Aralık 3, 2024
kapak-trabzon

Trabzon lezzetleri her yıl binlerce turistin şehre adeta akın etmesine yol açmaya yetiyor. Kendine ait farklı özelliklere ve lezzetlere sahip olan Trabzon mutfağı, Karadeniz’i daha yakından tanımak istiyorsanız mutlaka incelemeniz gereken bir mutfak olarak değerlendirilir. Farklı damak tatlarına hitap edebilecek pek çok lezzete ev sahipliği yapan Trabzon mutfağı, hamsi başta olmak üzere balığın sıklıkla kullanıldığı bir mutfaktır. 

Yalnızca Trabzon lezzetleri için bile her yıl binlerce kişinin Trabzon’a ziyarette bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Trabzon lezzetlerini denemek için şehir içerisinde ve merkezlerde yer alan restoran ve yöresel dükkanları tercih edebilirsiniz.

Trabzon’a hangi mevsim giderseniz gidin yağmur ile karşılaşma ihtimaliniz olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Fakat buna rağmen yılın her mevsimi benzersiz bir seyahat deneyimi sunan Trabzon, Türkiye’de gezilmesi gereken şehirler listesinin başında yer alıyor. Trabzon seyahatinizi planlarken Trabzon’un meşhur yemekleri listelerini de göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. Farklı damak tatlarını ve istekleri başarılı şekilde karşılayacak pek çok yemeğe ev sahipliği yapan bu mutfakta en çok tercih edilen seçenekler arasında ise;

  1. Akçaabat Köftesi
  2. Turşu Kavurması
  3. Trabzon Pidesi
  4. Palamut Dolması
  5. Kuymak 
  6. Isırgan Çorbası 
  7. Pazılı Kaygana 
  8. Guliya
  9. Karalahana Sarması
  10. Hamsili Pilav geliyor. 

Trabzon seyahatinizi gastronomik açılan benzersiz bir deneyim haline getirecek lezzetler elbette bu listeyle sınırlı değil. Fakat bu listede yer alan lezzetleri mutlaka denemenizi öneriyoruz.

1.Akçaabat Köftesi

Akçaabat, Trabzon’un en küçük ilçelerinden birisi konumunda. Bu küçük ilçenin büyük bir popülerliğe sahip olmasını sağlayan en önemli özelliği ise Akçaabat köftesi! Şehre has, herkes tarafından bilinen ve vazgeçilmez bir lezzet olan Akçaabat köftesi; klasik köfte tariflerinden tamamen farklı olmasa da birkaç küçük farklılık onu benzersiz bir lezzet haline getiriyor.

Klasik bir köfte gibi hazırlanan ancak harcında bulunan sarımsak sebebiyle benzersiz bir deneyim haline gelen Akçaabat köftesi genellikle közlenmiş domates ve biber ile servis ediliyor. Hem lezzetli hem de doyurucu bir seçenek olması yöre halkı ve turistler tarafından yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor.

2.Turşu Kavurması

Trabzon mutfağı içerisinde yer alan bu lezzet, oldukça farklı bir gastronomik deneyim sunuyor! Gastronomik açıdan ziyaretçilerine sunduğu benzersiz deneyimler ile her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Trabzon, farklı lezzetleri bir arada kullanmayı ya da tek bir lezzeti farklı şekillerde hazırlamayı seven bir mutfağa sahip. 

Turşu, Trabzon ve Karadeniz kültürü için önemli bir atıştırmalık. Ancak yalnızca yemeklerin yanında olduğu gibi tüketildiğini düşünmek büyük bir hata olur. Bunun yanı sıra kavurması da yapılan ve oldukça farklı bir deneyim haline getirilen turşu kavurması, yöre halkı tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor. Bu durum şehri ziyaret eden turistlerin de aynı ilgiye göstermelerini sağlıyor.

Turşu kavurması için önceden kurulmuş ve hazırlanmış turşular küçük küçük kesiliyor. Ardından soğan ince bir şekilde doğranarak sıvı yağ ile kavruluyor. Kavrulan soğana salça ekleniyor ve ardından kesilmiş turşular eklenerek 5 ile 10 dakika kadar kısık ateşte pişiriliyor. İster sıcak ister soğuk şekilde servis edilen ve bölgede bulunan restoranların neredeyse tamamında bulabileceğiniz bir atıştırmalık olan turşu kavurması, özellikle turşu yemekten hoşlananlar tarafından çok yoğun bir ilgi görüyor. Genellikle yanında mısır ekmeği ile servis ediliyor.

3.Trabzon Pidesi

Trabzon kültürünü yansıtan en güzel yemeklerden biri olan Trabzon pidesi ustalık gerektiren pide türü olarak biliniyor. Ustalar tarafından büyük bir titizlik ile hazırlanarak servis edilen ve şehrin yöresel peynirinin et ile buluşturulması ile hazırlanan bu pideye ait bütün malzemeler elde hazırlanıyor.

Büyük bir emek ile hazırlanan dolayısıyla yeterli ustalığa sahip olmayanlar tarafından hazırlanması mümkün olmayan Trabzon pidesi, Trabzon seyahatiniz esnasında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Şehir ve ilçelerde yer alan restoran ve yöresel mutfakların tamamında bulabileceğiniz Trabzon pidesi; günümüzde farklı versiyonları ile de hazırlanıyor. Örneğin üzerine yumurta kırılmış Trabzon pidesi gibi farklı versiyonları da hazırlanan, dolayısıyla farklı deneyimler sunan bu pideyi mutlaka denemenizi öneriyoruz. 

4.Palamut Dolması

Trabzon’da balığın her türlüsünün birçok farklı şekilde kullanıldığını belirtmek gerekiyor. Bu söyleme örnek olarak verilebilecek palamut dolması, palamut balığı ile hazırlanan ancak klasik balık yemeklerinden oldukça farklı olan bir lezzet. Bu lezzeti hazırlamak için palamutun kendi eti yenibahar, ceviz içi, çam fıstığı ve kuş üzümü ile kavruluyor. Ardından bu harç palamutun içine dolduruluyor. Fırında pişirilerek hazır hale getiriliyor. 

Genellikle yanında yeşillik ve limon ile servis edilen ve limon sıkılarak tüketilmesi önerilen palamut dolması daha önce yediğiniz balık yemeklerinden oldukça farklı. Trabzon seyahatiniz esnasında mutlaka denemenizi önereceğimiz palamut dolması, balık sevmeyenlerin bile favorisi olmayı başarıyor!

5.Kuymak

Ünü dünyaya ulaşan kuymak, Trabzon denildiğinde akla gelen lezzetlerden birisi oluyor. Mısır unu, tereyağı ve yöreye özel bir peynir ile hazırlanan kuymak; hem ana hem de ara öğünlerde tercih ediliyor. 

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan fakat yöre halkı tarafından öğle ve akşam yemeklerinde de tercih edilen ve yemek olarak değerlendirilen kuymak, yöresel bir lezzet. Karadeniz’in farklı illerinde muhlama ya da mıhlama isimleri ile de anıldığını görebilirsiniz. Her ilde farklı şekilde yapılıyor olsa da kuymak için en benzersiz deneyimi sizlere Trabzon sunuyor. Yapımı ustalık gerektiren, damaklarda kalacak eşsiz lezzetiyle deneyenleri büyüleyen kuymak; şehrin gastronomik açıdan size katacağı en önemli avantajlardan biri olmayı başarıyor! 

6.Isırgan Çorbası

Trabzon balık yemekleri ile ünlü bir mutfağa sahip olsa da Karadeniz’de yetişen bitkilerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Dolayısıyla Trabzon mutfağının yalnızca balık içerdiğini söylemek eksik bir söylem olacaktır. Bölgede yetişen muhteşem sebze ve bitkilerin yemeklere dahil edildiği mutfak; farklı damak tatlarına başarılı bir şekilde hitap ediyor. 

Karadeniz’de yeşilliğin olduğu hemen her yerde kolaylıkla toplanabilen bir bitki olan ısırgan otu, yemeklerde, salatalarda ve hatta çorbalarda bile kullanılıyor. Mısır unu, tuz, yağ ve taze toplanmış ısırgan otları ile hazırlanan ısırgan çorbası; yöre halkı tarafından sıcak bir başlangıç olarak en çok tercih edilen seçenek oluyor.

7.Pazılı Kaygana

Mısır unu, kuru ve taze nane ve Trabzon mutfağı için vazgeçilmez olan pazının bir araya getirilerek hazırlanan pazılı kaygana; Trabzon mutfağı için oldukça benzersiz bir lezzet. Hem yaz hem de kış aylarında tercih edilen bu lezzetin en sevilen özelliği ise yalnızca doyurucu değil bunun yanı sıra hafif bir lezzet olması. 

Sıcak yaz günlerinde tercih edildiği kadar kış aylarında ara öğün olarak da en çok sevilen seçenek pazılı kaygana oluyor. Yöre halkı tarafından evlerde hazırlanan bu lezzeti denemek için yöresel restoranları veya esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz! 

8.Guliya

Kara lahana ile hazırlanan guliya adlı bu yemek; kara lahananın en sevilen versiyonlarından biri olmayı başarıyor. En önemli özelliği ise içerisinde pek çok farklı sebzeyi aynı anda bulunduruyor olması. Mısır yarması, barbunya, kuru soğan ve havuç gibi pek çok farklı sebze karalahanaya eşlik ediyor.

Yöre halkı tarafından özellikle çocuklara en çok yedirilen, oldukça besleyici bir lezzet olan guliya; hem yaz hem kış aylarında tüketilen bir yemek. Mutlaka denemenizi önerdiğimiz bu lezzeti esnaf lokantalarında bulabilirsiniz. Özellikle sebze yemeklerini seviyorsanız guliya en sevdiğiniz Trabzon yemeklerinden biri olabilir!

9.Karalahana Sarması

Sarma, Türk mutfağına ait oldukça sevilen bir lezzet ve pek çok farklı bölgede yapılıyor. Ancak özellikle Karadeniz bölgesinde yapılan sarmaların klasik sarmalardan daha farklı olduğunu söylemek gerekiyor. Trabzon ve Karadeniz bölgesine ait bir lezzet olan karalahana sarması pancar olarak da bilinen karalahana ile yapılıyor. Satır kıymasından hazırlanan harcın karalahanalara yerleştirilerek sarılması ile hazırlanıyor. Çoğu zaman yoğurt ile servis edilen ve günün her öğünü tüketilebilecek kadar lezzetli olan karalahana sarması, daha önce yediğiniz sarmaları unutmanıza neden olabilir!

10.Hamsili Pilav

Trabzon ve Karadeniz mutfağı denildiğinde akla gelen ilk yemek genellikle hamsili pilav olur. Bu özelliği ile yörenin simgesel lezzetlerinden biri olmayı başarabilen hamsili pilav, hamsi balığını yemekten hoşlananlar tarafından tercih edilen ancak daha önce yediğiniz balık yemeklerinin tamamını unutturacak kadar lezzetli bir deneyim. 

Lezzetli bir iç pilav etrafında tadıyla neredeyse parmakları yedirten hamsilerin sarılması ile hazırlanan hamsili pilav bölgede bulunan her restoranda bulunabilir. Herkesin hoşuna gidecek tada sahip olan bu lezzet genellikle akşam yemeklerinde tercih edilse de günün her saatinde tüketilebilecek kadar seviliyor!

11.Hamsi Tava

Trabzon’un simgelerinden bir diğeri olarak bilinen ve ünü dünyaya yayılmış olan hamsi tava; hamsi balığının en güzel versiyonlarından birisi halinde. Damaklarda kalan tadı ile yiyenlerin bir daha denemek istediği hamsi tava, taze hamsiler ile hazırlanan bir yemek. 

Karadeniz’de tutulan taze hamsiler ilk olarak unlanıyor. Yeterince una bulanan balıklar kızdırılmış yağda kızartılıyor. Balığın kendi lezzetini alabilmek için genellikle bir başka baharat kullanılmıyor, yalnızca tuz ile tatlandırılıyor. Yanında eşsiz bir salata ve genellikle mısır ekmeğiyle servis edilen hamsi tava günün her saati tercih edilebilir. Şehir ve ilçelerde yer alan restoranların neredeyse tamamında bulabileceğiniz bu lezzet, damağınızdan uzun süre silinmeyecek!

12.Hodan Böreği

Ana vatanı Suriye olan hodan bitkisi Trabzon sınırları içerisinde de yetişiyor. Trabzon’un en önemli özelliği ise sınırları içerisinde yetişen her bitkiyi mutfağına dahil etmiş olması! Bu sebeple hodan bitkisi ile pek çok yemekte karşılaşmak mümkün. Kentin en meşhur yemeklerinden biri ise hodan böreği! 

Hem lezzetli hem de hafif olması sebebiyle tercih edilen ve içerisinde bulunan bitkinin verdiği ferahlık sebebiyle dört mevsim boyunca tüketilen bu börek; yöre halkı tarafından en çok hazırlanan börek çeşitlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Önceden açılan böreklik yufkaların üzerine haşlanarak baharat ile zengin hale getirilen hodanlı harç ekleniyor. Fırında pişirilen ve çıtır çıtır bir lezzet olan hodan böreği, pastane ve fırınlarda günün her saati bulabileceğiniz bir lezzet.

13.Hamsi Çorbası

Trabzon mutfağına ait en çok tercih edilen ve en çok kullanılan balık türü hamsi oluyor. Hamsinin pilavını, tavasını, yemeğini ve hatta çorbasını bile Trabzon’da görmek mümkün!

Yöre halkı tarafından yoğun bir ilgi gören ve iç ısıtan bir lezzet olan hamsi çorbası kış aylarının vazgeçilmez başlangıç yemeği olarak değerlendiriliyor. Bu lezzet kılçıklarından ayrılan ve fileto haline getirilen balıkların un ve yumurta ile terbiye edildikten sonra domates sosuyla harmanlanması ile hazırlanıyor. “Lezzet bombası” olarak değerlendirilen ve Trabzon restoranlarının pek çoğunda bulabileceğiniz hamsi çorbası; sıcak ve lezzetli bir başlangıç isteyenlerin tercihi olmayı başarıyor!

14.Pırasa Tavası

Trabzon yöresinde yapılan pek çok farklı yemek olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu özelliğiyle Trabzon mutfağı, farklı yemek ihtiyaçları olan ya da değişik damak tatları olan kişilerin isteklerini başarılı şekilde karşılıyor. Örneğin yemeklerinizde et ve et ürünlerini tüketmeyi sevmiyor ya da vejetaryen beslenme tarzına sahip olduğunuz için buna uygun beslenmeye çalışıyorsanız pırasa tavasını tercih edebilirsiniz!

Mısır unu, yumurta ve pırasanın birleşmesi ile hazırlanan; yalnızca birkaç malzemeyle hazırlanıyor olmasına rağmen lezzeti ile deneyenleri büyüleyen pırasa tavası; Trabzon’un en sevilen yemeklerinden birisi konumunda. Yöre halkı tarafından özellikle kahvaltılarda tercih ediliyor olsa da günün her saatte bu lezzeti denemek için yöresel restoranlara ve esnaf lokantalarına uğrayabilirsiniz. 

15.Kukuca

Kabak ve mısır ile yapılan tatlıları Türkiye’nin farklı bölgelerinde görmeniz düşük bir ihtimal olabilir. Kabak tatlısının Türk mutfağı için önemli bir yere sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Ancak Trabzon’da klasik kabak tatlısı yerine daha farklı bir kabak tatlısı yiyebilirsiniz. 

Kukuca adı verilen ve kabak tatlısının farklı bir versiyonu olarak değerlendirilebilecek bu lezzet dilimlenen balkabaklarını mısırda bekledikten sonra fırına verilmesiyle hazırlanıyor. Fırından çıkarılan ve soğuması beklenmeden üzerine şeker, süt ve tuz karışımı eklenen kukuca, yöre halkı tarafından en çok sevilen lezzetlerden birisi durumunda. Tatlı olarak tüketilen ancak oldukça besleyici olması sebebiyle uzun süre tok kalmanızı sağlayan kukucayı, dört mevsim boyunca yöresel restoranlarda bulabilirsiniz.

16.Laz Helvası

Kendine ait tatlıları ile de dikkat çekmeyi başarabilen bir mutfak olan Trabzon mutfağı; tatlı ihtiyacını başarılı şekilde karşılayacak lezzetlere sahip. Bu lezzetlerin başında ise Laz helvası adı verilen ve irmik ile yapılan tatlı geliyor. İrmik, tereyağı ve vanilya gibi malzemeler ile hazırlanan; malzeme listesi kısa olmasına rağmen benzersiz bir lezzet olan bu tatlı tarçın ya da sade dondurma ile servis ediliyor.

Laz helvası yöre halkı tarafından evlerde en çok hazırlanan tatlılardan biri olması sebebiyle de dikkat çekiyor. Hem yaz hem kış aylarında tüketilen bu lezzeti yöresel yemekler hazırlayan restoranlarda bulabilirsiniz. Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra hafif bir tatlı olması sebebiyle diyet listelerine de uygunluk sağlayabilir! 

17.Hamsiköy Sütlacı

Yalnızca ana yemekleri ya da ara sıcakları ile değil tatlılarıyla da dikkat çekmeye başaran bir mutfağa sahip Trabzon’da Gezilecek Yerler listelerinin başında Hamsiköy geliyor. Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı bir mahalle olan Hamsiköy, güzelliği ile filmlerden çıkmış bir yeri andırıyor. Görenlerin uzun süre unutamayacağı kadar güzel bir lokasyon olan Hamsiköy’ün en önemli eseri ise Hamsiköy sütlacı! 

Sütlaç, Türkiye’nin birçok farklı yerinde hazırlanan ve pek çok yöreye ait olduğu düşünülen bir tatlı olsa da Türkiye’nin en lezzetli sütlaçları Hamsiköy’de hazırlanıyor. Hamsiköy sütlacı, yoğun kıvamı ve ağızda bıraktığı hoş lezzet sayesinde hafif tatlı isteyenlere hitap ediyor.

18.Laz Böreği

Karadeniz’in simgelerinden biri olarak bilinen Laz böreği; bugüne dek yediğiniz böreklerin tamamını sizlere unutturmaya aday. Börek olarak anılsa da tatlı olarak tüketilen, incecik açılan baklava yufkaların arasına önceden hazırlanan koyu kıvamlı muhallebinin eklenmesi ile yapılan Laz böreği fırında pişiriliyor. Çıtır çıtır, muhteşem bir lezzet olan Laz böreği tercihe göre şerbetli ya da pudra şekeri ile servis edilebilir. Bu lezzeti yöresel restoranlarda ya da tatlı dükkanlarında bulabilirsiniz. Laz böreği genellikle yanında çay ya da kahve gibi sıcak bir içecek ile tüketiliyor. Tatlı yapısı sayesinde özellikle ara öğünlerde atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz.