Kasım 22, 2024
kirklareli-ymk-kapak

Kırk Kilise olarak uzun yıllar boyunca varlığını sürdüren bu yer, Sultan I. Murad zamanında Demirtaş Paşa emrindeki akıncılar tarafından fethedilmiş, bu esnasında beldede 40 asker şehit düşmüştür. Bu olayı takip eden zamanlarda şehir Kırklareli olarak anılmaya başlamış, sonrasında bu isim ile şehirleşmiştir. 

Kırklareli nüfusu az, merkezi küçük bir şehir olmasına rağmen Türkiye’de ziyaret edilen turistik şehirlerden birisi. Bu duruma sebep olan en önemli etken ise zengin ve büyük doğal güzellikleridir. Trakya illeri arasında bulunan, doğal yapının en iyi kurulduğu Kırklareli, İğneada Longoz Ormanlarına, tertemiz ovalara, huzurlu ve sessiz Karadeniz kıyılarına ev sahipliği yapıyor. 

Şehre gelen ziyaretçilerin dikkatini çeken bir diğer önemli etken ise Kırklareli lezzetleri oluyor. Farklı mutfaklardan esintiler barındıran ve yöresel yemekleri ile ön planda olan Kırklareli, mutlaka denenmesi gereken çok sayıda lezzete sahip. Yörede yetişen besin çeşitliliğinin bir hayli zengin olması, Kırklareli mutfağı konusunda etkili olmuş, yemek çeşitliliğinin artmasını sağlamıştır. Bununla birlikte bugüne dek şehirde yaşamış toplulukların yeme içme alışkanlıkları, inançları ve dönemin getirileri de mutfağın şekillenmesi konusunda etkili olmuş.

Kırklareli’nin meşhur yemekleri:

  1. Labada Borani 
  2. Papara
  3. Kırklareli Köftesi
  4. Kuzu Kapama 
  5. Sütlü Hamur Çorbası
  6. Sini Mantısı
  7. Manca
  8. Soğan Pidesi
  9. Kupriva
  10. Papaz Yahnisi

1.Labada Borani

Labada ismi ile anılan ve ismi ile dikkat çeken bu lezzet, yalnızca Kırklareli’nde değil, Trakya’da da hazırlanan ve yöre halkları tarafından oldukça sevilen bir lezzet. Yöresel ve hafif bir yemek olması sebebiyle genellikle yaz aylarında tüketilen, bununla birlikte vejetaryen veya vegan beslenme tarzına sahip olanlar ya da etmeyi tercih etmeyenler tarafından da sevilen labada borani içerisinde labada, ayçiçek yağı, yumurta, yoğurt, sarımsak ve tuz bulunduruyor.

Malzeme listesi oldukça basit olmasına rağmen lezzetli bir yemek olan labada borani meze olarak da tüketiliyor. Günün her saati tüketilen bu lezzet yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanıyor olsa da restoranlarda bulabilirsiniz.

2.Papara

Yöresel bir yemek olan papara, Kırklareli ili ve çevresinde yöre halkı tarafından en çok hazırlanan yemeklerden birisi. Bayat ekmeklerin değerlendirilmesi için uzun yıllardır hazırlanan ekonomik ve az malzemeye sahip bir yemek olması sebebiyle ilgi gören papara, soğan, sıcak su, bayat ekmek, tuz, baharat, yağ ve salça ile hazırlanıyor. Yöre halkı tarafından yemek için uzun süre vakit ayırmak istenmediği takdirde ya da aniden eve gelen misafire ikram edilmek için hazırlanan papara günün her saati tüketilebilecek bir alternatif. Sizler bu lezzeti denemek için yöresel yemekler hazırlayan restoranları ziyaret edebilirsiniz.

3.Kırklareli Köftesi

Köfte, Türk yemeklerinin başında gelen, her yörede farklı versiyonu ile hazırlanan ve oldukça sevilen bir et yemeği. Genellikle kıyma ile hazırlanan versiyonlarına aşina olduğunuz köfte, Kırklareli’nde dana kaburga ile hazırlanıyor. Dana kaburga ile birlikte bayat ekmek içi, tuz ve soğanın kullanıldığı Kırklareli köftesi, klasik köftelerden oldukça farklı. Közlenmiş soğan, domates ve biber ile servis edilen, bununla birlikte kendine has domates sosu ile de klasik köftelerden daha farklı olan Kırklareli köftesi, yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlansa da restoranların neredeyse tamamında bulabilirsiniz. Kırklareli köftesi günün her saati sevilerek tüketiliyor.

4.Kuzu Kapama

Kırklareli’nin temel geçim kaynaklarından biri hayvancılık. Bu durum kümes hayvanları da dahil olmak üzere pek çok hayvanın yemeklerde sıklıkla kullanılmasını sağlar. Yöreye ait özel yemeklerden biri olan, yöre halkı ve ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi gören kuzu kapama ise oldukça önemli bir yemek. 

Kemiksiz kuzu eti, soğan, pirinç, tereyağı, nane ve karabiber ile hazırlanan, yapımı ustalık gerektiren kuzu kapama uzun saatler boyunca pişiriliyor. Dolayısıyla genellikle gündüz saatlerinde hazırlanmaya başlıyor ve akşam yemeğinde servis ediliyor. Kebap restoranlarında bulabileceğiniz kuzu kapama, hem yaz hem de kış aylarında tüketiliyor, protein bakımından zengin bir yemek olması tercih edilmesini sağlıyor.

5.Sütlü Hamur Çorbası

Yalnızca yemekleri ve salataları ile değil, çorbaları ile de zengin bir mutfağa sahip olan Kırklareli’nde yemeği sıcak bir başlangıç yapmak ve midenizi rahatlatmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz çeşitli çorba seçeneklerine sahip. Bunlardan biri olan yöresel sütlü hamur çorbası yöre halk tarafından en çok hazırlanan çorbaların başında geliyor. 

İçerisinde süt, un, su, nane ve tuz bulunan dolayısıyla malzeme listesi oldukça az olan sütlü hamur çorbası, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilerek tüketiliyor. Ağır yemekler öncesinde midenizi hazırlamak ve soğuk günlerde içinizi ısıtmak için içebileceğini sütlü hamur çorbasını ev yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabilirsiniz.

6.Sini Mantısı

Türk mutfağı için birçok önemli yemek olduğunu söylemek mümkün. Bunların başında ise mantı geliyor. Mantı birbirinden farklı versiyonları ile ülkenin her yerinde hazırlanan ve ince açılan hamurun içerisine yerleştirilen harcın haşlanarak veya kızartılarak pişirilmesiyle servise hazır hale getirilen bir yemek. Kırklareli’nde hazırlanan mantıya ise sini mantısı ası veriliyor.

Kırklareli mutfağı ile özdeşleşmiş bir lezzet olan sini mantısının içerisinde soğan, kıyma ve baharatlar ile hazırlanmış bir harç bulunuyor. Bu özelliği ile klasik mantılara benziyor olsa da tavuk veya et suyu ilave edilmesi lezzetinin daha farklı olmasını sağlıyor. Ocağın üzerinde çevrilerek pişirmesi de klasik mantılardan ayrılmasını sağlayan özelliklerinden birisi durumunda. 

7.Manca

Kırklareli mutfağı özellikle et yemekleri konusunda önemli bir çeşitlilik ve zenginliğe sahip. Et yemekten hoşlanmıyor ya da sürekli tercih etmiyorsanız bu durum sizi için endişe verici olabilir. Ancak mutfağın yalnızca et yemekleriyle değil, sebze yemekleri ve mezeleri ile de ön plana çıktığını söylemek gerekiyor. 

Rumeli yemeklerinden biri olan ve bir dönem bölgede yaşayan göçmenlerden miras kaldığı düşünülen manca patlıcan, kırmızı biber, sivri biber, sarımsak, maydanoz, zeytinyağı, sirke ve tuz ile hazırlanan bir salata. Meze olarak da tüketilen ve hafif bir lezzet olması sebebiyle yaz aylarının vazgeçilmezi olan mancayı restoranlarda deneyebilirsiniz.

8.Soğan Pidesi

Hamur işi lezzetler Türk mutfağı için oldukça önemli. Bu durumun en önemli sebebi Türkiye’nin konumu sebebiyle tahıl üretimi konusunda zengin bir ülke olması. Bu durum Kırklareli için de geçerliliğini koruyor. 

Göçmen yemeği olarak anılan ve yörede sıklıkla hazırlanan soğan pidesi, klasik pide tariflerinden farklı. Lokanta, pideci ve restoranlarda bulabileceğiniz soğan pidesi günün her saati sevilerek tüketiliyor. Zengin akşam yemeklerinde tercih edilen bir ara sıcak olan ancak gün içerisinde acıktığınızda aperatif olarak tüketebileceğiniz soğan pidesi genellikle ayran ile servis ediliyor. İçerisinde et ürünü bulundurmaması, vejetaryenler ya da et yemeyi tercih etmeyenler tarafından da tüketilmesini sağlıyor.

9.Kupriva

Kırklareli şehrinde yediğiniz bazı yemeklerin farklı versiyonlarını ya da benzerlerini başka şehirlerde de görmüş ve denemiş olabilirsiniz. Ancak kupriva adı verilen ve tamamen yöreye ait olan bu lezzetin bir benzerini başka yerde görmüş olmanız neredeyse imkansız. Yörede sıklıkla yetiştirilen ve hemen her yemekte kullanılan ısırgan otu ile hazırlanan kupriva oldukça farklı. Yemeğin hazırlanması için ısırgan otu, un, soğan ve salça kullanılıyor.

Malzeme listesi oldukça basit ve yeşil renkli bir yemek olan kupriva kıvamı ile çorbayı andırıyor. Hem yaz hem de kış aylarında yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen ve besleyici bir yemek olan kuprivayı denemek için ev yemekleri hazırlayan restoranlar ziyaret edebilirsiniz.

10.Papaz Yahnisi

Kırklareli’nin yöresel yemeklerinden biri olan papaz yahnisi oldukça meşhur. Soğan yahnisi ismi ile de anılan doyurucu, besleyici ve lezzetli bir yemek olan papaz yahnisi, yöresel bir et yemeği. Yöresel yemeklerin yapıldığı restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz bu yemeğin içerisinde dana kuşbaşı, arpacık soğan, sarımsak, yağ, salça ve baharatlar bulunuyor. Yapımı ustalık gerektiren, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olan ve genellikle pilav ile servis edilen papaz yahnisi ağır bir yemek olduğu için kış akşamlarının vazgeçilmezi durumunda. Zengin akşam yemeklerinin başrolünde yer alan papaz yahnisi, Kırklareli’nde gezilecek yerler arasında bulunan merkez ve ilçelerde yer alan restoranlarda hazırlanıyor.

11.Sütlü Biber Turşusu

Klasik turşu tariflerinden sıkılanlar ve farklı bir gastronomik deneyim yaşamak isteyenler tarafından yoğun bir ilgi gören sütlü biber turşusu, Kırklareli’ne ait atıştırmalıklardan birisi. Süt ile biberin bir araya gelmesi ve turşu haline getirilmesi pek çok kişi için oldukça farklı. Yörenin en sevilen ürünlerinden biri olan sütlü biber turşusu keçi veya koyun sütü, beyaz peynir ve biber ile hazırlanıyor. Genellikle yaz aylarında hazırlanan ve kış boyunca tüketilen bu turşuyu yöresel lezzetler satan dükkanlarda bularak deneyebilir, eğer beğenirseniz evinizde de yemek veya sevdiklerinize hediye vermek için satın alabilirsiniz.

12.Tavuk Kapama

Trakya ve Kırklareli için oldukça önemli bir yöresel lezzet olan tavuk kapama, Balkanlar’dan Türk kültürüne miras kalan bir yemek. Yalnızca lezzeti ile değil, görüntüsü ile de dikkat çeken tavuk kapama tavuk yemeğinin pilav ile birleştiği dolayısıyla ana ve ara yemeğin aynı anda sunulduğu bir yemek. 

Geçmiş yıllardan beri hazırlanan, saray yemeği olarak değerlendirilen, günümüzde yöre halkının misafirleri için en sık hazırladığı lezzetlerden biri olan tavuk kapama, baharatlı pilav ve özel olarak hazırlanan tavuğu ile farklı bir lezzet. Genellikle tavuğun incik kısmı ile hazırlanan yemeğin içerisinde soğan, defne yaprağı, karabiber ve tereyağı bulunuyor.  Tavuk kapamayı yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda ve kebap lokantalarında bulabilirsiniz.

13.Labada Sarması

Yörede yetiştirilen ve farklı yemekler için kullanılan labada yaprakları ile hazırlanan sarma, Kırklareli şehrine ait yöresel yemeklerin başında geliyor. Farklı versiyonları ile Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hazırlanan ve oldukça sevilen bir yemek olan sarma, Türk kültürü için önemli. Kırklareli’nde hazırlanan bir sarma olan labada sarması bulgur veya pirinçli iç harcı ile oldukça doyurucu. 

Yöresel bir yemek olduğu için restoranların pek çoğunda bulabileceğiniz labada sarmasının içerisinde kuru soğan, pirinç veya bulgur, domates, salça ve baharatlar ile hazırlanmış bir harç bulunuyor. Günün her saati sevilerek tüketilen labada sarması özellikle zengin akşam yemekleri için en sevilen aperatiflerden birisi olmayı başarıyor. 

14.Tavuklu Kalle

Turşu Türk mutfağına ait en önemli atıştırmalıklardan biridir. Yaz aylarında hazırlanan ve kış ayları boyunca sofralardan eksik olmayan turşunun farklı versiyonları ile karşılaşmak mümkün. Turşunun tavuk ile hazırlandığı ve yemek haline getirildiği tavuklu kalle ise, turşu sevenlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.

Kırklareli mutfağı için önemli bir lezzet olan tavuklu kalle yöre halkı tarafından sık sık hazırlanan bir lezzet. İçerisinde tavuk göğsü, lahana turşusu, yağ, bulgur, soğan ve salça bulunuyor. Sıcak bir yemek olarak tüketilen ve turşunu farklı bir versiyonu ile tanışmaya yardımcı olan bu lezzet, genellikle akşam yemekleri için tercih ediliyor. 

15.Tas Kebabı

Bir kebap türü olan ve Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan tas kebabı, Kırklareli’nde de hazırlanan yöresel yemeklerin arasında. Yapılma ustalık gerektiren, uzun süre boyunca pişen ve isminden de anlaşılacağı üzere tasta pişmesi sebebiyle dikkat çeken bu kebap, lezzetli ve doyurucu bir seçenek. 

Etli ve sulu bir yemek olan tas kebabı genellikle pilav ile servis ediliyor. İçerisinde genellikle kuzu eti, biber ve domates gibi malzemeler bulunuyor. Lezzetli bir yemek olmasıyla birlikte sunumu da dikkat çekici olan tas kebabı, İğneada’da gezilecek yerler arasında bulunan restoranlarda bulabileceğiniz bir lezzet olma özelliği de taşıyor.

16.Pekmezli Kaçamak

Yöresel bir lezzet olan pekmezli kaçamak, aslında Kırklareli yöresine ait değil. Bir göçmen yemeği olan ve uzun süre boyunca şehirde yaşayan göçmenlerden miras kalan pekmezli kaçamak, uzun yıllardır Kırklareli’nde hazırlandığı için yöresel bir yemek olarak anılıyor.

İçerisinde yalnızca mısır unu ve pekmez bulunmasına rağmen oldukça lezzetli olan pekmezli kaçamak, soğuk kış günlerinde iç ısıtan ve bağışıklığı güçlendiren bir lezzet. Lokanta ve restoranların pek çoğunda bulabileceğiniz, genellikle yemek sonrası tatlı olarak ikram edilen pekmezli kaçamak yöre halkı tarafından evlerde hazırlanıyor. Aniden gelen misafire ikram edilebilecek en iyi seçenek olan pekmezli kaçamağın içerisinde su, mısır unu, tuz, pekmez ve tereyağı bulunuyor.

17.Kaymaçina

Kırklareli’nde hazırlanan yöresel bir tatlı olan kaymaçina, Üsküp kültürüne ait bir tatlı olarak değerlendiriliyor. Uzun yıllardır Kırklareli’nde hazırlanıyor olmazsa yöresel bir tatlı olarak anılmasını sağlıyor. İçerisinde yumurta, süt, şeker ve vanilya bulunan, görüntüsü ile kazandibini andıran ancak daha farklı bir lezzet olan kaymaçina sütlü bir tatlı olması sebebiyle hafif tatlılardan yana tercih yapmak isteyenlerin sevdikleri bir seçenek. Yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanıyor olmasına rağmen yöresel yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabilirsiniz. Bu tatlı özellikle şehre bağlı olan Balkan köylerinde hazırlanıyor. 

18.İrmik Tatlısı

Türk mutfağına ait olan ve farklı yörelerde de görmüş olabileceğini irmik tatlısı, hafif ve lezzetli bir tatlıdır. İrmik ile hazırlandığı için yalnızca bir tatlı olarak değil, doyurucu bir aperatif olarak da tercih edilen bu tatlı, Kırklareli’nde sevilerek tüketilen tatlıların başında geliyor. 

Farklı versiyonları ile hazırlanan, genellikle kek olarak hazırlandıktan sonra şerbet dökülerek ikram edilen irmik tatlısını tatlı dükkanlarında ve yöresel yemekleri hazırlayan restoranlar da bulabilirsiniz. Günün her saati sevilerek tüketilen ve yanında çay veya kahve ile servis edilen irmik tatlısı, yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanıyor.