Eylül 19, 2024

Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Urfa, Türkiye’nin gastronomik açıdan zengin şehirleri listesinin başında yer alıyor. Bugüne dek ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerini mutfağında da taşıyan Urfa, her damak tadına hitap edebilecek eşsiz seçenekleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. 

Türkiye’nin en çeşitli ve ilginç mutfak kültürlerinden biri olan Urfa mutfağı şehre özgü birçok lezzete ev sahipliği yapıyor. Yalnızca mutfağı bile şehrin ziyaret edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Kendine ait kültürü, farklı baharatları bir arada kullanması, bir başka yerde denemenin mümkün olmadığı yemekleri ile Urfa lezzetleri kesinlikle denenmeye değer. Yılın dört mevsimi ziyaretçilerini ağırlayan Urfa, ana yemeklerinden mezelerine  çorbalarından tatlılarına oldukça geniş bir listeye sahip. Urfa’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler şu şekilde listelenebilir:

Urfa’nın Meşhur Yemekleri

  1. Lahmacun
  2. Urfa Kebabı
  3. Üzlemeli Pilav
  4. Patlıcan Kebabı
  5. Aya Köftesi  
  6. Mahluta Çorbası
  7. Etsiz Çiğ Köfte 
  8. Ağzı Açık
  9. Patlıcan Söğürtme
  10. Şabut Balığı

Denemenizi önerdiğimiz lezzetler elbette bunlarla sınırlı değil. Urfa’nın meşhur yemekleri listesinin oldukça uzun olduğunu söylemekte fayda var. Farklı damak tatlarını bir araya getirmeyi başaran ve farklı zevklere başarılı şekilde hitap eden mutfağı ile Urfa, Türkiye’de yapılacak gastronomik lezzetlerin en sevilen adreslerinden biri oluyor. Şehrin merkezinde ve ilçelerde bulunan çok sayıda restoran, yöresel yemekler hazırlayan dükkan ve esnaf lokantası var. Bu işletmeler yöresel lezzetleri denemeniz konusunda sizlere benzersiz fırsatlar sunuyor. 

1.Lahmacun

Urfa lezzetleri denildiğinde akla ilk gelen fakat yalnızca Urfa için olmamakla birlikte tüm Türkiye ve dünya için önemli bir lezzet haline gelebilmeyi başarmış lahmacun, yurt dışında Türk usulü pizza olarak adlandırılıyor. Herkes tarafından sevilen bir lezzet olmayı başaran lahmacunun ana vatanı ise Urfa olarak biliniyor.

Taş fırında hazırlanan ve klasik lahmacunlardan daha çıtır bir lezzet olan Urfa lahmacunu, Urfa’da Gezilecek Yerler listesinde bulunan ilçelerin neredeyse tamamında hazırlanan bir lezzet. İçerisinde bol miktarda kıyma, maydanoz ve yöreye özgü baharatlar bulunuyor.

2.Urfa Kebabı

Kebap Türkiye’nin her yöresinde farklı şekillerde hazırlanan bir et yemeği olsa da kebap denildiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri Urfa. Urfa’ya özel olarak hazırlanan ve hayat boyu unutamayacağınız bir lezzet olan Urfa kebabı ise hem yöre halkı hem de ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

Yöre halkı bu lezzeti çoğunlukla akşam yemeklerinde tercih ediyor. Fakat öğle saatlerinde de yiyebileceğinizi ancak çok doyurucu bir alternatif olduğunu dile getirmekte fayda var. Eğer gün içerisinde öğünlerinizden birini Urfa kebabı ile yaparsanız akşam yemeğine ihtiyaç duymayabilirsiniz.

Urfa kebabı denemek için şehrin her yerinde bulabileceğiniz kebapçıları tercih edebilirsiniz. Son derece lezzetli olan Urfa kebabı genellikle yanında ayran ile tüketiliyor.  

3.Üzlemeli Pilav

Üzlemeli pilav olarak adlandırılan bu lezzeti Urfa dışında bir lokasyonda duymamış olabilirsiniz. Kuş üzümü, kuşbaşı et ve nohut ile hazırlanan ve klasik pilavlardan oldukça farklı olan bu lezzet, malzemelerin tamamının et suyunda pişirilmesi ile hazırlanıyor. Fakat bu noktada çok önemli bir malzeme işin içine giriyor: pekmez! 

Kuşbaşı et, nohut ve pirinç gibi malzemelerin pekmez ile buluşması pek çok kişi için oldukça olağandışı ve yenilikçi bir fikir. Çok farklı bir tada sahip bu lezzeti Urfa ziyaretiniz sırasında mutlaka denemelisiniz. Şehir merkezinde yer alan esnaf lokantaları üzlemeli pilav denemek için oldukça ideal.

4.Patlıcan Kebabı

Yöre halkı tarafından balcan kebabı olarak da adlandırılan patlıcan kebabı Urfa’ya özgü yöresel lezzetlerden bir diğeri. Şişe geçirilen patlıcan ve köfteler ile hazırlanan patlıcan kebabının yapımı için kuzu eti kullanılıyor. 

Yanında yeşil biber ve soğan ile servis edilen ve şehrin birçok noktasında yer alan restoranlarda bulabileceğiniz bir lezzet olan patlıcan kebabı genellikle akşam yemeklerinde tüketiliyor. Doyurucu özelliği sayesinde gün içinde de tüketebilirsiniz.

5.Aya Köftesi

Yöre halkı tarafından en sevilen atıştırmalıklardan biri olan aya köftesi öğle yemeklerinde çay ya da kahve yanında veya günün herhangi bir saatinde bir şeyler atıştırmak istediklerinde en sevilen seçeneklerden biri oluyor. Dövülmüş kara et ile hazırlanan, sıradan atıştırmalıklardan oldukça farklı olan aya köftesi içerisinde kullanılan baharatlar ile köfte hafif acı bir tada sahip oluyor. Urfa’da tüm yemeklerde sıklıkla tercih edilen et atıştırmalık kategorisinde de çokça tercih ediliyor. 

Yöresel yemekler hazırlayan dükkanların büyük bir çoğunluğunda bulabileceğiniz bu lezzeti denemek için paketli olarak da servis alabilirsiniz. Aya köftesi her damak tadına kolaylıkla uyum sağlamasa da deneyenlerin büyük bir çoğunluğu tarafından oldukça seviliyor. 

6.Mahluta Çorbası

Urfa mutfağı ana yemeklerinin yanında çorba gibi iç ısıtan lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Urfa’nın en sevilen çorbalarından biri olan mahluta çorbası ise yöre halkı tarafından özellikle soğuk kış günlerinde iç ısıtacak bir alternatif olması sebebiyle yoğun bir ilgi görüyor. 

Mersin, Hatay ve Adana gibi illerde de mahluta çorbası ile karşılaşmak muhtemel olsa da Urfa usulü hazırlanan çorbanın içerisinde yer alan baharatlar muhteşem bir lezzet haline gelmesini sağlıyor. Besleyici bir alternatif olması sebebiyle de yoğun bir ilgi gören mahluta çorbası içerisinde bulunan bol miktarda kimyon ile sindirim konusunda da büyük bir rahatlık sunuyor.

7.Etsiz Çiğ Köfte

Ünü yalnızca Türkiye’yi değil dünyayı saran çiğ köftenin ana vatanı Urfa. Dolayısıyla Urfa’ya kadar gelip çiğ köfte yemeden dönmek hatalı bir karar olabilir!

Çiğ köftenin orijinali etli olsa da yöre halkı herkes tarafından tüketilebilir olması için çiğ köfteyi genellikle etsiz şekilde hazırlıyor. Urfa usulü etsiz çiğ köfte bölgeye özel baharatlar ile hazırlanıyor. Bu sebeple Urfa usulü hazırlanan çiğ köfte farklı bir deneyim sunuyor.

Etsiz çiğ köfte Urfa’da net bir tarifle hazırlanmıyor. Bölgede etsiz çiğ köfte hazırlayan ustaların neredeyse hiçbiri tarife ya da reçeteye bakmıyor. Malzemeleri göz kararı olarak ekliyorlar. Dolayısıyla her ustanın elinden çıkan çiğ köfte benzersiz bir lezzete sahip oluyor.

Günün her öğünü tüketebileceğiniz bu lezzeti şehrin her yerinde deneme şansı yakalayabilirsiniz. Yöre halkı tarafından da yoğun bir ilgi gören bu lezzet marulla ya da dürüm olarak servis ediliyor. 

8.Ağzı Açık

Ağzı açık adı verilen bu lezzeti daha önce başka bir yörenin mutfağında görmüş olmanız muhtemel. Bir hamur işi lezzeti olan ağzı açık, Urfa’da elle açılan hamurun içerisinde kıymalı harcın yerleştirilmesi ile hazırlanıyor. Diğer yörelerden en önemli farkı ise harcında kullanılan baharatlar.

Farklı baharatları bir araya getirerek hazırlanan harç oldukça lezzetli bir hamur işi ortaya koyuyor. Ağzı açık tuzlu bir hamurla hazırlanıyor.  Ustaların elinden çıktığı belli olan ağzı açık adlı bu lezzeti günün her saati yiyebilirsiniz. Yöre halkının zengin akşam yemeklerinde ara sıcak olarak ikram ettikleri ağzı açık, kahvaltı öğününde de yoğun bir ilgi görüyor.

9.Patlıcan Söğürtme

Urfa denilince akla gelen pek çok lezzet olduğunu söylemek gerekiyor. Bugüne dek ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden izler taşıyan ve mutfağı da buna bağlı olarak çok kültürlü şekilde oluşan Urfa, Türkiye’de gastronomik bir seyahat gerçekleştirmek isteyen pek çok kişinin tercihi olmayı başarıyor.

Urfa seyahatiniz esnasında farklı damak tatlarına uygun olacak birçok lezzeti deneme şansı yakalayabilirsiniz. Kendine ait çok sayıda özelliği ve buna bağlı olarak yemeklerine kattığı lezzetler ile dikkat çekici bir mutfağa sahip olan Urfa’da, her lezzet ve her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün.

Patlıcan söğürtme adı verilen bu lezzeti Urfa’nın haricinde Antep’te de görmüş olabilirsiniz. Közlenmiş patlıcan, biber, domates, soğan, sarımsak ve baharatlar ile hazırlanan bu lezzetin en önemli özelliği ise vejetaryen ya da vegan beslenme tarzına sahip olanlar için de uygun olması. 

Genellikle et yemekleri bulunduran bir mutfağa sahip olan Urfa’da daha hafif bir seçenekten yana tercih yapmak istiyorsanız patlıcan söğürtmeyi mutlaka denemelisiniz. Yöre halkı tarafından hafif bir seçenek olması sebebiyle genellikle yaz aylarında tercih edilen bu lezzet, yöresel restoranlarda hem yaz hem kış aylarında hazırlanıyor ve tüketiliyor. Siz de ilçede ya da şehir merkezinde yer alan esnaf lokantalarında veya yöresel restoranlarda patlıcan söğürtme adı verilen bu lezzeti deneme şansı yakalayabilirsiniz.

10.Şabut Balığı

Urfa denildiğinde akla ilk olarak et yemekleri geliyor olsa da yemekte tercihiniz etten yana değilse balık yemeklerini de tercih edebilirsiniz. Şabut balığının en önemli özelliği yalnızca Fırat ve Dicle Nehirlerinden çıkıyor olması. Bu sebeple Urfa seyahatiniz esnasında şabut balığı yemeğini mutlaka denemenizi öneriyoruz. 

Çok pullu ve çok yağlı bir balık olan şabut balığı fırınlama veya ızgara yöntemiyle pişiriliyor. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek olan şabut balığı, genellikle kebap restoranlarında bulunan bir seçenek oluyor.

11.İçli Köfte

Türkiye’nin lezzetleri denildiğinde içli köftenin ilk sıralarda yer aldığını söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Her yörede yapılan ve farklı şekillerde hazırlanan bu lezzet milli lezzetlerimiz arasında en çok sevilenlerden biri. İçli köfte denemek için en doğru yerlerin başında ise elbette Urfa geliyor. 

Urfa usulü içli köftenin diğer yörelerde hazırlanan versiyonlarından en önemli farkı içerisinde Şam fıstığı bulunduruyor olması. Harca aromatik ve farklı bir tat katan Şam fıstığı Urfa usulü içli köftenin benzersiz bir deneyim olmasını sağlıyor. 

Şehirde yer alan restoranların neredeyse tamamında içli köfte bulabilirsiniz. Günün her öğünü tüketilen ve yöre halkı tarafından da yoğun bir ilgi gören bu lezzet, genellikle yanında bir dilim limon ile servis ediliyor. Fiyat aralığı ise denediğiniz yere göre değişebiliyor. 

12.Ciğer Şiş

Ciğer şiş ya da ciğer kebabı olarak adlandırılan ve şehrin yöresel lezzetlerinden biri olan bu lezzet günün her saati tüketilecek kadar seviliyor. Urfa’ya özgü ciğer şiş ciğerlerin küçük küçük doğranması ve şişlere geçirilmesiyle hazırlanıyor. 

Nane, kimyon, taze soğan ile daha da lezzetli hale getirilen ciğer şiş hem şehir merkezinde hem de ilçelerde yer alan kebap salonlarında bulabileceğiniz yöresel bir lezzet. Özellikle akşam yemeklerinde tercih edilse de yöre halkı tarafından günün her öğünü yoğun ilgi görüyor.

13.Borani

Yapılış şekli ve buna bağlı olarak değişkenlik gösteren tadı ile her yörede farklı bir borani yemek mümkün olsa da Urfa usulü boraninin Urfa seyahatiniz esnasında başrollerden biri olacağını söylemek gerekiyor. Genellikle pazı otu ile hazırlanan borani, şehir merkezinde yer alan esnaf lokantalarında en sevilen lezzetler arasında yer alıyor. 

İçerisinde börülce, nohut ve tereyağı gibi malzemeler bulunan borani yöresel lezzetlerin başında yer alıyor. Yöresel olarak hazırlanan doğal tereyağı ile muhteşem bir dokunuş yapılan bu lezzetin farklı damak tatlarına başarılı şekilde hitap ettiğini söylemek gerekiyor.

14.Yuvalak

Yuvalak ya da yuvalak köftesi olarak anılan bu lezzet Urfa’da kara et yani kuzu eti ile hazırlanan lezzetlerden bir diğeri. Yuvalak köftesinin en önemli özelliği ise hazırlamak için çok büyük bir çaba ve ustalık gerektiriyor olması.

Yuvalak köftesi için içerisinde yağ ve sinir bulundurmayan kuzu eti kullanılıyor. Şehrin birçok restoranında deneme şansı yakalayacağınız bu lezzet ana yemek olarak tercih ediliyor. Yuvalak köftesi ismi ile anılan bu lezzetin en önemli özelliği ise Urfa haricinde, bir başka yörede deneme şansınızın çok düşük olması olduğunu söylemek gerekiyor.

15.Külünçe

Yöresel tatlılardan biri olan külünce hem tatlı hem tuzlu olarak hazırlanabilen bir lezzet olması sebebiyle sevilen bir alternatif oluyor. Kurabiye çeşidi olarak da adlandırılabilecek olan ve hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif olması sebebiyle ilgi gören külünçe, yöre halkı tarafından evlerde oldukça sık şekilde hazırlanıyor.

Külünçe adı verilen bu lezzeti pastanelerden bulabilirsiniz. Paketli olarak da satılan ve uzun süre bayatlamadan duran külünce, pratik bir şekilde hazırlanıyor olması sebebiyle de yoğun bir ilgi görüyor.

16.Zingil Tatlısı

Mayalı ya da mayasız hamur ile hazırlanan ve Şanlıurfa yöresine ait bir lezzet olan zingil tatlısı, görüntüsü ile lokma tatlısına benzerlik gösterse de kendine ait farklı özellikleri olduğunu söylemek gerekiyor. Tuzlu bir hamurun kızgın yağda pişirilmesi ve ardından üzerine özel bir şerbet eklenerek hazırlanması ile tüketime hazır hale getirilen bu tatlı tercihe göre kaymak ile servis edilebilir.

İlçelerde ve merkezde bulunan pastane ve tatlıcıların neredeyse tamamında bulabileceğiniz zingil tatlısı, yöre halkı tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. 4 mevsim boyunca tüketilen bu tatlının çay ve kahve yanında en çok sevilen seçenek olduğunu söylemek mümkün. 

17.Şıllık Tatlısı

Halk arasında şilke ya da şillik tatlısı olarak da adlandırılan bu tatlı, tamamen yöreye özgü bir lezzet olması sebebiyle dikkat çekiyor. Krep hamuru ile hazırlanan ve sanılanın aksine oldukça kolay bir şekilde hazırlanan şıllık tatlısı, un ve süt gibi malzemeleri içerisinde bulunduruyor. 

Krep gibi pişirilen hamurun içine tereyağı ve pekmez ile hazırlanan şerbet sürülüyor. Tadını bu şerbetten alan şıllık tatlısı, genellikle üzerinde fıstık ya da ceviz ile servis ediliyor. Tadına doyum olmayan bir lezzet olması sebebiyle yoğun bir ilgi gören şıllık tatlısı Urfa’da mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri! 

18.Burma Kadayıf

Burma kadayıf adı verilen bu lezzeti farklı yörelerde görmüş olmanız muhtemel olsa da Urfa usulü hazırlanan tatlı hayat boyu damağınızdan silinmeyecek bir lezzete sahip! İçinde bol miktarda ceviz bulunan ve fırında kızartılarak hazırlanan burma kadayıf; fırında pişirildikten sonra özel şerbeti ile çok daha lezzetli hale getiriliyor. Üzerinde kaymak ya da dondurma ile servis edilebilen burma kadayıf yöre halkı tarafından 4 mevsim boyunca tüketilen lezzetlerden biri. Özellikle Ramazan ayında çok daha popüler hale geldiğini söylemek gerekiyor.

19.Hırtlek (Burma) Tatlısı

Urfa’da hırtlek gırtlağa verilen isimlerden biri. Tatlı gırtlağın boğumlu şekline benzediği için bu isim verilmiş olabilir. Yumurta, yoğurt, sade yağ ve undan hazırlanan hamuru yufka inceliğinde hazırlanarak içine ceviz serpilir. Oklavayla şekillendirilen hamur büzülerek boğumlu hale getirilir. Şerbetle servis edilen tatlı baklavaya benzeyen bir tada sahiptir.