Eylül 6, 2024

Üsküp için Makedonya’nın kalbi olduğu söylenebilir. Kuzey Makedonya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Üsküp, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve halen farklı medeniyetlerden izler taşıyan şehirde doğal güzellikleri ve tarihi dokuyu hissetmek mümkün. Bu yönüyle vizesiz Balkan ülkeleri arasında yer alan Makedonya’nın en sevilen noktalarından birisi.

Kendinizi zaman makinasında hissedeceğiniz, etnik ve kültürel açıdan zengin bir şehir olan Üsküp, yılın dört mevsimi boyunca ziyaret edilebilir. Üsküp’e ulaşmak için en çok tercih edilen yöntem ise hava yolu. Şehir merkezinden 24 km uzaklıkta bulunan Üsküp Büyük İskender Havalimanı sayesinde siz de Türkiye’den kalkan farklı havayolu şirketleri aracılığı ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yolundan merkeze gitmek için toplu taşıma araçlarını, transfer servislerini veya taksileri kullanabilirsiniz.

Üsküp yaz aylarında sıcak kış aylarında ise karlı ve soğuk. Bu sebeple turistik seyahatler için en ideal aralık nisan, mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarını kapsayan bahar mevsimi. Ancak yaz ve kış aylarında da değişen tatil ihtiyaçlarını karşılayacak olanaklara sahip olduğu söylenebilir.

Üsküp’te Gezilecek Yerler

  1. Üsküp Kalesi 
  2. Üsküp Eski Çarşı
  3. Taş Köprü 
  4. Makedonya Meydanı
  5. Üsküp Sanat Köprüsü
  6. Makedonya Müzesi 
  7. Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi
  8. Üsküp Şehir Parkı
  9. Çifte Hamam
  10. Milenyum Haccı gibi yerler bulunur.

Üsküp gastronomik açıdan da dikkat çekici bir şehir. Makedonya’nın meşhur yemekleri deneyebileceğiniz pek çok lokanta ve restorana ev sahipliği yapan Üsküp, damak tadınızın gelişmesi konusunda önemli bir rol oynar.    

Üsküp Kalesi

Üsküp’te mutlaka görülmesi gereken pek çok turistik yer olduğunu söylemek mümkün. Tarihi açıdan dikkat çekici bir şehir olan, attığınız her adımda farklı bir tarihi yapı ile karşılaşmanıza olanak tanıyan Üsküp, kendine ait pek çok simgeye sahiptir. Bunlardan biri olan Üsküp Kalesi, bugüne dek atlattığı çok sayıda savaş ve depremden etkilenmemiş, bugüne dek sağlam kalabilmeyi başarmış. 

Şehir merkezinde yer alan Vardar Nehri’nin hemen yanında, Üsküp Türk Çarşısı tarafında bir tepe üzerinde bulunan Üsküp Kalesi, Sovyet döneminden kalma ağır silahların sergilendiği bahçesi ile keyifli bir turistik gezi alanı. Özellikle Vardar Nehri’ni fotoğraflamak için bölgeyi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız gün batımı saatlerinde gitmenizi öneriyoruz. Şehre gelen turistlerin ilgisini en çok çeken yapılardan biri olan Üsküp Kalesi, haftanın 7 günü yedi 24 saat boyunca ziyarete açık. 

”Üsküp Kalesi konum için tıklayın”

Üsküp Eski Çarşı

Türkiye’ye yakın vize istemeyen ülkeler denildiğinde akla ilk olarak Makedonya geliyor. 90 günü aşmamak şartıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz şekilde seyahat etmelerine olanak tanıyan Makedonya, mutlaka görülmesi gereken benzersiz yerlere ev sahipliği yapıyor. Bunların başında gelen ve ülkenin kalbi olarak değerlendirilen Üsküp, unutulmaz bir seyahat deneyimi vadediyor. Üsküp seyahatiniz esnasında görmeniz gereken yerlerin arasında gelen Üsküp Eski Çarşı, şehrin kültürünü daha yakından tanımanıza yardımcı. 

Mustafa Paşa Cami ve Üsküp Kalesi arasında bulunan ve geniş bir alana yayılan Üsküp Eski Çarşı’nın dört ana girişi bulunuyor. Dilediğiniz ürünleri bulabileceğiniz çok sayıda dükkana ev sahipliği yapan Üsküp Eski Çarşı’da toplamda 712 dükkan bulunur. Makedon geleneklerinin yanı sıra etnik ürünlere ve Türk motifleri içeren hediyelik eşyalar da dükkanlarda satılıyor. Bu sebeple Üsküp ziyaretinizi unutulmaz kılacak hediyeler almak istiyorsanız mutlaka gitmeniz gereken yerlerin arasında Üsküp Eski Çarşı geliyor.

Taş Köprü

Üsküp’ün en eski köprüsü olan Taş Köprü Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmet döneminde yapıldığı için Fatih Köprüsü ismi ile de anılan ve Vardar Nehri üzerinde yer alan Taş Köprü, 12 sütun üzerine 214 metre uzunluğunda tasarlanmış görkemli bir yapı. Bugüne dek çok sayıda doğal afet ve savaş ile karşılaşan buna rağmen ayakta kalmayı başaran Taş Köprü, geçmiş yıllardan bu yana varlığını sürdüren tarihi yapılar arasında önemli bir yere sahip. Üsküp’ün simgesi olan Taş Köprü Mimar Sinan’ın eserleri arasında.

”Taş Köprü konum için tıklayın”

Makedonya Meydanı

Üsküp meydanı ya da Makedonya Meydanı olarak anılan bu meydan şehrin kalbi olarak değerlendiriliyor. Şehir merkezinin ortasında bulunan bu meydan, günün her saati oldukça canlı. Geceleri dahi hayatın sona ermediği, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Makedonya Meydanı, gitmek istediğiniz bütün noktalara ulaşım sağlayabileceğiniz bir lokasyon. Kafe, restoran ve alışveriş merkezi konusunda da önemli bir zenginliğe sahip olan Makedonya Meydanı, Makedonya için en önemli isimlerden biri olan Büyük İskender’in heykeli ile süslenmiş.

”Makedonya Meydanı konum için tıklayın”

Üsküp Sanat Köprüsü

Makedonya’da tanınmış sanatçı ve müzisyenleri anmak için tasarlanan 29 adet bronz heykelin sergilendiği Üsküp Sanat Köprüsü şehre gelen turistlerin ilgisini en çok çeken yapılardan birisi. Vardar Nehri üzerinde bulunan, şehir merkezine yakın konumda bulunan Üsküp Sanat Köprüsü sanatçılara dair detaylı bilgi edinmeye yardımcı.

Üsküp Sanat Köprüsü’nü ziyaret etmek istiyorsanız gündüz saatlerinde gitmenizi öneriyoruz. Bazı gecelerde ışıklandırılmadığı için hava karardıktan sonra yapılan geziler yeterince verimli olmuyor. Ancak gündüz saatlerinde gittiğinizde oldukça etkileyici bir yapı ile karşılaşacağınızı söylemek gerekiyor.

”Üsküp Sanat Köprüsü konum için tıklayın”

Makedonya Müzesi

Üç ayrı müzenin birleşmesi ile oluşan, arkeoloji, tarih ve etnoloji kısımları bulunan Makedonya Müzesi Makedonya tarihini daha yakından tanımak için gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Ülke tarihine ışık tutan en eski müzelerden biri olarak anılan dolayısıyla yerel halk tarafından da önemli bir yere sahip olan Makedonya Müzesi 14. ve 20. yüzyıllar arasında tasarlanmış çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor. Zengin koleksiyonu sayesinde keyifli vakit geçirmek ve Makedonya tarihini daha yakından tanımak için sizlere yardımcı olan Makedonya Müzesi koleksiyonunda geniş bir giysi bölümüne ve etnolojik eserlere de yer veriyor.

Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi

6 binden daha fazla esere yer veren, zengin koleksiyonuyla dikkat çeken Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi Antik, Orta Çağ ve Osmanlı dönemlerine ait eserleri daha yakından incelemek istiyorsanız mutlaka gitmeniz gereken bir müze. Şehir tarihine ışık tutan, hem yerel halk hem de turistler tarafından ilgi gören Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi Büyük İskender’den başlayan ve Osmanlı dönemine kadar üretilmiş çok sayıda esere yer veren bir koleksiyona sahip. 20 farklı arkeolojik bölgeye ait izlerin bulunduğu Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi çağlar arasında farklı eserleri gezerken değişen müzik ile benzersiz bir ambiyans sunar. Pazartesi günleri kapalı olan Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi geri kalan her gün 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

”Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi konum için tıklayın”

Üsküp Şehir Parkı

Tertemiz hava eşliğinde yürüyüş yapabileceğiniz, şehrin oksijen seviyesi en yüksek yerlerinden biri olan Üsküp Şehir Parkı doğayla iç içe olmanıza olanak tanıyor. Ağaç ve göllerle çevrili olan Üsküp Şehir Parkı Üsküp gezisinde keyifli huzurlu bir mola vermek için ideal. Her mevsim ayrı güzel olan Üsküp Şehir Parkı özellikle bahar ve yaz aylarında benzersiz bir havaya bürünüyor. Kuş sesleri eşliğinde ruhunuzu dinlendirmek ve sakinlik içerisinde parkta bulunan kafelerden aldığınız kahveleri yudumlamak istiyorsanız Üsküp Şehir Parkı’nı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Yalnızca turistler tarafından değil, yerel halk tarafından da ilgi gören halk, köpek gezdirmek için de ideal bir nokta. 

”Üsküp Şehir Parkı konum için tıklayın”

Çifte Hamam

İkinci Beyazıt döneminde sadrazam olarak görev yapan Davut Paşa tarafından inşa edilen Çifte Hamam, Taş Köprü ile yakın bir konumdadır. 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve bugüne dek çeşitli restorasyon çalışmalarına uğrayan Çifte Hamam, Osmanlı dönemine ait en önemli eserler arasında. 

Günümüzde Makedonya Ulusal Sanat Galerisi olarak varlığını sürdüren dolayısıyla tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yapı olan Çifte Hamam, zengin bir koleksiyona sahiptir. 14. ve 20. yüzyıla ait Makedon sanatçıların eserlerini sergilendiği Makedonya Ulusal Sanat Galerisi pazartesi hariç her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

”Çifte Hamam konum için tıklayın”

Milenyum Haccı

Üsküp turları aracılığıyla görme şansı yakalayacaksınız Milenyum Haccı, şehrin en farklı yapılarından biridir. Hristiyanlığın 200. yılını anmak ve kutlamak amacıyla Makedon Ortodoks Kilisesi tarafından tasarlanan, 36 metre yüksekliğindeki Milenyum Haccı, Vodno Dağı’nın tepesinde konumlanıyor. 

Hayat boyu unutulmaz benzersiz bir manzara sunan, din turizmi için de önemli bir yapı olarak değerlendirilen Milenyum Haccı, içerisinde bulunan asansör sayesinde tepesine çıkma imkanı tanıyor. Milenyum Haccı’na sonradan eklenen teleferik hattı şehre doğru kısa bir tur gerçekleştirmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Milenyum Haccı pazartesi günleri ziyareti kapalı. Ancak geri kalan her gün 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Matka Kanyonu

Treska ve Vardar nehirleri arasında yer alan Matka Kanyonu birden fazla yeraltı su mağarasına ev sahipliği yapıyor. Doğa harikası olarak değerlendirilen, yalnızca turistler tarafından değil, yerel halk tarafından ilgi gören Matka Kanyonu sahip olduğu su altı mağaraları ile her yıl binlerce turisti ağırlıyor. 

Bununla birlikte doğa sporlarına ilgi duyuyorsanız da çok sayıda olanak sundum Matka Kanyonu keyifli bir gezi imkanı vadediyor. 10’dan fazla su altı mağarasını keşfe çıkabileceğiniz Matka Kanyonu yılın her mevsimi kalabalık turist gruplarını ağırlıyor. Mağaraları keşfetmek ya da doğa sporları yapmak istemiyorsanız yalnızca doğa yürüyüşleri yapmak için de Matka Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Marko Manastırı

Susica Köyü’nde yer alan Marko Manastırı 1930 yılından beri ibadethane olarak kullanılıyor. Özellikle farklı inançların ve kültürlerin ibadet yerlerini görmek ve incelemekten hoşlanıyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken Marko Manastırı bulunduğu konumu sebebiyle benzersiz manzaralar sunuyor. 

Etrafı yeşilliklerle ve ağaçlarla kaplı olan Marko Manastırı özellikle bahar ve yaz ayları keyifli bir ambiyansa sahip. Bununla birlikte popüler bir tarihi yapı olduğunu, sakin bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız erken saatlerde ziyaret etmenizi öneriyoruz. Tabelalar yardımıyla kolaylıkla bulabileceğiniz Marko Manastırı, mimari açıdan da dikkat çekici bir yapıdır. Manastıra ulaşmak için köye merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da araç kiralama hizmetleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Stobi Antik Kenti

M.Ö. 7. yüzyıla uzanan köklü tarihi ile Roma’ya ait bir antik kent olan Stobi Antik Kenti 1861 yılında Fransız bir arkeolog tarafından ortaya çıkartılmış. Kentin %70’i halen kazılmayı beklese de kazının tamamlandığı %30’luk kısım pek çok farklı eserin gün yüzüne çıkmasını sağlamış.

Roma ve erken Bizans imparatorluklarının din, idari, askeri ve ticari merkezi olarak bilinen Stobi Antik Kenti bugüne dek yapılan pek çok kazı çalışması ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Toplum yaşamına rastlanılan kazılarda kültürel gelişim düzeyinin ve hayat düzeninin de yüksek olduğu görülüyor. Mozaik desenli evlere, tiyatrolara ve hamamlara ev sahipliği yapan Stobi Antik Kenti haftanın her günü 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

”Stobi Antik Kenti konum için tıklayın”

Murat Paşa Camii

  1. yüzyılda Osmanlı döneminde yaptırıldığı tahmin edilen, bu özelliğiyle Üsküp’ün en eski camisi olan Murat Paşa Cami, mimari olarak Osmanlı döneminin izlerini başarılı taşıyor. Üsküp’te hayata geçirilen en önemli tarihi yapılardan biri olarak değerlendirilen ve köklü tarihine rağmen hala ayakta kalmayı başaran Murat Paşa Cami, Mimar Sinan’ın öğrencisinin Mimar Davud Ağa’nın eserlerinden birisi. Tipik Osmanlı mimarisi örneklerinden biri olan Murat Paşa Cami, Osmanlı dönemi yapılan camilerin karakteristik özelliklerini taşıyor. Dini gereklilikleri yerine getirmek amacıyla hizmet veren cami, turistik seyahatler içinde açıktır. Küçük bir yapı olmasına rağmen her yıl binlerce turisti ağırlar. 

”Murat Paşa Camii konum için tıklayın”

Üsküp Saat Kulesi

Üsküp Saat Kulesi’nin oldukça önemli bir özelliğe sahip olduğu söylenebilir. Bu özellik Osmanlı’nın ilk saat kulesi olması. Üsküp’te Eski Çarşı içerisinde konumlanan, içerisinde herhangi bir giriş bulunmasa da mimari özellikleri sebebiyle dikkat çekici olan Üsküp Saat Kulesi, mimari yapıları incelemekten hoşlananların favorisi. Mimari yapıları daha yakından incelemek ve fotoğraflar çekmek için ziyaret edebileceğiniz Üsküp Saat Kulesi, merkezi konumu sebebiyle de turistler tarafından ilgi görüyor. Saat Kulesi merkezi konumu sebebiyle şehir içerisinde görülmesi gereken diğer turistik lokasyonlara da yakın konumdadır.

”Üsküp Saat Kulesi konum için tıklayın”

Vodno Dağı Seyir Tepesi

Hayat boyu unutulmayacak Üsküp manzaraları sunan Vodno Dağı Seyir Tepesi şehrin en yüksek noktalarından birisi. Deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte olan ve birkaç farklı izleme noktasına ev sahipliği yapan Vodno Dağı Seyir Tepesi Üsküp seyahatinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehri tepe noktasından izleyerek keyif yapabilir, bu esnada eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Vodno Dağı Seyir Tepesi’ne ulaşım için asansörü kullanabilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler ve yaşlı bireyler için kullanılan asansör, ulaşımın kolaylaşmasını sağlar. Fakat asansörün yoğun olabileceğini göz önünde bulundurmalı, eğer mümkünse ve yürüyüş ile çıkış yapmak istiyorsanız ayağınıza kaydırmayan, rahat ayakkabılar giyilmelisiniz. 

Makedonya Mücadelesi Müzesi

Makedonya’nın egemenlik ve bağımsızlık mücadelesini anlatmak için 2011 yılında büyük bir bütçe harcanarak kurulan Makedonya Mücadelesi Müzesi zengin bir koleksiyona sahip. Makedonya’nın bağımsızlığını kazanmak için Balkanlar’da verdiği büyük mücadeleye ışık tutmayı hedefleyen, koleksiyonunda çok sayıda heykel ve fotoğraf bulunduran Makedonya Mücadelesi Müzesi her yıl binlerce ziyaretçinin ilgi odağı oluyor. Yalnızca resim ve heykeller değil, bununla birlikte balmumu heykellere de koleksiyonunda yer veren Makedonya Mücadelesi Müzesi’ne giriş için 300 Makedonya dinarı ödeme yapmanız gerekiyor. Büyük bir müze olan Makedonya Mücadelesi Müzesi’ni gezmek için en az 2-3 saatini ayırmanızı öneriyoruz.

”Makedonya Mücadelesi Müzesi konum için tıklayın”

Rahibe Teresa Evi

Rahibe Teresa Makedonya için en önemli tarihi karakterlerden biri olarak kabul ediliyor. 1975 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Rahibe Teresa’nın anısına yapılan anıt ev, 30 Ocak 2009 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. Rahibe Teresa’nın Üsküp’te geçen çocukluk yılları, hayır kurumlarında çalıştığı dönemleri ve aziz kılınmasına dek hayatının farklı dönemlerinden kareler anıt evin koleksiyonunda yer alıyor. 

İlgili fotoğrafların sergilendiği anıt ev, rahibe Teresa’nın hayatını daha yakından tanımaya yardımcıdır Yardım çalışmalarına ilişkin belgelerin de bulunduğu, keyifli bir gezi deneyimi vadeden Rahibe Teresa Evi’ni ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. Haftanın her günü açık olan Rahibe Teresa Evi 09.00 ile 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

”Rahibe Teresa Evi konum için tıklayın”