Eylül 9, 2024

Hem yaz hem kış sezonunda keyifli tatiller için ideal bir lokasyon olan Gökçeada, özellikle yaz sezonunda turistlerle dolup taşıyor. Feribotlar aracılığıyla Çanakkale üzerinden ulaşabileceğiniz Gökçeada, farklı tatil isteklerine ve bütçelere olanak sağlayacak çok sayıda tesise de ev sahipliği yapıyor. Farklı konseptler ile hizmet veren Gökçeada otelleri, keyifli bir konaklama imkanı sunarken tatilinizin daha konforlu hale gelmesini destekliyor.

Türkiye’nin en büyük adası olma özelliği taşıyan Gökçeada, Çanakkale’ye bağlı. Çanakkale’nin en turistik yeri olarak değerlendirilen, büyük şehirlerin kalabalık ve gürültüsünden uzakta, dinlendirici bir tatil yapma imkanı tanıyan Gökçeada, Türkiye’nin en özel tatil lokasyonlarından birisi konumunda. 

Gökçeada’da Gezilecek Yerler    

  1. Tuz Gölü
  2. Sualtı Milli Parkı
  3. Peynir Kayalıkları
  4. Laz Koyu
  5. Gökçeada Kent Müzesi
  6. Tepeköy Çınaraltı
  7. Gökçeada Mavi Koy
  8. Kuzu Limanı ve Kuzu Liman Plajı
  9. Kaya Mezarı
  10. Marmaros Plajı

Değişen tatil ihtiyaçlarını karşılayabilecek, farklı olanaklara sahip bir ada olan Gökçeada’da 3-4 gün kadar konaklamak adanın kültürel ve turistik yerlerini gezmek için yeterli. Eğer yaz tatili yaparak denizin tadını çıkartmak istiyorsanız tatilinizi uzatabilirsiniz. Ada kurabiyesi, şarap ve keçi peyniri gibi kendine özgü lezzetleri de denemenizi ve satın almanızı önerdiğiniz Gökçeada, doğal güzellikleri ile keyifli bir seyahat vadediyor. 

1.Tuz Gölü

Gökçeada’nın en çok ziyaret edilen tabiat harikası kuşkusuz ki Tuz Gölü. Adanın güney bölümünde yer alan, en çok ilgi gören plajlardan biri olarak değerlendirilen Aydıncık Plajı’na birkaç dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alan Tuz Gölü, 1 km genişliğe ve 1 metre derinliğe sahip. Bembeyaz manzarası ve 80’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapması ve sevimli flamingoları görmeye imkan tanıması Tuz Gölü’nün hem yerli hem de yabancı turistler tarafından adeta akına uğramasına yol açıyor. Rehberli turlarla veya tek başınıza keşfedebileceğiniz Tuz Gölü, ada halkının tuz ihtiyacını da karşılıyor. Merkezden kalkan minibüslerle ulaşabileceğiniz Tuz Gölü’nde yer alan siyah çamur ve tuzun cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği tahmin ediliyor. Bu sebeple göl sağlık turizmi amacıyla da ziyaret ediliyor. 

”Tuz Gölü konum için tıklayın”

2.Sualtı Milli Parkı

Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından 1999 yılında kurulan ve kurulduğu yıldan beri en ilginç milli parklardan biri olarak değerlendirilen Sualtı Milli Parkı, Kuzu Limanı ile Kaleköy arasındaki kıyı şeridinde konumlanıyor. Dalış meraklıları ve deniz tutkunları tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken Sualtı Milli Parkı, yazın yapılacak aktiviteler listesinin üst sıralarında yer alıyor.

Sualtı Milli Parkı oluşturulurken su altında yaşayan hiçbir organizmasının çıkarılmasına izin verilmemiş. Uzmanlarla birlikte dalış yaparak, kristal berraklığındaki denizde rengarenk balıklarla birlikte yüzebileceğiniz ve unutulmaz fotoğraflar çekebileceğiniz Sualtı Milli Parkı 180’den daha fazla canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

3.Peynir Kayalıkları

Gökçeada’nın simgelerinden biri olarak değerlendirilen ve doğal güzelliğiyle büyüleyen Peynir Kayalıkları Kuzu Limanı’nın yanında bulunan Kaşkaval Burnu’nda yer alıyor. Fotoğraf ve doğa tutkunları tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken Peynir Kayalıkları binlerce yıldır sert dalgalar ve rüzgârlar sayesinde şekillenmiş. Üst üste dizilen peynir parçalarını andırdığı için bu isim ile anılıyor. 

Adanın çevresinde düzenlenen tekne turlarının en sevilen dinlenme noktalarından biri olması sebebiyle de ziyaretçilerine ağırlayan Peynir Kayalıkları, insan eliyle yapılmış kadar özenli bir görüntüye sahip. Masmavi sularında unutulmaz bir yüzme deneyimi yaşayabileceğiniz Peynir Kayalıkları, manzaranın fotoğrafını çekmek için de ideal görüntüler sunuyor.

”Peynir Kayalıkları konum için tıklayın”

4.Laz Koyu

Gökçeada’nın güney bölümünde yer alan Laz Koyu yeşil ve mavinin birleştiği en güzel koylardan birisi. Adanın turistik bir noktası olarak değerlendirilen Laz Koyu merkezden 20 dakikalık yolculukla ulaşabileceğiniz bir konumda. Balık sürülerini görerek, onlarla yüzebileceğiniz berrak denize, ince kumlu uzun sahile ve rüzgârlardan etkilenmeyen bir yapıya sahip olan Laz Koyu acemi yüzücüler ve çocuklarıyla denize girmek isteyenler için de ideal. Şezlongun yanı sıra güneş şemsiyesi de kiralayabileceğiniz işletmelere ev sahipliği yapan Laz Koyu, etrafında atıştırmalıklar alabileceğiniz bir tesis de bulunduruyor. Şahsi aracınızla yolculuk yapmayı düşünüyorsanız park sorunu yaşamamak için erken saatlerde gelmeye özen göstermelisiniz. 

5.Gökçeada Kent Müzesi

Gökçeada kendine özgü zengin tarihi ve kültürü ile Türkiye’nin en önemli adalarının başında geliyor. Adının tarihini daha yakından tanımak ve hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken müze, 2017 yılından beri hizmet veriyor. 2018’de Tarihi Kentler Birliği’nin “En İyi Kent Müzesi” ödülüne layık görülen Gökçeada Kent Müzesi, zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerine kültürel açıdan zengin bir deneyim vadediyor. Bir dönem Rumların ve Türklerin birlikte yaşadıkları Gökçeada’nın tarihi, gelenekleri, mutfağı, el sanatı, gündelik eşyaları ve kültürü hakkında daha detaylı bilgi edinmenize imkan tanıyacak Gökçeada Kent Müzesi’ni haftanın her günü 09.00 ile 17.30 saatleri arasında, 10 TL giriş ücreti ödeyerek ziyaret edebilirsiniz.

”Gökçeada Kent Müzesi konum için tıklayın”

6.Tepeköy Çınaraltı

Tepeköy adanın en sevilen gezi alanlarından birisi konumunda. Sessiz ve huzurlu atmosferini koruyan, tarihi bir Rum köyü olan Tepeköy, panoramik deniz manzaralarına hakim, yüksek bir tepede uzanan Çınaraltı bölgesi ile de dikkat çekici. 600 yıllık çınar ağaçlarına ev sahipliği yapan Tepeköy Çınaraltı birbirinden güzel restoranlara, yürüyüş parkurlarına ve kır bahçelerinde yer veriyor. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgi gören Tepeköy Çınaraltı Saroz Körfezi’nden Semadirek Adası’na kadar uzanan panoramik bir deniz manzarası sunuyor. Bölgede bulunan ve tamamı koruma altında olan çınarların yaşları 175 ile 600 arasında değişiyor.

”Tepeköy Çınaraltı konum için tıklayın”

7.Gökçeada Mavi Koy

Sarp kayalarla çevrili çevresi ile doğa cenneti olarak değerlendirilen Gökçeada Mavi Koy adada mutlaka görülmesi gereken yerlerin arasında. İsmini balık sürülerini bile net bir şekilde görebileceğiniz kristal berraklığında, mavi denizinden alan Gökçeada Mavi Koy yüzlerce balık çeşidine ev sahipliği yapıyor. Adada düzenlenen tekne turlarının ana merkezlerinden biri olması sebebiyle de ilgi çeken koyda ahtapotlar, rengarenk balıklar ve yengeçler arasında yüzerek, eşsiz bir deneyim yaşayabilir, su altı fotoğrafları çekerek yaşadığınız deneyim ölümsüzleştirebilirsiniz. Türkiye’nin ilk su altı milli parkının da bir parçası olması, Gökçeada Mavi Koya duyulan ilgiyi artırıyor.

”Gökçeada Mavi Koy konum için tıklayın”

8.Kuzu Limanı ve Kuzu Liman Plajı

Kuzu Limanı ve Kuzu Liman Plajı Gökçeada’nın en sevilen lokasyonlarından birisi konumunda. Deniz manzaralı butik ve apart otellerinin yanı sıra altın rengi kumlarla süslü büyüleyici plajı, özellikle yaz sezonunda turistlerle dolup taşmasını sağlıyor. Temiz bir denize sahip olan Kuzu Limanı ve Kuzu Liman Plajı şezlong ve güneş şemsiyesi kiralayabileceğiniz turistik tesislere de yer veriyor
Kuzu Limanı ve Kuzu Liman Plajı etrafında Çanakkale’nin meşhur yemekleri arasında bulunan taze mevsim balıkları ve yöresel mezeleri deneyebileceğiniz restoranlar da bulunuyor. Kaliteli kafeler ve hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar ile keyifli bir tatil noktası olan Kuzu Limanı ve Kuzu Liman Plajı adanın merkezine 5 km uzaklıkta. 

”Kuzu Limanı ve Kuzu Limanı Plajı konum için tıklayın”

9.Kaya Mezarı

Gökçeada Kaya Mezarı ya da bilinen adıyla Kokina Kaya Mezarı tarih ve kültür meraklıları tarafından adada en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Denizin güney bölgesinde manzarasına hükmeden konumda bulunan ve gizemli doğasıyla dikkat çeken bu mezar, antik bir mezar olarak bilinir. Devasa bir kaya içerisine ulan iki antik mezarın oluşturduğu Kaya Mezarı ıssız bir alanda yer aldığı için çarpıcı bir manzara yaratıyor. Hangi yıl yapıldığı ve kimler tarafından kullanıldığı tam olarak bilinmese de hakkında yapılan bazı araştırmalar Roma döneminde inşa edildiğini düşündürüyor. Bahar ve yaz aylarında düzenlenen doğa yürüyüşü ve tarih turlarının en önemli noktalarından biri olan Kaya Mezarı, büyüleyici panoramik deniz manzarası ile eşsiz bir görüntü sunuyor.

10.Marmaros Plajı

Gökçeada’nın kuzey bölümünde bulunan, çakıl taşlı sahili ile dikkat çeken Marmaros Plajı adanın en sevilen plajlarından birisi. Etkileyici bir doğaya sahip olan plaj, Marmaros Şelalesi’ne bir saatlik yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Plajı çevreleyen saran çam ve zeytin ağaçları piknik yaparak keyifli bir gün geçirmek için ideal olabilir. Donanımlı kamp alanlarına da yer veren Marmaros Plajı, Gökçeada’nın kuzey bölümünde bulunan Saros Körfezi manzarası eşliğinde denize girebileceğiniz en güzel noktada diyebiliriz. Plaja giden yolun bozuk olduğunu ve dikkatli araç kullanmanız gerektiğinizi söylemek gerekiyor.

”Marmaros Plajı konum için tıklayın”

11.Eşelek Köyü

Eşelek Köyü Gökçeada’da planlı olarak kurulmuş bir köy. Baraj suları altında kalan Biga ilçesinde yer alan ve adanın en güzel köylerinden biri olarak değerlendirilen Eşelek Köyü, verimli arazilerle çevrili olduğu için bölgenin tarım merkezi olarak değerlendiriliyor. 

Yöresel lezzetler sunan restoranlara ve Gökçeada’nın popüler plajlarına ev sahipliği yapan Eşelek Köyü aile pansiyonu ve butik oteller gibi konaklama alternatifleri sunuyor. Sessiz ve huzurlu atmosferi ile gezi veya yaz tatili rotası olarak değerlendirilebilecek Eşelek Köyü, uçurtma sörfü ve rüzgâr sörfü gibi su sporları için de ziyaret ediliyor.

”Eşelek Köyü konum için tıklayın”

12.Gökçeada Zeytinliköy

Çanakkale’de gezilecek yerler arasında bulunan Gökçeada Zeytinliköy Gökçeada’nın en güzel Rum köyüdür. Sessiz ve huzurlu ambiyansında, asırlık çınar ağaçları altında kahvenizi yudumlayabileceğiniz küçük kahvehanelere ve Rumlardan kalan tarihi taş mimari evlere yer veren Gökçeada Zeytinliköy Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında keyifli vakitler geçirmenize olanak tanıyor. 

Günümüzde 50 civarında hanenin yaşadığı bilinen Gökçeada Zeytinliköy Gökçeada’nın en turistik yerlerinden birisi. Yaz sezonunda adada gerçekleşecek fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşleri için vazgeçilmez bir adres. Gökçeada Zeytinliköy’de küçük lokantalarda yöresel yemeklerin tadına bakabilir, tarihi meyhanelerde canlı müzik eşliğinde keyifli akşam yemekleri yiyebilirsiniz. Zeytinliköy seyahatiniz esnasında organik zeytinyağı ve zeytinyağından yapılan ürünleri satın alabileceğiniz dükkanları da gezmelisiniz.

”Gökçeada Zeytinliköy konum için tıklayın”

13.Aydıncık Plajı (Kefalos Plajı)

Gökçeada’nın en hareketli plajlarından biri olan Aydıncık Plajı, 1,5 kilometreyi bulan altın tozu görünümlü kumlarla çevrili sahili ve olanaklarıyla adanın en çok ziyaret edilen plajlarından birisi durumunda. Rüzgârlı bir havaya sahip olduğu için deniz paraşütü, uçurtma sörfü, rüzgâr sörfü, yelken ve kano gibi su sporları için de olanak tanıyor. 

Güneş şemsiyesi ve sezon kiralayabileceğiniz turistik tesislere, kafelere, eğlence merkezlerine ve balık restoranlara da sahipliği yapan Aydıncık Plajı, turistik olanakları gelişmiş olması sebebiyle özellikle yaz sezonunda çok hareketli. Bazı zamanlarda dalgasız bir havuzu andıran denizi, rüzgar çıktığında su sporları yapmaya uygun dalgalı bir denize dönüşüyor. Sörf okullarının da hizmet verdiği Aydıncık Plajı(Kefalos Plajı) Tuz Gölü’nün hemen yanında yer alıyor. 

”Aydıncık Plajı konum için tıklayın”

14.Gökçeada Yıldız Koyu

Gökçeada’nın en kuzeyinde bulunan ve oldukça küçük bir koy olan Gökçeada Yıldız Koyu doğal yollarla, binlerce yılda şekillenmiş çarpıcı kaya oluşumları arasında denize girmenize fırsat tanıyor. Benzersiz su altı zenginliklerini keşfe çıkabileceğiniz, Gökçeada Su Altı Milli Parkı’nın bir parçası olan Gökçeada Yıldız Koyu ev sahipliği yaptığı onlarca balık türü ile de dikkat çekmeyi başarıyor. Dalgıçlarla birlikte tüplü veya tüpsüz dalışlar gerçekleştirerek unutulmaz aktiviteler yapabilir, gün batımında fotoğraf çekerek yaşadığınız anıları unutulmaz hale getirebilirsiniz. Gökçeada Yıldız Koyu etrafında mevsimlik balıklar tadabileceğiniz restoranlar, kamp alanları ve dinlenme tesisleri de bulunuyor.

”Gökçeada Yıldız Koyu konum için tıklayın”

15.Marmaros Şelalesi

Gökçeada’yı ziyaret eden her doğa tutkunun mutlaka görmesi gereken Marmaros Şelalesi çok zengin bir tatlı su kaynağı. Yılın her mevsimi adada organize edilen doğa yürüyüşü turlarının ve fotoğrafçılık etkinliklerinin ana merkezi olan şelale, endemik bitki çeşitleri ile tropik bir cennete benziyor. Marmaros Büyük Şelale olarak da anılan, binlerce yıldır rüzgâr ve sularla şekillenen 40 metrelik sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz sular ile benzersiz bir manzara sunan Marmaros Şelalesi, iyi düzenlenmiş trekking parkurlarına, kaya tırmanma ve donanımlı kamp alanlarına da yer veriyor. Doğanın içinde zaman geçirmek için en ideal yerlerden biri olan Marmaros Şelalesi, yılın her mevsimi ziyaretçilerini ağırlıyor. 

16.Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Dereköy Gökçeada’nın en çok ziyaret edilen, tarihi köylerinin başında geliyor. Kesme ve moloz taşlarla köyde inşa edilmiş, dikdörtgen planlı çamaşırhane ise, yüz yıllara meydan okuyor. Rum döneminde adada kullanılan en büyük çamaşırhane olma özelliğine sahip olan Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi sağlam mimarisi sayesinde bugüne dek ayakta kalabilmeyi başarmış. Devasa bir yapı olan Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi taş mimarisi ve otantik atmosferi ile yerli ve yabancı turistlerin köyde en çok ilgi gösterdikleri yapıların başında geliyor. Dereköy’ün tarihi Rum evleri ve kiliseleri kadar ilgi gören çamaşırhane ziyarete açık.

”Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi konum için tıklayın”

17.Kapıkaya Plajı

Kapıkaya Plajı için adanın en sakin ve huzurlu plajı olduğuna dair bilgi vermek mümkün. Adanın güney bölümünde, kalabalıktan uzakta bir lokasyonda yer alan Kapıkaya Plajı, huzurlu bir deniz günü isteyenlerin tercihi. Plaj etrafında hiçbir tesis ve yapılaşma bulunmadığı için tatile giderken alınması gerekenler arasında bulunan katlanabilir şemsiye ve taşınabilir şezlonglar oldukça işinize yarayabilir.

Merkeze 18 km uzaklıkta bulunan ve genellikle ada halkı tarafından tercih edilen Kapıkaya Plajı’na bisiklet kiralayarak veya minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Plajın arkasında bulunan çam ormanları piknik yapmak ve dinlenmek için güzel konumlar bulabilirsiniz.

”Kapıkaya Plajı konum için tıklayın”

18.Gökçeada Uğurlu Köyü

Adanın merkezine 25 km uzakta, batı ucunda bulunan Gökçeada Uğurlu Köyü yaz aylarında yüzlerce turisti kendine çekmeyi başaran Uğurlu Plajı gibi önemli yerlere ev sahipliği yapıyor. Huzurlu atmosferi ve turizm olanaklarının gelişmiş olması sebebiyle turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Uğurlu Köyü, özellikle günü birlik gezilerin vazgeçilmez adreslerinden birisi. 

Her bütçeye uygun butik oteller ve pansiyonlarda bulunduran Gökçeada Uğurlu Köyü dinlendirici bir tatili yapmak isteyenlerin de tercihi. Balıkçı sandallarının bağlandığı küçük limanı başta olmak üzere gezilmesi gereken çeşitli yerlere ev sahipliği yapan Gökçeada Uğurlu Köyü’nde geleneksel Ege lezzetlerini ve çeşitli organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltılarını mutlaka denemelisiniz.

”Gökçeada Uğurlu Köyü konum için tıklayın”