Eylül 19, 2024

XAMPP, birçok geliştiricinin web uygulamaları ve web siteleri için kullanabileceği ücretsiz bir açık kaynaklı platformdur. Bu platform, web sunucularının, veritabanlarının ve diğer araçların kurulumunu tek bir pakette bir araya getirir. Bu yazıda XAMPP hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

XAMPP, web siteleri için yazılım bileşenleri sağlayan popüler bir yazılım sistemidir. XAMMP, bir web sitesi kurarken ya da yönetirken kullanılır. Oldukça kullanışlı ve yararlı olduğu için site kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Php, Apache, Perl, MariaDB, Tomcat, MercuryMail ve Filezilla sistemlerini bir araya getirir. Böylece ihtiyaç olan bu yazılım araçları bütün olarak sunulmuş olur.

XAMPP Nedir?

XAMPP, “Apache, MySQL, PHP, and Perl” (Apache, MySQL, PHP ve Perl) kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu platform, web uygulamaları ve web siteleri için gereken tüm araçları ve bileşenleri içerir. XAMPP, Windows, Mac ve Linux gibi birçok işletim sistemi üzerinde çalışabilir.

XAMPP’nin avantajları nelerdir?

Yazılım araçlarının dağıtımında, web sunucularının birçoğu benzer bileşenler kullanır. XAMPP yönetimsel yazılım araçlarını bir arada sunar. XAMPP kullanımı yerel sunucu ile canlı sunucu arasındaki geçişi kolaylaştırır.

XAMPP, internet sitesi kurarken ve yönetirken tercih edilen bir web sunucusu yazılım sistemidir. İnternet sitesi kurarken ve yönetirken, sunucuya yüklenebilen sistemleri içerir. Php, Apache, Perl, MariaDB, Tomcat, MercuryMail ve Filezilla bu sistemlerdendir. Bu sayede internet sitelerinin kolayca kurulup, yönetilmesi mümkün hale gelir.

XAMPP internet sitesi kurulumu ve yönetiminde kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlar. İçeriği oldukça zengindir ve internet sitelerini istenilen şekilde yayınlayabilme imkanı sağlar. Kullanıcıların sunucularını birer web sunucusu olarak kullanmalarını kolaylaştırır. 

XAMPP’in avantajları aşağıdaki şekilde sayılmaktadır.

  • XAMMP ücretsizdir ve kullanımı kolaydır. Windows, Linux ve Mac OS işletim sistemlerinde kullanılması mümkündür.
  • Yeni başlayan kullanıcılar açısından uygun bir çözüm paketidir.
  • Açık kaynaklı bir yazılım paketidir. Kolay kurulum deneyimi sağlar. 
  • Geliştirme, test ve dağıtım amaçlı kurulum yapmak oldukça kolaydır.
  • Kullanıcılara zaman kazandırır.
  • İnternet sitelerinin yapılandırma değişikliklerini yönetmek için farklı yollar sunar.
  • Kimi zaman idari görevleri de üstlenir. Durumu ve güvenliği kontrol etme görevini yerine getirir.

XAMPP’nin yazılım bileşenleri nelerdir?

ApachHTTP isteğini işleme görevini yerine getirir. Gerçek varsayılan web sunucusu uygulamasıdır. Apache Software Foundation şirketi tarafından sağlanan en popüler web sunucularındandır.
MySQLXAMPP’de, veri tabanı yönetimi sisteminin görevini yerine getirir. Veriler toplandığında verimli olarak depolama ve yönetim sağlar. Açık kaynak kodludur ve en popüler yönetim sistemidir. 
PhpHTML anlamındaki sunucu tarafındaki betik dilidir. Web sunucusu ile etkileşime giren HTML kodu ile gömülüdür. Açık kaynak kodludur ve MySQL ile verimli şekilde çalışma sağlar.
PerlWeb geliştirme ve programlama gibi görevlere aracılık eder. Metin düzenleme amaçlı tasarlanmış üst düzeydeki bir programlama dilidir.

XAMPP nasıl indirilir?

  • XAMPP indirmek için XAMPP’ın kendi web sitesine gidin.
  • İşletim sisteminize uygun olan seçeneği indirin.
  • Kurulum aşaması, işletim sisteminde yapılan normal bir yazılım kurulum aşaması gibidir. Yani kurulum aşaması oldukça kolay olacaktır.
  • Yükleme sırasında, Apache ve MySQL’i hizmet olarak çalıştırmak isteyip istemediğinizi seçin. Eğer istediğinizi seçerseniz, Apache ve MySQL sistem açılışında başlar. Kurulumdan sonra bu ayarları değiştirmek her zaman mümkündür.

XAMPP kurulumu nasıl yapılır?

Xampp kurulumu, son derece kolay ve anlaşılır adımlarla gerçekleştirilir. Aşağıdaki yönlendirmeleri takip ederek XAMPP kurulumunun gerçekleştirilmesi mümkündür.

  • XAMPP’in kendi internet sitesindeki ‘XAMPP indir’ butonuna tıklayın. Bu kurulum dosyasının bilgisayara indirilmesi için yeterlidir. 
  • Sonrasında dosya yönlendirmelerini takip edin. Bu yönlendirmelerle yazılımı sunucunuza kolayca yüklenecektir. 

XAMPP çapraz platformludur, yani her işletim sistemi için farklı sürümleri vardır. Bu sebeple de kullanımı her işletim sisteminde farklılık gösterir. Öncelikle kurulum yaparken işletim sistemine uygun dosya indirilmesi önerilir. Daha sonra kurulum ekranını açarak XAMPP üzerinden sunucuya kurulacak sistemlerin seçilmesi gerekir. Apache ve Php sistemleri, kendiliğinden kurulu olarak gelir. Diğer sistemler ise seçenek olarak sunulur, ihtiyaca göre yüklenecek dosyaların belirlenmesi gerekir.

Kullanılacak sistemler seçildikten sonra kurulum emri verilir. Sonrasında XAMPP yazılımı ve seçilen yazılım sistemleri bilgisayara yüklenir. Yükleme aşaması bittiğinde, açılan ekrandan yazılımın kullanılacağı dil seçilir. Dil seçiminden sonra kontrol paneli açılır. Artık XAMPP kullanıma hazırdır. XAMPP kurulumu tamamlandığı için kişisel bilgisayar bir hosting ortamına dönüştürülür.

Kullanıcılar neden XAMPP kullanır?

XAMPP yazılımının kullanıcılara sağladığı birçok avantaj vardır. Bunlardan ilki, XAMPP’in sunucu işlemlerini, her yerden yapılabilir hale getirmesidir. Mekan fark etmeksizin XAMPP sayesinde, bir internet sitesinin sunucu işlemlerinin tamamlanması mümkündür. 

XAMPP WordPress kurulumu da  oldukça basittir. Bu sebeple internet sitesini mevcut şablonlar üzerinden oluşturanlar tarafından da rahatlıkla kullanılır. XAMPP’in sağladığı diğer bir avantaj da acil durumlar içindir. XAMPP acil durumlarda doğrudan müdahalede bulunma olanağı sunar. İnternet sitesinin hosting işlemleriyle ilgili bir sorun olduğunda, sunucuya müdahale edilmesi mümkündür. XAMPP, doğrudan müdahalede bulunma ve sorunu vakit kaybetmeden çözme imkanı sağlar. Böylece sitenin kullanımı kısa süreliğine de olsa kesintiye uğramaz. 

XAMPP’in tercih edilmesinin bir diğer sebebi de sisteminin kullanışlı olmasıdır. XAMPP sayesinde işlemlerin tamamı oldukça kolay ve hızlı şekilde tamamlanmaktadır. Bu da kullanıcılara vakit kazandırmaktadır.

XAMPP düzenli olarak güncellenme paketleri ile geliştirilebilen bir yazılım sistemidir. Kullanıcılar güncellemeler ile XAMPP’in içerdiği sistemlerin en güncel sürümlerini elde eder. Sürekli güncel sürümün kullanılabilmesi de en gelişmiş hosting işlemlerinden yararlanma imkanı sunar. 

XAMPP ayrıca, güvenlik ve gizlilik hususunda da oldukça tercih edilen bir sistemdir. Bir internet sitesinin hosting işlemlerini, kullanıcıların kendisinin düzenlemesine olanak tanır. Böylece de internet sitesine ilişkin önemli bilgilerin tamamı gizli kalmış olur. XAMPP’in yazılımı, sitenin güvenliğine dair bilgilerin üçüncü kişiler ile paylaşılmasını engeller. Bu yazılımı sayesinde de kötüye kullanım ihtimaline minimuma indirir.

XAMPP veritabanı kullanıcı bilgileri nelerdir?

XAMPP’ı kurup, veritabanını oluşturduktan sonra kullanıcı bilgilerinin tanımlanması gerekir. Bu aşamada sıklıkla erişim sorunları ortaya çıkar. Örneğin, yeni bir WordPress site yaparken, henüz kurulum aşamasında kullanıcı bilgileri sorulur. Ancak XAMPP’da kurulum yaparken kullanıcı bilgileri ve parola oluşturulmaz. Çünkü XAMPP’ın standart kullanıcı adı ve şifresi vardır. Hızlı ve pratik bir şekilde erişim sağlamak için bunları bilmek faydalıdır.

Host“localhost”
Veritabanı adı“veritabanınız”
Veritabanı kullanıcısı“root”
Veritabanı parolası” “

XAMMP’da veritabanı kullanıcısı root için bir parola bulunmaz. Veritabanı kullanıcı parolasını boş bırakmak erişim sağlamak için yeterli olmaktadır. Herhangi bir hazır sistem kullanılması veya sıfırdan bir geliştirme yapılması fark etmez. XAMPP sanal sunucusunu kurmak ve veritabanını bağlamak bu sebeple oldukça kolaydır. 

XAMPP yerine kullanılabilecek alternatifler nelerdir?

XAMPP, popüler bir yazılım sistemidir. Bu popülerliğin en büyük sebebi de etkili ve başarılı bir yazılım olmasıdır. İnternet sitesinin hosting işlemlerini sunucu üzerinden gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilir. ‘XAMPP alternative’ olarak nitelendirilen ve XAMPP’a alternatif birçok yazılım vardır. Bu alternatif yazılımlar XAMPP’in sunduğu avantajların tamamını sağlar.

XAMPP alternatiflerinin en sık tercih edilenleri aşağıdaki yazılım sistemleridir.

  • Lamp Server: Linux işletim sistemi için yazılan yazılım sistemidir. Alternatifler arasında en etkili olarak gösterilir. Dört farklı açık kaynaklı sistemin birleşiminden oluşur. Bu sistemler; Apache, HTTP, MySQL ve PHP’tir. Lamp server, bu dört sistemden yararlanabilmeyi sağlar.
  • Wamp Server: Windows işletim sistemli sunucuların web sunucusu haline getirilmesini sağlayan sistemdir. Wamp server; Apache, SSL, OpenSSL, MySQL ve PHP sistemlerini bir araya getirir. Wamp server’ın kullanışlı bir arayüzü vardır. Bu sayede hosting işlemleri yaparken zaman kaybı yaşanmaz.
  • Mamp Server: MacOS işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlar için tasarlanan web sunucusu yazılımıdır. Mamp Server, ücretsiz olduğu için de sıklıkla tercih edilir. Çünkü internet sitesinin hosting işlemlerini daha ekonomik olarak gerçekleştirebilme imkanı sunar.
  • Wimp Server: İşletim sistemi Windows olan bilgisayarlar için geliştirilmiş yazılım sistemidir. Wimp server’ın ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcuttur. Böylece hem düşük hem de yüksek yoğunluklu sitelerde kullanımı söz konusudur. Wimp’in kullanıcılara sunduğu performans da oldukça yüksektir.

Lamp Server nedir?

Lamp Server, adını Linux, Apache, MySQL ve PHP’den alır. Özellikle Linux kullanıcıları tarafından tercih edilir. Genellikle XAMPP’in eksik kaldığı veya Linux sisteminde istenen performans elde edilemediğinde kullanılır. Lamp server, açık kaynaklı sistemlerden oluşur. Ücretsiz bir yazılım olduğu için de kullanıcılara ekonomik anlamda avantaj sağlar.

Lamp server, akış trafiği yoğun ve büyük sitelerde de güvenli kullanım sunar. Lamp server; farklı alanlardaki sitelerin sunucu üzerinden yönetimini mümkün kılar.  E-ticaret, sosyal medya, video streaming gibi farklı alanda içeriklerin yer aldığı sitelerde kullanılır. Lamp server, site kullanıcılarına hızlı ve performansı yüksek bir kullanım sağlar. İçerdiği açık kaynaklı sistemlerin sürekli olarak güncellemesi de yazılımın diğer bir avantajıdır.

Wamp Server nedir?

Windows işletim sistemli sunucular için geliştirilen yazılım sistemidir. Sunucuların hosting alanı olarak kullanabilmesi için geliştirilmiştir. Wamp server, XAMPP alternatifleri arasında en çok tercih edilen yazılımlardan biridir. Kullanımı da oldukça pratik ve hızlıdır. HTTP ve PHP temelli web sitelerinin yayınlamadan önce localhost adresinden test edilmesini sağlar. Bu sayede de sorunların tespit edilip vakit kaybetmeden çözülmesine yardımcı olur.

Wamp server, en kullanışlı sunucu yazılımlarından biridir. Windows’un pek çok versiyonunda kullanılmaktadır. Windows işletim sistemlerinin sürümleri için ayrı versiyonları vardır. Wamp server, sürekli olarak güncellenmektedir. Böylece bilgisayarın işletim sistemi güncellemeleriyle de uyumlu hale gelir. İşletim sistemi problemleri önlenmiş olur, hosting işlemleri kesintiye uğramaz.

Mamp Server nedir?

MacOS bilgisayarları sunucu ortamına dönüştürmek için başvurabileceğiniz yazılımlardan biri de Mamp Server’dir. Bu, birçok yazılım dilini desteklemesi sayesinde size büyük bir avantaj sunar. Kendi sunucu ortamınızı dakikalar içinde kullanıma hazır hâle getirir. Mamp Server, internet sitenizin tüm hosting ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmenize olanak tanır.

Kurulum esnasında dilediğiniz sistemi seçebilmenize imkân tanır. Böylece hosting çalışmalarınızı web sitenize en uygun şekilde gerçekleştirebilmenizi sağlar. Mamp Server, bilgisayarınızı admin olarak tanımlar. Bu şekilde hosting işlemlerinize dışarıdan erişimi engeller. İnternet sitenizin güvenli bir şekilde yayınlanabilmesine olanak tanır. MacOS işletim sisteminin tüm sürümlerinde çalıştırılır.

Apache ve MySQL nasıl başlatılır?

Apache ve MySQL başlatmak için aşağıdaki adımları takip edin.

  • XAMPP’in kurulduğu konuma gidin (genellikle C:\Program Files\xampp) 
  • XAMPP Control Panel’e (xampp-control.exe) çift tıklayın. 
  • Çıkan ekranda Apache ve MySQL’in yanındaki Başlat (Start) düğmelerine tıklayın.
  • Açıldığında, görev çubuğunuzun sağ tarafında XAMPP simgesi gözükecektir. Bu simgeye tıklamak, ‘XAMPP Kontrol Ppaneli’ni gösterecek ya da gizleyecektir (show/hide). 
  • XAMPP’den çıkmak için ‘XAMPP Control Panel’indeki çıkış düğmesine tıklayın.

Apache başlamıyor hatası nasıl çözülür?

Bazı durumlarda Başlat (Start) düğmesine birkaç kez tıklansa dahi Apache başlamaz. Bu durumun nedeni, genellikle Apache’nin gerektirdiği bağlantı noktasında başka bir sistemin çalışmasıdır. Örneğin, bazen Apache’yi başlatmadan önce Skype’ı başlatmak, Apache’nin başlatılamamasına neden olur.

Apache’nin bu şekilde başlatılamadığı durumlarda, diğer hizmeti geçici olarak durdurmak gerekir. Bazen de Apache’yi başlattıktan sonra diğer hizmeti yeniden başlatmak gerekir. Örneğin, Skype, Apache çalıştırıldıktan sonra yeniden başlatıldığında başka bir bağlantı noktası bulacaktır.

Kurulum dizininde Port Check (xampp-portcheck.exe) adlı bir program yer almaktadır. Bunun üzerine çift tıklanırsa gerekli bağlantı noktaları gözükür. Apache, MySQL ve diğer yazılımlar için gerekli bağlantı noktalarının durumu buradan öğrenilir. Gereken bağlantı noktaları doluysa, bu bağlantı noktalarında çalışan hizmetler de burada gözükür.

Kaynakça

3 Android Backlink Dosya E-Ticaret Ekran en Fotoğraf Gereksinimleri Gezilecek Google Güncelleme Hastalığı Hesap Honda Huawei instagram Kimdir mobil Nasıl nedir NEDİR oyun para Silme Starlink Steam T10X telefon tiktok Tools Türkiye Webmaster Whatsapp wordpress Xbox Xiaomi Yapılır Yemek Yerler YouTube Öğrenme İnstagram İphone İyi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir