Varsayılan tarayıcı değiştirme nasıl yapılır? Birçok kullanıcının aklına takılan bu soruyu detaylıca anlatacak bir içerik hazırlamaya karar verdik. Bu kapsamda farklı platformlarda varsayılan tarayıcı değiştirme işlemi hakkında detaylı bilgileri bir araya getirdik. Ancak her şeyden önce varsayılan tarayıcı nedir sorusunu açığa kavuşturmamız gerek.
Bilindiği üzere bilgisayarlar, telefonlar ve tabletlerde internete bağlanmak için tarayıcı adı verilen uygulamalarda yararlanırız. Bu tarayıcılar sayesinde farklı internet adreslerini kolaylıkla ziyaret etmek mümkündür. Ayrıca tarayıcıların kendi özellikleri sayesinde birçok işimizi kolaylıkla halledebiliriz.
Bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlarımızda yer alan bu tarayıcı uygulamaları arasında oldukça fazla seçenek vardır. Bu nedenle kullanıcılar bazen bir cihaza birden fazla tarayıcı yüklemeyi tercih edebilmektedir. Bu durumda o elektronik cihazın vermesi gereken önemli bir karar bulunmaktadır; hangi tarayıcıyı ana uygulama olarak kabul etmeliyim?
Birden fazla tarayıcının bulunduğu bir cihazda varsayılan bir tarayıcı bulunması zorunluluktur. Örneğin bilgisayarınızın e-posta uygulamasından bir bağlantıya tıkladığınızı varsayalım. Bu bağlantı web tarayıcısı ile açılacaktır. Tam da bu noktada varsayılan tarayıcı tercihiniz devreye girecektir. Böylece tıkladığınız bağlantı daha önceden ayarladığınız varsayılan tarayıcıda açılacaktır.
Görüldüğü üzere varsayılan tarayıcı son derece önemli bir konudur. Özellikle bilgisayarınızda, telefonunuzda ya da tabletinizde yer alan ancak kullanmadığınız bir tarayıcı varsayılan olarak ayarlıysa işinizi son derece zorlaştırabilir. Ancak varsayılan tarayıcıyı değiştirme işlemini son derece kolay adımlarla size anlattık. Şimdi lafı uzatmadan varsayılan tarayıcı değiştirme adımlarına göz gezdirelim.
Windows Varsayılan Tarayıcı Değiştirme
İçeriğimizde farklı platformlar için farklı yöntemler ele aldığımızı daha önce de belirtmiştik. Varsayılan tarayıcı değiştirme işlemi için ilk sıradaki platform ise Windows oluyor. Günümüzde farklı Windows sürümlerinin kullanıldığını öngörmek mümkün. Bu nedenle her Windows sürümü için konuyu ele almaya özen gösterdik.
Sırasıyla Windows 11, Windows 10, Windows 8 ve Windows 7 ile varsayılan tarayıcı değiştirme işlemini sizler için açıkladık. Üç aşağı beş yukarı her sürümde benzer adımlar yer almaktadır. Ancak kafa karışıklığı olmaması açısından teker teker açıklamanın daha sağlıklı olacağını düşündük.
Windows 11
Microsoft tarafından sunulan en son Windows sürümü olan Windows 11, kullanıcılardan büyük ilgi görmüş gibi gözüküyor. Özellikle sadeleştirilmiş arayüzü büyük bir beğeni topluyor. Windows 11’de varsayılan tarayıcı değiştirme için yapmanız gerekenler ise şu şekilde:
- Öncelikle bilgisayarınızın ayarlar menüsüne ulaşın. Bunun için Başlat ve Ayarlar yolunu takip edebilirsiniz. Kısayol olarak ise Windows + I kombinasyonundan yararlanmak mümkündür.
- Daha sonrasında Uygulamalar sekmesine tıklayın.
- Hemen ardından Varsayılan Uygulamalar seçeneği ile işlemi sürdürün.
- Bu sayfada karşınıza çıkan uygulamalardan varsayılan tarayıcı yapmak istediğiniz uygulamayı (örn. Google Chrome, Mozilla Firefox, Brave vb.) bulun.
- Uygulamaya tıkladıktan sonra sayfanın en üstünde yer alan “Varsayılan olarak ayarla” seçeneği ile işlemi tamamlayın. Hangi uzantıları bu tarayıcı ile ayarlayabileceğiniz ince ayarlamalar da bu sayfada yer almaktadır.
Windows 10
Birçok kullanıcı tarafından hala kullanılmakta olan Windows 10 da en popüler Windows sürümleri arasında yer alıyor. Windows 10 platformuna sahip cihazınızda varsayılan tarayıcı değiştirme için şunları yapmanız gerekmekte:
- Bilgisayarınızın Başlat menüsünü açın. Bunun için klavye üzerindeki Windows tuşuna basabilir ya da sol alt bölümde yer alan Windows logosuna tıklayabilirsiniz.
- Ardından Ayarlar menüsünü açmanız gerekmektedir. Bunun için kapatma butonunun üstünde yer alan çark ikonuna tıklayın.
- Ayarlar menüsüne ulaştığınızda farklı seçenekler karşınıza çıkacaktır. Uygulamalar seçeneğine tıklayın.
- Daha sonrasında sol bölümde yer alan Varsayılan uygulamalar sekmesi ile işlemi sürdürün.
- “Web tarayıcı” seçeneğinden dilediğiniz tarayıcıyı seçebilirsiniz. Dilerseniz farklı tarayıcıları görmek için Microsoft Store’a da göz atabilirsiniz.
Windows 8.1
Uzun süre önce çıkmış olsa da günümüzde hala Windows 8.1 kullanan cihazlar görmek mümkündür. Bu tarayıcıda varsayılan tarayıcı herhangi bir ayar yapılmadığı sürece Internet Explorer yani Microsoft Edge’dir. Windows 8.1 sürümünde varsayılan tarayıcı değiştirmek için yapmanız gerekenler şunlardır:
- Öncelikle işletim sisteminde yer alan Charms çubuğuna ulaşın ve Ayarlar menüsünü açın.
- Daha sonrasında “PC ayarlarını değiştir” seçeneği ile işlemi sürdürün.
- Ardından Arama ve uygulamalar seçeneği ile devam edin.
- Bu sayfanın sol bölümünde yer alan seçeneklerden “Varsayılanlar” ile işlemi devam ettirin.
- Son olarak karşınıza çıkacak seçeneklerden Web tarayıcısı bölümünü düzenleyin. Eğer herhangi bir değişiklik yapmadıysanız Internet Explorer ya da Microsoft Edge’in varsayılan tarayıcı olduğunu görebilirsiniz.
Windows 7
Microsoft tarafından üretilen Windows 7 de bu bölümün son işletim sistemi oluyor. Uzun yıllar boyunca gündemde kalmayı beceren Windows 7 hala kullanılan tarayıcılar arasında. Ancak arayüzü ile günümüzde biraz eski kaldığını belirtmekte fayda var. Windows 7’de varsayılan tarayıcı değiştirme ise şu adımlarla gerçekleşmekte:
- Bilgisayarınızda yer alan Denetim Masası bölümüne ulaşın. Bunun için Başlat menüsünü kullanabilirsiniz.
- Daha sonrasında karşınıza çıkacak seçeneklerden Varsayılan Programlar ile işlemi sürdürün.
- Ardından varsayılan tarayıcı yapmak istediğiniz uygulamayı programlar arasından bulun.
- Üstüne tıkladığınız uygulamayı varsayılan olarak ayarlamak için “Bu programı varsayılan olarak ayarlayın” seçeneğine tıklayın ve işlemi tamamlayın.
Mac Varsayılan Tarayıcı Değiştirme
Tarayıcı değiştirme işleminin yapılabileceği bir başka platform da Mac oluyor. Apple tarafından üretilen bilgisayarlarda da tahmin edeceğiniz üzere varsayılan tarayıcı Safari’dir. Ancak farklı bir tarayıcı kullanmak isteyenlerin yapması gereken işlem oldukça basittir. Bunun için yapmanız gerekenler ise şu şekilde:
- Öncelikle cihazınızın Apple menüsüne ulaşın. Bunun için ekranın sol üst bölümüne fare imlecini götürün.
- Daha sonrasında Sistem Seçenekleri ile işlemi sürdürün.
- Ardından Genel ayarlar ikonuna tıklayın.
- Karşınıza çıkacak seçenekler arasından Varsayılan web tarayıcısı bölümüne ulaşın.
- Listeyi açın ve dilediğiniz tarayıcı seçin. Bilgisayarınızda yer alan tüm tarayıcıları buradan görebilirsiniz.
Telefon Varsayılan Tarayıcı Değiştirme
Varsayılan tarayıcının son derece önemli olduğu bir başka cihaz türü ise şüphesiz telefon oluyor. Birbirinden farklı uygulamalara sahip olan telefonlar için varsayılan tarayıcı oldukça kullanılan bir eylem gibi gözüküyor. Özellikle bir uygulamadan yönlendirilen bağlantının kullanmadığınız tarayıcıda açılması son derece zorlayıcı olabilir.
Bu konuda değinebileceğimiz bir başka unsur ise uygulama içi tarayıcılar oluyor. Örneğin Instagram ya da Twitter gibi bazı uygulamalar bağlantı açmak için farklı bir tarayıcı kullanmıyor. Bunun yerine uygulama içinde bir tarayıcı açıyorlar. Ancak bu durumun tüm uygulamalar için böyle olmadığını belirtelim.
Android
Eğer Android işletim sistemine sahip bir telefon kullanıyorsanız farklı yöntemler olabileceğini belirtmekte fayda var. Ancak her cihaza aşağı yukarı uygun olduğunu düşündüğümüz bir adım listesini sizler ile paylaştık. Android bir cihazda varsayılan tarayıcıyı değiştirmek için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Cihazınızın ayarlar bölümüne ulaşın.
- Daha sonrasında ayarlar menüsünde Uygulamalar sekmesini bulun. Bu bölümün cihazdan cihaza farklılık gösterebilir. Uygulamalar ve Bildirimler ya da Cihazımdaki uygulamalar gibi bölümleri arayın.
- Ardından Varsayılan uygulamalar seçeneği ile devam edin.
- Sonrasında varsayılan tarayıcıyı arayın ve dilediğiniz tarayıcı ile değiştirin.
- Dilerseniz bu işlemi doğrudan tarayıcılardan da ayarlayabilirsiniz. Bunun için tarayıcınızın ayarlar bölümüne ulaşın ve varsayılan tarayıcı olarak ayarlayın.
iPhone
Apple tarafından üretilen bir başka cihaz ise dünyanın en çok kullanılan telefonlarından iPhone oluyor. Daha önceki iOS sürümlerinde Apple varsayılan tarayıcı değiştirme işlemine izin vermiyordu. Ancak artık bir iPhone’da da varsayılan tarayıcıyı değiştirmek oldukça basit. Bunun için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- iPhone cihazınızın ayarlar menüsünü açın.
- Daha sonrasında sayfanın en alt bölümünden varsayılan yapmak istediğiniz tarayıcıyı bulun ve uygulamaya dokunun.
- Ardından Varsayılan Tarayıcı uygulaması seçeneği ile devam edin.
- Karşınıza çıkacak seçenekler arasından dilediğiniz tarayıcıyı seçin ve işlemi tamamlayın.
Tablet Varsayılan Tarayıcı Değiştirme
Tabletler de bilgisayarlar kadar yoğun kullanılan cihazlar arasında yer alıyor artık. Bu nedenle web tarayıcıları tabletler için de oldukça önemli. Bir tablette varsayılan tarayıcıyı değiştirme işleminde ise yine iPad ve Android tabletleri ele aldık. Eğer Windows kullandığınız bir tablete sahipseniz üst bölümde yer alan Windows alt başlığından işlemi tamamlayacak adımları öğrenebilirsiniz.
iPad
Öncelikle iPad üzerinden varsayılan tarayıcı değiştirme işlemine göz atalım. Bu işlem aslında iPhone ile birebir aynıdır. Ancak bir kez daha üstünden geçmekte fayda var:
- iPad cihazınızın ayarlar menüsünü açın.
- Ayarlar menüsünün en alt bölümünde cihazınızda yer alan tüm uygulamaları görebilirsiniz. Buradan varsayılan tarayıcı yapmak istediğiniz uygulamayı bulun. Daha sonrasında bu uygulamaya dokunun.
- Ardından karşınıza çıkacak seçenekler arasından Varsayılan tarayıcı uygulaması bölümü ile işlemi sürdürün.
- Son adımda ise dilediğiniz tarayıcıyı varsayılan olarak ayarlayın.
Android
Daha önce değinmiş olduğumuz Android telefonlar gibi Android tabletler de cihazdan cihaza değişen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tek bir yöntemin varlığından bahsetmek mümkün değildir. Ancak varsayılan tarayıcınızı değiştirmek istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz:
- Cihazınızdaki ayarlar menüsüne ulaşın.
- Uygulamalarınızın bir araya geldiği seçeneği bulun. Bunun için Uygulamalar ya da Uygulamalar ve Bildirimler gibi bir ibare arayın.
- Daha sonrasında Varsayılanlar ya da Varsayılan uygulamalar seçeneği ile devam edin.
- Karşınıza çıkacak seçenekler arasından varsayılan tarayıcı uygulamasını dilediğiniz uygulamaya değişin.
Tarayıcı Üzerinden Varsayılan Tarayıcı Değiştirme
Tüm bunların haricinde dilediğiniz tarayıcı üzerinden de varsayılan tarayıcıyı değiştirebilirsiniz. Üstelik bu işlemi bilgisayar, tablet ya da telefon üzerinden gerçekleştirmek mümkün olabilir. Google Chrome, Firefox ya da Opera gibi popüler tarayıcılar bu seçeneği de kullanıcılarına sunmaktadır. Bilgisayarda Google Chrome üzerinden varsayılan tarayıcıyı değiştirmek için şu adımları gerçekleştirin:
- Ayarlar menüsünü açın. Bunun için ekranın sağ üst tarafındaki üç noktaya tıklayın ve Ayarlar seçeneği ile işlemi sürdürün.
- Daha sonrasında Varsayılan tarayıcı sekmesine tıklayın.
- Son olarak Google Chrome’u varsayılan tarayıcınız yapın.
Opera’da yapmanız gereken ise çok daha basittir. Sayfanın sağ üst bölümündeki üç çizgiye tıklayın. Daha sonrasında karşınıza çıkan seçeneklerin en altından “Opera’yı varsayılan tarayıcı yap” butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın. Benzer şekilde diğer tarayıcılarda da bu işlemi denemek mümkündür.
Varsayılan Tarayıcı Değiştirme: Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde sizler için varsayılan tarayıcı değiştirme konusunu detaylı bir şekilde ele aldık. İçeriğimizde farklı cihazlar ve farklı işletim sistemlerinde varsayılan tarayıcı değiştirme konusunu açıklamaya çalıştık. Eğer kendi cihazınızda bu işlemi nasıl gerçekleştireceğinizi bulamadıysanız aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizimle sorunu paylaşabilirsiniz.
Varsayılan tarayıcı değiştirme içeriğimiz burada sona eriyor. İlerleyen zamanlarda bu adımlarda bir farklılık olursa konuyla ilgili güncellemeleri de sizlerle paylaşıyor olacağız. İçeriğimiz hakkındaki görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bize iletmeyi unutmayın!