok ziyaret edilen yerlerden biri Tımarhane Adası. Bu ada halk tarafından Taşlı Ada veya Taşlı Manastır ismiyle de anılır. El değmemiş doğal güzellikleri ve antik hazineleri ile Ayvalık’ta görülmesi gereken yerlerden biri olan Tımarhane Adası, huzurlu bir atmosfere sahip.
Osmanlı döneminde terapi merkezi olarak kullanıldığı bilinen Tımarhane Adası, ismini Bizans döneminde akıl hastalarının bırakılmasından almış. Bizans döneminden kalan ve bugünlerde terk edilmiş bir alan olarak değerlendirilen Tımarhane Adası, benzersiz bırakma atmosfere sahip.
8.Cunda Adası Yel Değirmenleri
Otantik manzarası ve huzurlu atmosferi ile Cunda Adası’nın hatta Ayvalık’ın sembolü haline gelen yel değirmenleri, turistler tarafından da keşfedilen ilk yer olarak biliniyor. Ege Denizi ve Cunda Adası’na benzersiz bir manzara sağlayan Cunda Adası Yel Değirmenleri, 1600’lü yıllarda inşa edilmiş taş mimarili bir değirmen. Aktif olarak kullanıldığı yıllardan sonra aslına uygun şekilde restore edilmiş. Günümüzde kafe ve kütüphane olarak hizmet vermeye devam eder.
”Cunda Adası Yel Değirmenleri konum için tıklayın”
9.Ayazma Kilisesi
Balıkesir’de gezilecek yerler listelerinde yer alan Ayazma Kilisesi Cunda Adası’nın en önemli tarihi yapılarından biridir. Çeşmelerinden akan suları şifalı olduğuna inanılan, bu sebeple Osmanlı dönemlerinden beri adanın en popüler yerlerinden biri olan Ayazma Kilisesi 1890 yılında inşa edilmiş.
Neo klasik mimarisi ve iç bölümlerini süsleyen etkileyici Hz. İsa tasvirleri ile mistik bir atmosfere sahip olan Ayazma Kilisesi, Rum ustalar tarafından özenle inşa edilmiş. Kemalpaşa Mahallesi’nden yapacağınız kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğiniz Ayazma Kilisesi, sezon boyunca adanın en kalabalık turistik destinasyonlarından birisi.
”Ayazma Kilisesi konum için tıklayın”
10.Cunda Adası Marina
Gezi tekneleri ve rengarenk balıkçı sandallarına ev sahipliği yapan Cunda Adası Marina Ege Bölgesi’nin en önemli tekne ve yat destinasyonu. 150 teknenin aynı anda konaklayabileceği kadar geniş bir kapasiteye sahip olan Cunda Adası Marina kaliteli restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve kafeler ile de adanın en sevilen adreslerinden birisi.
Gün doğumu ve gün batımı saatlerinde büyüleyici manzaralara sahip olan Cunda Adası Marina, adadan kalkan tekne ve yat turlarının başlangıç noktası. Siz de farklı şirketler tarafından düzenlenen turlara ya da balık avlama aktivitelerine katılarak, keyifli vakit geçirebilirsiniz.
11.Ayışığı Manastırı
Patriça Yarımadası’nın kuzey ucunda, benzersiz bir manzaraya sahip olan Ayışığı Manastırı birinci derece sit alanı olarak koruma altında tutuluyor. Arkasında bulunan sap kayalar ve çevresini saran doğal güzellikleri ile oldukça dikkat çekici olan Ayışığı Manastırı, Ayvalık bölgesine özgü bir mimari anlayışla inşa edilmiş.
Ayışığı Manastırı’na ulaşmak için adadan kalkan tekne gezilerini tercih edebilirsiniz. Dalış turlarının en sevilen mola noktalarından biri olan ve ismi hiçbir yapay ışık bulundurmamasından alan Ayışığı Manastırı, salı ve çarşamba günleri 10.00 ile 15.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.‘
“Ayışığı Manastırı konum için tıklayın”
12.Duba Plajı
Ayvalık ve Cunda Adası’nı birleştiren yürüyüş yolunun kenarında, Cunda Adası’nın en çok tercih edilen plajlarından biri olan Duba Plajı, deniz keyfi yapmak isteyenler tarafından seviliyor. Altın rengi kumlarla süsü sahili ve masmavi deniziyle kendine hayran bırakmayı başaran Duba Plajı’nda güneş şemsiyesi ve şezlong kiralanabilecek işletmeler ve cankurtaran gibi olanaklar da bulunuyor.
Mavi bayrak ödüllü Duba Plajı, kum tabanlı bir denize sahiptir ve sığ suları sebebiyle yüzmeyi yeni öğrenenler ya da çocuklu aileler tarafından da tercih edilir. Dinlendirici yürüyüşlere çıkmak, büyüleyici gün batımında fotoğraflar çekmek ya da denizin tadını çıkartmak istiyorsanız Duba Plajı iyi bir seçenek.
13.Cennet Dalan Koyu
Cennet Dalan Koyu adada denize girmek ve keyifli vakit geçirmek istiyorsanız gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Yazın yapılacak aktiviteler arasında gelen tekne ve yat turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Cennet Dalan Koyu yıl boyu düzenlenen tüplü ve tüpsüz dalış turlarına da ev sahipliği yapıyor.
Tertemiz havada yürüyüşlere çıkmak ya da donanımlı kamp ve karavan alanlarında vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz Cennet Dalan Koyu, çam ormanları arasında gizlenmiş bir konumda. Merkeze yalnızca 5 km uzaklıkta olduğu için kolaylıkla ulaşabileceğiniz Cennet Dalan Koyu adanın doğa harikalarından birisi.
“Cennet Dalyan Koyu konum için tıklayın”
14.Rahmi M. Koç Müzesi
1873 yılı yapımı Taksiyarhis Kilisesi’nin 2014 yılında yapılan çalışmalar sonucu müze haline getirilmesi ile hizmet vermeye başlayan Rahmi M. Koç Müzesi, Cunda Adası’nın tarihi simgelerinden birisi durumunda. Tarihi kilise içerisinde dini motifler, etkileyici ahşap ve taş oymalar ile süslü salonlar bulunur. Bununla birlikte müzenin zengin bir koleksiyona sahip olduğunu da söylemek gerekir.
Yetişkinlerin 120 öğrencilerin ise 60 TL ücret ödeyerek girebileceği Rahmi M. Koç Müzesi Pazartesi hariç her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze içerisinde yüzlerce çeşit endüstri ürünü, buharlı trenler ve antika oyuncaklar bulunur.
“Rahmi M. Koç Müzesi konum için tıklayın”
15.Aşıklar Tepesi
Ege Denizi ve Cunda Adası’na kuş bakışı bakmak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken Aşıklar Tepesi, romantik fotoğraflar çekmek için de ideal. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı ya da tarihi yel değirmenleri gibi ada için önemli turistik yerlere de ev sahipliği yapan Aşıklar Tepesi kartpostal güzelliğinde manzaralara sahip.
Merkezden yapacağınız kısa bir yürüyüşle kolaylıkla ulaşabileceğiniz Aşıklar Tepesi’nde çay ya da kahve alarak, keyifli vakit geçirebileceğiniz büfe ve kafeteryalarda bulunuyor. Aşklar Tepesi özellikle akşam saatlerinde çok kalabalık oluyor. Sezon boyunca popülerliğini kaybetmiyor.
“Aşıklar Tepesi konum için tıklayın”
16.Kleopatra Plajı
Cunda Adası’nın güney bölümünde, Ayvalık sahilinin karşısında kurulan Kleopatra Plajı altın kumlu, oldukça büyük bir plajdır. Gelişmiş turizm olanaklarına sahip olduğu için konforlu bir tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden biri olan Kleopatra Plajı berrak denizi ile yaz aylarının vazgeçilmezi.
Güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz tesisler tarafından hizmet verilen Kleopatra Plajı sahilde sıralanmış ilginç kaya oluşumları ile de oldukça ilgi çekici. Tertemiz denizinde şnorkelle dalışlar yapmak ve sualtı dünyasını keşfetmek istiyorsanız ziyaret edebileceğin Kleopatra Plajı ada merkezine 6 km uzaklıkta. Ulaşım için bisiklet kiralayabilir, toplu taşıma araçları kullanabilir ya da yürüyüş yapabilirsiniz.
“Kleopatra Plajı konum için tıklayın”
17.Ortunç Koyu
Ege Denizi’nin yeşil çam ormanları ile birleştiği, muhteşem bir koy olan Ortunç Koyu, Ayvalık seyahatinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Cunda Adası’nda bağlı bir koy olan Ortunç Koyu’nda yaz ayları boyunca her saat kalkan tekne turları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Böylece denizden esen dalgaların etkileyici görüntüsüne de şahit olabilirsiniz.
Cam berraklığındaki denizi ve el değmemiş güzellikleriyle fotoğraf safarilerinin, doğa yürüyüşlerinin, bisiklet gezilerini ve sualtı dalış turlarının vazgeçilmez adresi olan Ortunç Koyu, mavi bayraklı plajıyla da tatilcileri memnun etmeyi başarıyor. Bakir doğal güzellikleri sebebiyle milli park olarak koruma altında tutulan Ortunç Koyu bir adet balık geçiş noktasında da ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla sualtı yaşamını daha yakından görmek istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin arasında Ortunç Koyu geliyor.
“Ortunç Koyu konum için tıklayın”
18.Şeytan Sofrası
Yalnızca Cunda Adası’nın değil, Ayvalık’ın en popüler gezi Şeytan Sofrası’dır. Adaya 29 km uzaklıkta yer alan Şeytan Sofrası büyüleyici manzaralar izlemenize yardımcı. Fotoğraf safarileri için de en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Şeytan Sofrası, Ayvalık Körfezi’nden başlayarak, Midilli Adası’na kadar devam eden, geniş bir alana yayılır.
Eğer şahsi araçlarınızla gitmeyi düşünüyorsanız 50 TL otopark ücreti ödemelisiniz. Bununla birlikte Şeytan Sofrası yaz aylarının akşam saatlerinde çok kalabalıktır. Dolayısıyla otopark konusunda sıkıntı yaşayabileceğinizi de bilmelisiniz. Eğer daha sakin bir seyahat istiyorsanız sonbahar ve ilkbahar aylarında da ziyaret edebilirsiniz.
“Şeytan Sofrası konum için tıklayın”