Eylül 19, 2024

Bing Webmaster Tools’a kayıt nasıl yapılır? Bu başlık altında sizlere Bing’in bu hizmetinden söz etmek istiyoruz. Umarız sizler için faydalı olur.

Bing, Microsoft tarafından geliştirilen bir arama motoru. Bing’in içerisinde öne çıkan birçok hizmet bulunmakta. Etkili bir şekilde faaliyet gösteren uygulama, web sitesi sahiplerini de düşünüyor. Bing tarafından sağlanan hizmetlerden birisi Webmaster Tools. Google Analytics benzeri bir uygulama olan bu yazılım, geliştiriciler için oldukça faydalı. Lafı daha fazla uzatmadan hemen Bing’in bu aracını tanıtmaya başlayalım.

Bing Webmaster Tools nedir?

Bing Webmaster Tools’a kayıt nasıl yapılır? Bu soruya cevap vermeden önce platformdan söz edelim. Bing Webmaster Tools, site analiz aracıdır. Amacı, web sitesinin arama motoru sıralamasında yükselmesini sağlamak. Bununla birlikte sitenin kullanıcı sayısının da artmasında etkili olmak. Web uygulamasının birçok özelliği bulunmakta. Bunlar arasında şunları sıralayabiliriz:

  • Site performans verilerine ulaşma
  • SEO araçlarını kullanma
  • Bing arama sonuçlarında yükselme
  • İstatistikleri ve raporları inceleme
  • Tanılama araçlarını keşfetme

Bing Webmaster Tools’a kayıt nasıl yapılır?

Bing Webmaster Tools’a kayıt olmak isteyenlerin yapması gerektiği birçok aşama mevcut. Bunlardan ilki Microsoft hesabına bağlanmak. Bunun dışında farklı hesap girişleri de yer alıyor. Sonrasında ise siteyi eklemek.

Hesaba giriş yapın

Hesaba giriş yapmak için insanların karşısına 3 farklı giriş yöntemi çıkıyor. Bunlardan birisi Microsoft, diğeri Google. Son olarak Facebook yöntemi de bulunuyor. Bu 3 giriş yönteminden birisini seçtikten sonra hesap bilgilerini tamamlamak lazım. Eğer hesap yok ise kayıt olunması gerekiyor. Ardından uygulamaya hesap üzerinden izin verilmesi gerekmekte.

Siteyi bağlayın

Sonraki aşamada site bağlama ekranı kullanıcıları karşılıyor. Web sitesi sahipleri, bu ekranda siteyi bağlamak için birden fazla yönteme yer verecek. Bunlar arasında en pratiği Google Search Console kullanmak. Eğer daha önce Google’ın bu aracı kullanıldıysa web sitesi, buraya eklenebilir. Bunun yanı sıra DNS kaydımeta etiketi ve XML dosyası ile doğrulama yapılıyor.

Google Search

Eğer Google Search Console ile içe aktarma yapılacak ise aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Google Search Console logosunun yer aldığı kısımda “İçeri aktar” butonu bulunuyor. Bu butona basın.
  2. Ardından sağ sekmede çıkan “Devam” butonuna tıklayın.
  3. Google hesabına giriş yapın.
  4. Bing Webmaster Tools aracına yetki verin.
  5. Aktarmak istediğiniz siteleri listeden seçin. Sonrasında sağ alttaki “İçeri aktar” düğmesine tıklayın.
  6. Bir süre sonra site, içe aktarılmış olacak.

DNS kaydı

Bing Webmaster Tools’a kayıt nasıl yapılır? Bu sorunun bir diğer cevabı DNS kaydı doğrulaması. DNS kaydı ile doğrulama için alan adı paneline hakim olmak gerekiyor. Takip edilmesi gereken adımlar şunlar:

  1. CNAME kaydını DNS’e ekleyin” seçeneğini seçin.
  2. Burada yer alan kodu kopyalayın.
  3. Alan adı panelinde bir TXT kaydı oluşturun.
  4. Kayıt adına “@” işaretini ekleyin. Kayıt bilgisine kodu yapıştırın.
  5. İşlemin onaylanması birkaç saniye veya birkaç saat sürebilir. Bir süre sonra doğrulamayı çalıştırın.

HTML meta etiketi

Bu yöntem, HTML kodları arasına eklenen bir kod ile doğrulama sağlıyor. Şunu ifade edelim ki yöntemin çalışması için ana sayfada kodun bulunması lazım. Eğer kendi siteniz ise “index.php” dosyasına bu kod eklenmeli. Eğer yazılım destekli tema kullanılıyor ise ana sayfada görünecek şekilde kod eklenmeli. Kısacası bu kod ana sayfada botlar tarafından tespit edilmeli.

  1. HTML meta etiketi” yöntemini seçin.
  2. Burada belirtilen kodu kopyalayın.
  3. Web sitesinin ana sayfasına ekleyin.
  4. Doğrulama işlemini başlatın.

XML dosyası

“Sitenizi kendiniz ekleyin” kısmından alan adını girin. SSL sertifikası var ise alan adının başına “https” eklemeyi unutmayın. Sonrasında “Ekle” butonuna basın. Ardından aşağıdaki adımları uygulayın:

  1. Doğrulama yöntemleri arasında bulunan “XML dosyası” yöntemine geçin.
  2. 1. adımda bulunan dosyayı indirin.
  3. Dosyayı web sitesinin kök dizinine yükleyin.
  4. Ardından “Doğrula” butonuna basın.

Özellikleri kullanmaya başlayın

Bing Webmaster Tools, çeşitli özellikler ile bizlerin karşısına çıkan bir yazılım. Eğer web sitesi doğrulama adımlarını başarıyla gerçekleştirdiyseniz kullanmaya hazırsınız. Bundan sonraki süreçte yapmanız gereken site analizlerini takip etmek ve sayfaları geliştirmek.

Bing Webmaster Tools özellikleri

Bing Webmaster Tools, sunduğu birçok özellik ile bizleri büyülüyor. Bu başlık altında aşağıdaki özellikleri açıklayacağız.

Dış bağlantılar
Anahtar kelime araştırması
SEO raporu
Site tarama
Mobil uyumluluk denetimi
API erişimi
URL’yi anında dizine ekleme
Teknik destek

Dış bağlantılar

İnternet sitesinin yükselmesi için uygulama, pek çok özellik vaat ediyor. Bunlardan birisi dış bağlantılar olarak yer alıyor. Dış bağlantılar, bir web sitesinin adının hangi kaynaklarda geçtiğini gösterir. Örneğin bir web sayfası bağlantısı, bir forumda paylaşıldıysa bu dış bağlantı demek. Yani backlink olarak adlandırılıyor.

Dış bağlantılar paneli sayesinde web sitesinin hangi alan adında ne kadar kullanıldığı öğreniliyor. Alan adlarının yanı sıra hangi web sayfalarında bulunduğu da buradan öğrenilmekte. Kısacası Bing Webmaster Tools, dış bağlantılar açısından oldukça başarılı bir platform.

Anahtar kelime araştırması

Bing Webmaster Tools’a kayıt nasıl yapılır?” sorusunun yanı sıra özellikler de bilinmeli. Bir diğer özellik anahtar kelime araştırması. Web sitesinin hangi anahtar kelimelerde daha başarılı olduğu bu arayüzden öğreniliyor. İlgili anahtar kelimelerin yanı sıra farklı anahtar sözcüklerin de gücü keşfedilebiliyor. Özetle bu panelin amacı, anahtar kelimelerin web sitesine olan etkisini göstermek.

SEO raporu

SEO raporu, yer alan özellikler arasında bulunmakta. Bir web sitesinin sayfalarının SEO uyumlu olması gerekir. SEO uyumluluk ne kadar yüksek olur ise sayfa o kadar değerli olur. SEO puanı yükseldikçe arama motorlarında ön sırada görünme ihtimali daha da artar.

Bu araç ile birlikte hangi sayfalarda SEO eksikliği bulunuyor bu tespit ediliyor. SEO ile ilgili eksiklikler yüksek, orta ve düşük seviye olarak sıralanıyor. Bu sayede hemen aksiyon almak mümkün hale geliyor.

Site tarama

Web uygulamasının sunduğu bir diğer özellik site taraması olarak yer alıyor. Bu özellik ile birlikte genel bir tarama uygulanmakta. Site taraması sırasında sitede bulunan sorunlar tespit ediliyor. Bu problemlere ek olarak SEO sorunları da araştırılıyor. Analiz sonucunda ortaya çıkan rapor paylaşılıyor. Bu rapor ile birlikte web sitesi sahibi, sitesini daha iyi geliştirebilecek.

Mobil uyumluluk denetimi

Bing Webmaster Tools’a kayıt nasıl yapılır? Bu sorunun yanı sıra uygulamanın bir diğer özelliğinden de haberdar olmak lazım. Bir sitenin günümüz şartlarına göre mobil uyumlu bulunması gerekiyor. Sayfaların mobil uyumluluk denetimi için bir araç sağlanmakta. Microsoft Bing tarafından sağlanan bu araç sayesinde sitenin mobil uyumluluğu öğreniliyor. Mobil uyumlu olmayan sayfalar isteğe bağlı olarak mobil uyumlu yapılıyor.

API erişimi

Yazılım geliştiriciler için API erişimi bulunuyor. API’ye erişim sağlayan geliştiriciler, çeşitli özelliklerden yararlanarak kod yazabilmekte. API’nin bazı özellikleri şunlar:

  • Web sayfası sıralamasını çekme
  • Trafik istatistiklerini toplama
  • Anahtar kelime detaylarını alma
  • Web sayfası verilerini elde etme

URL’yi anında dizine ekleme

URL’yi dizine anında eklemek için bir API özelliği bulunuyor. URL gönderimi API özelliği sayesinde yeni içerikler, hemen arama motorunda yer alıyor. Bu özellik için WordPress eklentisi de mevcut. WordPress kullanan site sahipleri, bu eklentiyle bu işlemi otomatikleştirebilir.

Bu sistem şu şekilde çalışıyor: Bir blog içeriği veya web sayfası eklendiğini varsayalım. Hemen API üzerinden Bing’e istek gönderiliyor. Bing, sayfayı işleyerek arama motoru dizinine dahil ediyor.

Teknik destek

Bing Webmaster Tools kullananlar, teknik destek alabiliyor. Yardım kaynaklarına da yer veren Bing, aynı zamanda ücretsiz bir uygulama. Eğer bir probleminiz olduğunda belgeleri inceleyebilirsiniz. Sorununuz tam olarak çözülmediyse destek ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynakça

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir