Windows 11 indir işlemi, insanların araştırmasını yaptığı bir şey. Bu ipucunda sizler için Windows 11’in nasıl indirileceğini açıklayacağız.
Windows 11 indirmek, günümüzün en önemli şeyleri arasında yer alıyor. Windows 11 ile beraber kullanıcılar, daha yeni bir deneyim elde ediyor. Yeni işletim sistemine geçmek için yapılması gereken şey ISO dosyasını indirmek. Ardından kurulum veya yükseltme işlemlerini başlatmak. Bazı kullanıcılar, Windows 11’e nasıl geçileceğini bilmiyor olabilir. Bundan dolayı rehber niteliğinde bu içeriği ve merak edilen soruların cevaplarını hazırladık.
Windows 11 yenilikleri
Windows 11, pek çok yenilik ile bizlerin karşısına çıkmakta. En çarpıcı yeniliklerden birisi oyun deneyiminin iyileştirilmesi oldu. Oyun deneyimi, Windows 11’de bir miktar daha iyi performans veriyor. Yani FPS artışı mevcut. Bunun için Microsoft’un önemli adımlar attığı biliniyor. Ayrıca oyuncular için çeşitli uygulama geliştirmeleri de yer alıyor. Örneğin Xbox uygulamaları, eskisinden daha iyi hale büründü.
2021 yılında çıkan yeni işletim sistemi, yeni bir arayüze kavuştu. Yapılan değişikliklerden birisi başlat menüsünün ortalanmasıydı. Kullanıcılar, isterse başlat menüsünü sola hizalayabiliyor. Başlat menüsü simgesinin yanı sıra başlat menüsü de düzenlendi. Artık başla menüsü, daha farklı bir görünüme yer veriyor. En üstte sabitlenen öğeler görünmekte. Alt kısımda ise önerilenlere yer veriliyor. Ek olarak şu bilgiyi de sağlayalım: Artık başlat menüsü yok, başlangıç menüsü var.
Windows 11 indir başlığına geçmeden önce birkaç yenilikten daha söz etmiş olalım. Windows 11’in öne çıkan bir diğer yeniliği sağ tık menüsü oldu. Eski ve yeni sağ tık menüsü için farklı bir sistem uygulanıyor. Yeni sağ tık menüsü, artık varsayılan öğeler için simgeleri destekliyor. Ayrıca eskisine göre daha geniş bir görünüme sahip. Bu sayede kullanıcılar, yazılara daha iyi odaklanabiliyor olacak.
Varsayılan simgelerin güncellendiği Windows 11’de dosya gezgini de gelişti. “Hızlı Erişim” kısmı artık “Giriş” olarak adlandırılıyor. Ayrıca dosya gezgininde sekme sistemi yer alıyor. Yani kullanıcılar, yeni bir pencere açmadan aynı uygulamada birden fazla dizine erişebilecek. Bu özelliğin amacı, dizinlerin tek bir uygulama gibi görünmesini sağlamak. Bu da kalabalıklaşmayı önler.
Windows 11 indir öncesinde pencere bölme işlevini de açıklamalıyız. Bu özellik, birçok kişi için verimli olabilmekte. Özellikle ekranı geniş olan kullanıcılar için harika bir sistem. Bunun için pencerenin sağ üst köşesinde yer alan kare şeklinin üzerinde durulmalı. Fare, burada durduğunda 6 farklı dizayn görünecek. Seçilen dizayna göre pencere, şekil alacak. Diğer pencereler de bu şekilde sıralanabiliyor.
Windows 11 sistem gereksinimleri
Windows 11 indirmek ve kurmak için sistem gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Sistem gereksinimleri en düşük şu şekilde yer alıyor:
- 2 çekirdekli, 1 GHz ve 64 bit işlemci
- 4 GB RAM
- 64 GB depolama alanı
- UEFI ve güvenli önyükleme özelliği
- TPM 2.0
- WDDM 2.0’a sahip DirectX 12 destekli ekran kartı
- 9 inç olan, 8 bit ve 720p çözünürlüğe sahip ekran
- Kurulum için internet bağlantısı ve Microsoft hesabı
- Etkinleştirme için lisans anahtarı
Burada belirtilen etkinleştirme adımı zorunlu değildir. Windows 11 kullanıcıları, etkinleştirme yapmadan da işletim sistemini kullanıyor. Tek fark bazı kısıtlamaların olması. Buna ek olarak “Windows’u Etkinleştir” yazısı ana ekranda görünür.
Windows 11 nasıl indirilir?
Windows 11 indir işlemine başlamadan önce gerekli olan adımların üzerinden geçelim. Öncelikle Microsoft’un resmî web sitesinden ISO dosyası indirilmeli. Ardından ISO dosyası, USB belleğe veya DVD’ye yazdırılmalı. Sonrasında sistem yeniden başlatılmalı. Bu esnada ISO dosyasının bulunduğu diske bağlanmalı. Bu adımların ardından Windows 11 kurulabiliyor.
Microsoft’un sitesinden ISO dosyası oluşturun
Windows 11’i indirmek için bu bağlantıya tıklayın. Bu ekranda bulunan “Windows 11 Disk Görüntüsü (ISO) İndirme” sekmesine inin. Ardından “İndir” butonuna basıp dil seçimi yapın. Dil seçimi yaptıktan sonra “Onayla” butonuna basın. Sonrasında indirme işlemi başlamış olacak. İndirme tamamlandıktan sonra ISO dosyası hazır hale geliyor. Bundan sonra yapılması gereken işlem ISO dosyasını diske yazdırmak.
ISO dosyasını USB belleğe veya DVD’ye aktarın
ISO dosyası, pek çok şekilde yazdırılıp kurulabiliyor. Bunlardan birisi USB bellek kullanmak. Bir diğer yöntem DVD ile kurmak. DVD’ye yazma işlemi için birçok yöntem var. Bunlardan birisi resmî Windows uygulamasını kullanmak. Bu sayede 3. parti yazılıma gerek kalmıyor. Bilgisayara boş bir DVD taktıktan sonra ISO dosyasının olduğu dizine girilmeli. ISO dosyasına sağ tıklanmalı. Eğer Windows 11 kullanılıyor ise “Diğer seçenekleri göster” tercihi yapılmalı. Ardından çıkan “Disk görüntüsünü yazdır” seçeneğine basılmalı. Disk, DVD’ye yazdırıldıktan sonra hazır hale geliyor.
Eğer USB bellek kullanılıyor ise öncelikle belleğin boş olması lazım. Önceden ISO boyutları düşük olduğu için FAT32 kullanılıyordu. Windows 11 için NTFS dosya sistemi gerekiyor. Eğer biçimlendirme yapılmadıysa NTFS olarak yapılmalı. Ardından ISO dosyası açılmalı ve içindeki tüm dosyalar USB belleğe aktarılmalı. Aktarım işlemi sonrasında Windows 11 kurulum diski hazır hale gelmiş oluyor.
Eğer daha pratik bir aktarım isterseniz bu bağlantıdaki Rufus’u indirip yükleyin. Ardından uygulamayı başlatın. Uygulama açıldıktan sonra “Aygıt” kısmından USB belleği seçin. Sonraki aşamada “Önyükleme seçimi” sekmesine gelin. Bu alanda hangi ISO dosyası kullanılacak ise o seçilmeli. Seçim yapmak için ise “Seç” butonuna basılmalı. Son olarak “Başlat” düğmesine basın. Bu aşamaların ardından Windows 11 ISO dosyası USB belleğine yazdırılıyor. İşlem tamamlandıktan sonra aygıt, hazır hale geliyor.
Windows 11 kurun
Buraya kadar her şey tamamlandıysa artık yapılması gereken şey kuruluma geçmek. Windows 11 işletim sistemini kurmak için bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra BIOS ekranına ulaşılmalı. BIOS ekranından disk seçimi yapılabiliyor ise USB bellek veya DVD seçilmeli. Yapılmıyor ise disk öncelik sıralaması ayarlanmalı. Öncelik, USB bellek veya DVD’ye sağlanmalı. Ardından ayarlar kayıt edilmeli. Bu işlemlerin sonrasında sistem yeniden başlayacak. POST ekranı geçtikten sonra kurulum ekranı gelecek. Bu şekilde Windows 11 kurulabiliyor olacak.
Yükseltme yaparak Windows 11 kurma
Windows 11 indir işlemi yükseltme ile de yapılabilmekte. Yükseltme ile beraber Windows 11 yüklemek daha kolay. Özellikle aynı bilgisayara yükleme yapılacaksa bu uygulama tavsiye edilir. Farklı bir bilgisayara kurulum yapılacağı takdirde ISO dosyası indirilmeli.
Windows 11 indirme sayfasına girin
Az önce de belirtmiş olduğumuz gibi bu bağlantıya girin. Bu sayfada üst kısımda “Windows 11 yükleme asistanı” yer alıyor. Altındaki “Hemen İndir” seçeneğine tıklayın. İndirme tamamlandıktan sonra uygulamayı başlatın.
Yükseltme işlemini başlatın
Yazılım, başladıktan sonra sistem gereksinimlerini kontrol ediyor. Gereklilikler karşılandığı takdirde anlaşma onaylanmalı. Sonraki aşamada Windows 11 indiriliyor. Sıradaki aşamada doğrulama yapılıyor. Ardından Windows 11 kurulum işlemleri başlıyor. Yükleme tamamlandıktan sonra yeniden başlatma gerekiyor.
İşletim sistemi, yeniden başlatıldığında yükleme kaldığı yerden devam ediyor. Kurulum, biraz uzun sürebilir. Tamamlandıktan sonra giriş ekranı kullanıcıyı karşılıyor. İlk kurulumda masaüstü, geç açılmakta. Bunun sebebi kişisel ayarların yapılıyor olması. Bu da birkaç dakikaya kadar sürmekte. Ayarlar tamamlandıktan sonra başlangıç menüsü otomatik bir şekilde açılır ve masaüstü görünür.
Windows Update ile Windows 11 kurma
Windows 11 indir işlemi Windows Update ile de yapılıyor. Windows Update, işletim sisteminin güncellenmesini sağlayan bir araç. Bu araç sayesinde Windows, daha güncel bir yazılım haline geliyor. Windows’u kullananların yararlandığı bu uygulama, işletim sistemi güncellemesi de sağlıyor. Yeni büyük bir güncelleme geldiğinde bu güncelleme, kademeli olarak yayılıyor. Eğer Windows Update’de Windows 11 güncellemesi görünüyor ise bu şekilde geçilebilir. Bu Windows 10 için geçerli. Ayrıca büyük Windows 11 güncellemelerine de bu biçimde geçiliyor.
Yapılması gereken tek şey Windows Update’e girmek. “Windows + I” tuşlarına bastıktan sonra güncelleme kısmına geçiş yapılmalı. Bu kısımda eğer var ise üst alanda güncelleme seçeneği mevcut olur. Eğer gelmediyse daha hızlı güncellemek için bir önceki yöntemlerden biri denenmeli.
Windows 11 yükseltme vs. temiz kurulum
Windows kullanıcıları, temiz kurulum ile yükseltme arasındaki farkı merak etmekte. Aslına bakarsak temiz kurulum yapmak bazı durumlarda daha mantıklı. Çünkü problemleri ortadan kaldırır. Yükseltme yapılırken bazı buglar ortaya çıkar. Temiz kurulumda ise bug ihtimali daha da azalır. Yani daha kusursuz bir işletim sistemi insanları karşılar. Özetle temiz kurulum yapmak daha mantıklı.
Eğer yükseltme yapılmak isteniyorsa yapıldıktan sonra sorun var mı diye gözden geçirilmeli. Bir problem oluşmazsa Windows 11, bu şekilde kullanılmaya devam edilebilir. Eğer kusurlar var ise temiz kurulum sonrasında testler uygulanmalı. Temiz kurulum sonrasında da sorunlar mevcutsa problem, Windows kaynaklıdır.
Windows 11 indir seçeneği ücretsiz mi?
Windows 11 kurulumu ücretsiz bir şekilde yapılıyor. İşletim sistemini kurmak isteyenlerin herhangi bir para ödemesine gerek olmaz. Şunun bilinmesi gerekiyor ki Windows 11, ücretli bir işletim sistemi. Yani belli bir bedel ödenerek kullanılmalı. Buna rağmen Microsoft, bedava olarak da kullanıma imkan tanıyor. Bu kullanımlar, lisanssız olarak geçiyor.
Lisanssız yani lisans anahtarı olmadan kullanımda bazı kısıtlamalar uygulanır. Bunlardan birisi kişisel ayarlar. Eğer lisanslama yapılmaz ise kişisel ayarlar kullanılamaz. Bununla beraber ana ekranda “Windows’u Etkinleştir” yazısı bulunur. Bunların dışında lisanssız bir biçimde kullanım, herhangi bir soruna yol açmaz.
Windows 11’e geçiş ücretsiz mi?
Windows 10 lisans anahtarı olanlar, Windows 11’e geçerken para ödemek zorunda kalmaz. Eğer lisans anahtarı bulunmuyor ise geçiş, ücretsiz olsa da yazılım, lisanssız olur. Yani Windows 11, az önce söylediğimiz gibi lisanssız olarak kullanılır. Sonuç olarak ücretsiz kullanım mümkün fakat kısıtlamalarla beraber.
Windows 11 32 bit ISO var mı?
Windows 11 için 32 bit ISO dosyası mevcut değil. Windows 11 kullanıcıları, 64 bit ISO dosyası ile yükleme yapacaktır. Zaten 32 bit, günümüzde çok düşük bir değere sahip. 64 bit ise genel kitleye hitap ediyor. Yani günümüz bilgisayarlarının büyük çoğunluğu 64 bit kullanıyor. Özetle 64 bit işlemciler, Windows 11 kurabilecek.
Windows 11 kurmak için kaç GB USB gerekiyor?
Windows 11 işletim sistemine sahip olmak için 8 GB USB bellek önerilir. Önceden 4 GB USB bellek dahi yeterli bir miktar idi. ISO dosyalarının boyutunun artması sebebiyle artık en düşük 8 GB gerekiyor. 8 GB’lık bir USB bellek ile beraber Windows 11 kurulumu yapılıyor.
Windows 11 deneme sürümü kaç gün?
Windows 11 ile ilgili merak edilen bir diğer soru deneme sürümü olmakta. Aslına bakarsak Windows 11, kurulduktan bir süre sonra etkinleştirme uyarısı veriyor. Zaten deneme sürümü, pek de gerekli bir durum değil. Çünkü Windows 11 indir işlemi sonrasında kurulum yapanlar, yazılımı rahatlıkla kullanabilecek. İster lisanslı ister lisanssız olsun herhangi bir problem yaşanmaz. Tek fark lisanssız olması durumunda kişisel ayarlara erişilmemesi.