Eylül 16, 2024

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan ve üç farklı ülke ile komşu konumda bulunan Iğdır, Türkiye için önemli bir şehir. Azerbaycan, İran ve Ermenistan ile komşu olan Iğdır; kendine ait benzersiz yönleri ile ziyaretçilerine ayrıcalıklı bir deneyim vadediyor. Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken şehirler arasında gelen Iğdır, Ağrı Dağı gibi Türkiye’nin önemli yapılarına ev sahipliği yapması sebebiyle de turistik bir cazibe noktası olarak ele alınıyor.

Türkiye’de güneşin doğduğu ilk şehir olan Iğdır turistik açıdan geniş olanaklar sunuyor. Doğal ve tarihi güzellikleri ile ön planda olan bu şehirde mutlaka görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. 

Iğdır’da gezilecek yerler

  1. Tuzluca Tuz Mağaraları
  2. Iğdır Kervansarayı
  3. Iğdır Kalesi
  4. Karakale Harabesi ve Hanı
  5. Aslanlı Kulesi
  6. Taş Bina
  7. Iğdır Soykırım Anıtı ve Müzesi
  8. Karakoyunlu Kalesi
  9. Balık Gölü
  10. Aras Nehri 

Iğdır’da gezilecek yerlerin bunlarla sınırlı olmadığını da söylemek gerekiyor. Şehirde hava yaz aylarında sıcak ve kurak geçerken kış aylarını ise soğuk ve nemli olduğu görülüyor. Bu durum, Iğdır seyahati için en ideal aralığın bahar ayları olduğunu gösteriyor. Fakat Iğdır’ın bahar yağmurlarıyla da ünlü olduğunu unutmamalı, seyahatlerinizde yağmurla karşılaşma riskine karşılık hazırlıklı olmanızı öneriyoruz! 

Iğdır seyahati esnasında konaklayabileceğiniz pek çok seçenek bulunuyor. Birbirinden farklı konseptler ile hizmet veren Iğdır otelleri, her şey dahilden yarım pansiyona; hem bütçenizi hem de tatile dair isteklerinizi başarıyla karşılıyor. 

Kültürel ve doğal güzellikleri ile ön planda olmayı başaran Iğdır, ziyaretçilerine çeşitli konularda ayrıcalıklar yaratıyor. Bu açıdan Iğdır gastronomik bir deneyim yaşamak için de ideal bir şehir olarak değerlendiriliyor. Seyahatiniz boyunca mutlaka denemeniz gereken pek çok Iğdır’ın meşhur yemekleri bulunuyor. Şehrin merkezinde ve ilçelerde bulabileceğiniz restoranlar ya da esnaf lokantaları sayesinde deneme şansı yakalayacağınız yemekler, farklı damak tatlarına hitap ediyor.

1.Tuzluca Tuz Mağaraları

Tuz üretimi Iğdır denildiğinde akla gelen ilk üretimlerden biri. Şehirde yoğun bir şekilde kaya tuzu üretimi gerçekleşir. Şehrin en yoğun tuz kaynaklarından öne çıkanı, Tuzluca’da yer alan tuz mağaraları. 

Yalnızca tuz üretimi konusunda değil, aynı zamanda görsel açıdan da etkileyici olan Tuzluca tuz mağaraları günde 60 ton tuz çıkarılabilecek kapasiteye sahip. Öyle ki mağaraların Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacına kolaylıkla cevap verebilecek kapasitede olduğu belirlenmiş. Bu gibi özellikleri sebebiyle Iğdır halkı tarafından da ilgi gören ancak özellikle turistik açıdan önemli bir cazibe merkezi olan Tuzluca tuz mağaraları, toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilecek bir konumda.

”Tuzluca Tuz Mağaraları konum için tıklayın”

2.Iğdır Kervansarayı

  1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu Selçuklu Devletinin izlerini taşıyan Iğdır Kervansarayı, Iğdır’da bulunan en eski yapılardan birisi. Geçmiş dönemlerde popüler bir ticaret merkezi olduğu tahmin edilen Iğdır Kervansarayı, 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış. Ardından bugünkü hâline getirilebilmesi ve güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için çeşitli onarım çalışmalarına tabi tutulmuş. 

Günümüzde mimari yapıları incelemek ve Iğdır tarihini daha yakından görmek isteyenler tarafından ziyaret edilen yerlerin başında gelen Iğdır Kervansarayı, toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilecek bir konumda. Eski yapıları incelemek, mimari yapıları daha yakından görmek ve araştırmak isteyenler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken kervansaray, dört mevsim boyunca ziyaret edilebilir. Kervansarayı ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez.

”Iğdır Kervansarayı konum için tıklayın”

3.Iğdır Kalesi

Iğdır ya da halk arasındaki ismi ile Korhan Kalesi, Iğdır’ın sembollerinden birisi. 2120 rakımlı bir kara kaya tepesinde konumlanan ve şehri gözetlemek için inşa edildiği tahmin edilen Iğdır Kalesi mimari olarak da öne çıkan, tarihi bir yapı.

Çift kademeli sur beden duvarlara sahip olan kalenin inşasında kesme taşların kullanıldığı tahmin ediliyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de Iğdır’daki en eski yapılardan biri olması hem yerel halk hem de turistler tarafından ilgi görmesini sağlıyor.

Merkeze yakın konumda, Büyük Ağrı Dağı’nın kuzey yamacında yer alan Iğdır Kalesi’ne ulaşım için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Kalenin içine giriş olmasa da dışını günün herhangi bir saatinde ziyaret ederek görebilirsiniz.

4.Karakale Harabesi ve Hanı

Şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Karakale Harabesi ve Hanı Urartular döneminden beri savunma amacıyla kullanılıyor. 12. yüzyılda, Selçuklular döneminde ele geçirilen ve bugünkü hâline getirilerek çeşitli inşaat çalışmalarına uğrayan Karakale Harabesi ve Hanı iki büyük kule ve büyük sur kısmı ile şehrin en dikkat çekici tarihi yapıları arasında. 

Surların arasında büyük bir yerleşim alanı olduğu tahmin edilen ancak hakkında henüz net bir bilgiye ulaşılmamış bölüm bulunuyor. Bu bölümden Urartu ve Eski Tunç çağına ait olduğu düşünülen pek çok seramik örneği çıkarıldığı biliniyor. Iğdır’ın Ermenistan sınırına yakın, Tuzluca ilçesinde konumlanan Karakale Harabesi ve Hanı’na özel araçlarla veya ilçeye giden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Karakale Harabesi ve Hanı konum için tıklayın”

5.Aslanlı Kulesi

Iğdır’da görülmesi gereken yerler arasında bulunan Aslanlı Kulesi Tuzluca bölgesine bağlı Aslanlı Köyünde konumlanıyor. Köye giden servisler ya da toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz Aslanlı Kulesi, Iğdır’ın köklü tarihine ışık tutuyor.

Köyün 1.5 km kuzeybatısında yer alan Aslanlı Kulesi çevreye hakim bir tepe üzerine kurulmuş. Küçük boyutlu olacak şekilde inşa edilmiş olmasına rağmen mimari özellikleri ile ön plandadır. Yapımında az sayıda seramik kullanıldığı görülür. Bugüne dek çeşitli sebepler dolayısıyla hasar alan kule halen ayakta. Bu gibi özellikleri sebebiyle de dikkat çekmeyi başaran ve her yıl binlerce turist ağırlamaya başaran kule, yalnızca yerli değil, yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. 

6.Taş Bina

Tuzluca ilçesinde yer alan ve Iğdır’da yer alan en önemli yapılar arasında gelen Taş Bina, anıt sınıfında yer aldığı için koruma altında. 19. yüzyıla dair baltık mimarinin izlerini taşıyan, inşa tarihi tam olarak bilinmese de oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Taş Bina, bugüne dek hiç onarım çalışmasına uğramamasına dek ayakta kalmayı başarmış. Geçmiş yıllarda dükkan olarak kullanıldığı tahmin edilen, günümüzde ise Iğdır mimarisini daha yakından anlamak için ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen Taş Bina, toplu taşıma araçları ile ulaşılabilecek bir konumda.

7.Iğdır Soykırım Anıtı ve Müzesi

Doğu Anadolu’da geçmiş yıllarda kaybedilen 1 milyondan daha fazla şehit olduğu biliniyor. Şehitleri anmak ve 24 Nisan’ı katliam günü olarak kabul edenlere cevap vermek için inşa edilen Iğdır Soykırım Anıtı ve Müzesi, Iğdır tarihi için önemli bir rol oynuyor. Geleceğe dostluk, komşuluk ve iş birliği temelinde ışık tutması hedeflenen Iğdır Soykırım Anıtı ve Müzesi, Iğdır’da yediden yetmişe herkes tarafından ziyaret edilmesi gereken kültürel yerlerin arasında geliyor.

”Iğdır Soykırım Anıtı ve Müzesi konum için tıklayın”

8.Karakoyunlu Kalesi

Iğdır’da görülmesi gereken tarihi yapıların arasında Karakoyunlu Kalesi geliyor. Karakoyunlu Kalesi’nin yanında bulunan Bebek Mağarası, turistler tarafından yoğun ilgi gören doğal yerler arasındadır. Ev sahipliği yaptığı mağaralar sebebiyle Mağaralar Tepesi olarak da anılan, ilçeye giden toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabileceğiniz Karakoyunlu Kalesi; Iğdır tarihini daha yakından tanımak ve inşa edildiği döneme dair mimari eserleri incelemek için iyi bir fırsat. Karakoyunlu Kalesi ve yerleşim alanı dört mevsim boyunca ziyaret edilebilir.  

9.Balık Gölü

Ağrı’da Doğubeyazıt ile Tuzluca sınırlarının kavuştuğu noktada bulunan, Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Balık Gölü, Iğdır’a yakın konumda yer alıyor. Bu durum Iğdır’da görülmesi gereken yerlerin arasında gelmesini sağlıyor. Balık Gölü’nün Türkiye için önemli bir özelliğe sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Türkiye’nin en yüksek bölü olduğu için ülkenin her yerinden ziyaretçilerin akınına uğrayan Balık Gölü, isminden de anlaşılacağı üzere balıkları ile ünlü. 

Balık Gölü etrafında bulunan restoranlarda gölden tutulan balıkları deneyebilirsiniz. Eğer tercihiniz bu yönde olmazsa rengarenk çiçeklerin altında, göl kıyısında piknik yapmayı da değerlendirebilirsiniz. Sevdiklerinizle vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz huzurlu bir lokasyon olan Balık Gölü, Iğdır seyahatinize kısa ve keyifli bir mola vermenize yardımcı.

10.Aras Nehri

Erzurum il sınırı içerisinde bulunan ancak Iğdır’a yakın konumda olduğu için Iğdır’da gezilecek yerler listesinde yer alan Aras Nehri, benzersiz bir manzaraya sahip. Doğal bir gezi destinasyonu olan ve Iğdır’ın turistik cazibe merkezleri arasında yer olan Aras Nehri özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça popüler. Erzurum Kars platosunun güneyinde bulunan çöküntülerden akan ve Ermenistan sınırına kadar ulaşan Aras Nehri, Kafkasların en büyük nehirlerinden biri olma özelliğini taşır. 1072 km uzunluğu ve 548 kilometrelik alanı ile oldukça büyük olduğu söylenebilir. Türkiye sınırı içerisinde yer alan Aras Nehri, Iğdır’da doğayla iç içe olabileceğiniz, huzurlu ve keyifli bir lokasyon.

11.Testere Vadisi

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan Testere Vadisi, doğayla iç içe olmaktan hoşlanan ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor. Aras Dağları’nın eteklerinde konumlanan ve testere biçiminde bir sarp kayalık olduğu için bu isim ile anılan Testere Vadisi, yılın dört mevsimi ziyaretçiler tarafından ziyaret ediliyor. 

Testere Vadisi’nin ortasından bir akarsu geçiyor. 70 metreye kadar uzanan, görkemli bir yapı olan kayalar, baş döndürücü şekilleri sebebiyle yalnızca yerli değil, yabancı turistler tarafından da ziyaret ediliyor. Doğa tutkunları ve fotoğrafçılar için Iğdır’da ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelen Testere Vadisi, toplu taşıma araçları ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.

”Testere Vadisi konum için tıklayın”

12.Gökkuşağı Tepeleri

Bugüne dek ev sahipliği yaptığı egemenliklerden taşıdığı izle ile kültürel açıdan keyifli bir seyahat deneyimi vadeden Iğdır, doğal güzellikleri sebebiyle de ön plandadır. Doğanın mucizelerini bağrında saklayan, Iğdır’ın en sevilen köylerinden biri olan Çarıklı Köyü’nde bulunan Gökkuşağı Tepeleri, dünyaca ünlü. Tuzluca bölgesinde yer alan ve bölgenin volkanik yapısını ziyaretçilere eşsiz bir şekilde sunan Gökkuşağı Tepeleri, volkanik kayaçlardan oluşmuş. 

Renkli bir gökkuşağını andıran bu sebeple Gökkuşağı Tepeleri olarak anılan yapı, Iğdır’da çekilen fotoğrafların pek çoğunun ilk adresi. Dolayısıyla fotoğraf safarileri için sıklıkla ziyaret edildiği söylenebilir.

”Gökkuşağı Tepeleri konum için tıklayın”

13.Urartu Tepeleri

Urartu Tepeleri ya da halk arasında Kültepe olarak anılan bu yapılar, Melekli bölgesinde bulunuyor. 1903 yılında bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve Urartulara ait olduğu tahmin edilen tepelerde yontma taş devrine ait süs eşyalar, tabancalar ve mühür gibi eşyalara da rastlanmış. Bu özelliğiyle Iğdır’a dair önemli bir yapı olduğu ve geçmişe ışık tuttuğu söylenebilir. 

Urartu Tepeleri yalnızca tarihi ve kültürel bir gezi için değil, ekstrem sporlar için de ideal bir nokta. Atlı geziler yaparak ulaşabileceğiniz veya dağ bisikleti gibi aktiviteleri ilgi duyuyorsanız ulaşım konusunda heyecanlı bir deneyim yaşayabileceğiniz Urartu Tepeleri, yörenin en güzel manzaralarına da ev sahipliği yapıyor.

14.Uğruca Şelalesi

Rakımı 2500 ile 3000 metre arasında değişen dağlardan eriyen kar sularının dere ve akarsulara karışarak bölgenin doğasına renk kattığı Uğruca Şelalesi, Iğdır’da ziyaret edilmesi gereken en keyifli yerlerden birisi. Tuzluca ilçesine bağlı Uğruca Köyünde yer alan, yaz aylarında kuruma aşamasına gelse de her ilkbaharla birlikte kar sularının erimesi sayesinde canlanan Uğruca Şelalesi, turistik bir cazibe merkezi. Özellikle ilkbahar aylarında en kalabalık zamanlarını yaşayan Uğruca Şelalesi’ni günün her saati ziyaret edebilirsiniz. Uğruca Şelalesi’ne ulaşmak için köye giden toplu taşıma araçlarını veya özel araçlarınızı kullanabilirsiniz.

Şelale özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça kalabalık. Etrafında arabanızı park edebileceğiniz yerler olmasına rağmen çok kalabalık olduğu günlerde park sıkıntısı yaşayabileceğinizi söylemek gerekiyor. Bu gibi bir problem yaşamak istemiyorsanız seyahatinizi günün erken saatlerinde gerçekleştirebilirsiniz.

”Uğruca Şelalesi konum için tıklayın”

15.Melekli Tufan Ali Açık Hava Müzesi

Aras Türklerinden kalma, Iğdır tarihi için önemli bir yapı olan ve günümüzde hava müzesi olarak işletilen bu yer Melekli bölgesinde konumlanıyor. Şehir merkezine yakın konumda olduğu için turistik cazibe merkezleri arasında gelen ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz Melekli Tufan Ali Açık Hava Müzesi, Iğdır tarihi için önemli olan koç başlarının sergilendiği müzeye de yakın bir konumda. Dolayısıyla Melekli Tufan Ali Açık Hava Müzesi’ni ziyaret ettiğinizde diğer müzeye ulaşım da oldukça pratik. 

Melekli Tufan Ali Açık Hava Müzesi’nin bugünkü hâline getirilmesini sağlayan en önemli etken, bölgedeki harabelerin bakım için çalışmaların başlatılması olmuş. Bununla birlikte bölgenin önde gelen isimlerinden biri olan Coşkun Oluz da müzenin halka açılması için önemli katkılarda bulunmuş.

16.Meteor Çukuru

Iğdır, kendine ait bazı özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bir şehir. Örneğin dünyanın en büyük ikinci göktaşı çukuru Iğdır’da bulunuyor. Bu gibi özellikleri ile ziyaretçilerine ayrıcalıklı bir seyahat deneyimi vadeden Iğdır, mutlaka görülmesi gereken pek çok yere ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan ve 1892 yılında Iğdır’a bir göktaşının düşmesi ile meydana gelen meteor çukuru, şehrin turistik cazibe merkezlerinin başında. 

Şehir merkezinden yaklaşık 42 km uzaklıkta bulunan meteor çukuru, Korhan Yaylası’nda yer alıyor. 35 metre genişliği ve 60 metre derinliği ile görenleri büyüleyen meteor çukuru, Iğdır seyahatinizi çok daha eğlenceli hâle getiriyor. 

17.Aras Kuş Cenneti

Iğdır’da en geniş sulak alanlar eden birine sahip Aras Kuş Cenneti göletler, akarsular, sulak çayırlar ve binlerce farklı kuş türü ile Iğdır’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Onlarca farklı kuş türü için uygun yaşam alanları sunan Aras Kuş Cenneti çocuklu aileler ya da doğa gezileri yapmaktan hoşlanan ziyaretçiler için ideal. Yılın dört mevsimi ziyaret edilen Aras Kuş Cenneti’nde keyifli vakit geçirmek için en ideal vakit ise bahar ve yaz ayları. 

18.İrem Bağları

İrem Bağları ya da halk arasında cennet yeşili olarak adlandırılan, ziyaret esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri olarak değerlendirilen bu yer, doğa ile iç içe, huzurlu bir gezi noktası. Volkanik araziler üzerinde yetişen üzümlerin lezzetinden faydalanabileceğiniz, şehrin bereketli topraklarını daha yakından tanımanıza imkan tanıyan İrem Bağları, yılın her mevsimi ziyaretçilere açık. Ancak özellikle bahar ve yaz aylarında lezzetli üzümlerin tadına bakmak ve üzüm alışverişi yapmak isteyen ziyaretçiler tarafından âdeta akına uğradığı söylenebilir. İrem Bağlarına ulaşım için taksi veya özel araçları tercih edebilirsiniz.

”İrem Bağları konum için tıklayın”