Eylül 15, 2024

Ghosting, bir ilişki içinde aniden kaybolma durumuna adı verilen bir psikolojik şiddet türüdür. Günümüzde ikili ilişkilerde beklenmedik bir şekilde bir tarafın ortadan kaybolması ve herhangi bir şekilde iletişim sağlanmaması durumuna verilen isimdir. Bu kavramın karşılığı, İngilizce olarak hayalettir. Yani tıpkı bir hayalet gibi bir ilişki içerisinde bir taraf yok olur, var olduğu zamanlarda varlığını hissettirmez. Bu da ilişkinin diğer tarafından görülmez

Ghosting, karşı tarafı herhangi bir şekilde görünür bir geri dönüşte bulunmadan bir anda temas kesmek demektir. Bunu partnerine, arkadaşa ya da benzeri başka bir kişiye uygulamak mümkündür. Sizinle iletişimi kurmak isteyen kişiyi görmezden gelerek onun size ulaşma girişimlerini engellemeniz “ghosting” demektir.

Ghosting ne anlama gelir?

Ghosting, İngilizce kelime anlamı karşılığı ile değerlendirilecek olduğunda da birisine hayaletmiş gibi davranmak ya da kendimiz hayalet olup karşı tarafın göremeyeceği şekilde iletişim aksiyonları vermek olarak yorumlanabilir. Birisinin, size bu şekilde algıladığını düşündüğünüz zaman bu bir yok saymaya evresidir. Söz konusu bu yok sayma durumunu her türlü ilişki içerisinde yapmak mümkündür. Bu bir nevi sosyal ilişkilerden kaçınma durumu olarak da değerlendirilir. 

İkili ilişkilerde partnerinizden mesajlarınızı görmezden gelmesi, aramalarınıza cevap vermemesi ya da o kişiye artık ulaşmamak için görüşmek istememesi gibi çeşitli durumlar ghosting içerisinde ele alınır. Yalnızca duygusal ilişkiler içerisinde değil arkadaşlık ilişkilerinde de karşı tarafın sizi yok sayması ve bunun işaretlerini belirten hareketlerde bulunması da aynı terimle isimlendirilebilir. Günümüzde sık bir şekilde maruz kalınan bir durumdur. Bundan dolayı da iletişim problemleri olan insanların genellikle psikolojik şiddet adı altında değerlendirilebilecek bir hareketi olarak yorumlanır.

Ghosting nasıl yapılır?

Birisine ghosting yapmak için ya da bir diğer deyişle onu görmezden gelip hayaletmiş gibi davranmak için kişiler bazı davranışlarda bulunurlar. Bu davranışlar herhangi bir açıklama gerektirmeksizin ortaya çıkan tavırlardır. Bu tavırların çeşitli sebepleri olabilir ancak temelde yatan ortak tutum, bu kişilerin gerçek bir yakınını kurma problemleri olduğu noktasındadır.

İletişim içerisinde bulunduğumuz bireyler sizinle artık ilişkiyi sonlandırmaya yönelik bir tutum içerisinde ise bunu ghosting ile de bildirebilirler. Eğer bireyler;

  • Eski samimiyetinden uzak bir konuşma tavrı belirliyorsa,
  • Sosyal hesaplardan sizi çıkardıysa ya da sessize aldığını düşünüyorsanız,
  • Çevrenizdeki diğer bireylere aynı davranıyor ancak size karşı bir soğukluk gösteriyorsa,
  • Buluşma konusunda sizin kadar hevesli değilse,
  • Konuşmaların çoğunu ya da hepsini siz başlatıyorsanız,
  • İçerisinde bulunduğunuz ortak alanlarda siz yokmuşsunuz gibi davranıyorsa sizi ghostluyor olabilirler.

İlişkilerde ghosting neden yapılır?

Ghosting neden yapıldığı yoruma oldukça açık bir konu olarak değerlendirilen bir davranıştır. Bu noktada iletişim içerisinde bulunduğunuz kişiler artık sizden rahatsızmış gibi görünüyorsa ya da bunu belirli tavırlarla ortaya koyuyorsa bunun altında yatan belli başlı nedenler vardır. 

Genel olarak ghosting, insanlar sizinle iletişim kurmak istemiyorsa ve bunu olgun bireyler gibi konuşarak çözeceklerini düşünmüyorlarsa yapılan bir harekettir. Bunun yanında iletişim kurmaya çalıştığınızda meşgul olduğunu ve sürekli bu tarz nedenlerden dolayı görüşmeyi ertelediğini düşünüyorsanız, bunun da altında yatan nedenlerden biri yine bireylerin artık iletişim kurmak istememesi olabilir.

Monitörlerde ghosting nedir?

Ghosting yalnızca ilişki terimi olarak kullanılan bir kavram değildir. Monitörler de hayalet ekran olarak bilinen bir problem olarak da kullanıcıların karşısına çıkan bir kavramdır. Hayalet görüntü LCD, ekranlar ya da flat panel ekranlarda monitörün hızlı çalışması nedeniyle ekrana yansıyan görüntünün bir önceki görüntü olarak kalmasına verilen isimdir. 

Bunun nedeni, monitörlerdeki tepki düşüklüğü olarak değerlendirilir. Monitör bazı durumlarda bazı sahneleri renklendirirken Hz hızına yetişemez. Bundan dolayı da ekranı bir önceki görüntü yansımaya devam eder. Milisaniyelerle açıklanabilecek olan bu olay sayesinde görüntü bir önceki sahnede kalır. Bu durum genellikle bazı oyunlar oynanırken kullanıcıların başına gelmektedir.