Karadeniz mutfağının kültürünü barındıran Samsun, yalnızca yemekleri sayesinde bile her yıl binlerce ziyaretçisini ağırlıyor. Kaz, tavuk ve ördek gibi kümes hayvanlarının sık sık kullanıldığı; farklı damak tatlarına hitap edebilecek geniş bir çeşitliliğe sahip olan Samsun mutfağı sahip olduğu lezzetli alternatifler ile dikkat çekmeyi başarıyor.
Samsun’un yöresel lezzetleri denildiğinde akla birden fazla lezzet geliyor! Yılın her mevsimi ziyaret edilen ve ziyaretçilerine gastronomik açıdan benzersiz deneyimler sunan Samsun, seyahatiniz öncesi planlama yaparak daha keyifli bir seyahat geçirebileceğiniz bir şehir durumunda. Eğer denemeniz gereken Samsun lezzetleri hakkında kafa karışıklığı yaşıyorsanız sizler için derlediğimiz lezzetler listemize göz atmanızı öneriyoruz!
Samsun’un Meşhur Yemekleri
- Tirit
- Fasulyeli Mısır Çorbası
- Katık Böreği
- Kaz Asması
- Ispanak Çorbası
- Bafra Pidesi
- Baklalı Sarma
- Kuzu Büryan
- Kağıtta Hamsi
- Samsun Mantısı
Denemeniz gereken Samsun’un meşhur yemekleri elbette bunlarla sınırlı değil! Fakat seyahatiniz esnasında bu lezzetleri denemek için esnaf lokantalarına ya da yöresel yemekler hazırlayan dükkanlara uğramanızı öneriyoruz. Her damak tadına hitap edebilecek zenginliğe sahip olan Samsun mutfağının yöresel lezzetlerini bu sayede deneme şansı yakalayabilirsiniz.
Yöresel lezzetleri deneme şansı yakalayacağınız restoran ve dükkanlar hem merkezde hem de ilçelerde yer alıyor. Günün her öğünü ziyaretçileri için hazırlık yapan restoranlar, gastronomik açıdan benzersiz bir deneyim yaşamanıza yardımcı oluyor.
1.Tirit
Samsun yöresine ait en dikkat çekici yemeklerin başında tirit geliyor. Kaz eti ile hazırlanan ve deneyenlerin uzun süre akıllarından çıkaramadığı bir lezzet olan tirit, yöre halkı tarafından kaz ekmeği adı ile de anılıyor.
Kazın eritilen kızgın yağına batırılan yufkalar ile kaz yağında hazırlanan bulgur pilavının bir araya gelmesi ile yapılan tirit, çatal kaşık kullanmadan tüketiliyor. Yemek için yufkalar kullanılıyor ve yufkaların arasına yemek koyuluyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş bir lezzet olan ve Samsun’u başarılı bir şekilde temsil eden tirit adlı bu lezzet yöre halkı tarafından evlerde sıklıkla yapılıyor. Ancak siz bu lezzeti denemek için ev yemekleri yapan restoranları ziyaret edebilirsiniz. Hafif ve doyurucu tadıyla Samsun’da unutamayacağınız bir lezzeti bu sayede deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz.
2.Fasulyeli Mısır Çorbası
Yalnızca ana yemekleri ile değil, iç ısıtan çorbaları ile de damaklarda iz bırakan Samsun mutfağında mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri fasulyeli mısır çorbası! Kuru bakliyat çeşitleriyle hazırlanan ve yöre halkı tarafından çok yoğun bir ilgi gören fasulyeli mısır çorbası, çorba olarak hazırlanıyor olsa da içeriği sebebiyle en az bir ana yemek kadar doyurucu özellikler taşıyor.
Samsun yemek kültürünü başarılı şekilde yansıtan, bu sebeple Samsun seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken fasulyeli mısır çorbası içerisinde; mısır, fasulye ve kırılmış pirinç gibi birçok malzeme bulunduruyor. Eğer çorba içmekten hoşlanıyorsanız bu deneyimin size daha önce içtiğiniz çorbaları unutturacağını söylemek gerekiyor.
3.Katık Böreği
Samsun’da kahvaltılar için vazgeçilmez bir lezzet olan katık böreği, oldukça uzun ve meşakkatli bir hazırlanma sürecine sahip. Buğday yarmasının akşamdan ıslatılması ve 12 saat kadar suda kalması ile başlayan hazırlık, katık ile buluşturularak devam eder. Ardından hazırlanan karışıma zeytinyağı ve tuz eklenir. Karışım odun ile ısınan fırına verilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir. Daha sonra ters çevrilir ve tekrar fırına yerleştirilir.
Benzersiz bir lezzet olan ve kesinlikle ustalık gerektiren katık böreği, yiyenlerin bir daha unutamayacağı muhteşem bir hamur işi! Pastane ve fırınlarda bulabileceğiniz bu lezzet yöre halkı tarafından da oldukça seviliyor. Kahvaltı da dahil olmak üzere günün her öğünü severek tüketilen bu lezzeti Samsun seyahatiniz sırasında mutlaka denemenizi öneriyoruz!
4.Kaz Asması
Kaz asması ya da kaz pilavı olarak adlandırılan bu lezzetin Samsun halkı tarafından çok yoğun bir ilgi gördüğünü söylemek mümkün. Kaz başta olmak üzere kümes hayvanlarının yemeklere sıklıkla dahil edildiği bir mutfak olan Samsun mutfağı, farklı damak tatlarına başarılı bir şekilde hitap ediyor.
Bunlardan biri olan kaz asması Samsun’a özgü bir pilav çeşidi olarak da ele alınabilir. Bayram günleri ya da düğünler gibi kalabalık organizasyonlarda en sık hazırlanan yemeklerden biri olan ve yendiği sofrada sohbeti arttırdığına inanılan kaz asması; lezzeti ve kültürde kendisine bulduğu yer ile tercih ediliyor. Kaz asması, çeşit çeşit yufkaların üzerine kaz etinden ve pilavdan hazırlanan harcın bir araya getirilmesiyle yapılıyor.
Kaz asmasını denemek için esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz. Günün her saati tüketiliyor olsa da çok yoğun bir lezzet olduğu için kaz asmasının tüketileceği en ideal öğün akşam yemekleri oluyor.
5.Ispanak Çorbası
Samsun sadece ağır sayılacak yemekleriyle değil hafif sayılacak çorba çeşitleriyle de zengin özellikler taşıyor. Farklı damak tatlarına hitap edebilmeyi başaran lezzetlere ev sahipliği yapan bu şehirde mutlaka denemeniz gereken çorbaların arasında ise ıspanak çorbası geliyor.
İsminden de anlaşılacağı üzere içerisinde ıspanak bulunduran; yoğurt ve yumurta ile terbiye edilen ıspanağı pirinç ile buluşturulması ile hazırlanan ıspanak çorbası çorba olarak tüketiliyor olsa da doyurucu lezzetiyle de biliniyor. Yöre halkı tarafından genellikle evlerde yapılan ve kış aylarının favorisi olan bu lezzeti denemek için ev lezzetleri hazırlayan restoranları ziyaret edebilirsiniz. Dört mevsim tüketmeye uygun olan bu çorba, özellikle kış aylarında içini ısıtmak isteyenlerin favorisi olmayı başarıyor.
6.Bafra Pidesi
Yöre halkı tarafından kahvaltı sofralarından eksik edilmeyen Bafra pidesi, adından da anlaşılacağı üzere Samsun’un en turistik ilçelerinden biri olan Bafra’ya özgü bir pide çeşidi! Doğal güzellikleri ve turizm açısından önemli olan yerleri ile Samsun’da Gezilecek Yerler listelerinin başında yer alan Bafra’yı ziyaret ettiğinizde pideyi yemeyi unutmamanızı öneriyoruz!
Elbette bu lezzeti denemek için Bafra’ya gitmek şart değil. Samsun’da neredeyse her sokakta karşınıza çıkabilecek bir pide fırını bulunuyor. Günün her saati Bafra pidesini sıcak ve taze bir şekilde konuklarına servis eden pideciler, özellikle sabah saatlerinde adeta akına uğruyor.
Bafra pidesinin içerisinde karabiber, soğan, acı biber, kıyma bulunuyor. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan Bafra pidesini mutlaka sıcak tüketmenizi öneriyoruz.
7.Baklalı Sarma
Sarma her yörede bulunan ve oldukça sevilen bir lezzet konumunda. Samsun usulü yapılan baklalı sarma ise klasik sarma tariflerini unutturmaya aday!
Karadeniz mutfağı için önemli olan asma yaprağı, baklalı sarma için oldukça sık şekilde kullanılıyor. Bunun yanı sıra klasik sarma tariflerinden farklı olarak dana kaburga, temizlenmiş bakla, yarma gibi malzemeler de baklalı sarma içerisinde bulunuyor.
Yöre halkı tarafından evlerde bayram ya da düğün gibi kalabalık organizasyonlar için en çok hazırlanan seçeneklerden biri baklalı sarma oluyor. Fakat siz bu lezzeti denemek istiyorsanız merkezde ve ilçelerde yer alan yöresel yemekler hazırlayan restoranları veya ev yemekleri yapan lokantaları tercih edebilirsiniz.
Daha önce yediğiniz sarmaları unutturacak kadar lezzetli olan baklalı sarma, genellikle yanında yoğurt ile servis ediliyor. Samsun seyahatiniz esnasında bu lezzeti denemeyi unutmamanızı öneriyoruz!
8.Kuzu Büryan
Lezzetiyle beğeni kazanan kuzu büryan, yöre halkı tarafından kuyu kebabı olarak da adlandırılıyor. 2-3 metre derinlikteki bir kuyuda, odun ateşine pişen kuzu eti ile hazırlanan kuzu büryan, yapım aşamasının zor ve zahmetli olması sebebiyle ancak ustalar tarafından hazırlanabilecek bir lezzet.
Evde yapılması zahmetli olan kuzu büryanı Samsun seyahatiniz esnasında mutlaka denemelisiniz! Özel kuyusuna sabahın ilk saatlerinde ustalar tarafından bırakılan kuzu büryan öğle saatleri sona ererken hazır olur. Haliyle öğle yemeğinizi bu lezzet ile taçlandırabilirsiniz!
Yöre halkı tarafından bayram sofrası gibi kalabalık yemekler için tercih edilen kuzu büryan, Samsun denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden birisi olmayı başarıyor. Sade olarak servis edildiği gibi bulgur gibi pilav çeşitleriyle de servis edilen bu lezzetin yanında asitli içecekler veya ayran tercih ediliyor.
9.Kağıtta Hamsi
Hamsi için Karadeniz mutfağının sembolü olduğunu söylemek malumun ilamı olur ama Karadeniz mutfağında hamsi çok özel bir yere sahip bulunuyor. Hamsiyle çorbadan tatlılara kadar pek çok yemek türünü Karadeniz şehirlerinde görebilirsiniz.
Yine bu tariflerden biri olan ve özellikle Samsun ilinde sık sık hazırlanan kağıtta hamsi, hamsinin en lezzetli versiyonlarından birisi durumunda. En önemli özelliği ise pişirilirken etrafı kirletmiyor ve rahatsız edici bir koku yaratmıyor olması!
Bu özelliği sebebiyle yöre halkı tarafından evlerde de sıklıkla pişiriliyor. Eğer siz de kağıtta hamsi yemek istiyorsanız balık restoranlarını tercih edebilirsiniz. Klasik hamsi yemeklerinden çok daha aromatik ve lezzetli olan kağıtta hamsi, bu meşhur balığa farklı bir lezzet katıyor.
10.Samsun Mantısı
Türk mutfağı denildiğinde akıllara gelen ve kendine ait eşsiz lezzeti ile deneyenleri büyüleyen mantıyı birçok yörede görmüş olabilirsiniz. Eğer mantı yemekten hoşlanıyor ve farklı versiyonlarını denemek istiyorsanız Samsun usulü mantıyı mutlaka denemelisiniz.
Klasik mantılardan daha farklı bir iç harcına ve sosuna sahip olan Samsun mantısı, sosunda bulunan ceviz ile de dikkat çekiyor. Mantı olarak özellikle Kayseri mantısına benzerlik gösterse de biraz daha büyük hamur yapısına sahip bulunuyor. Sosunda da cevizin olması yerken ağızda daha hoş bir tat bırakıyor.
11.Mantarlı Pilav
Mantarlı pilav farklı lezzetlere eşlik edecek önemli bir yan yemek olarak görülüyor. Özellikle Vezirköprü ilçesinde hazırlanan ve bu ilçe ile özdeşleşmiş bir lezzet olan mantarlı pilav; adından da anlaşılacağı üzere pilav ile mantarın bir araya gelmesi ile hazırlanıyor!
Damaklardan silinmeyecek kadar lezzetli olan mantarlı pilav, yöre halkı tarafından özellikle düğün ve bayram gibi özel günler için hazırlanıyor. Kalabalık sofraların vazgeçilmezi olmayı başaran mantarlı pilavı Samsun’da ev yemekleri hazırlayan tüm restoranlarda bulabilirsiniz!
Klasik pirinç pilavlarının tadını unutmanıza yol açacak kadar lezzetli olan mantarlı pilav, yanında bir ana yemek ile tercih edebileceğiniz gibi tek başına da tüketebileceğiniz bir lezzet. Oldukça doyurucu ve vejetaryen bir seçenek olması farklı damak zevklerine sahip olanlar tarafından da tercih edilmesini sağlıyor.
12.Haluçka Çorbası
Çorba olarak değerlendirilse de ana yemek kadar besleyici ve doyurucu bir seçenek olan haluçka çorbası, Samsun mutfağında farklı çorbalardan bir tanesi konumunda. Aslen bir göçmen yemeği olduğu bilinen haluçka çorbası, hamur ile hazırlanan bir çorba olmasıyla da oldukça doyurucu.
Hamura tavuk ve nohutun eşlik ettiği haluçka çorbası, yöre halkı tarafından genellikle ana yemek olarak tüketiliyor. Yöreye özgü baharatlar ile tatlandırılan ve oldukça lezzetli hale gelen haluçka çorbası; yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanıyor olsa da esnaf lokantalarında da bu lezzeti deneme şansı bulabilirsiniz.
13.Böbrek Sote
Sulu yemekleri ve hafif lezzetleri ile olduğu kadar yoğun ve ağır et yemeklerinin de Samsun mutfağı için önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle sakatat kullanımının yoğun olduğu bir mutfak olması sebebiyle dikkat çeken Samsun mutfağı; her damak tadına uygun bir seçenek sunmayı başarıyor.
Dana böbreği, yağ, soğan ve domates ile hazırlanan böbrek sote, bölgede hazırlanan dağ kekikleri ile tatlandırılıyor. Kekik haricinde başka hiçbir baharat içerisine eklenmiyor. Bu özelliği ile dikkat çekmeyi başaran böbrek sotenin, sakatat yemeklerinden hoşlananların damak tadına hitap ettiğini eklemek gerekiyor.
Böbrek soteyi denemek için merkezde ya da ilçelerde yer alan restoranları tercih edebilirsiniz. Genellikle yanında yeşillik ile servis edilen ve yöre halkı tarafından akşam yemekleri için tercih edilen böbrek sote, dört mevsim boyunca tüketilen eşsiz bir lezzet konumunda.
14.Fasulye Turşusu
Karadeniz usulü fasulye turşusunun Samsun için çok önemli bir lezzet olduğunu söylemek gerekiyor! Taze fasulye ile hazırlanan bu turşu özellikle kış aylarında yöre halkı tarafından neredeyse her yemeğin yanında tüketiliyor. Mevsiminde toplanan fasulyelerden yapılan bu turşu alışılmış turşu tadı dışında başka turşu arayanlar için popüler seçeneklerden birisi olmayı başarıyor.
Samsun’da turşu satan birçok dükkan ile karşılaşabilirsiniz. Bu dükkanlardan fasulye turşusu alarak hemen deneyebilir ya da evinize götürerek bu lezzetli deneyime devam edebilirsiniz. Eğer paketli olarak satın almak istemiyorsanız yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda da fasulye turşusu deneyebilirsiniz!
15.Bafra Nokulu
Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan ve Samsun’un tatlıları denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan Bafra nokulu, adından da anlaşılacağı üzere özellikle Bafra ilçesinde hazırlanıyor. Bu lezzeti Isparta, Sinop gibi şehirlerde de deneme şansı yakalamış olabilirsiniz. Fakat Bafra’da hazırlanan versiyonların damaklarda iz bırakacak bir deneyim olduğunu göz ardı etmemelisiniz.
Nokul adı verilen bu lezzetin en önemli özelliği uzun süre boyunca bayatlamıyor olması. Bu sebeple uzun yıllar önce, yolculuğa çıkacak insan tarafından yapıldığı ve seyahat boyunca tüketildiği düşünülüyor.
İçerisinde çok az şeker kullanılan bu tatlı tadını üzümden alıyor. Bu sebeple sağlıklı bir tatlı seçeneği arayanlar için de ideal bir seçenek olduğunu söylemek gerekiyor.
16.Limonlu Paluze
Kökeni Osmanlı’ya kadar giden, çok eski bir tatlı olan paluze, lezzetiyle damaklarda hoş bir tat bırakıyor. Geleneksel bir Türk tatlısı olan paluzenin en önemli özelliği ise yalnızca nişasta ve şeker ile hazırlanıyor olması!
Malzeme listesi çok kısa olsa da tadı damaklarda iz bırakan paluze, Samsun’da hazırlanan versiyonu ile de dikkat çekiyor. Limon ile buluşturulan ve daha ferah bir lezzet haline gelen limonlu paluze, yöre halkı tarafından özellikle yaz aylarında hafif ve kolay hazırlanıyor olması sebebiyle sıklıkla yeniliyor. Yöresel lezzetlere ağırlık veren pastanelerde bu tatlıyı deneyebilirsiniz.
17.Kaymaklı Lokum
Lokum adı verilen, bayramlarda misafirlere dağıtılan, kahve yanında ikram edilen ya da yalnızca tatlı bir atıştırmalık olarak tercih edilen bu lezzeti Türkiye’nin her yerinde görmüş olabilirsiniz. Ancak Samsun’da, özellikle Bafra ilçesinde hazırlanan ve ünü dünyayı saran lokumun klasik lokumlardan daha farklı olduğunu belirtmek gerekiyor.
Bafra’da yetişen mandaların sütünden elde edilen kaymak, kaymaklı lokumun üretiminde kullanılıyor. Klasik lokumlardan çok daha hafif; besleyici ve yumuşak bir tatlı olan kaymaklı lokum, bölgede bulunan lokum dükkanlarından satın alınabilir. Paketli şekilde satılan bu lezzeti sevdiklerinize hediye olarak verebilirsiniz.
18.Koca Karı Gerdanı Tatlısı
Yalnızca Samsun için değil, Karadeniz bölgesi için en çok tüketilen tatlıların arasında koca karı gerdan tatlısı geliyor! Burma tatlısının bir versiyonu olarak değerlendirilebilecek olan bu tatlı, yöre halkı tarafından özel günlerde en çok tercih edilen seçenek oluyor.
Yufka içerisinde bol ceviz ya da fındık koyulup ardından sarılarak fırında pişiriliyor. Pişirme öncesinde bol tereyağı ile buluşan koca karı gerdan tatlısı, su ve şekerden oluşan bir şerbet ile son dokunuşuna kavuşuyor. Yemek sonrası, çayın yanında mutlaka denemeniz gereken bu lezzeti tercihinize bağlı olarak dondurma gibi başka tatlarla da deneyebilirsiniz!