Eylül 19, 2024

Web siteniz için hangi içerik yönetim sistemini (CMS) seçeceğiniz şirketinizin için en önemli kararlarından biridir. Çünkü içerik yönetim sistemi (CMS), web tasarımı ve geliştirilmesine yönelik yapı ve yeteneklerin yanı sıra şirketinizin çevrimiçi ortamda nasıl büyüyüp gelişeceğini belirler.

CMS Nedir?

En temel haliyle CMS, dijital kanallar aracılığıyla içerik oluşturmak, yönetmek ve kullanıcılara sunmak için tasarlanmış yazılımı ifade eder. İçerik yönetim sistemi (CMS), herhangi bir kod yazmadan web sitesi oluşturmanıza olanak tanır.

Web sayfaları oluşturmak, fotoğrafları depolamak ve diğer görevler için sisteminizi yapılandırmak yerine içerik yönetim sistemi her şeyi sizin için yapar.

İşletmeler giderek daha dijital hale gelen hedef kitlenin dikkatini çekmeye ve korumaya çalışırken, CMS’nin önemini anlamak hayati önem taşır.

İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır?

İçerik yönetim sistemi (CMS), kullanıcıların içeriği dahili bir kullanıcı arayüzü veya kontrol paneli aracılığıyla yönetmesine olanak tanır. Çeşitli CMS platformları için tek tıklamayla yüklemeler mevcuttur. Bu, teknik bilgisi olmayanlar için kullanımı ve gezinmeyi kolaylaştırır. Küçük işletmelere yönelik en iyi CMS paketlerinin çoğunluğu açık kaynaklı ve ücretsizdir.

CMS ile bir web sitesi oluşturmak için JavaScript, CSS, HTML, PHP vb. gibi programlama dilleri hakkında bilgi sahibi olmanıza gerek yoktur. İçerik yönetim sistemi (CMS) ile bir web sitesi oluştururken, siteniz için hangi özelliklerin ideal olduğunu seçebilir ve kontrol panelinden metin oluşturabilir, fotoğraf ve grafikler ekleyebilirsiniz.

Modern CMS’nin Temel Özellikleri

Modern CMS platformlarının temel özelliklerinden bazıları aşağıdakileri içerir:

1. Kullanıcı Dostu Arayüz

Modern CMS platformları, sezgisel ve kullanıcı dostu arayüzler sunarak farklı teknik becerilere sahip kullanıcıların içerik oluşturmasını, yönetmesini ve yayınlamasını kolaylaştırır.

2. Duyarlı Tasarım Uyumluluğu

Şablon ve temalarda yerleşik duyarlı tasarım özellikleriyle içeriğin özellikle mobil cihazlar olmak üzere çeşitli cihazlar için optimize edilmesini sağlar.

3. SEO Araçları Entegrasyonu

CMS genellikle, meta veri yönetimi, URL özelleştirme ve Google Analytics ile entegrasyon yetenekleri de dahil olmak üzere, içeriğin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmaya yardımcı olan yerleşik arama motoru optimizasyonu (SEO) araçlarını içerir.

4. İçerik Kişiselleştirme ve Hedefleme

Gelişmiş CMS platformları, kullanıcı davranışına, tercihlerine ve demografik özelliklerine dayalı olarak kişiselleştirilmiş içerik sunmanıza olanak tanıyarak kullanıcı etkileşimini ve deneyimini artırır.

5. Multimedya Desteği

Resimler, videolar ve ses dosyaları da dahil olmak üzere çok çeşitli multimedya formatlarını destekleyen modern CMS, genellikle kolay yönetim için yerleşik medya kitaplıkları ile birlikte gelir.

6. E-ticaret Entegrasyonu

Birçok CMS platformu artık e-ticaret işlevselliği sunar veya e-ticaret platformları ile sorunsuz bir şekilde entegre olarak işletmelerin hem içeriği hem de çevrimiçi satışları tek bir platformdan yönetmesine olanak tanır.

7. Çoklu Dil Desteği

Küresel bir hedef kitleye hitap etmek için modern CMS, içerik çevirisine ve yerelleştirmeye olanak tanıyan çoklu dil desteği sağlar.

8. Güvenlik Özellikleri

Düzenli güncellemeler, güçlü parola uygulaması ve SQL enjeksiyonu ve siteler arası komut dosyası çalıştırma (XSS) gibi yaygın güvenlik tehditlerine karşı koruma dahil olmak üzere modern CMS platformlarının temel öğelerinden biri de gelişmiş güvenlik özellikleridir.

9. Özelleştirilebilir ve Genişletilebilir

Eklentiler, uzantı ve temalar aracılığıyla sunulan kapsamlı özelleştirme seçenekleri, işletmelerin yeni özellikler eklemesine ve CMS’yi belirli gereksinimlere göre uyarlamasına olanak tanır.

10. Sosyal Medya Entegrasyonu

Modern CMS, sosyal medya platformları ile kolay entegrasyon sağlayarak içeriğin doğrudan sosyal ağlarda paylaşılmasına olanak tanıyarak bu sayede sosyal medya pazarlama çalışmalarını da geliştirir.

En İyi 10 CMS

İçerik yönetim sistemleri, web sitesi oluşturma ve yönetme sürecini kolaylaştıran güçlü araçlardır. Geliştiricilerin ve içerik üreticilerin teknik bilgiye ihtiyaç duymadan web siteleri kurmalarını ve yönetmelerini sağlar. İster bir blog, ister bir e-ticaret sitesi, isterseniz kurumsal bir web sitesi oluşturuyor olun, doğru CMS’yi seçmek, çevrimiçi başarının anahtarıdır. 

Piyasada birçok CMS seçeneği bulunur ve her biri farklı ihtiyaçlara hitap eder. İşlevsellik, kullanıcı dostu arayüz, geniş eklenti ve tema desteği gibi kriterlere göre değerlendirilmiş en iyi 10 CMS aşağıdaki şekildedir:

1. WordPress

Sektördeki lider CMS’lerden biri olan WordPress, pazar payının %45’ine sahiptir, 60 dilde mevcuttur ve kurulum ücretsizdir.

WordPress’in güçlü özelliklerinden bazıları arasında SEO yönetimi, web sitesi yönetimi, sürüm kontrolü, özelleştirilebilir şablonlar, görsel düzenleyici, video içeriği, yorum denetimi ve analiz yer alır.

Her ne kadar bir blog yazılımı olarak başlasa da, WordPress daha sonra çok sayıda üçüncü taraf eklenti, şablon, widget ve temanın eklenmesiyle eksiksiz bir içerik yönetimi yazılımına dönüşmüştür. 

Bloomberg de dahil olmak üzere 63 milyondan fazla web sitesi WordPress ile oluşturulmuştur.

WordPress.org ve WordPress.com’a gelince…

Çoğunlukla aynı olsalar da bazı temel farklılıklar vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • WordPress.com yönetilen bir web hostinghizmeti sağlarken WordPress.org bunu sağlamaz.
  • WordPress.com ücretsiz ve premium planlar sunar. WordPress.org ile web hosting ve diğer hizmetler için ödeme yapmanız gerekecektir.
  • WordPress.com eklenti ihtiyacını ortadan kaldıran yerleşik özellikler sunar. WordPress.org ile eklentileri kendiniz kurmanız, güncellemeniz ve yönetmeniz gerekir.

2. Drupal

Drupal popüler bir açık kaynaklı CMS platformudur ve esnekliği ve güvenliğiyle bilinir. Küçük işletmelerden büyük işletmelere kadar her ölçekteki kuruluş tarafından kullanılmaktadır.

Büyük şirketler, devlet kurumları ve eğitim kurumları gibi birçok yüksek trafikli web sitesi için web sitesi geliştirme için seçilen CMS haline gelmiştir.

1,6 milyondan fazla web sitesi (CMS tabanlı web sitelerinin %1’i) Drupal ile oluşturulmuştur.

3. Joomla

2005 yılında piyasaya sürülen Joomla, kullanım kolaylığı ile esneklik arasında bir denge sunan, yaygın olarak kullanılan açık kaynaklı bir CMS’dir. Basit bloglardan karmaşık kurumsal web sitelerine ve e-ticaret mağazalarına kadar çeşitli web siteleri için uygundur. Kapsamlı kişiselleştirme seçenekleriyle Joomla, özel ihtiyaçlarınıza uygun, benzersiz ve görsel olarak çekici web siteleri oluşturmanıza olanak tanır.

Joomla açık kaynaklı bir platform olduğundan kullanımı ücretsiz olsa da, bir web hosting hizmeti ve özel bir alan adı için ödeme yapmanız gerekir.

Bilgisayar dünyasında devrim yaratan açık kaynaklı işletim sistemi Linux da dahil olmak üzere 3,9 milyondan fazla web sitesi Joomla ile oluşturulmuştur.

4. Magento

Eskiden Magento olarak bilinen Adobe Commerce, e-ticaret web siteleri için sağlam ve ölçeklenebilir bir CMS platformudur. Hem e-ticaret web sitelerini hem de çevrimiçi perakendeyi tüm yönleriyle desteklemek için ödeme entegrasyonu ve hızlı ödeme gibi özellikler sunar.

Lüks moda markası Hugo Boss da dahil olmak üzere Adobe Commerce ile 670 binden fazla web sitesi oluşturulmuştur.

5. Webflow

Webflow, daha esnek, tasarım dostu bir CMS geliştirme platformu arayan tasarımcılar için popüler bir seçimdir. Geliştirme bilgisi olmadan web sitelerini hızlı bir şekilde tasarlamanıza, oluşturmanıza ve başlatmanıza olanak tanıyan görsel bir geliştirme ortamı sunar.

Pazarlamacılara, içerik yazarlarına ve daha fazlasına yapay zeka destekli araçlar sağlayan bir platform olan Jasper da dahil olmak üzere Webflow ile 800 binden fazla web sitesi oluşturulmuştur.

6. Strapi

Strapi, geliştiricilerin güçlü ve özelleştirilebilir API odaklı web siteleri ve uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir CMS’dir.

Geleneksel CMS çözümlerinden farklı olarak Strapi, içerik yönetimi arayüzünü sunum katmanından ayırır. Bu, geliştiricilere markaya özel web siteleri oluşturmak için tercih ettikleri ön uç çerçevesini kullanma özgürlüğü verir.

Strapi ile 38 binden fazla web sitesi oluşturulmuştur.

7. Contentful

Contentful, içerik yönetimine esnek ve geliştirici dostu bir yaklaşım sağlayan bir CMS platformudur. API’ler aracılığıyla birden fazla platforma ve cihaza içerik sunmak için tasarlanmıştır.

Kullanıcıların yasal olarak bağlayıcı belgeleri çevrimiçi olarak göndermesine, imzalamasına ve yönetmesine olanak tanıyan bir elektronik imza platformu olan Docusign da dahil olmak üzere 87 binden fazla web sitesi Contentful ile oluşturulmuştur.

8. Optimizely

Optimizely, eski adıyla Episerver, temel bileşenlerinden biri olarak CMS’yi içeren bir dijital deneyim platformudur (DXP). İçerik yönetimi, kişiselleştirme ve dijital pazarlama araçları için çeşitli özellikler sunar. 1 milyondan fazla web sitesi Optimizely ile oluşturulmuştur.

9. Ghost

Ghost, basitliğe ve içerik oluşturmaya odaklanan hafif bir CMS platformudur. Genel web sitesi içerik yönetimine odaklanan diğer CMS’lerin aksine Ghost, öncelikle içerik yazıp yayınlaması gereken blog yazarları ve içerik yaratıcıları için tasarlanmıştır.

Buffer blogu da dahil olmak üzere Ghost ile 138 binden fazla web sitesi oluşturulmuştur. Buffer, bireylerin ve işletmelerin sosyal medyadaki varlıklarını kolaylaştırmalarına yardımcı olan popüler bir sosyal medya yönetim platformudur.

10. Payload 

Payload CMS, içerik yönetim sistemlerine bağımsız bir yaklaşım sunan, açık kaynaklı, esnek ve geliştiriciye öncelik veren bir CMS’dir.

Payload CMS, API odaklı bir mimari sağlar. Bu yaklaşım, geliştiricilerin tercih ettikleri teknoloji yığınıyla özel ön uç deneyimleri oluşturmalarına olanak tanır. Payload CMS ayrıca içerik editörlerine ve pazarlamacılara içeriği düzenlemek ve yönetmek için kullanıcı dostu bir arayüz sağlar.

DALL-E tarafından desteklenen bir yapay zeka görüntü oluşturma sistemi olan Microsoft Designer da dahil olmak üzere 100’den fazla web sitesi Payload CMS ile oluşturulmuştur.

CMSÖzelliklerPazar PayıKullanıcı
WordPressBinlerce eklenti ve widget, özelleştirilebilir şablonlar, SEO yönetimi, sürüm kontrolü, , yorum denetimi%4563 milyondan fazla site
DrupalGüçlü güvenlik, esneklik, özelleştirilebilirlik%1Büyük şirketler, devlet kurumları
JoomlaKullanım kolaylığı, kişiselleştirme seçenekleri, görsel çekicilik%63.9 milyon site
MagentoÖlçeklenebilir, ödeme entegrasyonu, hızlı ödeme%2670 binden fazla site
WebflowGörsel geliştirme ortamı, hızlı tasarım%1800 binden fazla site
StrapiAPI odaklı, özelleştirilebilir, frontend bağımsız< %138 binden fazla site
ContentfulGeliştirici dostu, esnek, API’ler üzerinden içerik sunma%287 binden fazla site
OptimizelyHafif, içerik odaklı, blog yazarları için ideal%21 milyon site
GhostHafif, içerik odaklı, blog yazarları için ideal< %1138 binden fazla site
PayloadAPI odaklı, esnek, geliştiriciye öncelik veren< %1100’den fazla site