Microsoft’un Yeni Planı: Windows Intelligence Nedir?

Copilot, Recall, AI Voice Clarity ve Image Creator derken, yazılım devi Windows işletim sisteminde yapay zeka özelliklerini tek bir çatı altına toplamayı planlıyor. Tüm özellikler “Windows Intelligence” adı altında markalaşacak, yani Apple ile benzer bir yol izlenecek.

Bildiğiniz gibi Apple bu yılın başlarında yeni yapay zeka stratejisini açıklamış ve platformu Apple Intelligence olarak adlandırmıştı. Microsoft’un Windows AI özelliklerine yönelik markalama stratejisi de Apple’ı hatırlatıyor. Bu projenin ilk ayak sesleri bir Windows Grup İlkesinde “Windows Intelligence (WI)” adıyla duyulmuştu. Microsoft şimdi bu işe özel olarak bir ayar sayfası oluşturuyor.

Diğer tüm teknoloji devleri gibi, Microsoft da Windows 11’de yapay zekayı öyle ya da böyle bir şekilde kullanıcılara ulaştırmak, kullandırmak istiyor. Bazı AI özellikleri sunuldu, Windows Recall ve Click to Do gibi özellikler ise halen beklemede. Ayrıca şirket geleceğe yönelik olarak daha fazla özellik planlıyor.

Microsoft, bir süre önce Copilot AI için Copilot Vision da dahil olmak üzere yeni özelliklerle hizmet kullanıcı deneyimini elden geçiren büyük bir güncelleme gönderdi. Ancak bu köklü değişiklikler pek çok kullanıcı tarafından beğenilmemiş gibi görünüyor. Kullanıcılar sosyal medyada yeni güncellemeden duydukları memnuniyetsizliği dile getirerek kullanıcı deneyiminin kötüleştiğini belirttiler. Bazıları Copilot’un önceki sürümünü tercih ettiklerini dile getirdi ve hatta Microsoft’tan bu sürüme geri dönmelerini sağlayacak bir seçenek talep ettiler.

Windows Intelligence Nedir?

Peki Microsoft tüm bu özellikler bütününü nasıl pazarlayacak? Windows Intelligence şemsiye markası adı altında. Windows 11’deki referanslara göre, Windows Intelligence tüm yapay zeka özellikleri için yeni bir şemsiye terim olabilir. Duyuru öncesinde Microsoft, Windows Intelligence AI özellikleri için özel bir Ayarlar sayfası da tasarlıyor.

Yazılım geliştiricisi, farklı bir ürün olan ve Windows Intelligence ile hiçbir ilgisi bulunmayan Copilot isimlendirmesini olduğu gibi devam ettirecek. Muhtemelen Copilot dışındaki tüm uygulamalar Windows Intelligence özellik grubunun bir parçası olacak. Ayarlar’daki gizli sayfa ilk aşamada “Generative AI” olarak isimlendiriliyor, ancak böyle görünse de “Windows Intelligence” olarak yeniden markalanacak. Özellik Windows 11’de yayınlandığında bu isimle anılacak.

Ekran görüntüsünde gösterildiği gibi, ilk ayar “Windows Intelligence erişimini” kontrol ediyor ve kullanıcıların cihazlarındaki uygulamaların üretken yapay zeka özelliklerine erişip erişemeyeceğine karar vermelerini” sağlıyor. İkinci seçenek olan “Uygulamaların üretken yapay zeka kullanmasına izin ver” ayarı ise izinleri yönetmek için. Burada uygulamaların yapay zeka yeteneklerine erişimini kontrol edebiliyoruz.

“Son etkinlik” bölümü, son 7 gün içindeki AI isteklerinin geçmişini göstererek hangi uygulamaların AI özelliklerine eriştiğine dair şeffaflık sağlıyor. Etkinlik kısmından bir uygulamanın NPU’ya ve yapay zeka ile ilgili özelliklere erişim geçmişini kontrol etmek mümkün.

Özetle, Windows 11’de yapay zekanın nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla şeffaflık sağlanacak. Bir nevi mikrofon ve kameraya erişim sağlayan uygulamaları gösteren mevcut etkinlik günlüğüne benzer. Son olarak Microsoft, Windows Intelligence’ı sistem genelinde veya kullanıcı genelinde (birden fazla hesabınız varsa) açmanıza veya kapatmanıza da izin verecek.

Buna ek olarak, şirket Windows Update’te yapay zeka ile ilgili özellik güncellemelerini yönetmek için özel bir ayar sayfası daha eklemeye hazırlanıyor. “Güncelleştirme geçmişi” kısmına yapay zeka ile ilgili bir bölüm eklenecek.

Windows Intelligence Çıkış Tarihi

Peki Windows Intelligence adını resmi olarak en zaman duyacağız? Tam olarak belli değil lakin 2024 içinde olmasa bile 2025’in ilk aylarında yeni gelişmeler görmeyi bekliyoruz. Microsoft daha önce güvenlik tarafında “Windows Intelligence” terimini kullanmıştı. Windows Intelligence güncellemeleri, Microsoft Defender tanımlarıyla doğrudan bağlantılı olmamakla birlikte, son birkaç yıldır Windows Update aracılığıyla kullanıcı bilgisayarlarına gönderilmekte.

Dolayısıyla Windows Intelligence markası, güvenlik ekibiyle sınırlı kalmak yerine işletim sistemindeki yapay zeka ile ilgili özellikleri kapsayacak gibi görünüyor. Redmond devi, OpenAI yatırımlarının ekmeğini yiyerek yapay zeka teknolojilerini hızla Windows’un her alanına taşımaya devam ediyor. Şirketin ilk göz ağrılarından Copilot yeniden tasarlandı, ayrıca üretken yapay zeka özellikleri artık Notepad ve Paint uygulamalarında bulunabiliyor. Dolayısıyla, Windows Intelligence olarak adlandırılan yapay zeka destekli özellikler için ayarları tek bir yerde toplamak mantıklı olacak.