Zengin bir kültürel yapıya sahip olan Tekirdağ, kültürünün zenginliğini yemeklerine de yansıtıyor. Binlerce yıllık birikimin etkisiyle oluşan Tekirdağ mutfağı, görkemli bir yemek kültürü sunuyor. Seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken birçok lezzet bulunuyor.
Türk mutfağı dünyanın en önemli mutfak kültürlerinden biridir. Bu durum Türk mutfağına dahil olan bütün mutfakların önemli olduğunu gösteriyor. Bunlardan biri olan Tekirdağ mutfağı konumu ve sürekli bir geçiş noktası olması gibi nedenler dolayısıyla zengin bir kültürdür. Farklı medeniyetlerin lezzetlerinden esinlenmiş olan Tekirdağ mutfağı, şehrin tarım ve hayvancılık üzerine kurulu olması sebebiyle de zenginlik sunuyor.
Verimli topraklara sahip olan Tekirdağ lezzetli yemeklere ev sahipliği yapıyor. Daha önce yemiş olduğunuz lezzetlerin farklı versiyonları ile karşılaşmanızın muhtemel olduğu bu şehir, kendine ait çeşitli lezzetler de sunuyor.
Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edilen Tekirdağ, turistik açıdan önemli bir şehirdir. Tekirdağ ziyaretiniz esnasında denemeniz gereken lezzetler için merkez ve ilçelerde bulunan restoran ve esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz.
Tekirdağ’ın Meşhur Yemekleri:
- Tekirdağ Köftesi
- Cizleme
- Sini Mantı
- Çeneçarpan Çorbası
- Patlıcan Ekşilisi
- Damat Paçası Böreği
- Kaşarlı Köfte
- Kandilli Mantı
- Üzüm Turşusu
- Yoğurtlu Borani
1.Tekirdağ Köftesi
Türk mutfağının eşsiz bir parçası olan Tekirdağ verimli topraklar üzerinde kurulmuş bir şehir olduğu için yemekleri konusunda önemli bir zenginlik sunuyor. Tekirdağ seyahatiniz esnasında denemeniz gereken lezzetlerin başında ise Tekirdağ köftesi yer alıyor.
Tamamen yöresel bir lezzet olan Tekirdağ köftesini başka şehirlerde deneme şansı yakalamış olabilirsiniz. Ancak orijinal versiyonunu denediğiniz takdirde diğer köfteleri beğenmekte zorlanacağınızı söylemek gerekiyor. Yörede yapılan etli yemekler arasında özel bir yere sahip olan Tekirdağ köftesi, ustalık gerektiren bir tarifle hazırlanıyor. Köfte içerisinde bulunan özel baharatlar ve taze otlar köfteye karakteristik bir lezzet katıyor.
Yöre halkı ve turistler tarafından oldukça büyük bir ilgiyle karşılaşan Tekirdağ köftesi soğan ve sarımsak ile zenginleştiriliyor. Şehir ve ilçelerde bulunan restoranların neredeyse tamamında bulabileceğiniz köfte günün her saati tüketilecek kadar seviliyor.
2.Cizleme
Tekirdağ’ın gizli lezzetlerinden biri olan cizleme yöresel bir atıştırmalıktır. Özellikle kahvaltılarda tüketilen cizleme oldukça basit ve lezzetli bir tariftir. İnce hamurun üzerine yerel peynirler, sucuk ya da pastırma gibi şarküteri ürünlerinin eklenmesiyle hazırlanır. Üzerine gezdirilen çeşitli baharatlar sonrasında fırında pişirilir.
Lezzet şöleni olarak değerlendirmenin mümkün olduğu cizleme turistler tarafından da sevilir. Sabah kahvaltıları başta olmak üzere karnınızı tamamen doyurmak istemediğiniz ancak lezzetli bir atıştırmalık istediğiniz her an tercih edebilirsiniz. Esnaf lokantalarında ve restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet genellikle sabah saatlerinde hazırlanır.
3.Sini Mantı
Sini mantı için Tekirdağ mutfağına ait bir makarna çeşidi olduğu söylenebilir. Tekirdağ seyahatiniz esnasında denemeniz gereken yöresel makarna çeşitlerinden biri olan sini mantı, ince hamur içerisine doldurulan lezzetli karışımlar ile hazırlanıyor.
Sini mantı tarifi yörede hizmet veren ustalar tarafından bir sır gibi saklanıyor. İçinde kuşbaşı et, soğan ve baharatlar olan harç benzersiz bir mantı deneyimi yaşatıyor. Hamurların özenle katlanması ve kaynar suda pişirilmesi sonrasında yoğurt ve tereyağı ile soslu şekilde servis edilmesiyle masalarda yerini bulan sini mantı yöre halkı tarafından günün her öğünü tercih edilecek kadar seviliyor. Özellikle akşam yemekleri için sevilen bir seçenek oluyor.
4.Çeneçarpan Çorbası
Tekirdağ mutfağı içerisinde yer alan çeneçarpan çorbası lezzetli ve doyurucudur. Tekirdağ mutfağının en özel lezzetlerinden biri olarak değerlendirilen bu çorba et suyu ile hazırlanıyor. İçerisine yoğurt eklenerek servis ediliyor. Yoğurt eklendiği için hafif ekşi bir tat et suyu sayesinde aroma sunuyor. Soğuk kış günlerinde tercih edildiği kadar serin yaz günlerinin de favorisi olmayı başaran çene çarpan çorbası hem iştah açıyor hem de besliyor. Bu sebeple iştahsızlık problemi yaşayan çocuklara da tavsiye ediliyor.
Çeneçarpan çorbasını denemek için şehir merkezinde ve ilçelerde bulunan yöresel restoranları tercih edebilirsiniz. Çoğunlukla akşam yemeklerinden önce sıcak bir başlangıç isteyenler tarafından tüketilen çeneçarpan çorbası yöresel restoranların büyük bir çoğunluğunda hazırlanıyor.
5.Patlıcan Ekşilisi
Tekirdağ yemeklerinin en önemli lezzetlerinden biri olan patlıcan ekşilisi özellikle Şarköy ilçesinde sıklıkla hazırlanıyor. Sirkeli patlıcan yemeği olarak da adlandırılan ve bir göçmen yemeği olduğu düşünülen patlıcan ekşilisi hazırlamak için patlıcan, soğan, domates, un, sirke, baharatlar, sıvı yağ ve maydanoz kullanılıyor.
Sıcak tüketilen bir ana yemek olan ve 4 mevsimin favorisi olmayı başaran patlıcan ekşilisi özellikle mayhoş tatlardan hoşlanıyorsanız damak zevkinizi tatmin edebilir. Yöre halkı tarafından genellikle evlerde hazırlanan ve pilav gibi bir ara yemek ile servis edilen patlıcan ekşilisini denemek için esnaf lokantaları ya da ev yemeği hazırlayan restoranlara gidebilirsiniz.
İçerisinde bulunan malzemeler sebebiyle doyurucu ve besleyici bir lezzet olan patlıcan ekşilisi uzun süre tok hissetmenizi sağlıyor. Patlıcan yemekleri için geliştirilmiş farklı bir versiyon olduğunu söylemenin mümkün olduğu patlıcan ekşilisi, sulu bir yemek olduğu için çoğunlukla ana yemek olarak tüketiliyor.
6.Damat Paçası Böreği
Tekirdağ mutfağının gurur kaynaklarından biri olarak değerlendirilen damat paçası oldukça lezzetli bir yemektir. En önemli özelliklerinden biri ise yapımının vakit almasıdır. Özenle hazırlanan ve mükemmel bir sonuç meydana getiren damat paçası böreği incecik doğranmış et parçalarının sebzeler ve baharatlarla harmanlanarak uzun saatler boyunca pişirilmesiyle hazırlanıyor. Damat paçası damak zevkine göre tavuk eti ile de hazırlanabiliyor.
Türkiye’nin eşsiz lezzetlerine ev sahipliği yapan ve bu sebeple gastronomi şehirlerinden biri olarak anılan Tekirdağ mutlaka denenmesi gereken birçok lezzet sunuyor. Damat paçası böreği olarak adlandırılan bu lezzet ise içerisinde bulunan yoğun kıvamlı et harcı sebebiyle ağırdır. Dolayısıyla yöre halkı tarafından genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor.
7.Kaşarlı Köfte
Köfte yemekleri konusunda oldukça başarılı bir şehir olan Tekirdağ farklı köfte tariflerinin hazırlandığı mutfaklara sahiptir. Klasik köfte tariflerinden daha farklı olan ve pek çok damak tadına hitap etmeyi başaran kaşarlı köfte Tekirdağ mutfağı için önemli bir lezzettir.
Kaşarlı köfte hazırlığı için kaşarlar köfte malzemesiyle birlikte yoğurulur ve bir merdane yardımıyla açılır. Porsiyonluk ya da dikdörtgen kesilen dilimler ızgarada pişirilerek sıcak servis edilir. Evlerde de hazırlanan kaşarlı köfte fırında da pişirilebilir.
Yörede bulunan esnaf ve kır lokantalarının neredeyse tamamında bulunabileceğiniz kaşarlı köfte ekmek arası da servis edilebilir. Genellikle yanında ayran içilen ve salata ile tüketilen kaşarlı köfte, lezzetli ve hafif bir akşam yemeği için yöre halkının tercihidir.
8.Kandilli Mantı
Bir benzerini Edirne’de görmüş olabileceğiniz kandilli mantı, Tekirdağ’ın yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. İçerisinde genellikle tavuk, yaban ördeği ya da kaz eti bulunuyor. Az tuzlu yumuşak bir hamur yapıldıktan sonra içerisinde bol soğan ve karabiber bulunan bir harç hazırlanıyor. Ekler harca ilave ediliyor ve önceden hazırlanan ve dinlendirilmiş hamur içerisine ilave ediliyor.
Daha önce denemiş olduğunuz mantılardan farklı bir deneyim sunan kandilli mantı yörenin en sevilen mantı çeşitlerinden biridir. Sıcak şekilde servis edilen ve günün her öğünü ilgi gören Kandilli mantı, yöresel restoranlarda ve esnaf lokantalarında bulunuyor.
9.Üzüm Turşusu
Turşu Türk mutfağı için çok önemli bir atıştırmalıktır ve her yörede hazırlanan farklı bir versiyonu ile karşılaşılabilir. Tekirdağ’da ise turşular genellikle diğer yörelerde olduğundan farklı sebze ve meyveler ile hazırlanıyor. Yörede hazırlanan ve yöre halkı tarafından yoğun ilgi gören turşuların arasında üzüm turşusu bulunuyor.
Beyaz üzüm ile hazırlanan ve mayhoş tadı ile deneyenlerin ilgisini çekmeye başaran üzüm turşusu üzüm sirkesi, sarımsak, limon tuzu, kaya tuzu ve içme suyu ile hazırlanan klasik bir turşu tarifidir. Tekirdağ’da Gezilecek Yerler listesinde yer alan ilçeleri gezerken denk geleceğiniz turşucularda üzüm turşusu bulabilirsiniz. Satın alarak evinize götürebileceğiniz turşu uzun süre boyunca tazeliğini korur.
10.Yoğurtlu Borani
Ispanak ile hazırlanan ve yöre halkı tarafından oldukça sevilen bir lezzet olan yoğurtlu borani hem yaz hem de kış aylarında tüketiliyor. Tekirdağ mutfağında et ile hazırlanan yemeklere öncelik veriliyor olsa da et yemeyi tercih etmeyenler tarafından tüketilebilecek seçenekler de bulunuyor. Yoğurtlu borani hazırlığı için soğan zeytinyağıyla kavruluyor ve ardından ıspanaklar ilave edilerek kavrulmaya devam ediyor. Ispanaklar tamamen yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılıyor ve soğuyan yemeğin üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüyor.
Hazırlık süreci oldukça kolay olduğundan genellikle evlerde hazırlanıyor. Fakat ev yemekleri hazırlayan restoranlarda da bulunabiliyor. Günün her saati sevilen bir lezzet olan yoğurtlu borani çoğunlukla toz biber ile servis ediliyor.
11.Pireşe
Tekirdağ mutfağı ana yemekleri ve özellikle ete olan düşkünlükleri ile büyük bir zenginlik sunuyor olsa da yörede yapılan pek çok hamur işi de bulunuyor. Tekirdağ mutfağında en çok hazırlanan ve tüketilen hamur işi çeşitlerinden biri olan pireşe mısır unu ile hazırlanıyor. Mısır ununun su ile hamur kıvamına getirilmesinin ardından soğanlı bir harç ile bir araya getirilmesi ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzet sıcak olarak servis ediliyor.
Pireşe genellikle yöre halkı tarafından evlerde hazırlanır. Sabah kahvaltısı başta olmak üzere birçok öğün için tercih edilen bu lezzeti şehir merkezinde yer alan fırın ve pastanelerde bulabilirsiniz.
12.Burma Sucuk
Tekirdağ’a özgü bir atıştırmalık olan burma sucuk kahvaltılarda sıklıkla tercih ediliyor. Türkiye’nin en lezzetli şehirlerinden biri olan ve mutlaka denenmesi gereken çok sayıda yemeğe ev sahipliği yapan Tekirdağ günün her öğünü farklı yemekler denemenize imkan tanıyor.
Burma sucuk çoğunlukla ince dövülmüş dana eti, sarımsak ve baharatlar kullanılarak hazırlanıyor. Bu malzemeler ile hazırlanan karışım özenle sarılıyor ve kurutuluyor. Kahvaltı ve atıştırmalık için günün farklı öğünlerinde tercih edilen burma sucuk, genellikle ekmek arasında servis ediliyor. Yerel kültürün tadını çıkarmanıza yardımcı olacak burma sucuk bölgede bulunan restoranların pek çoğunda hazırlanıyor.
13.Manda Yoğurdu
Türkiye’de manda yetiştiriciliği geçmiş yıllarda oldukça popüler bir hayvancılık faaliyetiydi. Günümüzde ise yalnızca Tekirdağ’ın kuzey doğu taraflarında görülen bu faaliyet, manda yoğurdu olarak adlandırılan ve tamamen Tekirdağ’a özgü olan bu lezzetin her geçen gün daha popüler hale gelmesini sağlıyor. Manda yoğurdu Tekirdağ’a bağlı Saray ilçesinde, Karadeniz kıyı hattı boyunca yaşayan mandaların sütlerinden elde ediliyor.
Klasik yoğurtlardan daha besleyici ve yenileyici özelliğe sahip olan manda yoğurdu içerisinde demir, kalsiyum, fosfor, protein ve B12 gibi pek çok vitamin ve mineral bulunduruyor. Mayhoş bir tadı olan manda yoğurdunu satın alabileceğiniz birçok yoğurtçu şehir merkezinde bulunuyor. Denemek için küçük kaplarda alabileceğiniz gibi evinize götürmek ya da sevdiklerinize hediye etmek için kiloluk olarak da satın alabilirsiniz.
14.Satır Et
Satır et, Tekirdağ mutfağının en sevilen ana yemeklerinden biridir. Edirne’nin Keşan ilçesine has bir yemek olarak bilinen ancak Tekirdağ’da da birçok restoranda bulunan satır et, etin en lezzetli versiyonlarından biridir. Köfte olarak da değerlendirilen ancak klasik köftelerden farklı olarak kuzu eti ile hazırlanan satır et, çoğunlukla akşam yemekleri için tercih ediliyor. Genellikle yanında pilav gibi bir ara yemek ve salata ile sunuluyor.
Satır et, protein açısından önemli bir zenginlik sunan ve özel olarak kullanılan baharatlar ile hazırlanan farklı bir lezzettir. Tekirdağ lezzetleri içerisinde yer alan ve satır ile hazırlanan bu lezzeti denemek için lokantaları tercih edebilirsiniz.
15. Hayrabolu Tatlısı
Türkiye’nin pek çok lezzetli yemeğine ev sahipliği yapan Tekirdağ, yalnızca yemekleri ile değil, tatlılarıyla da ünlüdür. Tekirdağ seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken tatlıların başında Hayrabolu tatlısı geliyor. Şerbetli bir tatlı olan Hayrabolu tatlısı oldukça basit bir tarif ile hazırlanıyor. İnce açılan hamurun içerisine taze cevizin doldurulması ve rulo şeklinde sarılması ile hazırlanan Hayrabolu tatlısı dilimlenerek tepsiye diziliyor ve üzerine şerbet gezdiriliyor. Şerbet tamamen çektikten sonra servise hazır hale gelen Hayrabolu tatlısı, Türk mutfağının en lezzetli şerbetli tatlılarından biri haline geliyor. İnce hamuru ve hafif dokusu ile özellikle yemek sonrası en sevilen seçeneklerden biri olan Hayrabolu tatlısı Tekirdağ’ın gastronomik mirası adına da önemli bir rol oynuyor.
16.Höşmerim
Osmanlı mutfağından gelen bir lezzet onun höşmerim Marmara başta olmak üzere Ege ve İç Anadolu bölgelerinde hazırlanıyor. Tekirdağ mutfağına da Osmanlı mutfağından geldiği düşünülen höşmerim klasik irmik helvasının farklı bir versiyonudur. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde bahsettiği bu tatlı Balıkesir’e yerleşen ilk Türk göçebelerden Türk mutfağına girmiştir. Peynir helvası olarak da adlandırılan höşmerim tatlısının içerisinde koyun sütü ve irmik gibi ana malzemelerin yanı sıra tatlandırmak için üzüm pekmezi ya da bal gibi malzemeler de kullanılıyor.
Tekirdağ’ın ilçelerinde ve merkezlerinde bulunan tatlıcılarda höşmerim tatlısını bulabilirsiniz. Paketli olarak satın alıp sevdiklerinize hediye olarak götürebileceğiniz bu tatlı, klasik helvaları seviyorsanız damak tadınıza hitap edebilir.
17.İncir Tatlısı
Tatlı yemekten hoşlanan ancak diyetine dikkat etmek isteyenlerin tercihi olmayı başaran incir tatlısı oldukça hafiftir. Zengin akşam yemeklerinden sonra misafirlere ikram edilmek üzere hazırlanan incir tatlısı yöre halkı tarafından sıklıkla tüketilir. Genellikle evlerde hazırlanan bu tatlıyı denemek için yöresel restoranları veya esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz.
Arzu edilen miktarda incirin ılık suda yumuşatılarak yıkanması ve ardından dövülen cevizle karıştırılmasıyla hazırlanan incir tatlısı, tereyağı sürülen tepsiye diziliyor. Ateşte bir miktar kaynatılan incir tatlısı süt ve şekerli su ilave edilerek pişiriliyor. Hem hafif hem de lezzetli bir tatlı olan incir tatlısı, özellikle incir meyvesini sevenlerin damak tadına hitap ediyor.
18.Zerde
Tekirdağ’a özgü tatlılardan bir diğeri olan zerde yöre halkı tarafından seviliyor. Tekirdağ’ın haricinde Kırklareli ve Edirne mutfaklarında da özel günler için hazırlanan bu lezzet genellikle düğün yemeklerinde veya özel günlerde ikram ediliyor.
Sütlaç ile benzer bir şekilde hazırlanan fakat malzeme olarak süt yerine su kullanılan zerde nişasta ile bağlandığı için kendine has bir kıvamı bulunuyor. Dikkat çekici sarı rengini veren en önemli malzeme ise safran ve zerdeçal baharatlarıdır. Yöresel restoranlarda ya da esnaf lokantalarında yemek sonrası ikram edilen zerde hafif ve tatlı ihtiyacını karşılayacak bir lezzettir.