Kasım 21, 2024
oem-nedir

OEM teriminin açılımı “original equipment manufacturer” şeklindedir “orijinal ekipman imalatçısı” anlamına gelir. Bilgisayar bileşenlerinin ve yazılımlarının dağıtım kanallarındaki farklılıklara dayalı olarak iki farklı versiyonu olur. Perakendeyi bir kenara bırakırsak OEM bu kanallardan birisidir.

Perakende kanalında genel olarak kurulum kılavuzları ve ürün kutuları kullanılır. Bu ürün kutuları daha hacimli olduklarından sevkiyat konusunda daha fazla maliyet söz konusudur. OEM kanalındaki ürünler ise sistem kurucularına ve daha küçük kuruluşlara dağıtılır.

OEM ürün ne anlama gelir?

OEM ürün daha çok bilgi teknolojileri ve otomotiv sektöründe kullanılan bir terimdir. OEM ürünün sonradan bir başka şirket tarafından yeniden satılması mümkündür. Şirket başka bir şirketin ürünlerini yeniden markalaştırabilir ve bunları son kullanıcılara satabilir.

OEM yazılım sektöründe sıklıkla kullanılan bir terimdir. Dell, HP ve Lenovo gibi bilgisayar üretimi yapan şirketler bir bilgisayar sistemi oluşturduklarında işletim sistemini son kullanıcıya sağlayabilirler. Bilgisayar bu markalardan birine, işletim sistemi ise OEM niteliğiyle Microsoft’a aittir.

Şirketler müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için onlara hizmet etmenin en iyi yolunu bulmaya çalışırlar. Çözüm üretmek için satın alma ve üretme gibi fırsatları değerlendirirler. OEM ile ortaklık yaparak üretim yatırımdan tasarruf edebilirler.

OEM ürünlerde ürüne ekstra bir şey katılmaz. Bazı şirketler sadece ürüne logosunu yerleştirmeyi tercih ederler. Bazı OEM tedarikçileri bileşenleri sunarlar ve kendi markalarıyla bir şey satmazlar. Genel olarak şirketlerin büyük bir kısmı her ikisini de gerçekleştirir.

OEM donanım nedir?

Donanımlar söz konusu olduğunda OEM genel olarak masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar gibi son kullanıcılara hitap eden bir ürün oluşturan şirkettir. Apple, Dell, Lenovo ve Canon orijinal ekipman imalatçılarına verilebilecek ideal örneklerdir.

OEM donanım üreticiler tarafından ortaya konmuş ürünleri oluşturan parçalardır. Bilgisayarda yer alan işlemciler, bellekler, sabit sürücüler, ekran kartları ve çok daha fazlası bu kapsama dahil edilebilir. Şirketler genellikle bunları OEM donanımı olarak satmayı tercih ederler.

OEM donanımı kapsamına dahil edilebilecek hemen hemen her şeyin perakende bir versiyonu olabilir. OEM donanımlar perakende versiyonlarına göre daha ucuzdurlar. OEM donanımlarda müşteri desteği ise yok denecek kadar azdır. Bu sebeple son tüketicilere pek hitap etmezler.

OEM yazılım nedir?

Yazılımlar söz konusu olduğunda OEM için en ideal örnek işletim sistemidir. HP, Dell ve Samsung gibi bilgisayar üreticileri Windows işletim sistemini Microsoft’tan OEM yazılım olarak satın alırlar. Daha sonra bu yazılımları ürettikleri bilgisayarlara dahil ederek ürünleri bir paket haline getirirler.

Dijital kamera üreticileri OEM yazılımlara başvuran diğer şirket gruplarıdır. Dijital kamera satın aldığınız zaman beraberinde bir uygulama sunulduğunu görürsünüz. Ürünün yanında sunulan yazılım bir OEM yazılım olarak nitelendirilir.

Bazı durumlarda OEM yazılımlarını bağımsız olarak satın almak mümkündür. Bu durumda yazılım çok daha ucuza gelir. Genelde bu tür yazılımlarda teknik destek söz konusu değildir. OEM yazılımı satın aldığınızda teknik sorunlarla karşılaşırsanız çözümü kendiniz üretmek zorunda kalabilirsiniz.

OEM süreci nasıl işler?

OEM ürünün temini veya aktarım süreci aşırı karmaşık bir yapıda değildir. OEM ürünlerin sunulduğu şirketler yeni ürün üretirler ve onu kendi markaları altında satarlar. Bunu yapabilmek için başka bir şirketten ürün almaları gerekir. OEM ürün temini süreci tam olarak böyle başlar.

  • OEM ürünü almak isteyen şirket ile OEM ürünü sunan şirket arasında bağlantı kurulur. Satın alım yapmak isteyen şirket belirli bir miktar ürünün siparişini geçer.
  • OEM ürün satan şirket ürünü sipariş edilen miktarda ürünü üretmeye başlar ve onları teslimata hazır hale getirir.
  • OEM ürünü satan şirket, ürünü satın almak isteyen şirkete ürünleri satar ve ürünlerin teslimini gerçekleştirerek anlaşma bedelini temin eder.
  • OEM ürünü satın alan şirket yeni ürününü hazırlamaya başlar ve son ürünü hazır hale getirir. Son ürüne bir isim verir ve onu müşteriye satılabilir hale getirir.

OEM ürünler ile satış sonrası ürünleri birbirine karıştırmamak gerekir. Satış sonrası ürünler tedarik zincirine veya üretime dahil edilmezler. Genel olarak OEM ürünlerden daha düşük bir fiyata sunulurlar. Buna ek olarak satış sonrası ürünler garanti kapsamına alınmazlar.