USB aygıtı tanınmadı bildirimi Windows işletim sisteminde karşımıza çıkan sistem bildirimlerinden yalnızca bir tanesidir. Windows, dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi konumundadır. Özellikle Windows XP ve sonrasında popülerliği iyice artan Windows, kullanıcılara genellikle sorunsuz bir deneyim sunmaktadır. Ancak tüm güncelleme ve önlemlere rağmen zaman zaman belirli sistemsel hatalar karşımıza çıkabiliyor. USB aygıtı tanınmadı hatası bu sistemsel hatalardan yalnızca bir tanesidir.
USB aygıtı tanınmadı hatası, bilgisayarımızın USB portlarından bir tanesine USB belleğimizi yerleştirdikten sonra karşımıza çıkar. Elbette aynı hata, aynı portlarla eriştiğimiz hard disk, yazıcı gibi aygıtların bağlanmasıyla da karşımıza çıkabilmektedir. USB aygıtı tanınmadı hatası sebepleri oldukça fazla olan bir hatadır. Bu nedenle kullanıcıların canını hayli sıkabilen bu hata, birden fazla yolla çözülmektedir. Bu yazımızda “USB aygıtı tanınmadı” hatasının ne olduğunu, sebeplerini ve çözümlerini inceleyeceğiz.
USB Aygıtı Tanınmadı Hatası Nedir?
Windows, donanımsal ya da yazılım kaynaklı sebeplerle kullanıcıların önüne birçok hata çıkarabilmektedir. Bu hatalar kimi zaman kullanıcı kaynaklı olsa da Microsoft yaptığı güncellemelerle buna kendisi de sebep olabilmektedir. Kullanıcılar zaman zaman bilgisayarlarında hiçbir değişiklik yapmadan, kendiliğinden beliren hatalarla karşı karşıya kalıyorlar. USB aygıtı tanınmadı hatası da bu hatalardan biridir.
USB portları, günümüzde Bluetooth teknolojisinin gelişmesiyle geçmiş yıllarda olduğu kadar günümüzde kullanılmamaya başlanmıştır. Eskiden USB portlarını kullanarak eriştiğimiz mouse, yazıcı, kulaklık ve klavye gibi donanımlara kablosuz olarak erişebiliyoruz. Yine de zaman zaman USB portlarını kullanmamız gerekmektedir. Bu noktada Windows karşımıza USB aygıtı tanınmadı hatası nedir hatasını çıkarabilmektedir.
Kullanıcılar USB belleklerini porta yerleştirdiklerinde bahsi geçen hatayla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu hata Windows tarafından, bir kutucuk içerisinde veya bildirim çubuğunda bir baloncukla kullanıcıya iletilmektedir. Bu noktada kullanıcılar USB ile erişmek istedikleri cihaza erişebilmek için bu hatanın çözümünü aramaktadırlar.
USB Aygıtı Tanınmadı Hatası Neden Olur?
Windows, MacOS’e kıyasla kullanıcılarının karşısına daha fazla hatayla çıkabiliyor. Teknoloji kullanıcıları, kimi zaman bu hataların kaynağını dahi anlayamıyor. Kullanıcıların karşılaştıkları oldukları hatalar genellikle bilgisayarın yazılım-donanım ağının zarar görmesinden kaynaklanıyor. USB aygıtı tanınmadı hatası da bu doğrultuda aşağıdaki sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir:
- Hata veren bilgisayarın anakartında donanımsal bir arıza meydana gelmiş olabilmektedir. Anakart, bilgisayarların gerekli tüm donanımına ev sahipliği yapan parçadır. Anakartın kendisi hasar almış olabileceği gibi anakartta bulunan parçalardan biri de arızalanmış olabilir.
- Bilgisayarın sürücüleri ve işletim sistemi sürümü çok eski olabilmektedir. Sürücüler, bilgisayarların donanımlarının etkin bir şekilde çalışması için gereken yazılımlardır. Sürücülerin sürekli olarak güncellenmesi gerekmektedir. Gerekli güncellemeler yapıldığında donanım-yazılım uyumsuzlukları meydana gelmektedir. Aynı şekilde eğer işletim sistemi eski bir sürümse, güncellenmesi gerekmektedir.
- Erişilmeye çalışılan aygıtın USB bağlantısı bozulmuş veya yıpranmış olabilir. USB kabloları ve bağlantı noktaları hayli hassas mimariye sahip ürünlerdir. Bundan dolayı bu ürünlerin bağlantı noktalarına hasar vermemek için oldukça dikkatli olmak gerekmektedir.
Belirtmek gerekir ki, yukarıda bahsettiğimiz sebepler ancak potansiyel sebeplerdir. Windows bilgisayarlarda zaman zaman açıklanamayan hatalar meydana gelebilmektedir. Yukarıdaki sebeplerden herhangi birisi, bu hatayı almanıza neden olan sebep olmayabilir. Bu noktada sorunun tek çözüm yöntemi, bilgisayarınıza temiz bir işletim sistemi kurmak yani format atmaktır.
USB Aygıtı Tanınmadı Hatası Nasıl Çözülür?
USB aygıtı tanınmadı hatasının sebepleri net olmayabilmektedir. Çünkü hem donanım hem de yazılım kaynaklı durumlar, USB aygıtı tanınmadı hatasının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bu hatayı ortadan kaldırabilmek için ilk olarak hataya sebep olan durumu tespit etmek gerekiyor. Böylece gerekli çözüm yöntemini uygulayarak USB aygıtı tanınmadı hatasını kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Bunun yanı sıra hatanın kaynağını doğrudan tespit edememe ihtimaliniz de mevcut. Bu nedenle, hatanın çözümü için birden çok yol denemek zorunda kalabilirsiniz. Yazımızın bu kısmında, hatanın çözümüyle sonuçlanabilecek olası çözümlerden bahsedeceğiz.
Çözüm 1: Windows Güncelleştirmelerini Yapın
Microsoft, özellikle Windows 7 ve sonrasında donanımların yazılım kontrolünü işletim sisteminin kendisinin denetleyebileceği bir sistem geliştirdi. Böylelikle eskide bir CD veya USB bellek aracılığıyla kurduğumuz sürücüleri, günümüzde bilgisayarlara kurmak daha kolay hâle geldi. Bunun yanı sıra Microsoft’un geliştirmiş olduğu güncelleme ağı sayesinde işletim sistemini güncellemek de oldukça kolaydır.
Eğer USB aygıtı tanınmadı hatası ile çok fazla karşılaşıyorsanız bu durumda ilk olarak işletim sistemi güncellemelerini kontrol etmelisiniz. Mevcut işletim sisteminiz için bir güncelleme yayınlandıysa bu güncellemeyi bilgisayarınıza indirerek sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.
Çözüm 2: Anakart Yonga Seti Sürücülerinin Güncellenmesi
Anakart, bilgisayarın neredeyse tüm donanımlarına ev sahipliği yapmaktadır. En çok bilinen RAM ve ekran kartı gibi bileşenlerin yanı sıra Wi-Fi adaptörleri başta olmak üzere birçok donanım anakart üzerinde yer almaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda anakartta yer alan donanımların yazılımlarının güncel olması gerekmektedir.
Çünkü bilgisayarlarımızın donanımları, sürücüler aracılığıyla işletilmektedir. Eğer sürücülerimiz eskiyse veya iyi çalışmıyorsa, donanımlarımızdan tam performans alamama sorunu doğmaktadır. Bu sebeple tüm sürücülerin güncel tutulması, sağlıklı bir bilgisayar deneyimi için gereklidir. Sürücülerin güncellenmesi manuel olarak yapılabileceği gibi bu işlemleri kolaylaştıran driver güncelleme yazılımları da mevcuttur.
Çözüm 3: USB Denetleyicilerinin Yeniden Yüklenmesi
USB sürücüleri, USB portlarının kullanılmasını sağlamaktadır. Bu sürücüler için de güncellemeler yayınlanabilmektedir. Bundan dolayı USB sürücülerini güncellemek, bozulan sürücüler yerine yeni sürücüleri kurmak gerekmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek USB denetleyicilerinin yeniden yüklenmesini sağlayabilirsiniz:
- Arama sekmesinden Aygıt Yöneticisi’ne erişim sağlayın.
- Aygıt Yöneticisi’nin içerisindeyken, Evrensel Seri Yol Denetleyicileri genişletin. Buradan güncellemek istediğiniz USB denetleyicilerine sağ tıklayıp “Sürücüyü Güncelleştir” seçeneğine tıklayın. Böylece işletim sistemi, USB denetleyiciniz için güncelleme olup olmadığını otomatik olarak arayacaktır.
Çözüm 4: Farklı Bir USB Port’unun Denenmesi
USB portları toz, kir ve fiziksel hasar sebebiyle zaman içerisinde işlevini yerine getiremez hale gelebilmektedir. USB portlarının işlevini yerine getiren kısmı anakarta gömülü olduğundan, bu fiziksel hasar ilk bakışta fark edilemeyebilir. Eğer USB belleğiniz başka bir USB portuna takıldığında çalışıyorsa, önceki USB portunuz hasar görmüş olabilir. Bu noktada cihazınızın USB portunun onarılması veya değiştirilmesi için teknik servis desteği almanız gerekecektir.
Çözüm 5: USB Seçmeli Askıya Alma Ayarının Devre Dışı Bırakılması
Bilgisayarınızdan ya da bağladığınız USB aygıtından kaynaklı olarak, USB aygıtının sürücüsü kapanıyor olabilir. Bunun engellenmesi kullanıcının kontrolünde olup bu işlem aşağıdaki aşamaların takip edilmesiyle sağlanabilmektedir:
- Arama menüsüne “güç planı” yazarak, “bir güç planı seçin” sekmesine erişim sağlayın.
- Seçili olan planınızın yan sekmesinde “plan ayarlarını değiştir” seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneğe tıklayın.
- “Gelişmiş güç ayarlarını değiştir” seçeneğini seçerek süreci devam ettirin.
- USB Ayarları > USB Seçmeli Askıya Alma Ayarları’na erişin ve genişletin. Daha sonrasında karşınıza çıkacak olan ayarı devre dışı bırakın.
- Ardından “Uygula” ve “Tamam” seçeneklerini seçip pencereyi kapatın. Sonrasında USB aygıtı tanınamadı hatası aldığınız aygıt ile tekrar USB bağlantısı kurmaya çalışın.
Diğer Çözüm Yöntemleri
USB aygıtı tanınmadı hatası, tespit edilemeyen çeşitli durumlardan dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda, bu hatayla karşılaşmaya sebep olan nedenleri bulmak oldukça zordur. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, hatanın sebebini bulmakla uğraşmak yerine sorunu çözmeye çalışmaktadırlar. Bu doğrultuda eğer USB aygıtı tanınmadı hatasının sebebini bulamadığınız için çözüm üretemiyorsanız şu çözüm yöntemlerini uygulamanızı tavsiye ediyoruz:
- Virüsler, bilgisayarların işleyişini doğrudan etkileyebilmektedirler. Bu doğrultuda virüsler ve zararlı yazılımlar, USB aygıtı tanınmadı hatasına sebep olabilmektedirler. Bundan dolayı sürekli çalışan, güvenilir ve güncel bir antivirüs programına sahip olmalısınız. Sizler için en uygun antivirüs programını seçebilmek için hazırlamış olduğumuz listemize göz atabilirsiniz.
- Bilgisayarınızı üçüncü parti yazılımlar aracılığıyla sürekli olarak gereksiz verilerden temizleyin. Bunun için bilgisayar temizleme uygulamalar aracılığı ile bilgisayarınızda tutulan çerez, kalıntı gibi verilerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Bu kalıntı veriler bilgisayarınızı yavaşlattığı gibi, istenmeyen tehlikeler de doğurabilmektedir.
- Bilgisayarınızın fiziksel donanımını daima temiz tutun. Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarların sahip oldukları donanımlar zamanla kirlenebilmektedir. Özellikle bilgisayarı soğutmak için bırakılan hava boşlukları toz ve kirlere davetiye çıkarmaktadır. Bilgisayarlarımızın donanımına yalnızca birkaç vida sökülerek erişilebilmektedir. Donanıma eriştikten sonra ince fırçalar ve etil alkollü mendiller ile donanım nazikçe temizlenebilmektedir. Bu sayede bilgisayarımızın arıza verme ihtimali düşecek, bilgisayarımız daha sağlıklı ve performansı yüksek kalacaktır.
USB 2.0 Ve USB 3.0 Uyuşmazlığı Nedir?
Teknolojinin gelişimiyle birlikte paralel bir şekilde USB portlarının ve USB bağlantı sistemlerinin gelişimi ortaya çıkmaktadır. USB 2.0, USB portu üstünden veri aktarım hızı daha düşük bir teknoloji olarak göze çarpmaktadır. USB 3.0, yapılan donanımsal ve yazılım kaynaklı iyileştirmelerle çok daha yüksek hızlarda veri aktarım olanakları sağlamaktadır. Genel olarak farklı mimarilere sahip port ve bellek arasında herhangi bir uyuşmazlık meydana gelmemesi gerekmektedir. Ancak bazı yazılım kaynaklı hatalar sebebiyle, USB 2.0 ve USB 3.0 teknolojisine sahip bellekler ve portlar arasında uyuşmazlık meydana gelebilmektedir.
Bu problemin çözümü hayli kolay olup sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimizde bahsettiğimiz gibi sürücü güncellemelerini gerçekleştirerek uyuşmazlık problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Windows Aygıt Yöneticisi’nden USB portlarının sürücüleri güncellenebilmektedir. Aynı şekilde işletim sisteminde de mümkün olduğunca en son sürümün kullanılması gerekmektedir.
USB Aygıtı Tanınmadı Hatası: Genel Değerlendirme
Bilgisayar kullanıcıları, cihazlarında çok çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu doğrultuda çoğu bilgisayar kullanıcısının en az bir kere karşılaştığı hatalardan birisi de USB aygıtı tanınmadı hatasıdır. Bu hata, USB ile bağlanılmak istenen cihazın kullanılmasının önüne geçmektedir. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, hızlı bir şekilde USB aygıtı tanınmadı hatasını çözmek istemektedirler.
Bizler de sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda USB aygıtı tanınmadı hatasına neden olan durumları ve sorunların çözümlerini inceledik. Sıklıkla karşılaşılan USB aygıtı tanınmadı hatasına çok çeşitli durumlar sebep olabilmektedir. Ancak donanım ve yazılım uyuşmazlıkları bu hatanın en çok görülmesine neden olan etkenlerdir diyebiliriz. Bunun yanı sıra eskimiş sürücüler, güncellemesi yapılmamış bir işletim sistemi ve hasarlı donanımlar da bu hatalara sebep olabilmektedir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimizde USB aygıtı tanınmadı hatasına neden olan durumları, detaylı bir şekilde ele aldık. Bunun yanı sıra bu hataya sebep olan durumların sayısı oldukça fazla olduğu için hatanın kaynağını tespit etmekte zorlanabilirsiniz. Bundan dolayı sorunun kaynağını bulamadığınız için çözüm üretmeniz de zor olacaktır. Rehberimizde bu hata karşısına uygulayabileceğiniz çok çeşitli çözüm yöntemlerine yer verdik. Sizler için hazırlamış olduğumuz USB aygıtı tanınmadı hatası çözüm rehberimiz burada sona eriyor. Rehberimizi inceleyerek USB aygıtı tanınmadı hatası için kullanabileceğiniz çeşitli çözüm yöntemlerini öğrenebilirsiniz.