Ücretsiz Office Alternatifi: LibreOffice Nedir?

Microsoft’un yıllardır piyasaya hakim olan Office (Office 365) platformunu herkes hayatında en az bir kez kullanmıştır. Günümüzde birçok alternatif uygulama bulunsa da bunların hepsi kullanışlı değil. LibreOffice ise en çok sevilen ofis paketlerinden biri. Hem de ücretsiz.

Özelleştirilebilir bir uygulama paketi olan LibreOffice, sunduklarıyla Microsoft Office’e harika bir alternatif. Resmi olarak ücretli satılan Office uygulamalarının sunduğu neredeyse her şeyi ücretsiz olarak yapabiliyor. Word, Excel ve PowerPoint dahil olmak üzere hepsinin bir alternatifi var.

LibreOffice Nedir?

LibreOffice, tek bir indirme ile birçok farklı dosya türüyle çalışmak üzere tasarlanmış, The Document Foundation’ın belge odaklı araçlarından oluşan bir paket. LibreOffice paketini ücretsiz Office paketi olarak düşünebilirsiniz.

Örneğin Word yerine “Writer” adında bir uygulama var. Temel olarak Word’ün yapabildiği her şeyi yapabiliyor Writer. Sadece yazı aracından misal verdik lakin Excel ve PowerPoint gibi popüler araçların da alternatiflerini içinde barındırıyor.

LibreOffice, Microsoft Word (.doc, .docx), Excel (.xls, .xlsx), PowerPoint (.ppt, .pptx) ve Publisher gibi çok çeşitli belge formatlarıyla uyumlu. Ayrıca modern ve açık bir standart olan Açık Belge Formatı (ODF) yerel desteğiyle farklı ayrıcalıklar da sunuyor. LibreOffice ile verileriniz ve içeriğiniz üzerinde maksimum kontrole sahip olursunuz ve çalışmanızı PDF dahil olmak üzere birçok farklı formatta dışa aktarabilirsiniz.

Özetle Office ile yaptığınız gibi makale yazabilir, elektronik tablolar oluşturabilir, sunumlarını düzenleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ofis araçları on yıllık bir çalışma sonucunda geliştirildi, sürekli güncelleme de yayınlanıyor. LibreOffice, güncelliğini korumak ve yeni alanlara açılmak için en son platformlara ve güvenlik gereksinimlerine ayak uydurmayı başardı.

The Document Foundation’ın Windows, Mac, Linux ve Unix üzerinde çalışan uygulama paketi ilk olarak 2010 yılında OpenOffice’tan türetildi. En iyi yanı açık kaynaklı olması. Kullanıcılar yeni eklentiler ve çözümler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Platform topluluğuna katılım oldukça yüksek, yani gelişim konusunda bir endişe yok.

Uygulamaların (Word alternatifi Writer gibi) arayüzü Microsoft Office uygulamalarına çok benzer. Geçmişte Office’i kullandıysanız LibreOffice seçeneklerine alışmanız çok kolay olacak.Diğer yandan, arayüz ve yetenekler daha derine inmek isteyenler için daha çok yönlü olacak şekilde tasarlanmış.

Programları kullanmak için internet bağlantısına ihtiyacınız yok. Ancak dosyaları Dropbox gibi bir bulut depolama alanında depolamak istiyorsanız haliyle bağlantı şart.

Tamamen Ücretsiz

Söylediğimiz gibi, tamamen açık kaynaklı, ücretsiz ve tüm uyumlu cihazlar için ücretsiz olarak indirilebilir. Bir hesap oluşturmanıza veya herhangi bir şey için kaydolmanıza da gerek yok.

Bununla birlikte The Document Foundation, iş amaçlı kullanım için kurumsal düzeyde destek, araçlar ve sertifika sunmak üzere ortaklarla birlikte çalışılıyor. Ücretsler ise çözüme bağı olarak değişmekte.

LibreOffice Nasıl İndirilir?

LibreOffice’i aşağıdaki bağlantıyı kullanarak indirebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi Microsoft Office araçlarının kendine özgü dosya uzantıları var. Kurulum aşamasındaki seçeneklerle LibreOffice’i varsayılan Office uygulaması olarak tanımlayabilirsiniz. Böylelikle Microsoft Office uzantılı dosyalar doğrudan LibreOffice ile açılacak.

Hangi Belgeler ve Dosya Türleriyle Çalışabilirim?

Word’ün karşılığı Writer, elektronik tablolar için kullanılan Excel’in karşılığı Calc, sunum için tasarlanan PowerPoint’in karşılığı Impress adını taşıyor. Bunun yanında çizim için Draw, veritabanı için Base ve denklemler için Math gibi yazılımlar mevcut:

  • Writer: Yazılı belgeler oluşturmak için güçlü bir alternatif.
  • Calc: Verileri analiz etmek ve istatistikleri hesaplamak için elektronik tablo uygulaması.
  • Impress: Animasyon ve efektler içeren sunum aracı.
  • Draw: Vektör grafikleri ve diyagramlar oluşturmak için şans verilebilecek uygulama.
  • Base: Veritabanları oluşturmak ve yönetmek için hazırlanan veritabanı yönetim uygulaması.
  • Math: Kullanıcıların matematik denklemleri oluşturmasını sağlayan formül düzenleyici.

Sunulan uygulamalar birlikte çok çeşitli dosya formatlarını kapsayabilir ve sahip olduğunuz dosyaların çoğuyla çalışabilir. Buna Word’deki .doc ve .docx dosyalarının yanı sıra Excel, PowerPoint ve Publisher’daki uyumlu dosyalar da dahil. LibreOffice ayrıca işiniz bittiğinde çalışmalarınızı diğer programlara kolayca aktarmak için tasarlanmış ODF (Açık Belge Biçimi) konusunda da başarılı.

Kullanımı Kolay

Bahsettiğimiz gibi, Office paketine aşina olanlar kullanmakta hiçbir zorluk çekmeyecektir. Arayüzler sezgisel olacak ve hızlı bir öğrenme sürecini teşvik edecek şekilde tasarlanmış.

Özellikle Writer ve Calc, Microsoft’taki muadillerine benzer. Arayüz üzerinde özelleştirmeler yapmak da mümkün.

Hangi Platformlarla Uyumlu?

LibreOffice özellikle Linux platformları için uygun ve Linux dağıtımlarının ortak bir özelliği olsa da, neredeyse tüm işletim sistemleriyle uyumlu çalışıyor. Windows, macOS, Android, iOS ve Chrome OS dahil olmak üzere. Bazı sürümler Collabora aracılığıyla çalışıyor ve diğerleri doğrudan LibreOffice web sitesinden veya ilgili uygulama mağazalarından indirilebiliyor.

Özelleştirmeler

LibreOffice’in açık kaynak yapısı birçok farklı kişiselleştirme türüne izin veriyor ve topluluğun yıllarca yaptığı çalışmalar size birçok seçenek sunmakta. Geliştirici tarafından onaylanan eklentiler doğrudan indirilebiliyor.

Bunlar arasında yükseltilmiş yazım denetimi, yeni renk paletleri, sözlükler, şablonlar ve belirli iş türlerini kolaylaştırmak için çeşitli araçlar yer alıyor. Başka yerlerde sunulan şablonları ve eklentileri de deneyebilirsiniz, ancak doğru çözümü bulmak biraz uğraştırıcı olabilir.

Hiçbir eklenti indirmeseniz bile Tercihler, Görünüm ve Biçim bölümlerinde bazı özelleştirmeler yapabilir, görünümü ve bazı işlevleri değiştirebilirsiniz. Araçların yerini değiştirebilir, araç ekleyebilir veya kaldırabilir, simgelerin nasıl görüneceğini değiştirebilir, çok çeşitli temalar arasından seçim yapabilir veya tam olarak istediğiniz görünümü elde etmek için belirli renkleri düzenleyebilirsiniz. Özelleştirmeyi ciddiye alıyorsanız araştırmanız gereken çok şey var.

OpenOffice’e ne oldu?

OpenOffice, diğer adıyla OpenOffice.org, LibreOffice’e dönüşen açık kaynaklı projenin önceki bir sürümüydü. Yeni sürüm daha eksiksiz, kullanıcı dostu ve yıllarca geliştirilebilecek şekilde tasarlandı.

Sürekli Güncelleniyor

LibreOffice uyumluluk, güvenlik ve yeni özelliklerin geliştirilmesi için her altı ayda bir güncelleme almaya devam ediyor. Bu kelimeleri yazdığımız sıralarda sürüm 24.8 kullanımdaydı, sürekli yeni güncellemeler gelmeye devam ediyor.

Özet

Sonuç olarak LibreOffice’in hçbir maliyeti yoktur ve Microsoft 365’e rakip olabilecek özelliklere sahip. Düzenli olarak yeni özellikler, güncellemeler ve tasarım revizyonları aldığı için de bir hayli rekabetçi.

Ortak çalışma söz konusu olduğunda Microsoft 365 daha iyi. LibreOffice’te çok fazla çevrimiçi işbirliği özelliği yok. Birden fazla kullanıcı paylaşılan dosyaları düzenleyebiliyor, ancak aynı anda yalnızca bir kullanıcı düzenleme yapabiliyor.

Microsoft 365 (Office) ise aynı anda dosya paylaşmanıza, ortak yazarlık yapmanıza ve içerik düzenlemenize olanak tanıyor. Sizi ilgilendiren işlerle ilgili ekip etkinliği hakkında size bilgi veriyor.