Ege bölgesinin tam orta yerinde yer alan Muğla, Türkiye’de yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir. Yalnızca yaz tatili için turizm olanaklarıyla değil, kültürel zenginliklerle dolu olan Muğla, pek çok açıdan keyifli bir seyahat imkanı sunuyor. Türkiye’ye turizm açısından büyük katkılar sağlıyor.
Muğla gezilmesi ve görülmesi gereken çok sayıda yeri ile dikkat çeken bir yer olmasına rağmen mutfağı da seyahatlerin en önemli noktalarından biridir. Yöresel mutfağı oldukça büyük bir zenginliğe sahip olan Muğla meşhur yemekleri ile ünlüdür. Pek çok yemeğin ünü Türkiye’yi aşmış, bütün dünyaya yayılmıştır.
Muğla’nın Meşhur Yemekleri
- Bodrum Mantısı
- Sündürme
- Döş Dolması
- Çökertme Kebabı
- Milas Köftesi
- Ekşili Balık
- Tarhana Çorbası
- Kabak Çiçeği Dolması
- Oğlak Yahni
- Börülce Ekşilemesi
Bunun gibi Muğla lezzetleri gastronomik açıdan farklı bir deneyim yaşamanıza da imkan sağlıyor. Yaz aylarında oldukça sıcak bir iklime sahip olan Muğla, bahar ve kış aylarında da ziyaret ediliyor. Ziyaretleriniz esnasında seyahat edebileceğiniz restoran ve esnaf lokantaları Muğla mutfağı konusunda sizlere benzersiz bir deneyim vadediyor. Her öğün farklı lezzetler deneyebileceğiniz restoran ve lokantalar, şehrin merkezinde ve ilçelerinde konumlanıyor.
Yılın dört mevsimi boyunca keyifli bir seyahat imkanı sunan Muğla, konaklama konusunda da oldukça önemli zenginliklere sahiptir. Şehirde ve ilçelerde bulunan otellerde konaklama sürenizi uzatabilir, gastronomik açıdan da keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.
1.Bodrum Mantısı
Türk mutfağına ait en dikkat çekici lezzetlerden biri mantıdır. Kendine has, lezzetli bir deneyim olan mantı ince açılan hamur içerisine çeşitli malzemeler ile hazırlanan harcın doldurulması ile yapılan, meşakkatli bir yemektir. Farklı yörelerde farklı versiyonları ile hazırlanan mantı neredeyse her damak tadına uyum sağlar. Muğla’da hazırlanan mantı ise Bodrum mantısı ismi ile anılır.
Bodrum lezzetlerinin başında gelen mantının ünü Türkiye’yi aşmıştır. Klasik mantılardan farklı olarak haşlanmaz, kızartılarak hazırlanır. Üzerine yoğurt ve biberli tereyağı ile hazırlanmış bir sos dökülerek servis edilir. Kendine has şekli ve lezzeti ile oldukça farklı olan Bodrum mantısı Muğla’da gezilecek yerler listelerinin başında gelen Bodrum’da pek çok restoran ve kafede bulabileceğiniz bir lezzettir. Yöre halkı bu lezzeti evlerde de sıklıkla hazırlıyor.
2.Sündürme
Sündürme adı verilen bu lezzet yalnızca Muğla’da değil, Fethiye’de de oldukça popülerdir. Yöreye özgü turp otu ile hazırlanan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen sündürme, turistler için farklı bir lezzettir. Sebze ve yeşillik ağırlıklı olan Ege mutfağını en iyi yansıtan yemeklerden birinin sündürme olduğu söylenebilir.
Ara sıcak ya da aperatif olarak değerlendirilen sündürme içerisinde soğan ve nar ekşisi de bulunuyor. Bu sebeple oldukça aromatik bir lezzet olarak değerlendiriliyor. Bu ismi almasının sebebi ise sanki içerisinde eriyen bir peynir var gibi sünüyor olması ile ilgilidir. Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanıyor olsa da yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet her öğün tüketilebilir.
3.Döş Dolması
Muğla mutfağı kendi içerisinde farklı özelliklere sahip olan mutfaklardan biridir. Uzun yıllardır yörede yapılan yemeklerin farklı versiyonlarının hazırlandığı fakat bununla birlikte farklı kültürlerden alınan yemeklere de sahip olan Muğla mutfağı büyük bir zenginlik sunuyor. Muğla mutfağına Yörüklerden gelen ve uzun yıllardır bu mutfağa ait hale getirilen döş dolması ise yörenin en sevilen lezzetlerinden biridir.
Hem göze hem de damaklara hitap eden döş dolması oğlak eti ile hazırlandığı için de dikkat çekicidir. İçerisinde kullanılan sebzeler ile oldukça aromatik ve farklı bir lezzet olan döş dolması bir müddet ocakta bir müddet ise taş fırında pişirilir. Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet yöre halkı tarafından genellikle akşam yemeklerinde tercih edilir.
4.Çökertme Kebabı
Muğla mutfağı denildiğinde pek çok kişinin aklına ot ve sebzeler ile hazırlanan yemekler geliyor. Bu durum kısmen doğru olsa da mutfağa ait et ve kebap olmadığını söylemek de doğru değildir. Farklı yörelerde de görmüş ve denemiş olabileceğiniz bir kebap türü olan çökertme kebabı Ege Bölgesi’nde hazırlanan versiyonu ile damaklara hitap ediyor.
Ana malzemeleri patates ve et olan çökertme kebabı için öncelikle patatesler ince bir şekilde doğranıp kızartılıyor, daha sonra etler pişiriliyor. Üzerinde genellikle domates ya da salçalı bir sos bulunan çökertme kebabı yöresel yemekler hazırlayan restoranlar tarafından pişirilir ve genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Tercihe göre tavukla hazırlanan versiyonu da bulunuyor.
5.Milas Köftesi
Muğla köftesi olarak da bilinen fakat ilk olarak Milas’ta hazırlandığı için bu isim ile anılan Milas köftesi kebap ile benzerdir. Özellikle İskender kebap severlerin favorisi olmaya aday olan bu yemek, Muğla ve Ege mutfağı göz önünde bulundurulduğunda nispeten ağırdır. Bu sebeple genellikle akşam yemeklerinde tüketilir.
Alt kısmında ekmek, ekmek üzerinde ise salça ve tereyağı ile hazırlanmış sos yer alır. Daha sonra özel baharatlar harmanlanarak hazırlanmış köfteler yerleştirilir. Kendine özgü farklı ve lezzetli bir yemek olan Milas köftesi, Muğla’da yer alan restoranların tamamında bulabileceğiniz bir lezzettir.
6.Ekşili Balık
Ege bölgesinde ve Muğla mutfağında balık ile hazırlanan yemekler oldukça yaygındır. Bunlardan biri olan ve mercan balığı ile hazırlanan ekşili balık talebe göre sokkan gibi az bilinen balık türleri ile de yapılabilir.
Ekşili balık deniz ürünleri lezzetinde kendini kanıtlamayı başaran Muğla mutfağı için oldukça önemli bir yemektir. Limon, sarımsak ve salça üçlüsüyle pişirilen ve klasik balık tariflerinden farklı olan ekşili balık yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanır. Fakat akşam yemekleri için bir balık restoranında tercih ederseniz ekşili balık deneyerek hem sağlıklı hem de lezzetli bir akşam yemeği yeme şansı yakalayabilirsiniz. Genellikle yanında salata ve özel yapılan ekmeklerle servis ediliyor.
7.Tarhana Çorbası
Türk mutfağı için en önemli çorbalardan biri kuşkusuz ki tarhana çorbasıdır. Türkiye’nin her yerinde sevilerek tüketilen ve farklı versiyonları ile hazırlanan bu çorba Muğla mutfağı için de önemlidir. Muğla mutfağında daha farklı bir versiyonu ile hazırlanan ve oldukça lezzetli olan tarhana çorbası değişik tarhana hamurları ile hazırlanır.
İçerisinde birden fazla faydalı malzeme bulunduruyor olması şifa çorbası olarak da adlandırılmasını sağlar. Fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller ve bazı sebzelerin de eklenerek hazırlandığı tarhana çorbası özellikle soğuk kış günlerinin favorileri arasındadır.
8.Kabak Çiçeği Dolması
Ünü dünyaya yayılmış bir dolma çeşidi olan ve oldukça sevilen kabak çiçeği dolmasının anavatanı Muğla mutfağıdır. Yapımı oldukça maharet isteyen kabak çiçeği dolması dolma tariflerinden hoşlananların favorisi olmaya adaydır.
Muğla yöresinde kabak yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Bu durum özellikle yaz mevsiminde en sevilen yemeklerden birinin kabak çiçeği dolması olmasını sağlar. Zeytinyağlı olarak hazırlanan ve bu sebeple ara sıcak olarak da değerlendirilen kabak çiçeği dolması tek başına tüketilebileceği gibi zengin akşam yemeklerinde yemeklerin yanında servis edilmek için de hazırlanabilir.
Hafif bir öğün yapmak istediğinizde ya da zengin bir akşam yemeği yiyerek farklı Muğla lezzetlerini denemek istediğinizde tercih edebileceğiniz kabak çiçeği dolması yöresel restoranların hemen hepsinde bulunuyor. Sahil boyunca bulunan balık restoranlarında da meze olarak bulabileceğiniz kabak çiçeği dolması genellikle yoğurt ile servis ediliyor.
9.Oğlak Yahni
Coğrafi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda Muğla yalnızca bitki değil hayvan yetiştiriciliği konusunda da zenginliklere sahip şehirlerden biridir. Bölgede özellikle oğlak yetiştiriciliği oldukça fazladır. Bu durum et yemeklerinde genellikle oğlak eti tercih edilmesini sağlar.
Sulu bir et yemeği olan ve çoğunlukla akşam yemekleri için tercih edilen oğlak yahni tercihe göre dana etiyle de hazırlanan bir versiyona sahiptir. Oğlak yahni içerisinde oğlak etinin yanı sıra nohut ve patates gibi sebzeler de bulunur. Bu sayede oldukça doyurucu ve besleyici bir lezzet haline gelir.
Yapımı ustalık gerektiren ve meşakkatli bir yemek olan oğlak yahni yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulunabilir. Yöre halkı bu yemeği genellikle evlerde hazırlıyor.
10.Börülce Ekşilemesi
Muğla iklim konusunda sahip olduğu zenginlik sebebiyle tarım konusunda da önemli fırsatlara sahiptir. Bu durum bölgede pek çok otun yetişmesini sağlar. Bunlardan biri olan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen börülce, farklı versiyonlarda hazırlanır ve sık sık tüketilir.
Börülcenin en sevilen versiyonlarından biri olan börülce ekşilemesi Ege Bölgesi’nin farklı yerlerinde görebileceğiniz bir lezzettir. Yeşil fasulyeye benzer bir yemek olduğunu söylemenin mümkün olduğu börülce ekşilemesi salata olarak tüketilir. Bol limon ekşisi ile tüketilen ve restoranlarda bulabileceğiniz börülce ekşilemesi genellikle yemeklerin yanında servis ediliyor.
11.Milas Çaykaması
Muğla’ya özgü bir lezzet olan Milas çaykaması isminden de anlaşılacağı üzere özellikle Milas bölgesinde yapılıyor. Ot konusunda çok zengin bir bölge olan Muğla bölgesinde yetişen ıspanaklar ile hazırlanan Milas çaykaması içerisinde ıspanakla birlikte ısırgan otu da dahil olmak üzere pek çok ot çeşidi kullanılıyor.
Temelde bir börek türü olan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen Milas çaykaması restoranlarda çoğunlukla ara sıcak olarak servis ediliyor. Misafir ikramları için de sevilen bir lezzet olan Milas çaykamasını yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabilir, günün herhangi bir öğününde deneyebilirsiniz. Bu lezzet yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanıyor.
12.Kefal Dolması
Muğla mutfağında deniz ürünleri ile hazırlanan bir diğer lezzet olan kefal dolması klasik balık tariflerinden sıkılanlar tarafından sevilen bir alternatiftir. Kefal balığının içi temizlendikten sonra farklı sebzeler ile doldurulması ile hazırlanan ve bölgenin en sevilen lezzetlerinden biri olan kefal dolması oldukça hafif ve doyurucudur.
Muğla’da yer alan balık restoranlarının neredeyse tamamında bulabileceğiniz kefal dolması öğle ve akşam yemekleri için sevilen bir alternatiftir. Dolmanın içerisine nane, soğan, dereotu, maydanoz, pirinç ve karabiberle hazırlanan bir harç yerleştirilir. Bu harç klasik balık tariflerinden oldukça farklı bir lezzet haline gelmesini sağlar.
13.Arapsaçı Kavurması
Kavurma pek çok yörede genellikle et yemeklerine verilen isim olsa da Muğla mutfağı için bu durum geçerli değildir. Otların yemeklerde sık sık kullanıldığı bir mutfak olan Muğla mutfağı hafif ve besleyici lezzetlere ev sahipliği yapar. Bunlardan biri olan arapsaçı kavurması ise isminden anlaşılacağı üzere bölgede yetişen bir ot türü olan arapsaçı otları ile hazırlanır.
Arapsaçı kavurması genellikle kahvaltıda tercih edilir. Kahvaltıda tercih edilen versiyonunun içerisine yumurta da ilave edilir. Bu sayede hem lezzetli hem de doyurucu bir tarif haline gelir. Kahvaltı dükkanlarında bulabileceğiniz ya da yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda deneme şansı yakalayacağınız arapsaçı kavurması kahvaltıda tüketildiği takdirde uzun süre tok kalmanızı sağlar.
14.Cevizli Biber Dolması
Muğla mutfağına ait önemli lezzetlerden biri olan ve klasik dolma tariflerinden sıkılanlar için iyi bir alternatif olarak değerlendirilen cevizli biber dolması klasik biber dolmasına benziyor olsa da daha farklı bir tarifle hazırlanıyor. Ara sıcak olarak servis edilen ve zengin akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biri olan cevizli biber dolması kırmızı ya da yeşil taze biberler ile hazırlanıyor. İç harcında ise pirinç veya bulgur kullanılıyor. Dolma hazırlandıktan sonra üzerine ilave edilen ceviz oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemek ortaya çıkartıyor. Genellikle yanında yoğurt ile servis edilen cevizli biber dolması hafif bir akşam yemeği için tercih edilebilecek en iyi alternatiflerden biridir. Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bu lezzeti bulabilirsiniz.
15.Dülger Balığı Kavurması
Muğla mutfağında en çok kullanılan balık çeşitlerinden biri dülger balığıdır. Kavurma şeklinde hazırlanan ve denizden taze çıkan dülger balıkları ile pişirilen dülger balığı kavurması, yöreye ait en sevilen balık lezzetlerinden biridir. İçerisinde farklı sebzelere de yer veriyor olması aromatik ve lezzetli bir yemek haline gelmesini sağlar.
Klasik balık tariflerinden sıkılanlar için lezzetli ve sağlıklı bir alternatif olan dülger balığı kavurması genellikle salata ile servis edilir. Bölgede faaliyet gösteren balık restoranlarında bulabileceğiniz bu yemek günün her saati severek tüketiliyor olsa da genellikle akşam yemekleri için tercih ediliyor.
16.Börülceli Muğla Pilavı
Börülce Muğla mutfağında en çok kullanılan sebzelerden biridir. Börülce içeren tariflerden biri olan ve zengin akşam sofralarında oldukça sevilen börülceli Muğla pilavı, klasik pilav tariflerinden farklıdır. Muğla’da hazırlanan pilavlar arasında en meşhur türlerden biri olduğunu söylemenin mümkün olduğu bu pilav kuru börülce ile hazırlanır. Pilav için bulgur veya pirinç tercih edilir.
Tek başına pilav yemekten hoşlanmayanların dahi severek tüketeceği börülceli Muğla pilavı içerisinde bulunan diğer sebzeler sebebiyle oldukça doyurucudur. Yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet günün her saati severek tüketiliyor. İçerisinde et bulundurmuyor olması vejetaryen beslenme tarzına sahip olanlar için de ideal olmasını sağlıyor.
17.Muğla Halkası
Hamur işi ürünler Türk mutfağı için çok popüler olmalarına rağmen Muğla bu konuda yeterince zengin değildir. Muğla mutfağında hazırlanan hamur işi lezzetler oldukça kısıtlıdır. Bunlardan biri olan Muğla halkası ise yöre halkı tarafından genellikle özel günler ya da özel misafirler için hazırlanır. Çay eşliğinde tüketilen ve klasik bir poğaçayı andırıyor olsa da farklı bir lezzete sahip olan Muğla halkası hem doyurucu hem de lezzetlidir.
Klasik poğaçalardan en önemli farkı hamur içerisine rendelenen portakal kabuğudur. Bu durum daha aromatik hale gelmesini sağlar. Yöre halkı bu lezzeti evlerde hazırlıyor olsa da siz günün herhangi bir saatinde denemek için pastane ve fırınları ziyaret edebilirsiniz.
18.Lokma
Muğla mutfağına özgü bir lezzet olan ve bölgenin en sevilen tatlıları arasında yer alan lokma Türkiye’nin farklı bölgelerinde de denemiş olabileceğiniz bir lezzettir. Özellikle Ramazan ayında oldukça popüler hale gelen lokma tatlısı Muğla’nın da en popüler tatlılarından biridir. Hamurların küçük parçalara ayrıldıktan sonra kızartılıp ardından şerbet dökülerek hazırlanan lokma tatlısı şerbet yerine bal kullanılan farklı versiyonlar ile de hazırlanır. Özellikle Datça bölgesinde tam yuvarlak değil, yarım ay şeklinde hazırlanan lokma tatlısının yöresel ve sevilen bir tatlı olduğunu söylemek mümkündür. Genellikle evlerde hazırlanıyor olmasına rağmen bölgede bulunan tatlı dükkanlarında da deneyebilirsiniz.