Ön yazı, iş başvurularında adayların özgeçmişlerine ek olarak sunulan ve işverenlere kendilerini tanıtmalarına olanak sağlayan kısa ve etkili bir metindir. Bu belgenin amacı, iş başvurusu sırasında bireyden daha fazla bilgi almak. Özgeçmiş ile birlikte teslim edilen ön yazı, 3 – 4 paragraftan oluşur. Yazı içerisinde kişinin belirlenen iş pozisyonu için uygunluğu hakkında bilgiler yer alır. Özenle hazırlanması gereken bu yazı, kısa ve öz olmalıdır.
Ön yazı, genellikle bir kitap, makale, tez veya rapor gibi yazılı eserlerin başında yer alan ve okuyucuyu eserin içeriği hakkında bilgilendiren kısa ve öz bir metindir.
Ön yazıda kişi, neden başvurduğunu anlatmalı ve beklentilerini yazmalı. Bununla birlikte işe alım görevlisinin neden kendisini seçmesi gerektiğini belirtmeli. Kısa ve net üslup ile yazılması gereken bu belge, tek sayfadan oluşmalı.
Ön yazı nasıl yazılır?
Ön yazıyı hazırlamak için dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunur. Ön yazı, işe alım sürecinde önemli bir yer tutuyor. Bu belgenin temel amacı kişinin kendisi ve iş deneyimleri hakkında bilgi vermesi.
Ön yazıyı hazırlarken öncelikle bir giriş yapılır. Ardından çeşitli bilgiler verilir. Sonrasında kapanış konuşması ile yazı sonlandırılır. Yazı hazırlanırken geçmiş deneyimlerden kısaca söz edilmeli. Bununla birlikte birçok beceriye de yer verilmeli. Ayrıca başvurulacak iş pozisyonuna neden başvurulduğu da yazılmalı.
Bu tür belgelerin hazırlanması sırasında şuna da dikkat edilmeli: Firmaya ne katacağım? Bir aday, o pozisyona katıldıktan sonra neler yapacaklarından kısaca bahsetmeli. Yani işe alım görevlisinin neden kendisini seçmesi gerektiğini anlatmalı. Burada önemli olan kısım kısa ve öz cümleler kullanmak. Çünkü aynı gün içerisinde birçok iş başvurusu inceleniyor. Etkili birkaç cümle kurmak seçilme şansını arttırır.
Bu belgenin hazırlanması sırasında üslup, büyük bir öneme sahip. Üslubun güzel kurulması, işe alım sürecinde başarı getirir. Ayrıca yazım ve noktalama işaretlerine de önem gösterilmeli. Bununla birlikte anlatım bozukluğu yapılmamalı. Birazdan ön yazının nasıl hazırlanacağına dair daha detaylı bilgiler paylaşıyor olacağız.
Ön yazı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Ön yazıya önem göstermek, işi elde etmenin yarısıdır. Başarılı bir belge, adaylar arasından öne çıkar. Bu tür bir yazıyı hazırlarken 3 önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Gereken bilgileri sağla
Belge içerisinde yalnızca gerekli bilgilere yer verilmeli. Ön yazı, gereksiz uzatılmamalı. Çünkü iş verenler, tüm yazıları okumayabilir. Bundan dolayı kısa ve öz yazmak oldukça önemli.
Genellemeler yapmaktan kaçın
Bir ön yazıyı yazarken genellemeler yapmamak gerekiyor. Genelleme yapmak yerine daha ayrıntılı örnekler verilmeli. Örnek olarak “bu işe çok uygunum” demek, çok genel bir cümle. Bunun yerine bu işe neden uygun olunduğundan söz edilmeli. Bu şekilde cümleler kurmak, işe kabul edilme ihtimalini yükseltir.
Belgeyi kısa tut
Bu tür bir yazı hazırlarken yazının uzun olmaması da gerekir. Bazı firmalar, işe alım sürecinde üst sınır koyabilirler. Bazıları herhangi bir limit belirlemez. Ön yazının okunaklı olması ve çok uzun tutulmaması gerekir. Etkili cümlelerin kurulması ve akıcı bir metin, daha çok ilgi çeker.
Ön yazı formatı nasıl olmalı?
Bu çeşitte bir belge yazılırken formata büyük önem gösterilmeli. Bu tür yazılarda genellikle 3 paragraf öneriliyor. Bu paragraflardan birisi giriş paragrafı, diğeri orta paragraf. Son olarak sonuç paragrafı eklenmeli ki yazı daha güçlü görünsün.
Giriş Kısmı
Giriş paragrafına başlarken güzel bir başlangıç yapılmalı. Paragrafa etkili başlamak, yazının işe alım görevlisi tarafından okunma ihtimalini arttırır. Giriş kısmında başvurma sebebi bahsedilmeli. Bununla beraber hangi iş pozisyonuna başvurulduğu da yazılmalı. Ayrıca işe dahil olduktan sonra firmaya ne katılacağı da açıklanmalı. Yani firma için ne kadar faydalı olunacağı hakkında bilgi verilmeli.
Orta Kısım
2. paragrafta bahsedilmesi gereken şey kişinin kendi becerileri. Bu paragrafta iş pozisyonu hakkında hangi becerilere sahip olunduğundan söz edilmeli. Örneğin yazılımcı olunmak isteniyor ise yazılım becerileri bu alana dahil edilmeli. Özetle bu paragrafta yetenekler açıklanmalı.
Sonuç Kısmı
Sonuç paragrafında iş başvurusu için yanıt beklendiği söylenmeli. Ardından teşekkür cümlesi yazılmalı. İsim, soyad ve imza ile ön yazı hazır hale getirilmeli.
Ön yazı her başvuruda zorunlu mu?
Bu belgeyi yazmak zorunlu değildir. Yine de seçilme potansiyelini arttırmak adına CV ile birlikte yazılması tavsiye edilir.
Bir ön yazı nasıl başarılı olur?
Bir ön yazının başarılı olması için pek çok kriter karşımıza çıkıyor. Bunlardan birisi tekrar cümlelerin veya sözcüklerin kullanılmaması. Bir paragrafta aynı sözcüklere sık sık yer verilmemeli. Ayrıca tüm paragraflarda tekrar cümlelerden kaçınılmalı. Gereksiz bilgiler yer almamalı. Bu adımlar, başarılı bir ön yazının hazırlanması anlamına geliyor.
Bu belgenin başarısını arttıran bir diğer şey becerilerin aktarılması. Yalnızca iş pozisyonu ile alakalı yetenekler anlatılmalı. Aynı beceriler üst üste tekrarlanmamalı. Buna ek olarak neden seçinilmesi gerektiği de açıklanmalı. Yani bir işe alım görevlisi neden o adayı seçmeli? Kişi, bunu kendine sormalı ve bir metin hazırlamalı.
Bu tür bir yazı formatında paragraf sayısı da önemli. 3 paragraf olması tavsiye edilir. Her paragrafta az önce bahsettiğimiz gibi detaylar verilmeli. Belge, 1 sayfayı aşmamalı. Ne anlatılacak ise aynı sayfa üzerinde kısa ve öz anlatılmalı. Üsluba da önem gösterilmeli. Kibar ve nazik cümleler kurmak, başarıyı güçlendiren bir şey.
Bu belge, özgeçmiş ile birlikte verilir. Bundan dolayı otobiyografi türünde olmamalı. Yani kişi, kendi hayatından bahsetmemeli. Bunun yerine iş pozisyonu ve yeteneklerden söz etmeli. Bu bağlamda ortaya güzel bir metin çıkmış olur.
Ön yazı başlığı nasıl belirlenmeli?
Ön yazının başlığının büyük bir önemi var. Çünkü işe alım personeli, önce başlığı inceler. Sonrasında yazıya geçer. Nasıl bir başlık olacağı kişiden kişiye değişir. Burada önemli olan husus başlığın etkili olması. Etkili bir başlık, işe alınma olasılığını arttıran bir durum.
Etkili ön yazı için öneriler
Etkili bir belge yazmak adına birkaç tavsiye sunmak gerekir. Bu tavsiyeler doğrultusunda ön yazının hazırlanması gerekir.
Önce araştırma yap
Araştırma, metni hazırlamadan önce yapılması gereken bir şey. Bir işe başvururken o pozisyon hakkında bilgi sahibi olunmalı. Yani nasıl bir iş yapılacağı bilinmeli ve şirketin geçmişi incelenmeli. Alınan bilgiler doğrultusunda yazıya başlanmalı.
Teknik kurallara hakim ol
Yazıya başlamadan önce yazı yazmak için gerekli olan teknik bilgiler bilinmelidir. Paragraf standart olarak 3 adet olmalı. En fazla 4 paragraf eklenmeli. Bununla beraber yazım kuralları ve noktalama işaretlerine de dikkat edilmeli. Ayrıca anlatım bozukluğu yapılmamalı ve tekrar cümleler kullanılmamalı.
İlk paragrafa ekstra özen göster
İlk paragrafın özellikle ilk cümlesi büyük bir önem teşkil ediyor. Çünkü ilk paragraf ne kadar kaliteli olursa görevlinin ilgisini o kadar çok çeker. Araştırmalara göre etkili giriş yapan yazılar daha çok okunuyor.
İlk paragrafta önemli bilgilere de yer verilmeli. Temel yeteneklerden söz edilmeli. Ayrıca birey, neden işe alınılması gerektiğini de burada anlatmalı. Bu bilgiler ışığında ortaya güzel bir yazı çıkar.
Deneyimlerinden bahset
Bir ön yazıda olması gereken şeylerden birisi deneyimlere yer verilmesi. Tecrübeler, kişinin gelişmesine destek olan bir olay. Bundan dolayı pozisyona uygun geçmiş yeteneklerden bahsedilmeli. Aynı şeyler 1 kez yazılmalı ve tekrar edilmemeli.
Yazıyı güzel bir şekilde sonuca bağla
Ön yazı, özgeçmiş yani CV ile birlikte teslim edilir. Özgeçmiş okunmadan önce ön yazıya bakılır. Bu belge içerisinde son paragrafa geçildiğinde güzel bir şekilde sonuca bağlanmalı. Örneğin teşekkür mesajı yazılabilir. Bunun yanı sıra farklı sonlandırma cümleleri de kurulabilir. Bu, kişinin tercihine bağlı bir durum.
Kaynakça