Yandex Webmaster Tools’a site kaydı, web sitenizin Yandex arama motorunda görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olur. Bu kılavuzda, adım adım sitenizi nasıl kaydeceğinizi ve Yandex Webmaster Tools’un sunduğu avantajlardan nasıl yararlanabileceğinizi öğreneceksiniz.
Yandex, günümüzün öne çıkan web firmalarından birisi olmakta. 90’lı yılların sonunda kurulan şirket, Türkiye’de de faaliyet sürdürüyor. Arama motoru olarak bu işe giren firma sonrasında pek çok sektöre başvurdu. Web site sahipleri, Yandex arama motorunda veya diğer arama motorlarında yükselmeli. Yükselmeli ki daha çok ziyaretçiye ulaşsın. Bu durum, müşteri potansiyelini arttıran bir olay.
Tools, bu açıdan önemli bir uygulama.
Yandex Webmaster Tools Nedir?
Yandex Webmaster Tools’a site nasıl kayıt edilir? Bu soruya cevap vermeden önce web uygulamasından söz etmiş olalım.
Yandex Webmaster Tools, web sitesi sahipleri için bir analiz aracı. Amacı, web sitelerinin daha verimli olmasını sağlamak. Bu uygulamadan yararlanan siteler, kısa sürede arama motorlarında üst sıralara çıkıyor. Uygulama, sunduğu pek çok araç ile problem çözmede öne çıkmakta.
Yandex Webmaster Tools Özellikleri
Yandex’in bu uygulaması pek çok özelliği ile müşterilerini etkisi altına alıyor. Web uygulamasının öncelikle ücretsiz olduğunu açıklayalım. Uygulamadan yararlanmak için herhangi bir bedel ödemeye gerek bulunmuyor.
Arama sorgusu istatistikleri
Yandex Webmaster Tools’a site nasıl kayıt edilir? Bu sorudan önce uygulama özelliklerinin tanınması gerekiyor. Bu sayede platformdan en iyi şekilde faydalanılabilsin. Web uygulamasında bulunan özelliklerden birisi arama sorgusu raporu. Bu özellik sayesinde belirli anahtar kelimelerin aramadaki konumu belirtiliyor.
Bununla ilgili kullanıcılara sunulan özelliklerden birisi gruplandırma. Birden fazla anahtar ifade, tek bir grup halinde kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra bir diğer özellik popüler anahtar kelimeler arasındaki sıralama konumu. Bu da sıklıkla kullanılan bir araç olmakta. Bu gibi pek çok özelliğiyle arama sorgusu, öne çıkan bir panel.
Site kalitesini ölçme
Web sitesi sahiplerinin önemsediği bir diğer şey site kalitesini ölçmek. Site kalitesini ölçmek için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan birisi site kalitesi aracı. Yandex’in sağlamış olduğu bu araç, site hakkında bazı bilgiler sağlıyor. Bu araç, özellikle rakip siteler ile karşılaştırma yapmak isteyenler için oldukça etkili. Kullanıcılar, kendi siteleri ile rakip sitelerin web sitelerinin kalite sıralamasını öğrenebiliyor. Bu sayede rakiplerine göre ne kadar başarılı olduğunu öğreniyor.
Mobil uyumluluk kontrolü
Yandex Webmaster Tools ile birlikte mobil uyumluluğu denetleyen bir araç mevcut. Bu uygulamanın amacı, sitenin sayfalarının mobil uyumlu olup olmadığını tespit etmek. Bunun için pek çok test uygulanıyor. Kodlar inceleniyor ve analiz sonucunda eksikliklerin olup olmadığı paylaşılıyor.
Site sorunlarını keşfetme
Yandex’in bu aracı ile birlikte kullanıcılar, site hatalarını da giderebiliyor. Hatalar, 4 farklı kategoriye ayrılmış durumda. Bunlardan birisi önemli hatalar. Çok önemli olan hatalar burada bulunur. Bir diğeri kritik hatalar. Önemli hataların bir alt kategorisidir. Bir diğer kategori ise düzeltilmesi gereken hatalar. Yani orta derece önemli sayılabilecek problemler. Son olarak önerilen kategorisi bulunuyor. Bu kategori ise düzeltilmesi gereken fakat önemli olmayan hataları barındırır.
Web sitesi, kullanıcılar için otomatik bir biçimde sayfaları tarıyor. Tarama sonucunda raporlar web sitesi sahipleriyle paylaşılıyor. Bu raporların oluşturulması için 30’dan fazla parametre analiz ediliyor.
Arama motoru kurallarına göre uygunluğu denetleme
Yandex Webmaster Tools’a site nasıl kayıt edilir? Bu soruya geçmeden önce sitenin bir diğer özelliğinden bahsetmek istiyoruz.
Web uygulamasında arama motoru kuralı ihlallerini bildiren bir araç bulunuyor. Bu araç, hangi sayfalarda politika ihlalleri var ise bu sayfaları belirtiyor. Ayrıca sayfaların ihlallerinin ne olduğunu da açıklıyor. Buna göre geliştirici, bir aksiyon alabilir.
Site incelemelerini görme
Karşımıza çıkan bir diğer özellik site incelemeleri. Kullanıcıların web sitesi hakkında yazdığı değerlendirmeler bu alanda görünür. Web sitesi sahibi, isteğe bağlı olarak bu yorumlara cevap verebilmekte. Değerlendirme kısmının amacı, sitenin kullanıcılar tarafında nasıl bir tepki ile karşılandığını anlamak.
Turbo sayfalar
Turbo sayfalar, Yandex Webmaster Tools’ta yer alan bir diğer araç olmakta. Bu araç, sayfaların kat kat daha hızlı açılmasında etkili olmak. Örneğin sıradan bir sayfa 2 saniyede açılıyor olsun. Turbo sayfa özelliği ile beraber sayfa, 0.3 saniyede açılmış oluyor. Bu, Yandex’in kullanmış olduğu bir teknoloji sayesinde mümkün oluyor. Bu özelliği aktifleştirmek için panelde bilgi verilmiş durumda.
Sayfa yakalama
Bir diğer araç olan sayfa yakalama aracı, sitedeki sayfaların kalitesini yükseltmeye yarıyor. Kullanıcılar, Yandex.Metrica aracını kurarak etiket ekleyebiliyor. Sonrasında aracı çalıştırmaya başlıyor.
Dizine eklenen içerikleri inceleme
Yandex’in bu uygulamasının sunduğu bir diğer özellik, dizine eklenen içerikleri takip etme aracıdır. Aracın amacı, web sitesindeki kaç sayfanın arama motoru dizininde yer aldığını göstermek. İstatistik halinde gösterilen raporun yanı sıra dizine eklenen sayfalar da açıklanıyor.
Site yapısını görüntüleme
Yandex Webmaster Tools, site yapısı hakkında da bir özelliğe sahip. Bu araç ile beraber sitenin nasıl bir düzende olduğu görülüyor. Yani web sitesi içerisindeki dizinler ve alt dizinler gösteriliyor. Özetle site dizin ve dosyaları, hiyerarşik olarak sıralanıyor.
Yandex Webmaster Tools’a Site Nasıl Kayıt Edilir?
Bir web sitesinin uygulamaya dahil edilmesi için 3 farklı doğrulama yöntemi bulunuyor. Bunlardan birisi HTML dosyası, diğeri DNS kaydı, son olarak HTML meta etiketi. Bu yöntemler ile beraber web sitesini panele eklemek mümkün hale geliyor. Yapılması gerekenleri bu başlık altında okurlarımıza aktardık.
Hesaba girin
Öncelikli olarak Yandex Webmaster Tools aracının bulunduğu sayfaya girilmeli. Bu sayfada üst kısımda “Go” butonu karşımıza çıkıyor. Bu düğmeye basılmalı. Ardından hesaba giriş yapılmalı veya kayıt olunmalı.
Siteyi bağlayın ve kullanmaya başlayın
Ekrana gelen panelde sitelerin listesi bulunur. Daha önce kullanılmadıysa herhangi bir site listede yer almaz. “Add site” yazılı butona basılmalı. Bu butona basıldıktan sonra alan adı girilmeli. “Add” düğmesine basıldıktan sonra doğrulama yöntemleri görünür. 3 farklı doğrulama yöntemlerinden birini seçmek gerekir. Bu yöntemlerden birini kullandıktan sonra artık web sitesi için panele erişim sağlanır.
Kullanılabilecek yöntemler şunlar:
- HTML dosyası ile doğrulama
- DNS kaydı ile doğrulama
- HTML meta etiketi ile doğrulama
HTML dosyası
HTML dosyası ile alan adı doğrulamak oldukça basit. Yapılması gereken tek şey HTML dosyasını web için kök dizinine eklemek. Bunun için aşağıdaki adımları uygulayın:
- Alan adı eklendikten sonra doğrulama ekranı gelir. Bu ekranda “HTML file” yöntemi seçilmeli.
- Sonrasında dosya indirilmeli.
- İndirilen dosya kök dizine aktarılmalı.
- “Check” butonuna basılmalı ve işlem onaylanmalı.
- Ardından web paneli yüklenecek.
DNS kaydı
DNS kaydı ile de web sitesi doğrulanabiliyor. DNS kaydının işlenmesi biraz uzun sürebilir. Yani en pratik olmayan yöntem DNS kaydıdır. Eğer mümkün ise diğer doğrulama teknikleri uygulanmalı. Bunun için şu adımların takip edilmesi gerekiyor:
- “DNS record” sekmesine geçiş yapın.
- Ekranda yazan kodu kopyalayın.
- Alan adı paneli üzerinden TXT kaydı ekleyin.
- TXT kaydının adı “@” olsun. Kayıt bilgisi ise kod olarak yer alsın.
- TXT kaydı işleme alındıktan sonra diğer sayfada “Check” butonuna basın.
HTML meta etiketi
Yandex Webmaster Tools’a site nasıl kayıt edilir? Karşımıza çıkan bir diğer yol meta etiketi eklemek. Bunun için izlenmesi gereken yollar:
- Doğrulama ekranında “Meta tag“ sekmesini tercih edin.
- Ekranda yer alan kodu kopyalayın.
- Kök dizinde bulunan ana sayfayı içeren dosyayı açın. Bu dosyanın adı genellikle “index.php” olur.
- Ardından dosyanın içine head etiketleri arasına kodu yapıştırın.
- Eğer farklı bir yazılım kullanılıyor ise yazılımın destek bilgilerinin incelenmesi gerekir. Örneğin WordPress için tema ayarlarından ekleme yapılır. “Header.php” adlı dosyaya kod eklendiğinde sorunsuz çalışması gerekir.
- Sonrasında “Check” butonuna basılmalı.
Kaynakça