Kasım 21, 2024
galaksilerin-carpismasini-hubble-uzay-teleskobu-fotografladi-1669568039

Hubble Uzay Teleskobu tarafından iki galaksinin çarpışma fotoğrafları çekildi. Çekilen çarpışma fotoğrafları teleskop tarafından Dünya’ya gönderildi.

Birbirleriyle çarpışan iki galaksinin çarpışma anını Hubble Uzay Teleskobu kaydetti. Çarpışma fotoğraflarını çekmeyi başaran teleskop, fotoğrafları Dünya’ya yolladı. Evrende gerçekleşen akıl almaz olayları fotoğraflamaya devam eden teleskop, galerisine bir yenisini ekledi.

NASA ve ESA, Dünya’dan 670 milyon ışık yılı uzakta olan bir galaksi keşfetti. Bu galaksi bir başka galaksi ile bir çarpışma yaşadı. Arp-Madore 417-391 çarpışma görüntüleri insanlığa ulaştı. İki galaksinin birbirleri ile kütle çekim mücadelesine girdiği görülmekte. Bu mücadele sonucunda bir halka şekli oluştuğu da gözlemlendi. Çarpışma sebebiyle etrafa yıldızların saçılması da yine uzman görüşleri arasında yer aldı.

Hubble Uzay Teleskobu, Gelişmiş Araştırma Kamerası sayesinde böylesine önemli bir anı yakalayabildi. Çapışmanın çekilmesi bu özel kamera sayesinde gerçekleştirildi. Uzaydaki garip galaksilerin ve karanlık maddenin çekilmesi de bu kamera sayesinde oldu. Çarpışmaya dair daha fazla bilgi elde edilebilmesi adına uzmanlar harekete geçti. Çarpışmanın gerçekleştiği yere James Web Uzay Teleskobu gönderilecek. 

Hubble Uzay Teleskobu’nun son görevleri

Hubble Uzay Teleskobu, uzaydaki görevini tamamlamak üzere. Oldukça önemli çalışmalarda görev alan teleskop, bundan sonra rafa kaldırılacak. Bu sebeple evrendeki gelişmeler artık bu teleskop ile takip edilemeyecek. 

Son yıllarda teleskobun yaşadığı sistemsel hatalar sebebi ile ömrünün dolduğu düşünülmekte. Şu an için 2030 senesinde Dünya’ya geri dönüşü planlandı. İki galaksinin çarpışması ise Hubble Uzay Teleskobu’nun insanlığa kattığı son hizmet olabilir. 

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen diğer fotoğraflar 

Hubble Uzay Teleskobu yıllardan beri bilime hizmet etmektedir. Bu kapsamda evrende var olan galaksilerin, adaların ve yıldızların fotoğraflarını çekmiştir. Bilime yaptığı sayısız katkısı sebebi ile birçok bilim insanının saygısını kazanmıştır. Çekmiş olduğu fotoğraflardan bazıları aşağıda sıralanmıştır. 

Messier 82

Messier 82, (veya NGC 3034 veya Cigar Galaxy PGC 28655) bir prototip gökadadır. Büyük ayı takımyıldızı yönünde Dünya’ya 12 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Alman gökbilimci Johann Elert Bode tarafından keşfedilmiştir. Keşfediliş tarihi kaynaklara 31 Aralık 1774 olarak yansımıştır. Gökadaya ait bilgilerin yer aldığı tablo aşağıda bulunmaktadır:

Konum (J2000 Dönem)
TakımyıldızBüyük ayı
Sağ açıklık09s 55d 52.2sn
Dik açıklık+69° 40′ 47″
Gözlem verileri
Galaksi sınıfıI0;Sbrst HII
Görünür büyüklük (V)9.3
Yüzey parlaklığı (SB)12,7
Görünen boyut (V)11′.2 × 4′.3

Bu starburst gökada gökadamızın merkezine göre 100 kat daha parlak kalmaktadır. Aynı zamanda Samayolu ile kıyaslandığında da 5 kat daha parlaktır. Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı aşağıda yer almaktadır:

Orion Bulutsusu

Orion Bulutsusu; Avcı Bulutsusu, Messier 42, M42 ya da NGC 1976 olarak da tanınmaktadır. Samanyolu içerisinde yer alan Avcı takımyıldızı bölgesinde yer alır. Avcı Kuşağı’nın güneyinde kalan dağınık bir bulutsusu olarak bilinmektedir. En parlak bulutsusular arasında yer alan Orion, 24 ışık yılı çapındadır.

Dünya’mız üzerinden geceleri çıplak göz ile kendisinin görülmesi mümkündür. Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesi olarak kayıtlara geçmiştir. Dünya ile olan uzaklığı yaklaşık olarak 1.270 ışık yılıdır. Orion bulutsusuna dair bilgilerin yer aldığı tablo aşağıda yer almaktadır:

Konum (J2000 Dönem)
TakımyıldızAvcı
Sağ açıklık05s 35d 24sn
Dik açıklık-05° 27′ 00″
Gözlem verileri
TürüYansıma – Salma
Görünür büyüklük (V)+3.0
Görünen boyut (V)65×60 arcmins
İyonize kaynağı
AdıTeta Orionis

Orion bulutsusunun ışığı, içerisinde yer alan yeni doğan yıldızlardan gelir. Bu yeni doğan yıldızların ışıması ile aydınlanır. İlk kez 1610 senesinde Nicolas-Claude Fabri de Peiresc tarafından kayıtlara geçirilmiştir. Bir teleskop ya da dürbün yardımı ile bulutsunun yaydığı ışık kolayca fark edilir. Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı aşağıda yer almaktadır:

Eta Carinae üstündevi ve onun etrafını saran Homunculus Bulutsusu

Homunculus Bulutsusu, Eta Carinae’nin çevresini sarmalayan bulutsu olarak bilinir. 1841’de gerçekleşen bir patlama sonrasında salındığı düşünülmektedir. Bu patlamanın ardından Eta Carinae en parlak yıldız ünvanını kazanmıştır. Fakat etrafına yaydığı gaz ve tozlar sebebi ile ışığının çoğu engellenmiştir. Homunculus Bulutsusu’na ait bilgiler aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Konum (J2000 Dönem)
TakımyıldızKarina
Sağ açıklık10s 45d 03,6sn
Dik açıklık-59° 41′ 04″
Gözlem verileri
TürüSalma bulutsu
Görünür büyüklük (V)6,21 (-0,8–7,9)
Uzaklık7.500 Iy
Dikkate değer özelliklerÇift kutuplu bulutsu

Eta Carinae, Karina takımyıldızı içerisinde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 7500 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir yıldız sistemi olarak bilinir. En az iki farklı yıldızdan oluştuğu düşünülmektedir. Hala daha bilim tarafından öngörülemeyen patlamalar gerçekleştirmektedir. Değişkenliği sebebi ile ileride görkemli bir patlama yaşayacak süpernova adası olmuştur. Eta Carinae’ye ait bilgilerin yer aldığı tablo aşağıda yer almaktadır:

Gözlem verisi, Dönem J2000
TakımyıldızKarina
Bahar açısı(α)10s 45d 03,591sn
Yükselim(δ)-59° 41′ 04,26″
Görünür parlaklık(V)6,21 Vmaks = −0,8m, Vmin = 7,9m

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı aşağıda yer almaktadır:

Gök adalar

Galaksi ya da gök adalar, uzayda yer alan sistemler arasında yer alırlar. Kütle çekim kuvveti sebebi ile birbirlerine bağlanan yıldızlarlar oluşurlar. Aynı zamanda çeşitli gazlar, tozlar ve plazmalar da içerirler. Henüz tam olarak anlaşılamamış bir karanlık maddeden oluşmaktadırlar. 

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen gök ada fotoğrafları aşağıda yer almaktadır:

Kaynakça

1 thought on “Galaksilerin Çarpışması Hubble Uzay Teleskobundan Kaçmadı! Çarpışmanın Fotoğrafları Dünya’ya Gönderildi!

Comments are closed.