Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan İzmir mutfağı, büyüleyici yemekleriyle tatilinizi çok daha keyifli hale getirebilir. 5000 yıllık tarihi geçmişi ve 36 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebi ile dikkat çeken İzmir, mutfağında oldukça zengin olduğu bir şehirdir. Bu topraklar üzerinde bugüne dek yaşayan çeşitli insanların, toplulukların ve kültürlerin etkileşimi mutfağın her geçen gün daha zengin hale gelmesini sağlamış. Bunun yanı sıra coğrafi koşullar ve doğanın sunduğu nimetler de İzmir lezzetleri konusunda önemli bir rol oynamış.
İzmir mutfağının şekillenmesi konusunda rol oynayan pek çok farklı etken olduğunu dile getirmek mümkün. İzmir’de mutlaka yemeniz gereken yemekleri sizler için derledik. Bu listeyi göz önünde bulundurarak gastronomik açıdan keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.
İzmir’in Meşhur Yemekleri
- Boyoz
- İzmir Kumru
- İzmir Söğüş
- İzmir Bombası
- Şambali Tatlısı
- İzmir Köftesi
- Kokoreç
- Damla Sakızlı Kurabiye
- İzmir Lokma
- Tulum Peyniri
İzmir’in meşhur yemekleri arasında bulunan bu yemekler farklı kategorilerde yer alır. Akşam saatlerinde tüketilmesi gereken yemeklerden kahvaltı için tercih edilebilecek hamur işlerine kadar geniş bir listeye sahip İzmir’in meşhur yemekleri, İzmir’de gezilecek yerler listenizi çok daha keyifli hale getiriyor. İzmir içerisinde yer alan pek çok restoran ve kafede tüketebileceğiniz bu yemekler, sokaklarda satış yapan satıcılar tarafından da satılıyor. Bunun yanı sıra tulum peynir gibi gıdaların satın alarak evinize götürebilir veya sevdiklerinize hediye verebilirsiniz. Gelin, lezzetiyle damağınızda tadı kalacak İzmir yemeklerini birlikte inceleyelim!
1.Boyoz
İzmir denildiğinde akla ilk gelen yemeklerden biri olan boyoz temelde bir hamur işi ürünü. Un ve sirke ile hazırlanan ve kendine ait bir hamura sahip olan boyoz, oldukça lezzetli bir alternatif. İzmir’de özellikle sabah kahvaltılarında yaygın olarak tercih edilen boyoz, genellikle yumurta ile satılıyor.
Şehir içerisinde yer alan seyyar satıcıların pek çoğu sabah saatlerinde boyoz satışı yapıyor. Sade olarak hazırlanabileceği gibi iç harcında kabak, patlıcan veya patates kullanıldığı da görülüyor. Sabah saatlerinde tüketildiği takdirde uzun süre boyunca top kalmaya yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra kesinlikle lezzetli olması sebebiyle de İzmir’e geldiğinizde mutlaka tüketmeniz gereken bir hamur işi.
2.İzmir Kumru
Salam, sosis ve sucuk ile hazırlanan ve son olarak tulum peyniri ilave edilerek servis edilen kumru, İzmir’in ve Çeşme bölgesinin en sevilen yiyeceklerinden biri. Sabah kahvaltılarında ya da akşam saatlerinde tüketilebilecek dolayısıyla keyifli bir alternatif olan kumru, Türkiye’de en çok dikkat çeken atıştırmalıklardan biri. İzmir’den gelen ve en gözde lezzetlerden biri olan kumru, ketçap ve mayonez ile servis ediliyor. Türkiye’nin farklı noktalarında da kumruyla karşılaşmak mümkün. Ancak İzmir şehrinde yapılan ve orijinal kumrunun en önemli özelliği, kendine ait farklı ekmeği ve İzmir tulum peyniri ile hazırlanıyor olması. İçerisinde sosis, sucuk, salam ve peynir gibi pek çok farklı besini bulunduruyor olması oldukça besleyici hale gelmesini sağlıyor.
3.İzmir Söğüş
İzmir’in geleneksel Sokak lezzetlerinden bir diğeri olan Söğüş, İzmir’e gelenlerin mutlaka yemesi gereken bir yemek. İzmirliler tarafından yoğun ilgi gören Söğüş, kuzu kellesinin beyin, dil ve yanak bölümlerinden yapılıyor. İnce kıyılarak baharatlar eklenen ve ardından yeşillik ve soğan ile harmanlanan söğüş, genellikle dürüm olarak servis ediliyor.
En gözde sokak lezzetlerinden biri olan söğüş için seyyar satıcı olarak hizmet veren söğüşcüleri tercih edebilirsiniz. Her mevsim tüketilen ve pek çok kişinin müdavimi olduğu söğüş özellikle akşam saatlerinin favorisi. İçerisinde bol miktarda soğan olması sebebiyle akşam saatlerinde tüketiliyor olmasının yanı sıra yerel halk tarafından sabah kahvaltılarında da tüketildiği biliniyor.
4.İzmir Bombası
Son yılların en sevilen tatlılarından biri haline gelen ve orijinali İzmir’de yapılan İzmir bombası, ince açılmış bir hamur içerisinde bulunan çikolata dolgusu ile hazırlanıyor. Ağızda dağılan eşsiz çikolatanın verdiği lezzet, kesinlikle eşsiz bir deneyim yaşamayı sağlıyor. Bomba adıyla da anılan ve Türkiye’nin farklı yerlerinde karşılaşabileceğiniz bu kurabiyenin orijinal ise İzmir’de yapılıyor.
İzmir Bombası bir tatlı olsa da içerisinde bulunan çikolata dolgusu sebebiyle kesinlikle oldukça yoğun. Dolayısıyla akşam saatlerinde tüketirken çok fazla tok olmamanızda yarar var. İnce bir hamur ile açıldığı için ustalık gerektiren İzmir Bombası, akışkan bir krema dolgusuna sahip.
5.Şambali Tatlısı
İzmir şambalisi olarak da adlandırılan bu tatlı buğday irmiği, toz şeker, süt, yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile hazırlanan bir tatlı. Tepside pişirilen hamurun üzerine piştikten sonra şerbet dökülmesi ile hazırlanan ve oldukça sevilen bir tatlı olan şambali tatlısı, badem ve fıstık ile süsleniyor.
İzmir sokak lezzetleri içerisinde yer alan bu tatlıyı sokakta satış yapan seyyar satıcılar sayesinde deneyimleme şansı elde edebilirsiniz. Şerbetli bir tatlı olması sebebiyle besleyici ve doyurucu. Bu sebeple özellikle akşam saatlerinde ve yemekten sonra tercih ediliyor. Sokak satıcılarının yanı sıra evlerde ve restoranlarda da sıklıkla tercih edilen bir tatlı olarak biliniyor.
6.İzmir Köftesi
Akşam yemeklerin vazgeçilmezi olan İzmir Köftesi; kıyma, galeta unu ve domates sosu ile hazırlanıyor. Klasik köftelerden en önemli farkı ise kendine ait özel domates sosu. Yalnızca İzmir için değil Türkiye için en önemli besinlerden biri olan İzmir köftesi, hem yaz hem de kış aylarında tercih ediliyor.
Doyurucu bir yemek olan İzmir köftesi genellikle domates, biber de patates gibi sebzeler ile bir arada sunuluyor. Sulu bir yemeğe benzeyen dolayısıyla hem lezzetli hem besleyici olan İzmir Köftesi, özellikle akşam yemeği için hazırlanır. İzmir içerisinde yer alan restoranlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bu köfte, kendine ait özel sosu ile oldukça lezzetli.
7.Kokoreç
En sevilen Sokak lezzetlerinden biri olan kokoreç, Türkiye’nin pek çok yerinde oldukça popüler. İstanbul gibi büyükşehirlerde Karşılaşabileceğiniz kokoreç, İzmir’de yapılan farklı versiyonu ile oldukça dikkat çekici. İzmir kokoreci olarak da adlandırılan bu sokak lezzetinin kendine ait farklı özellikleri olduğunu dile getirmek mümkün.
İzmir’de yapılan kokoreçin diğer yerlerde hazırlanan versiyonlarına göre en önemli farkı şiş aşamasından sonra hemen tabağa ya da ekmek içine alınması. Tadının daha iyi anlaşılması için az miktarda tuz kullanılması ve talebe göre kırmızı biber veya kimyon ile sunulması ise kokoreç olarak adlandırılan bu sokak lezzetini unutulmaz bir deneyime dönüştürüyor.
8.Damla Sakızlı Kurabiye
İzmir’in en sevilen tatlılarından biri olan Damla Sakızlı Kurabiye, İzmir’de bulunan pastanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir lezzet. Damla sakızı ile hazırlanan dolayısıyla oldukça lezzetli olan bu kurabiye, dört mevsim boyunca tüketiliyor. Hafif bir tatlı olması sebebiyle çay ve kahve yanında oldukça yaygın şekilde tercih ediliyor. Sıcak havalarda bile tüketilmesi ile dikkat çeken bu kurabiye, paketlenmiş halde de satılıyor. Böylelikle sevdiklerinize hediye olarak götürebilir ya da evinizde de damla sakızlı kurabiye deneyimi yaşayabilirsiniz. Ağızda dağılan bir yapıya sahip , serin ve kokusuz bir ortamda son kullanma tarihine kadar ha saklanabilecek bu kurabiye oldukça geç bayatlıyor.
9.İzmir Lokma
İzmir Lokması ya da yalnızca Lokma adıyla anılan bu tatlı, küçük topları andıran şerbetli bir tatlı. Sokak lezzetlerinden biri olan Lokma, hamurun kızartma usulü ile pişirilmesi ve ardından şerbete bulanması ile hazırlanıyor.
İzmir’de lokma parayla satılmaması ile dikkat çeker. İzmirlilerin çeşitli sebeplerden dolayı hayır yapmasıyla bir sokak başında lokmacılara denk gelebilirsiniz. Şurupsuz olarak da tüketilen lokma, yanında peynir ile oldukça sevilerek yeniyor.
10.Tulum Peyniri
Ününü yalnızca Türkiye’ye değil, dünyaya ilan eden Tulum Peyniri, İzmir yöresel kahvaltılarının vazgeçilmez parçalarından biri. Çoban Peyniri adıyla da anılan ve yalnızca koyun sütünden yapılan tulum peyniri, İzmir denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri. İzmir Tulum Peyniri’nin ana vatanı ise Bergama ilçesi. İzmir’de pek çok farklı yerde bulabileceğiniz Bergama Tulum, peynir tutkunlarının adeta bağımlısı olduğu bir lezzet. Özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen ancak günün her öğünü tüketilebilen bu peynir, paketlenmiş halde marketlerde satılıyor. Böylelikle unutamayacağınız ve tadı damağınızda kalan bu lezzeti evinize götürebilir ya da sevdiklerinize hediye olarak satın alabilirsiniz.
11.Şevketi Bostan
İzmir’in en önemli otlarından biri olan Şevketi Bostan, sindirime yardımcı bir ot. Kabızlığı, gaz problemlerini, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarını engelleyen Şevketi Bostan, meze olarak oldukça sık şekilde tercih ediliyor. Kasılma ve gevşemeye yardımcı olduğu keşfedilen dolayısıyla spazmı giderici özellikleri olan bu ot, çeşitli şekillerde hazırlanarak lezzetli bir deneyime dönüşüyor. Sağlık açısından faydalı olmasının yanı sıra mezeler konusunda da önemli bir rol oynayan Şevketi Bostan, sıcak suda demlendiği takdirde çay olarak da tüketilebilir. Eğer evinizde hazırlamak istiyorsanız paketli olarak satılan otlardan tercih edebilirsiniz. Restoranlarda ve meyhanelerde meze olarak tüketebileceğiniz şevketi bostan genellikle soğan ve sarımsak ile zeytinyağında kavrularak hazırlanıyor.
12.Kopanisti Peyniri
İzmir’e özgü bir peynir olan Kopanisti Peyniri, Yunanca’da “ezilmiş dökülmüş” anlamına geliyor. Bu peynirin diğer peynirlerden onu ayıran en önemli özelliği ise yalnızca keçi sütünden yapılmış olması. Peynir altı suyunu fermente edilmesi ile hazırlanan ve kendine ait özellikleri ile dikkat çeken bu peynir, oldukça keskin bir kokuya sahip. Acımsı bir lezzet tabi kremsi bir yapı olan Kopanisti Peyniri, yumuşak ve tuzlu olmasıyla öne çıkıyor Bu özelliği ile sabah kahvaltılarını tercih edildiği gibi özellikle şarabın yanında da yaygın olarak tercih ediliyor. Yaygın olarak tercih edilen kopanisti peyniri paketlenmiş olarak da satılıyor.
13.Sübye
Kavun sütü ile hazırlanan bir tatlı olan Sübye, oldukça popüler bir İzmir lezzetidir. Kavun sütü anlamına gelen Sokak lezzetlerinden biri olan Sübye, soğuk bir tatlı ya da muhallebi olarak tercih ediliyor. Kavun çekirdeklerinden yapılan bu süt, pek çok açıdan oldukça faydalı. Bunun yanı sıra hem hafif hem lezzetli olduğu için en çok tercih edilen sokak lezzetlerinden biri oluyor. Vegan bir tercih olması ya da süt alerjisi olanlar tarafından da sıkça tüketilmesi ise cabası.
14.Midye Dolma
Deniz ürünlerinden hoşlananların en sevdikleri seçeneklerden biri olan Midye Dolma, İzmir’de yapılan versiyonu ile kesinlikle dikkat çekici. Midyelerin pişirilmesi ve ardından içlerinin doldurulması ile hazırlanan ve bir çeşit dolma olan Midye, İzmir sokak lezzetlerinde başı çekiyor. Sokak satıcılarından tane ya da toplu olarak satın alabileceğiniz midye dolma, hem lezzetli hem de doyurucu bir seçenek. Hem gündüz hem akşam saatlerinde tercih ediliyor olsa da özellikle akşam saatleri tüketmek için en uygun zaman.
15.Radika Salatası
Radika Salatası, İzmir’e özel lezzetlerden ve salatalardan biridir. Karahindiba olarak bilinen ve Anadolu’nun farklı bölgelerinde yetişen bu besin, yaprakları haşlanarak tüketilebilecek bir bitki. Ardından zeytinyağı ve limon sosu içinde saat olarak tüketilen Radika Salatası, pek çok hastalığa şifa olması dileğiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 5 dakika kadar haşlandıktan sonra kendine ait özel sos ile kavuşan ve böylelikle en sevilen mezelerden biri haline gelen salata, rakı ya da şarap gibi alkollerin yanında oldukça lezzetli bir alternatif. Vücuttaki pek çok hastalığa iyi geliyor olmasının yanı sıra sıcak yaz günlerinde sevilen soğuk bir seçenek olması ile dikkat çekiyor.
16.Sura
Ege bölgesinin en önemli yemeklerinden biri olan Sura, temelde bir et yemeği. Kuzu ya da oğlak kaburgasından yapılan ve baharatlı bir iç pilav ile hazırlanan Sura, özel günlerde en çok tercih edilen yemeklerden biri. Düğünlerde, kalabalık organizasyonlarda tercih edilen bu yemeyi deneyim etmek istiyorsanız restoranları tercih edebilirsiniz.
İzmir’de yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz Sura, bakır tencerede pişirilir ve kendine ait bir sos ile hazırlanır. Kendi pilav ile servis edilen ve Kurban Bayramı gibi özel günlerde tercih edilen sura, hem besleyici hem lezzetli bir yemek. Bölge halkı tarafından özellikle akşam yemeklerinde oldukça yaygın şekilde tercih edilir.
17.Enginar Dolması
İzmir mutfağının temelini oluşturan en önemli besinlerin arasında bitkiler ve otlar gelir. En sevilen yemeklerden biri olan Enginar Dolması, meşakkatli hazırlansa da lezzeti ile damaklarda iz bırakan bir yiyecek. Yöresel yemek yapan restoranlarda bulabileceğiniz Enginar Dolması, zeytinyağlı bir yemek olduğu için gün içerisinde tüketilebilecek bir yemek. Hafif bir lezzeti olması ise sebze sevenlerin beğenisini kazanır. İçerisinde karabiber, yenibahar ve tarçın gibi pek çok farklı baharat bulunması; yemeğin çok daha lezzetli hale gelmesini sağlar.
18.Izgara Balık ve Deniz Börülcesi
İzmir mutfağı denildiği zaman akla gelen en önemli etkenlerden biri, İzmir mezeleri ve balık tarifleri olur. Özellikle kış sofralarının vazgeçilmezi olan ve yalnızca alkole değil, gündelik olarak da tercih edilebilecek Deniz Börülcesi, kendine ait farklı görüntüsüyle dikkat çeker. Genellikle sarımsak, limon ve zeytinyağı ile yapılan bir sos ile servis edilir. Bunun yanı sıra ot kavurması da İzmir mutfağının önde gelen mezelerinden biri. Çeşitli otların kavrulması ve soslanması ile servis edilir.
İzmir’de akşam yemeklerinde en çok tercih edilen besini neresinde ızgara balık gelir. Deniz börülcesi ve ot kavurması gibi çeşitli mezeler ile tüketilen Izgara Balık, hem sağlıklı hem de hafif bir seçenektir.
İzmir’in meşhur yemekleri listemiz bu kadar fakat yöresel lezzetleri merak ediyorsanız “Fethiye’de ne yenir?” içeriğimize göz atabilirsiniz.