Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına oranını temsil eden bir sayıdır. İrrasyonel bir sayı olduğundan basit bir kesir ile ifade edilemez. Matematikçilere göre pi sayısı “sonsuz ondalığa sahip sayı” olarak nitelendirilir. Çünkü ondalık noktasından sonraki rakamlar sonsuza kadar devam edebilir.
Matematik derslerinde genellikle pi sayısının 3,14 veya 3,14159 olduğu belirtilir. Bu basit bir yaklaşım olmasına rağmen matematikçiler pi sayısını daha fazla basamağa sahip bir sayı olarak ele alırlar. Gelişmiş bilgisayarlar söz konusu basamak sayısını trilyonlara kadar ilerletebilirler.
Pi sayısı nedir?
Bir çemberi ikiye bölecek şekilde daire boyunca bir çizgi çizdiğinizi düşünün. Ardından, çizdiğiniz çizginin çember boyunca uzunluğunu veya çapını kesen bir ip varmış gibi hayal edin. İlgili ipi dairenin çevresine sarmaya çalıştığınızda ipin üçte birinden bir miktar daha azını kullanırsınız.
Çember ne kadar küçük veya büyük olursa olsun çemberin çevresinin çapına oranı üçte birden fazla olacaktır. Elde edeceğiniz sayı ise muhakkak irrasyonel bir sayıdır. O sayıyı bir kesir olarak yazamazsınız. Bu nedenle ilgili sayıya pi sayısı adı verilmiştir.
Pi sayısı genellikle yayların uzunluklarını veya eğri yüzeylerin alanlarını ele alan matematiksek problemlerde ortaya çıkar. Ayrıca alternatif elektrik akımları gibi fizik ve mühendislik ile bağlantılı olan çeşitli formüllerde kullanılan bir sayıdır.
Belirli hesaplamalar yapmak için pi sayısının tam değerini bilmek zorunda değilsiniz. Elinizde pi sayısına ait 152 basamak varsa bu durumda hesaplama yapabilirsiniz. Pi sayısının basamaklarını trilyonlara kadar uzatabilirsiniz ama basit hesaplamalarda bunu yapmak gereksizdir.
Pi sayısı nereden gelir?
Pi, bir dairenin çerçevesinin çapına oranı olarak ifade edilir. Başka bir ifadeyle söylemek gerekirse çevrenin çapa bölümüdür. Bir daire ne kadar büyük veya küçük olursa olsun pi sayısı her zaman aynı sayı olur. Pi, Yunan alfabesinde yer alan 16. harftir ve belirtilen sayıyı temsil etmek için kullanılır.
Pi sayısı antik dönemdeki Babil halkı tarafından keşfedilmiştir ve yaklaşık 4.000 yıldır bilinen bir sayıdır. Babil dönemine ait bulunan bir tablette pi sayısının 3,125 olarak alındığı fark edilmiştir. Antik dönemdeki Mısır halkı benzer yaklaşımı sürdürmüş ama pi sayısını 3,1605 olarak hesaplamışlardır.
Pi sayısının ilk hesaplamalarından biri Yunan matematikçi Arşimet tarafından yapılmıştır. Arşimet, iki çokgenin alanlarını bulmak için Pisagor teoremini kullanmayı tercih etmiştir. Böylece bir dairenin alanını yaklaşık olarak hesaplamayı başarmıştır. Arşimet pi sayısını bugünkü değerine yaklaştırmıştır.
Pi sayısı nerede kullanılır?
Pi sayısı her türlü formülün içerisinde kullanılabilir. Bir çemberin çevresini veya alanını hesaplarken pi sayısından yardım alınır. Ayrıca belirli koşulları sağlayan kürelere ait çeşitli öğelerin hesaplanmasında pi sayısı kullanılabilir. Pi sayısı birçok mühendislik ve hesaplama probleminde karşınıza çıkabilir.
Çoğu bilim dalındaki hesaplamalarda bir şekilde pi sayısına başvurmanız gerekebilir. Bir bilgisayarın ne hızlı ve güçlü olduğunu belirlemek için bu sayıyı kullanılırlar. Bobinler ve onunla bağlantılı diğer öğeler arasındaki voltajı belirlemek için kullanışlıdır.
Pi sayısı aynı zamanda günlük hayatta sıklıkla kullanılan GPS (global konumlandırma sistemi) için temel oluşturur. GPS sayesinde pek çok teknolojik imkandan faydalanabildiğinizi unutmamalısınız. Siz fark etmeseniz bile işin arka planında pi sayısı gibi bir gerçek vardır.