Kod, yazılım dilinde belirli statüleri içerisinde barındıran sözcük dizisine verilen addır. Bu dizi, hangi durum karşısında nasıl tepki verileceği gibi farklı yazılımsal fonksiyonlara sahiptir.
Yazılım dünyasında, belirli fonksiyonların gerçekleşmesini sağlayan sözcük dizilerine ihtiyaç vardır. Bu sözcük dizileri, ‘kod’ olarak adlandırılır. Elektronik ortamlardaki yazılar dahi yüzlerce satırdan oluşan kod dizilimlerinden oluşturulur. Tarayıcıdan sayfa kaynağını göster seçeneğinde kullanılan kodlar görüntülenir.
Kod nasıl yazılır?
Kod yazma ya da kodlama denildiğinde bunun karmaşık bir süreç olduğu düşünülür. Ancak çoğu zaman yapılan işler ayrı ele alındığında bu işlem basitleşir.
Kod yazma, bir yazılımı sıfırdan oluşturarak meydana getirmedir. Kod geliştirme ise bir yazılımı geliştirmek için yazılıma ekstradan kod dizilimleri eklemektir. Yazılan kodlar vasıtasıyla günlük hayatta işletim sistemleri gibi birçok çalışma meydana getirilir. Kod yazmak belirli bir yetenek ve bilgi birikimi gerektirir.
Bir programlama dili öğrenilerek hangi kodların ne işe yarayabileceği gibi farklı fonksiyonlar öğrenilir. Sonrasında ise bunlar, istenilen şekilde bir araya getirilerek bir bütün oluşturulur. Ayrıca istenilen fonksiyonu yerine getirebilecek donanım da elde edilmiş olur.
Bilgisayarların kendilerine ne yapılması gerektiğini söyleyen kodları ve yazılım dili vardır. Özünde kodlama, verilen komutları yerine getirmesi için yapılan bir programlama dilini kullanmaktır. Her kod satırı, bilgisayara ayrı bir komut verir.
Kod satırlarıyla dolu bir belge ‘komut dosyası’ olarak adlandırılmaktadır. Her komut dosyası, farklı bir işi sürdürmek üzere tasarlanmıştır. Bu iş, bazen bir görüntü kaydetmek veya bir tıklama işlemi olur.
Kod yazmak, bir şiir ya da kitap yazmaya benzer. Sade bir dil kullanarak daha anlaşılabilir metinler oluşturulur. Ancak daha karmaşık kelimeler kullanılarak anlaşılması daha güç metinler de yaratılır. Kullanılan dil ne olursa olsun yazılan şeyin niteliği aynıdır. Kod yazma da bu şekildedir.
İlk defa kod yazanlar için bazı şeyleri anlamak zordur. Ancak her bir kod satırından elde edilen bilgiler sayesinde zaman geçtikçe basitleşecektir. Zorlanılan durumlarda uygun bir görsel kodlama dili kullanılır.
Kod yazıldıkça, başta karmaşık gelen yapının aslında ne kadar kolay olduğunu anlaşılacaktır. Yani deneyim elde ettikçe kod yazmak da daha kolay bir hale gelir.
Kod ile neler yapılabilir?
Kod yazılarak, normalde yapılamayan birçok şeyin yapılması mümkün hale gelir. Web siteleri hazırlamak buna örnektir. En önemlisi de kod yazmak, dünyayı şekillendiren nitelikte teknolojilerin oluşturulmasına yarar. Genel olarak kod yazılarak yapılabilecek birtakım işler aşağıda örnek olarak verilmiştir.
- Web sitesi oluşturmak
1991’de internetin dünya çapında kullanılmaya başlandığından bu yana dünyada birçok değişiklik meydana geldi. Günümüzde artık internetsiz hayat düşünülemez hale gelmiştir. İnternetin bu şekilde bir yer edinmesinin en büyük nedeni de kodlamanın getirdiği yeniliklerdir.
Kodlama ile çeşitli amaçlar veya portföy olması için bir internet sitesi hazırlanır. Facebook, Twitter, Instagram, Wikipedia gibi büyük siteler hazırlamak mümkündür.
- Kodlama sektöründe kariyer yapmak
Kodlama günümüzde ayrı bir iş kolu haline gelmiştir. Kodlama bilen yetenekli programcılara olan talep her geçen yıl artıyor. Haliyle programcıların uzun yıllar boyunca iş bulmasında herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Ayrıca yapılan analizlere göre sektör, birçok mesleğe göre hızlı bir büyüyor. Tüm dünyada kodlama yapacak insanlara olan ihtiyaç artıyor. Ancak kodlama yapan insanların sayısı hala yeterli görülmemektedir.
- Yeni bir iş kurmak
Kodlama öğrenilerek yeni bir ürün oluşturmak da mümkündür. Kodlama öğrenmek birçok girişimcinin de tercih ettiği bir yoldur. Girişimcilerin birçoğu hiç kodlama bilgisi olmadan küçük yazılım işletmelerini kurmaya başlamışlardır.
Kodlama öğrenerek yapabilecek girişimciliklerden bazıları şunlardır:
- Müşteriler için yazılımlar geliştirmek
- Mobil uygulamalar satmak
- E-ticaret
- Gelir modeli olan bir internet sitesi ya da yazılım üretmek
Kodlama nasıl öğrenilir?
Kodlama yapmayı öğrenmek için öncelikle yazılım dillerinin mantığını öğrenmek gerekir. Bundan sonra ise önce basit yazılım dillerini öğrenmek faydalı olacaktır. Hiçbir yazılım dili, uzman seviyesine gelinecek kadar kolay değildir. Kodlama yapmayı öğrenmek, bir yabancı dil öğrenmek gibidir.
Bir yabancı dili öğrenirken önce alfabedeki harflerin okunuşu ve yazılır öğrenilir. Daha sonraki aşamada kelimeler ve dil bilgisi kuralları öğrenilir. Ancak bu aşamaların tümünü başarıyla sonuçlanırsa kusursuz ve anlaşılabilir cümleler kurulur. Kodlama için de durum, aynen bu şekildedir. Önce kodların işlevleri, sonra hangi durumlar içerisinde nasıl kullanılabildiklerini öğrenmek gerekir.
Kodlama öğrenmeye hemen başlamak için ilk aşama olarak bir ilgi alanı belirlenmelidir. Çünkü seçilen alana göre kullanılması gereken dil değişkenlik gösterecektir. İlgili alan belirlendikten sonra hangi dil üzerinde yoğunlaşılması gerektiğine karar verilmelidir. Bu alanla ilgili yazılım dilleri hakkında kısa araştırmalar yapılmalıdır. Artık elde edilen tüm kaynaklar toplanarak bir kod öğrenmeye başlanılabilir.
En popüler kodlama dilleri nelerdir?
Kod yazabilmek için bir kodlama dili öğrenmek gerekir. Bu dil, kod yazarken düşüncelerin bilgisayara aktarılmasını sağlayacaktır. Günümüzde yüzlerce programlama dili mevcuttur. Bunlardan bazıları diğerlerine göre daha fazla tercih edilir.
Bazı Popüler Kodlama Dilleri |
JavaScript |
CSS |
SQL |
Java |
PHP |
ASP |
HTML |
C ++ |
C |
TypeScript |
Bash/Shell |
Ruby |
Swift |
Assembly |