Eylül 19, 2024

İnsanların merak ettiği olaylardan birisi de iPhone sıfırlama işlemi olmakta. iPhone sıfırlama nasıl yapılır? Gelin sizlere bunun cevabını sunalım.

iPhone, Apple tarafından geliştirilen bir cihaz. İçerisinde iOS işletim sistemi bulunuyor. İlk kez 29 Haziran 2007 tarihinde tanıtıldı. 2 milyarın üzerinde satış elde eden iPhone, güzel bir hayran kitlesine sahip.

iPhone kullanan birçok kişinin aklına takılan bazı sorular bulunabilmekte. Bu sorulardan birisi de cihazda nasıl güncelleme yapıldığı. iPhone cihazını sıfırlamak isteyenler için detaylı bir yazı hazırladık.

iPhone sıfırlama neden yapılmalı?

iPhone sıfırlama nasıl yapılır? Bu soruya geçmeden önce cihazın sıfırlanma nedenlerine bir değinelim. Temel nedenlerden birisi cihazın dolması. Eğer iPhone’un depolaması şiştiyse sıfırlamak, genel bir temizlik sağlar. Yani telefon, ilk günkü gibi tertemiz olur.

Bir diğer sıfırlama nedeni telefonu satmak. Eğer iPhone, satışa sunulacak ise telefonun sıfırlanması gerekir. Ayrıca “iPhone’umu Bul” özelliğinin de devre dışı bırakılması gerekir. Eğer bu özellik aktif olur ise sıfırlama sonrasında hesap şifresi istenir. Özetle satış öncesinde telefonda gerekli ayarlar yapılmalı. Ardından sıfırlama işlemine geçilmeli.

Telefonu sıfırlamanın nedenlerinden birisi de bazı problemler yaşamak. Zaman zaman bazı sorunlar ile karşılaşmak mümkün. Bu sorunların üstesinden gelmenin en pratik yolu cihazı sıfırlamak. Akıllı telefon sıfırlandıktan sonra tertemiz bir başlangıç yapılabilir.

iPhone sıfırlama işlemiyle her şey silinir mi?

Apple’ın cihazı iPhone, sıfırlama sonrasında her şeyi silmez. Bu durum, hangi seçenek ile sıfırlandığına bağlı. Eğer tüm içeriklerin silinmesi seçilir ise tüm içerikler kaldırılmış olur. Tabii telefon, bir hesaba bağlandıysa hesap kaldırılmaz. Bir diğer seçenek olarak karşımıza ayarları sıfırlama çıkıyor. Bu seçenek ise yalnızca ayarların varsayılan seçeneklere dönmesini sağlıyor.

iPhone sıfırlama işlemi sırasında ayarlarını sıfırlama seçeneği de mevcut. Bu seçeneğin amacı ağ ayarlarının eski haline döndürülmesini sağlamak. Bunun dışında klavye sözlüğü, ana ekran düzeni ve lokasyon temizleme seçenekleri bulunuyor.

iPhone yedekleme nasıl yapılır?

iPhone cihazını sıfırlamadan önce yedekleme yapılması önerilir. Özellikle önemli veriler var ise yedekleme, büyük bir önem arz ediyor. Yedeklemek için birden çok yöntem bulunmakta. Bunlardan birisi iCloud hesabına yedekleme yapmak. Eğer iCloud hesabı aktif edildiyse ve yedeklenecek uygulamalar seçildiyse otomatik yedekleme yapılır. Bununla birlikte iTunes uygulaması ile bilgisayar üzerine de yedekleme yapma imkanı bulunmakta.

iTunes ile yedekleme yapmak için telefon, bilgisayara bağlanmalı. Ardından telefondan izin verilmeli. Sonrasında iTunes üzerinde üst kısımda yer alan telefon simgesine basılmalı. Bu alandan yedekleme yapılmakta.

Akıllı telefondan verileri yedeklemek için ise ayarlara girilmeli. Kullanıcı hesabına dokunulmalı. Sonrasında “iCloud” seçeneği seçilmeli. Burada yer alan “iCloud Yedekleme” seçeneği, kişisel verilerin yedeklenmesini sağlar. Ayrıca uygulama tabanlı yedekleme için uygulamaların tikinin aktif edilmesi gerekir.

iPhone sıfırlama nasıl yapılır?

iPhone cihazını sıfırlamak için 2 farklı yol bulunuyor. Bunlardan birisi telefon üzerinden sıfırlama. Bir diğer yöntem ise bilgisayardan fabrika ayarlarına döndürme. Öncelikle telefon üzerinden, ardından bilgisayardan sıfırlamayı anlatacağız.

Ayarlar uygulamasına giriş yapın

iPhone’u sıfırlamak için ekran kilidini açtıktan sonra ayarlara girilmesi gerekiyor. Cihazın sıfırlanması için ayarlardan yararlanacağız.

“Genel” sekmesini açın

Ayarlar ekranına ulaştıktan sonra üstte yer alan “Genel” seçeneğine dokunulmalı. Bu seçenekte telefonla ilgili pek çok bilgi yer alıyor. Bunlardan birisi de telefonu sıfırlamakla ilgili.

Sıfırlama menüsüne geçin

“Genel” sekmesine girdikten sonra “iPhone’u Aktar veya Sıfırla” butonuna basın. Bu seçenek, iPhone aktarma ve sıfırlama özelliklerini sunar.

Sıfırlamak istediğiniz biçimi belirleyin

Sıfırlamak için birden fazla seçenek mevcut. Bunlar şu şekilde olmakta:

  • Ayarlar
  • Ağ bilgileri
  • Ekran yerleşimi
  • Klavye sözlüğü
  • Lokasyon bilgileri
  • Tüm içerikler

Tüm içeriklerin kaldırılması istendiğini varsayalım. Bu durumda seçilmesi gereken “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” düğmesi olacak. Bu işlem biraz uzun sürebilir. İşlem tamamlandıktan sonra telefonun yeniden kurulması gerekir.

iPhone sıfırlamak için bilgisayar kullanma

iPhone sıfırlama nasıl yapılır? Apple kullanıcıları, bilgisayar kullanarak da sıfırlama uygulayabiliyor. Bunun için Windows’ta iTunes uygulaması gerekiyor. Aynı zamanda Mac cihazında da iPhone’u fabrika ayarlarına döndürmek mümkün.

Windows

İlk olarak Windows ile nasıl sıfırlama yapılacağını açıklayacağız.

iTunes uygulamasını kurun

iPhone için gerekli olan uygulama iTunes olarak yer alıyor. iTunes, pek çok özelliğe yer veren bir yazılım. Bu uygulama ile birlikte telefon hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Bunun yanı sıra dosya aktarımı da mümkün hale geliyor. Bu uygulama ile birlikte telefonu fabrika ayarlarına döndürme imkanı da yer almakta.

Telefonu bilgisayara bağlayın

iTunes uygulamasını kurduktan sonra telefon, kabloyla bilgisayara bağlanmalı. Telefonu bağladıktan sonra bilgisayara yetki verilmeli. Ekrana gelen izin verme penceresinden yetki veriliyor.

iTunes üzerinden sıfırlama işlemine başlayın

iTunes uygulaması açıkken üst kısımda bulunan telefon simgesine basın. Bu sekmede iPhone hakkında bilgilere yer veriliyor. Sonraki aşamada “Özet” seçeneğine gelin. Burada yer alan “iPhone’u Geri Yükle” butonunu seçin. Bu işlem birkaç dakika kadar sürebiliyor. İşlem tamamlanınca iPhone, sıfırlanmış hale geliyor.

Burada anlatılan işlemler MacOS 10.14 ve daha önceki sürümlerde de geçerli. Yani eğer MacOS 10.15 veya üstü sürüm kullanıyor iseniz diğer yöntemi uygulayın.

Mac

iPhone sıfırlama nasıl yapılır? Şimdi bu işlemin Mac cihazlarında nasıl uygulanacağını açıklamak istiyoruz.

Telefonu bilgisayara bağlayın

Öncelikli olarak iPhone’un Mac’e bağlı kalması gerekiyor. Eğer bağlı değil ise telefonu bilgisayara takın. Telefonu bağladıktan sonra Dock’taki Finder simgesine dokunun. Ardından yazılımın kenar çubuğunda bulunan iPhone düğmesine tıklayın.

Telefonu sıfırlama seçeneğine basın

Finder uygulamasında iPhone simgesine dokunduktan sonra “Genel” seçeneğini seçin. Ardından “iPhone’u Geri Yükle” butonuna basın. Bu işlemlerin sonucunda telefon sıfırlanmaya başlıyor. Birkaç dakika içinde fabrika ayarlarına dönüyor. Bu sırada cihaz, yeniden başlayabilir. Sonrasında kurulum yapılmalı.

iPhone sıfırladıktan sonra bilgiler geri gelir mi?

iPhone sıfırlama sonrasında bilgilerin geri gelip gelmeyeceği merak edilir. Bunun sebebi Apple’ın sert güvenlik politikaları olmakta. Öncelikle şunu belirtelim ki sıfırlama sonrasında uygulanan işleme göre veriler kaldırılır. Eğer tüm içeriklerin kaldırılması talep edildiyse tüm içerikler kaldırılır. Eğer hesap, “iPhone’umu Bul” ile korunuyorsa bu doğrultuda hesap bilgisi sıfırlanmaz.

Eğer iPhone’u sıfırladıktan sonra bilgilere ulaşmak isteniyor ise bunun birkaç yolu var. Bunlardan birisi iCloud hesabına ulaşmak. Eğer daha önce hesap kurup yedekleme yapıldıysa bu hesaba ulaşılmalı. Bu hesapta verilerin bulunma ihtimali mevcut.

Verilere ulaşmanın bir diğer yolu iTunes üzerinden bilgisayara yedekleme yapmak. Eğer veriler, bilgisayara yedeklendiyse bu şekilde de yedek, geri yüklenebiliyor. Ayrıca çeşitli uygulamalardan da yedekleme yapılmış olabilir. Bu ihtimalleri de düşünüp harekete geçmek gerekiyor. Bundan dolayı daha önceki yedekleme aktivitelerinin hatırlanması önemli bir olay.

iPhone sıfırlamak zarar verir mi?

En çok merak edilen sorulardan birisi de bu olmakta. iPhone sıfırlama işleminin cihaza herhangi bir zararı olmaz. Ancak cihazdaki veriler kaldırılır. Bundan dolayı iPhone’u fabrika ayarlarına döndürmeden önce emin olmak gerekir.

iPhone sıfırlamadan önce dikkat edilmesi gerekenler

iPhone sıfırlama nasıl yapılır? Bu sorunun yanı sıra sıfırlama öncesinde yapılması gerekenlerin bilinmesi gerekiyor. Bunlardan birisi “iPhone’umu Bul” ile alakalı. Bu özellik aktif olduğunda telefon sıfırlansa da hesap, cihaza kayıt oluyor. Eğer hesap şifresi unutulduysa sıfırlamak çözüm olmaz. Sıfırlama sonrasında telefon kilitlenir. Hesap ve şifre girmeden cihaza erişim mümkün hale gelmez. Eğer şifre bilinmiyor ise cihazı hiç sıfırlamamak daha mantıklı olacak.

“iPhone’umu Bul” özelliğini devre dışı bırakmak için ayarlara girilmeli. Ardından hesaba dokunulmalı. Burada “iCloud” seçeneği bulunuyor. Açılan ekranda aşağıda “iPhone’umu Bul” seçeneği mevcut olmakta. Bu seçeneği seçtikten sonra açık seçeneği kapalı hale getirilmeli. Sonrasında şifre talep edilecek. Hesap şifresi girildiği takdirde özellik, devre dışı bırakılıyor.

Sıfırlama öncesinde uygulanması gereken şeyler arasında yedekleme yer alıyor. Eğer yedekleme yapılmadıysa yedekleme yapılması önerilir. Yedekleme, iCloud hesabına veya iTunes aracılığıyla bilgisayara yapılabilir. iCloud depolama alanı sınırlıdır. Yetersiz kaldığı durumlarda fotoğraf ve videoların bilgisayara yedeklenmesi gerekir.

iPhone’u sıfırlamadan önce yapılması gereken bir diğer şey notlar alma. Örneğin hesap bilgileri eğer akılda değilse kayıt edilmeli. Bunun gibi önemli olan ve iCloud’a yedeklenmeyen veriler toplanmalı.